Mobile Version
Desktop Version
1 JULI blir det åter igen full fart med Sveriges bästa skidåkare i ”Inge Bråten Memorial”. Här är Teodor Peterson på väg mot en av sina tidigare segrar i tävlingen. Han återkommer i år också. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/sweski.com
1 JULI blir det åter igen full fart med Sveriges bästa skidåkare i ”Inge Bråten Memorial”. Här är Teodor Peterson på väg mot en av sina tidigare segrar i tävlingen. Han återkommer i år också. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/sweski.com

Landslaget till start i ”Inge Bråten Memorial”:

Stina Nilsson mot Hanna Falk i Sunne

Nästan hela det svenska landslaget kommer till start i rullskidtävlingen ”Inge Bråten Memorial” i Sunne lördagen den 1 juli.

Mest intressant blir kanske duellen mellan stjärnan Stina Nilsson och fjolårssegrande Hanna Falk på damsidan. Men bland herrarna finns också fjolårssegraren Teodor Peterson, som bland annat möter en annan Sunne-segrare i Calle Halfvarsson.

- Det brukar bli en bra folkfest i Sunne, säger Stina Nilsson, som är tillbaka efter att hon fick avbryta det förra landslagslägret i Norge. Nu tränar hon på som normalt igen och ”Inge Bråten Memorial” blir ett bra test på hur hon ligger till med träningen.

Men förra året var det alltså Hanna Falk som var snabbast i Sunne centrum. Och Ulricehamns-åkaren blir kanske den största utmanare till Stina också i år. Men det är många andra damer som kan blanda sig i tätstriden. Linn Sömskar är en toppsprinter och Maria Nordström vann för-OS i Korea i vintras. Ida Ingemarsdotter är ju alltid farlig och har VM-guld på meritlistan.

Från landslaget kommer också den dubbla världsmästarinnan i U23 från i vintras, dalkullan Anna Dyvik som fick åka VM i Lahtis. Dessutom Anna Haag och Sofia Henriksson.

Med värmlandsögon noteras att skidskyttelandslagets Emma Nilsson och rullskidspecialisten Sandra Olsson finns på plats, liksom fd JVM-segrarinnan Mathilda Ruus, Åsarna IK (men bördig från Årjäng - brorsan Marcus kommer också till start bland herrarna).

 

Teodor mot polsk stjärna

I herrklassen blir det utländskt motstånd för dom svenska landslagsåkarna Teodor Peterson, Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Oskar Svensson, Emil Jönsson och Jens Burman.

Norska Team Jobzone kommer som vanligt med ett starkt lag anförda av den tidigare världsmästaren på rullskidor Ragnar Bragvin Andresen. I laget finns också Timo André Bakken som blev norsk sprintmästare 2015 och Pål Trøan Aune som är ny i teamet men som är en landslagsmässig sprinter i Norge.

En nyhet i Sunne blir den polske världssprintern Maciej Starega, som under många år tillhört världens bästa sprintåkare. Han är mycket snabb och kan bli en svår nöt att knäcka för dom svenska landslagsåkarna.

Flera värmlandsåkare finns med i startlistan också. SK Bore är starkt representerade med bland annat Oscar Persson, Anton Persson, Pontus Hermansson och Filip Danielsson. Också arrangörsklubben Sunne SLF har flera åkare med landslagsåkaren Gabriel Strid i spetsen.

 

Väntar på Marcus Hellner

- Med tanke på den korta tiden från man beslutade att köra tävlingen är det överväldigande att vi fått med i princip hela landslaget, säger Kjell-Erik Kristiansen, som har ansvaret för att fixa åkare till tävlingen.

- Jag väntar på ett svar från Marcus Hellner och Daniel Richardsson, kommer dom är landslaget nästan fulltaligt. Landslaget kommer direkt från träningsläger i Torsby och arrangören är skyldiga förbundskaptenen Rikard Grip ett stort tack. Han har möblerat om på landslagslägret för att åkarna skall kunna vara med i Sunne, säger OS- och VM-speakern Kristiansen, som skall hålla låda i Sunne också den här gången.

Sunne SLF har tagit över arrangemanget och nytt i år är att det är en sanktionerad tävling från skidförbundet. Det betyder att alla kan anmäla sig för att mäta sig mot landslagsåkarna.

Banan är den samma som förra året mitt i Sunne centrum. Det handlar om en sprint som körs i fristil.

I tillägg vill det som vanligt bli tävling för barn och arrangören hoppas än en gång på storpublik för populära ”Inge Bråten Memorial”.

 

 

 

 

 

Del |
20180113, KROGH Finn Hågen 001 (kopia)

Fyra norska längdåkare fick ja till OS

Sista OS-chansen för Northug & co:

Helgens världscup i Planica blir den sista möjligheten att kvala in till OS i Pyeongchang för dom norska längdåkarna som inte redan fått ett klartecken. Under måndagen fick dock fyra nya åkare ja till OS, medan Petter Northug jr finns med i truppen till Planica i helgen.

 

Les mer
20180113, HEIMDAL Lovise 001 (kopia)

Norges lag till U23-VM i Schweiz

Medan Sverige totalt skickar 8 åkare (4 damer och 4 herrar) till U23-VM i Goms i Schweiz skickar Norge 13 åkare till mästerskapen. Den norska truppen leds av den svenske tränaren Anders Byström från Uddevalla och skall försvara flera guldmedaljer från 2017.

 

Les mer
20171203, PONSILUOMA, Martin 003 (kopia)

Tio skidskyttar klara för OS

Den svenska truppen till OS i PyeongChang har utökats med tio skidskyttar. De svenska lagen har tagit tre pallplatser i stafetter hittills under årets världscup. Den senaste var damernas stafettlag i Ruhpolding i helgen. Nu har fem damer och fem herrar fått klartecken för Korea.

 

Les mer
Anna Dyvik Scan-cup-segrare (kopia)

Landslaget till världscupen i Planica

Maja Dahlqvist inte med efter succén i Dresden:

I helgen flyttar världscupen till slovenska Planica med klassisk sprint på lördagen och 10 respektive 15 kilometer klassiskt på söndagen.

– Vi har många bra åkare och det var tufft om platserna, speciellt till sprinten bland damerna, berättar förbundskapten Rikard Grip, som ser tävlingarna som en del i uttagningarna till OS i februari, men som inte plockar med Maja Dahlqvist som var etta och tvåa i Dresden den gångna helgen.

 

Les mer
11.01.2017, Ruhpolding, Germany (GER):Alexey Volkov (RUS), Torstein Stenersen (SWE), (l-r), (l-r) -  IBU world cup biathlon, relay men, Ruhpolding (GER). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svensken om kollapsen i Ruhpolding

Det var otäcka scener många fick på TV:n från världscupstafetten i skidskytte i tyske Ruhpolding den gångna helgen.
Svenska startmannen Torstein Stenersen fick bäras ur målområdet och såg ut att må väldigt dåligt. Nu förklarar Torstein själv vad som hände.

 

Les mer
20170128, PENTSINEN, Anssi 001 (kopia)

Rutinerade segrare på fyra distanser

Finska mästerskapen i helgen:

Det var inte plats för några nya namn i toppen då Finland körde sina första två distanser i dom nationella mästerskapen i helgen. Enbart rutinerade åkare hämtade guldmedaljerna och i damklassen vann veteranerna Riitta-Liisa Roponen och Aino-Kaisa Saarinen.

 

Les mer
20170205, DANIELSSON, Filip 006 (kopia)

Filip vann, men Gustaf snabbast

Bergebo skiweekend i Borlänge, dag 2:

Filip Danielsson vann den andra etappen av Bergebo skiweekend i Borlänge, men junioråkaren Gustaf Berglund imponerade och var snabbare än seniorsegraren.
SK Bore tog för övrigt dubbelt i herrklassen och Moa Olsson, Falun-Borlänge vann damklassen i den klassiska distanstävlingen.

 

Les mer
20170204, NOVAK, Max 020 (kopia)

Max Novak spurtade hem segern

Vålådalen Classics Ski:

Max Novak, Offerdals SK vann en tight spurt mot Erik Melin Söderström, ÖSK i Vålådalen Classic Ski under söndagen. Tillsammans med Åsarnas Simon Lageson gjorde dom upp om segern i den 42 km långa tävlingen i Vålådalen.
I damklassen var det Sofie Elebro, IFK Umeå som kunde avgöra i kampen mot Frida Hallquist, Åsarna.

 

Les mer
IMG_0998 (kopia)

Emilia och Pontus bäst i Sysslebäck

skistart.com Ski Marathon:

Emilia Lindstedt, Falun-Borlänge och Pontus Nordström, Östervåla vann det 42 km långa skistart.com Ski Marathon i Långberget i Sysslebäck i norra Värmland under söndagen.
Det var bra startfält i tävlingen och säsongens överraskning Pontus Nordström går från klarhet till klarhet.

 

Les mer
14.01.2018, Dresden, Germany (GER):Emil Joensson (SWE), Teodor Peterson (SWE) - FIS world cup cross-country, team sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenska herrarna 2:a i Dresden

Inte många minuter efter att Sverige säkrat en dubbelseger i damklassen slog den rutinerade duon Emil Jönsson och Teodor Peterson till med en 2:a plats i herrklassen. Åter igen avgjorde Federico Pellegrino för Italien, medan Norge med Johannes Høsflot Klæbo inte lyckades.

 

Les mer
14.01.2018, Dresden, Germany (GER):Maja Dahlqvist (SWE), Stina Nilsson (SWE), Sophie Caldwell (USA) - FIS world cup cross-country, team sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Majas sensationsseger i Dresden

Dahlqvist knäckte Stina Nilsson i världscupen:

Maja Dahlqvist knäckte Stina Nilsson i spurten och har haft en sannolik helg i tyska Dresden. I sin första världscup för säsongen blev Borlänge-tjejen igår tvåa individuellt i sprint och idag avgjorde hon teamsprinten och vann tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

 

Les mer
Åse Borgeryd (kopia)

Åse och Niklas i Kronanloppet

Åse Borgeryd, Luleå och Niklas Henriksson, Gällivare vann dam- respektive herrklassen i lördagens 40 km Kronanloppet i Luleå. Båda hade lite över tre minuters segermarginal. I damklassen var Ellen Scheidegger tvåa och Linda Berglund, medan norrmannen Tarjei Solli och Thomas Svensson från I19 kom närmast segraren i herrklassen.

Les mer
20170205, PERSSON, Anton 010 (kopia)

Dubbelt Bore i Borlänge-sprint

SK Bore från Torsby vann dubbelt i herrklassen under första dag av Bergebo Skiweekend som Domnarvets GoIF arrangerar i Borlänge.
Anton Persson, nyligen uttagen till U23-VM i Schweiz, vann före klubbkompisen Johannes Ringsby i sprinttävlingen i fristil.

 

Les mer
SUNDBY målgang 30 km (kopia)

Bjørgen och Sundby spurtade hem NM

Marit Bjørgen och Martin Johnsrud Sundby var dom stora favoriterna i norska mästerskapen i skiathlon under lördagen och båda vann NM-gulden.
Men dom tvingades ta fram sina spurtegenskaper för att hålla undan för konkurrenterna efter 15 respektive 30 kilometer.

 

Les mer
13.01.2018, Dresden, Germany (GER):Stina Nilsson (SWE), Hanna Falk (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Sverige storfavoriter i världscupen

Dom svenska damerna är storfavoriter i söndagens teamsprint i världscupen i tyska Dresden. Hanna Falk och Stina Nilsson utgör förstalaget och dom var etta respektive tvåa i prologen i den individuella tävlingen där ”Falken” vann till slut.
På herrsidan kommer det välprövade OS-laget Emil Jönsson och Teodor Peterson.

 

Les mer
13.01.2018, Ruhpolding, Germany (GER):Linn Persson (SWE), Mona Brorsson (SWE), Anna Magnusson (SWE), Hanna Oeberg (SWE), (l-r) -  IBU world cup biathlon, relay women, Ruhpolding (GER). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture

Ny pallplats till skidskytte-damerna

Det svenska damlaget fixade en ny pallplats i världscupstafetten i skidskytte inför storpubliken i tyska Ruhpolding. Det blev en ny 3:e plats och nu var det bara 17,2 sekunder till segrande Tyskland och Sveriges damer seglar upp som ett stort medaljhopp i stafett inför OS i Pyeongchang.
Ny avslutare var Hanna Öberg som var tillbaka i laget.

 

Les mer
Maximilian damer 2018 (kopia)

Tre svenskar på pallen i Seefeld

Kaiser Maximilian Lauf och Visma Ski Classics:

Britta Johansson Norgren vann damklassen före Sara Lindborg och Andreas Holmberg var tvåa i herrklassen efter Tord Asle Gjerdalen.
Det blev en bra svenskdag i det 60 km långa Kaiser Maximilian Lauf i Visma Ski Classics i österrikiska Seefeld under lördagen.

 

Les mer
13.01.2018, Dresden, Germany (GER):Hanna Falk (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Dubbelseger till Hanna och Maja

Världscupen i sprint i Dresden:

Sverige fortsatte att dominera världscupsprinten i tyska Dresden under lördagen. Hanna Falk och Maja Dahlqvist fixade dubbelseger i finalen där fyra av dom sex damerna var svenska.
Stina Nilsson hade otur och föll i finalen där hon efter det fick nöja sig med en sista plats.

 

Les mer
20170128, CHANAVAT, Lucas 002 (kopia)

Klæbo fick stryk - Teodor 7:a

Världscupen i sprint i Dresden:

Lite överraskande fick Johannes Høsflot Klæbo stryk i prologen i världscupsprinten i tyska Dresden. Den snabbe fransmannen Lucas Chanavat slog norrmannen med 15 hundradels sekund.
Bäste svensk var Teodor Peterson på en 7:e plats.

 

Les mer
FALK, Hanna 033 SC17 (kopia)

Total svensk dominans i damprologen

Världscupen i sprint i Dresden:

Sverige dominerade totalt i damprologen i världscupsprinten i fristil i tyska Dresden. Fyra svenska damer bland dom fem bästa lovar bra inför fortsättningen under lördagen.
Hanna Falk vann med två futtiga hundradelar före Stina Nilsson medan dalaåkarna Anna Dyvik och Maja Dahlqvist också körde in bland dom fem bästa.

 

Les mer