Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Tack för festen, Ulricehamn!

Lite sent, men ändå: Tack för festen, Ulricehamn!
Det tar tid att hämta sig efter stora fester.
Så också för mig efter en helg där den gamla VM-stämningen från Holmenkollen och Falun kom tillbaka. Där man äntligen fick ett bevis på att längdskidåkningen är en mycket populär idrott.
Och där man såg en förstagångsarrangör som slog allt jag tidigare sett.

 

KEK Ulricehamn

Jag hade förmånen att vara med bakom kulisserna i förberedelserna och jag tvivlade aldrig på att det här skulle gå bra.
Med den myndige förre detta kommunchefen Karl-Erik Claesson som kapten, skidpappan Johan Falk som spindeln i nätet och polismannen Stefan Jalderyd som tävlingsledare visste jag att allt var klart då portarna öppnade.
Det enda som oroade mig var snön, men man kunde med statistik visa att 9 av 10 år skulle man ha grejat en sådan tävling. Nu var ett av dom 9 åren.
Den stora överraskningen var givetvis publiktillströmningen. 60.000 på två dagar. Jag har gjort kring 500 världscuptävlingar men aldrig varit med om kungen har ”efteranmält” sig efter först att ha sagt nej.

Drog in 20 miljoner?
Från arrangörshåll ryktas om inkomster från sponsorer och andra på kring 10 miljoner. Räkna med ungefär lika mycket i biljettinkomster och arrangören i Ulricehamn har dragit in 20 miljoner. Ingen ville säga det rakt ut, men det måste bli en bra slant över till dom duktiga skidklubbarna bakom och deras framtida verksamhet.
Hur man använder dom? Viktigast är att fortsätta arbetet med att säkerställa snön, det är trots allt den man åker på. Rekryteringen fick nog en rejäl boost av unga bara genom att dom fick vara där på tävlingarna.
Och för kommunen? Ja, som ni såg är marknadsvärdet för tävlingarna uträknat till nästan 300 miljoner kronor.
Inte många av dom som såg på TV utanför Sveriges gränser (kanske inte så många här heller) visste vart Ulricehamn ligger innan den här helgen. Nu vet dom flesta.

 

CHARLOTTE KALLA och Hanna Falk är oense om damernas stafettlag på VM i Lahtis. Härligt, inget är bättre än fight och konkurrens om platserna. Det blir alla bättre av. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
CHARLOTTE KALLA och Hanna Falk är oense om damernas stafettlag på VM i Lahtis. Härligt, inget är bättre än fight och konkurrens om platserna. Det blir alla bättre av. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

”Falkens” känslomässiga helg
Det blev en känslomässig helg för Hanna Falk. Jag hade själv ”ståpäls” då hon stack iväg i lördagens individuella lopp. En 8:e plats, en härlig fight på slutsträckan och en helg där hon lyftes fram av publiken, fick hälsa på kungen och fick leva ut en dröm.
Men tyvärr, Hanna, helgen blev inte bra för dig med tanke på VM.
Charlotte Kalla stack för en gångs skuld ut hakan och hade en bestämt mening om en uttagning. Det har jag saknat tidigare. Ofta har det varit tårer och gråt, några gånger skratt och standard A4-svar.
Nu klämde Kalla till med att ta ut stafettlaget till VM på direkten. Och kvartetten hon tog ut innehåller inte Hanna Falk.
Det är inte hon som tar ut lag, kontrade ”Falken”.
Härligt, det är sådana här diskussioner och fighter som sporrar och ger kamp om platserna. Då lyfter normalt alla sig.
Men för Hanna var det inte bra att Ida Ingemarsdotter åkte en så bra startsträcka. För det är troligen den dom kämpar om på VM. Sistasträckans Stina Nilsson rör ingen, Kalla är ganska säker på andra. Om nu Grip & co går på samma linje som Kalla (och jag också tidigare) förordat - med Ebba Andersson på tredje - så finns bara startsträckan kvar.
Och just där säkrade Ida sig många pluspoäng i Ulricehamn.
Därför är det viktigare för Hanna Falk i helgens världscup i Falun - hennes andra hemmaplan. Det är i sprint och teamsprint hon skall ta VM-medaljer. Nu kan hon visa att hon matchar alla i sprint. Skulle hon slå Ida i distansloppet, så får ”Gripen” riva sig lite extra i sitt numera långa skägg och ta sig en extra funderare kring startsträckan i stafetten.

Anna Haags olyckliga situation
TV-profilen Elisabet Höglund gick ut med hård kritik mot Anna Haag och hennes brist på tävlingar. Nu tror jag inte att Höglund - trots en bakgrund som elitcyklist - har inblick i Annas situation och varför hon inte åker.
Men problemet för Anna är att jag hör den här kritiken också från annat håll. Att hon medvetet håller sig undan och istället glassar på Idrottsgalan. En taktisk resa mot VM där en top-10-placering i Davos håller för VM-platsen.
Nu tror jag inte att Anna håller sig undan med flit. Men hade hon gjort ett bra lopp i Falun i helgen så hade hon tystat alla som nu snackar bakom ryggen på henne.
En tröst får vara att sambon Emil Jönsson fina startsträcka i Ulricehamn nog tog honom lite närmare VM. Men han behöver ett bra resultat också i lördagens sprint i Falun.

Som att ”hoppa efter Wirkola”
När jag växte upp i Norge för en jäkla massa år sedan så hade vi ett uttryck som hette ”som att hoppa efter Wirkola”.
Det var nämligen så att om man drog ett startnummer i backhoppning efter suveränen Bjørn Wirkola var det omöjligt att prestera. Han var alltid bäst och dom som kom efter brydde ingen sig om.
Lite så måste det kännas för Jimmy Birklin när han nu drar igång Svenska Skidspelen och världscupen på Lugnet i Falun för första gången. I Falun passerade man 5.000 sålda biljetter för några dagar sedan och var nöjda med det.
Visst är det bra, ungefär som förväntat.
Det är bara det att Ulricehamn hade 60.000. Allt kommer att jämföras med det.
Därför är det dags för alla masar och kullor att känna sin tid. Skall Falun stå upp och visa att man kan matcha Ulricehamn så måste kan gå ”man ur huse” den här helgen.
Tävlingarna är lika viktiga den här helgen. För sprintåkarna börjar det blir väldigt få möjligheter att kvala in till VM om man inte redan har gjort det. Söndagens masstarter ger en fingervisning om vem som är på rätt väg inför Lahtis och vem som har en jobb att göra fram dit.

Så jag hoppas vi ses på Lugnet i helgen (eller som vanligt så hör ni mig…:).

Del |