Mobile Version
Desktop Version

Sverige på efterkälken - innan start!

Idag presenterar Norge sina nya landslag och sitt nya tränarteam. I helgen visar man för första gången upp världens största vallatruck, som är helt ny från fabriken i Falkenberg.
I Sverige har man varken dam- eller herrtränare. Ej heller ett program för landslagsverksamheten.
OS-säsongen har startat mycket illa!
Kjell-Erik2

Längdchefen Johan Sares får jobba på högvarv med att få pusselbitarna på plats. För Sverige är faktisk på efterkälken - innan OS-säsongen egentligen har startat!
Först hoppade förbundskaptenen Lars Öberg och assisterande tränaren Robin Johansson av. Nu följer herrtränaren Arild Monsen upp.
Dessutom rycker damtränaren Rikard Grip upp som ny förbundskapten och lämnar damtränarjobbet öppet.
En svårare start på OS-året kunde inte Sares & co på skidförbundet fått.

Mycket att bevisa

Och det händer efter en säsong där Sverige har mycket att bevisa inför OS i Sochi - främst på damsidan.
För även om Rikard Grip är en mycket trevlig kille så är han också den yngste förbundskaptenen någonsin och dessutom ganska orutinerad. Faktum är att dom svenska damerna presterade långt bättre i t ex 2010-säsongen än i vintras.
Charlotte Kalla är själv mycket misnöjd med sin säsong. Anna Haag var inte i närheten av OS-formen från 2010 och en åkare som Hanna Falk har försvunnit med sjukdom.
Det grejade inte Rikard Grip att återställa i vintras och när tjejerna nu tappar kontinuiteten och får ännu en ny damtränare så blir det mycket svårt att på kort tid nå dom resultat man vill ha.

Herrarna också utan tränare
Att herrarna också skall byta tränare var det sista man ville ha just nu. Men det är klart att Arild Monsen tar över det norska sprintlandslaget - som faktisk inte vann några tävlingar i vintras om man bortser från Petter Northug.
Turen för Sverige är att dom flesta herrarna i landslaget är så rutinerade att dom grejar det mesta på egen hand.
Men vi skall inte glömma att åkare som Marcus Hellner och Teodor Peterson tappade segerrecepten i vintras. Daniel Richardsson hittade toppformen när säsongen var slut och Anders Södergren var en skugga av sitt tidigare jag i världscupen.
Det är lätt att bli blind av Johan Olssons uppvisning på femmilen i VM. Men det felet måste inte Sverige göra igen. Det räcker med att man gjorde det efter Torgny Mogrens VM-guld på Lugnet i 1993…

Det är bråttom
Jag har hjälpt dom duktiga arrangörena i Sunne med att få till en ny upplaga av “Inge Bråten Memorial”, rullskidstävlingen som varit en frisk fläkt dom senaste två åren.
Nu får man ställa in då skidförbundet inte är klara med lägerprogrammet.
Det visar med all tydlighet hur bråttom det är för skidförbundet att nu få brickorna på plats. Dom här frågorna skulle ha varit besvarade för flera månader sedan.
Jag är bekymrad för den starten som det blågula landslaget har fått på OS-säsongen, som också kommer att följas direkt av en säsong med hemma-VM i Falun 2015.
Men det är inte omöjligt att komma ikapp t ex Norge, som är den största konkurrenten. Det beror på hur lång tid Sares & co använder för att presentera nya tränare, ny organisastion, nytt upplägg för träningsläger och nya landslagsgrupper.
Allt det skulle ha varit klart redan!

Del |