Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Väntad VM-trupp av ”Gripen”

Förbundskaptenen Rikard Grip tog i princip ut precis den VM-truppen som jag föreslog för en knapp månad sedan. Det var få överraskningar, men det är givetvis alltid så att man kan diskutera uttagningar.
Jag tycker dock ”Gripen” och resten av landslagsledningen har gjort ett bra jobb.

 

X

Det enda jag kanske ville gjort annorlunda var att ta med Sofia Henriksson i tillägg. Då skulle man haft 10 herrar och 10 damer i truppen. Men Sofia finns på hemmaplan och kan kallas in på kort tid.
Jag förstår att det är ett hårt slag för Piteå-tjejen. Hon offrade U23-VM för att få en plats till Lahtis, men faktum är att Sofia inte är i toppform och att Emma Wikén presterade bättre på SM som blev helt avgörande.
Nu kan man säga att Sofia kunde ha fått vara med för att se och lära, men man är trots allt borta under en viktig del av säsongen och då är det bättre att tävla under tiden. Det är många åkare genom åren som blivit frustrerade av att gå runt på mästerskap utan att få tävla.
Så det är bara att kämpa vidare, Sofia. Din chans kan komma redan vid OS i Korea nästa år!

Jag hade inte med Anna Dyvik i min VM-trupp. Det är enda skillnaden mot Rikards trupp. Men vem kunde tro att en tjej som på finalen i Intersport Cup förra säsongen knappt tog sig runt banan skulle vara med i den svenska VM-truppen i år?
Efter att ha följt Anna från ungdomsklasserna är det jätteroligt att se att hon nu äntligen har fått ut den potentialen som några få visste hon har. Jag blev förvånad då hon tog medalj på JVM 2014, inte lika förvånad då hon vann sprinten på U23-VM den här gången. Hade dock tippat att hon skulle få svårt med Maja Dahlqvist på sprinten för att sedan köra hem 10 km och skiathlon.
Nu vann Anna istället sprint och 10 km och fick stå över skiathlon (hade onda luftrör, det var orsaken). Många vill se Ebba Andersson i stafetten på VM, vilket jag också föreslog i mitt VM-lag tidigare. Men idag vill jag nog först se ett test mellan Ebba och Anna, är inte helt säker på att Ebba slår Anna idag.

Det har kommit en hel del reaktioner på VM-truppen, dock inte så många som vid några tidigare tillfällen. Något som också tyder på att landslagsledningen har gjort ett bra jobb.
En del tycker att Anna Haag har kommit med på gamla meriter. Men Anna har kvalat in, om än som en av dom sista i truppen.
Evelina Settlin vill några ha med. Men Hudik-tjejen har inte kommit tillbaka efter den sjukdom som hon fick efter Tour de Ski. Därför har hon i dagsläget inget i VM att göra, tyvärr.

Snackisen på herrsidan är givetvis att Emil Jönsson har petats från sprintlaget i Lahtis. Ett vågat beslut av tränarna, men inte helt ologiskt om man ser på säsongen som helhet.
Det är lätt att bli blind när Emil nu vann 15 km på SM. Men i sprint så har faktisk Karl-Johan Westberg levererat bättre i vinter. Han har tagit steg framåt och slog Emil i SM-sprinten. Jag blev själv imponerad då han var tvåa i Skandinaviska cupen mot Oskar Svensson - just på VM-banan i Lahtis. Dessutom är det länge sedan Emil gjort ett riktigt bra resultat i favoritgrenen sprint.
Det jag tycker är bäst med den uttagningen är att landslagsledningen tagit ut laget redan nu. Då lägger sig eventuella diskussioner innan VM och åkarna får god tid att förbereda sig på uppgiften.

Det har varit en intensiv tävlingsperiod på många platser. I USA räddade åter igen tjejerna den svenska äran på JVM och U23-VM. Jag har ingen god förklaring på varför Sverige är - och har varit under längre tid - så bra bland tjejerna men har svårt att få till det på herrsidan i dessa mästerskap.
Jens Burmans guld och Karl-Johan Dyviks silver på U23-VM förra året är nästan ett undantag, svenska killar har svårt att lyckas i dom yngres internationella mästerskap.
En orsak är skillnaden på bredd mot till exempel Ryssland och Norge - något jag skrivit om flera gånger tidigare. Med 14 damlag på start i SM-stafetten för damer och ett drygt 40-tal bland herrarna står man sig dåligt mot Norge som hade 107 herrlag och 79 damlag i sin NM-stafett. Det är den här bredden som ger konkurrensen som odlar fram toppnamnen.

Även vid för-OS i Pyeongchang var det dom svenska damerna som visade framfötterna. Stort grattis till Elin Mohlin och Maria Nordström som vann teamsprinten. Trots mycket begränsade startfält slog dom några av världens bästa sprintåkare.
Det var både starkt och oväntat.
Gustav Eriksson var 5:a i skiathon. Kul att se ”Gurra” när han är i form och kämpar som i Falun och Korea. Men dom som vill ha med honom i VM-truppen har fel, han kom i form för sent.

Jag är bekymrad för herrarna inför VM i Lahtis: Johan Olsson ställer nästan aldrig upp, Halvarsson och Hellner åker några lopp ibland. Dessa meriterade herrar måste vara i form och köra många distanser i Lahtis. Annars blir det svårt med medaljer på herrsidan.

Största guldhoppet i Finland är och blir Stina Nilsson och möjligen Hanna Falk i damernas sprint. Dom som såg Charlotte Kalla på SM tror kanske på VM-guld.
Men tyvärr för Charlotte. Jag har sett den kommande VM-drottningen i aktion tre helger efter varandra.
Marit Bjørgen blir VM-drottning i Lahtis. Nu har hon det självförtroende hon behöver och ingen följer den 36-åriga veteranen i den formen hon är nu.

Till slut: Min Sverige-turné är avslutad för den här gången. Fantastiskt att få jobba med både Ulricehamn, Falun och Söderhamn. Sverige är i världstoppen som arrangör av stora skidtävlingar. SM-veckan samlade 75.000 åskådare på arenorna, man räknade in ett snitt på 10.000 varje dag under längdtävlingarna på Hällåsen.
Det hade gett en VM-medalj!

Del |