Mobile Version
Desktop Version
KEK Lugnet 001

Tour de France med längdåknings-problem

Tour de France har fått samma problemställning som längdåkningen har haft dom senaste åren:
Hur mycket skall dom rika teamen få investera utan att sporten blir för orättvis.
Dät en brittiska Team Sky som har väckt frågan efter att man har investerat i flera fordon som många av dom andra lagen bara kan drömma om.
Samma fråga har vi alltså också inom längdåkningen.

 

Jag har kommenterat Tour de France i tio år för Eurosport i Norge, jag har varit redaktör för magasinet ”Bobil&Caravan” i flera år och jag har jobbat med alla dom stora tävlingarna inom längdåkningen i snart en generation.
Men jag kan inte säga att jag är förvånad över att den här diskussionen kommer nu. Ej heller att dom olika lagen försöker att göra det så bra som möjligt för sina aktiva.
Inom längdåkningen har vi vallatruckarna, vid en världscuptävling ser du Norges truck en våning över alla andra. Men även länder som Sverige, Finland, Ryssland, Schweiz, Kanada, Tyskland och andra har också vallalastbilar som underlättar för åkare, servicefolk och hela teamet.
De kan bara parkera och alla skidor, all valla och alla vallastationer är på plats. Dessutom kan man frakta utrustning som inte behöver transporteras av åkare eller tränare. En klar fördel.
Så blir det aldrig för Tjeckien, Polen, USA, Kazakstan, Japan eller Österrike. De måste varje gång plocka ur grejorna av sina bilar, möblera en av arrangören tilldelad vallabod och sedan - när allt detta är klart - börja dagens arbete.
Det är givetvis en stor extrabelastning för servicepersonalen och hela laget. Dessutom har inte åkarna samma möjligheter att vila och restituera sig som de lag som har en lastbil eller husbil (som det svenska laget).
På så sätt kan aldrig längdåkningen bli hundra procent rättvis bland den internationella eliten.
Jag har faktisk många gånger låtit mig förvåna över att en åkare som t ex Alexei Poltoranin från Kazakstan kan ha lika bra skidor som norrmän och svenskar med sina enorma resurser.

Utvecklingen kom i cykel
Nu har den här utvecklingen också kommit inom cykelsporten. Här gäller det i dom långa etapploppen att göra restitutionstiden så lång som möjligt - samma problematik som t ex i Tour de Ski.
Under årets Giro d’Italia valde australiensaren Richie Porte (Team Sky) att sova i en modern husbil istället för ofta sunkiga hotell som arrangören erbjuder. Här hade han ett totalt lugn och kunde sova i samma omgivning varje natt.
Själv fixade jag en husbil till Petter Northug för 2-3 år sedan och den använder han nästan vid varje stortävling. Jag tror att flera av landslagen kommer att ta efter, bland annat under Tour de Ski och mästerskap.
Men i årets Tour de France har arrangören förbjudit cyklisterna att sova på andra platser än dom hotell som lagen har fått tilldelat. Då har dom rikaste lagen - speciellt Team Sky med en budget långt över dom andra lagen - låtit servicepersonalen sova i husbilarna och därmed kan flera cyklister få enkelrum och en bättre natts sömn.
Det har å andra sidan bidragit till att flera parkeringsplatser utanför hotellen varit för små och det har blivit krig mellan lagen om parkeringsytorna.

Även restaurang och servicevagn
Team Sky - med totalledaren Chris Froome - har fem bussar och flera andra fordon på plats i Tour de France. Nytt av året är en egen restaurang-truck där den norska stjärnkocken Henrik Orre är anställd som lagets speciella kock under hela touren.
Det här ger oss en mycket bättre möjlighet att ge cyklisterna den maten dom behöver och vi kan på ett bättre sätt köpa in dom råvaror som vi behöver och ha dom klara till nästa dag. Flera hotell tillåter inte att vi lånar deras kök när vi är på Tour de France, berättar Orre för norska TV2.
Restaurang-trucken har en köksavdelning och ett rum där cyklisterna äter ostörda och ensamma utan att andra kommer in. Maten står alltid klar när dom kommer dit.
Team Sky har också en servicetruck med aircondition, där man jobbar med cyklarna och utrustningen. Den kan som bäst jämföras med längdlagens vallalastbilar.
Och efter att ha jobbat med husbilar under flera år kan jag skriva under på att deras standard idag i  dom flesta fallen är minst lika bra - om inte bättre - än ett lyxhotell.
Och dom flesta hotellen i Tour de France är väldigt långt från lyxhotell…

Skall man stoppa utvecklingen?
I årets Tour de France höjer nu flera rösten för att man måste stoppa utvecklingen. En av dessa är Marc Madiot, mångårig sportdirektör i det lilla franska laget FDJ - som i sin blogg tar till ordet för att man måste stoppa husbilarna i Touren.
Madiot vet att hans lag aldrig kommer att få dom samma ekonomiska resurser som t ex Team Sky. Därför kan han aldrig erbjuda sina cyklister samma service.
Så är det också i längdåkningen. Lukas Bauer vet t ex att Tjeckien trolig aldrig vill få en valla-truck som Norge eller Sverige. Och Justyna Kowalczyk har flera gånger blivit irriterad på dom norska damerna stora apparat.
FIS förskte vid sin sista kongress att begränsa antalet servicefolk per nation. Det gjorde man bara till en viss grad och troligen kommer det att se likadant ut nästa vinter som det gjort dom senaste åren.
Ett annat argument från motståndarna till utvecklingen är att den lokala turistnäringen också förlorar pengar om alla aktiva och ledare sover i husbilar som åker med runt. Då sjunker inkomsterna för dom lokala hotellen och restaurangerna.
Frågan är om man skall stoppa utvecklingen eller låta den gå vidare.
En sak är dock säker: Idrotten är inte - och har väl heller aldrig varit - helt rättvis…

 

 

Del |
20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.