Mobile Version
Desktop Version

Tour de France med längdåknings-problem

Tour de France har fått samma problemställning som längdåkningen har haft dom senaste åren:
Hur mycket skall dom rika teamen få investera utan att sporten blir för orättvis.
Dät en brittiska Team Sky som har väckt frågan efter att man har investerat i flera fordon som många av dom andra lagen bara kan drömma om.
Samma fråga har vi alltså också inom längdåkningen.

 

KEK Lugnet 001

Jag har kommenterat Tour de France i tio år för Eurosport i Norge, jag har varit redaktör för magasinet ”Bobil&Caravan” i flera år och jag har jobbat med alla dom stora tävlingarna inom längdåkningen i snart en generation.
Men jag kan inte säga att jag är förvånad över att den här diskussionen kommer nu. Ej heller att dom olika lagen försöker att göra det så bra som möjligt för sina aktiva.
Inom längdåkningen har vi vallatruckarna, vid en världscuptävling ser du Norges truck en våning över alla andra. Men även länder som Sverige, Finland, Ryssland, Schweiz, Kanada, Tyskland och andra har också vallalastbilar som underlättar för åkare, servicefolk och hela teamet.
De kan bara parkera och alla skidor, all valla och alla vallastationer är på plats. Dessutom kan man frakta utrustning som inte behöver transporteras av åkare eller tränare. En klar fördel.
Så blir det aldrig för Tjeckien, Polen, USA, Kazakstan, Japan eller Österrike. De måste varje gång plocka ur grejorna av sina bilar, möblera en av arrangören tilldelad vallabod och sedan - när allt detta är klart - börja dagens arbete.
Det är givetvis en stor extrabelastning för servicepersonalen och hela laget. Dessutom har inte åkarna samma möjligheter att vila och restituera sig som de lag som har en lastbil eller husbil (som det svenska laget).
På så sätt kan aldrig längdåkningen bli hundra procent rättvis bland den internationella eliten.
Jag har faktisk många gånger låtit mig förvåna över att en åkare som t ex Alexei Poltoranin från Kazakstan kan ha lika bra skidor som norrmän och svenskar med sina enorma resurser.

Utvecklingen kom i cykel
Nu har den här utvecklingen också kommit inom cykelsporten. Här gäller det i dom långa etapploppen att göra restitutionstiden så lång som möjligt - samma problematik som t ex i Tour de Ski.
Under årets Giro d’Italia valde australiensaren Richie Porte (Team Sky) att sova i en modern husbil istället för ofta sunkiga hotell som arrangören erbjuder. Här hade han ett totalt lugn och kunde sova i samma omgivning varje natt.
Själv fixade jag en husbil till Petter Northug för 2-3 år sedan och den använder han nästan vid varje stortävling. Jag tror att flera av landslagen kommer att ta efter, bland annat under Tour de Ski och mästerskap.
Men i årets Tour de France har arrangören förbjudit cyklisterna att sova på andra platser än dom hotell som lagen har fått tilldelat. Då har dom rikaste lagen - speciellt Team Sky med en budget långt över dom andra lagen - låtit servicepersonalen sova i husbilarna och därmed kan flera cyklister få enkelrum och en bättre natts sömn.
Det har å andra sidan bidragit till att flera parkeringsplatser utanför hotellen varit för små och det har blivit krig mellan lagen om parkeringsytorna.

Även restaurang och servicevagn
Team Sky - med totalledaren Chris Froome - har fem bussar och flera andra fordon på plats i Tour de France. Nytt av året är en egen restaurang-truck där den norska stjärnkocken Henrik Orre är anställd som lagets speciella kock under hela touren.
Det här ger oss en mycket bättre möjlighet att ge cyklisterna den maten dom behöver och vi kan på ett bättre sätt köpa in dom råvaror som vi behöver och ha dom klara till nästa dag. Flera hotell tillåter inte att vi lånar deras kök när vi är på Tour de France, berättar Orre för norska TV2.
Restaurang-trucken har en köksavdelning och ett rum där cyklisterna äter ostörda och ensamma utan att andra kommer in. Maten står alltid klar när dom kommer dit.
Team Sky har också en servicetruck med aircondition, där man jobbar med cyklarna och utrustningen. Den kan som bäst jämföras med längdlagens vallalastbilar.
Och efter att ha jobbat med husbilar under flera år kan jag skriva under på att deras standard idag i  dom flesta fallen är minst lika bra - om inte bättre - än ett lyxhotell.
Och dom flesta hotellen i Tour de France är väldigt långt från lyxhotell…

Skall man stoppa utvecklingen?
I årets Tour de France höjer nu flera rösten för att man måste stoppa utvecklingen. En av dessa är Marc Madiot, mångårig sportdirektör i det lilla franska laget FDJ - som i sin blogg tar till ordet för att man måste stoppa husbilarna i Touren.
Madiot vet att hans lag aldrig kommer att få dom samma ekonomiska resurser som t ex Team Sky. Därför kan han aldrig erbjuda sina cyklister samma service.
Så är det också i längdåkningen. Lukas Bauer vet t ex att Tjeckien trolig aldrig vill få en valla-truck som Norge eller Sverige. Och Justyna Kowalczyk har flera gånger blivit irriterad på dom norska damerna stora apparat.
FIS förskte vid sin sista kongress att begränsa antalet servicefolk per nation. Det gjorde man bara till en viss grad och troligen kommer det att se likadant ut nästa vinter som det gjort dom senaste åren.
Ett annat argument från motståndarna till utvecklingen är att den lokala turistnäringen också förlorar pengar om alla aktiva och ledare sover i husbilar som åker med runt. Då sjunker inkomsterna för dom lokala hotellen och restaurangerna.
Frågan är om man skall stoppa utvecklingen eller låta den gå vidare.
En sak är dock säker: Idrotten är inte - och har väl heller aldrig varit - helt rättvis…

 

 

Del |