Mobile Version
Desktop Version
MAJA DAHLQVIST, Falun-Borlänge SK är ett av dom svenska hoppen för en topplaceringar i kvinnornas klassiska sprint i Piteå under fredagen. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
MAJA DAHLQVIST, Falun-Borlänge SK är ett av dom svenska hoppen för en topplaceringar i kvinnornas klassiska sprint i Piteå under fredagen. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Petter Northug jr drog sig ur - precis som i Bruksvallarna:

Startlistor till Scan-cupen i Piteå

Petter Northug jr var siste man som anmälde sig till Skandinaviska cupen i Piteå. Men han var också förste man som drog sig ur - precis som i Bruksvallsloppet där många blev besvikna över att han inte kom.
Men det finns flera världsstjärnor, också i fredagens sprinttävling där Charlotte Kalla givetvis är hemmapublikens favorit.

 

Även om Charlotte inte satsar på sprint i år så finns hon med i startlistan. Men hon är kanske inte den största favoriten här. Jonna Sundling slog Charlotte i SM-sprinten på samma bana i 2016, men nu handlar det om klassisk stil och för Jonnas del en comeback efter sjukdom.
Också Anna Dyvik är tillbaka efter sjukdom och U23-världsmästarinnan är givetvis ett hett namn. Men frågan är om inte det största svenska hoppet är Falun-Borlänges sprintstjärna Maja Dahlqvist som inte fått testa på världscupen den här säsongen. Hon tog brons på U23-VM och är bra på den här distansen.
Klubbkompisen Moa Molander Kristiansen skall försöka samla så många poäng som möjligt då hon är bästa svenska i Scan-cupen totalt som fyra. Ettan och tvåan är på Tour de Ski och det samma är Jennie Öberg som ligger precis bakom.
Norges bästa är kanske Anna Svendsen och landslagsåkaren Kari Øyre Slind som är på väg tillbaka efter en långvarig sjukdom. Unga Lotta Udnes Weng och Amalie Haakonsen Ous kan också mycket väl gå till en final medan Ane Appelkvist Stenseth och Lovise Heimdal är två andra starka, unga åkare. En ”dark horse” längre ner i fältet är Barbro Kvaale.
Finland har också goda möjligheter. Veteranen Mona-Liisa Nousiainen gör ett försök på att få en OS-biljett och det här är hennes bästa distans. Frågan är om formen är som tidigare. Katti Lylynpeä, Leena Nurmi och Johanna Matintalo tillhör den yngre generation som kan slå till - men troligen inte vinna.

Norsk OS-uttagning
På herrsidan har Norge varit förkrossande överlägsna i Skandinaviska cupen. Nu har man dessutom OS-uttagning och sprinttränaren Arild Monsen är på plats i Piteå för att se om några av åkarna är tillräckligt bra för att få en biljett till Pyeongchang.
Så även om Petter Northug jr inte startar så finns det många sprintåkare på världsnivå. Eirik Brandsdal är kanske den mest namnkunnige, men Håvard Solås Taugbøl är lägst rankad och Sondre Turvoll Fossli har också världscupsegrar liksom Brnadsdal. Räkna heller inte bort U23-världsmästaren Fredrik Riseth från Trondheim. En annan doldis att se upp med är Erik Valnes från Nord-Norge, född 1996.
En Northug kommer till start, nämligen lillebror Even Northug - tidigare norsk juniormästare och en åkare som kan ta sig till final.
Sverige komma med ett giftigare lag än normalt på nivå 2. Teodor Peterson och Emil Jönsson tog båda OS-medaljer i Sochi och får nu sällskap av landslagsåkare som Erik Silfver, Karl-Johan Dyvik, Emil Johansson och Karl-Johan Westberg som vann SM-guldet på den här banan i 2016.
Hemmapubliken hoppas på Johan Häggström som åkte så bra i Volkswagen Cup i Idre (den här tävlingen ingår också i den cupen). SK Bores Anton Persson och Pontus Hermansson vill nog också gärna gå hela vägen till en final, liksom både Gustav Nordström och Viktor Thorn.
Finland är starka också på herrsidan. Världscupsåkare som Matias Strandvall, Juho Mikkonen, Anssi Pentssinen, Lauri Vuorinen och Toni Vetelä är bland det bästa som dom blåvita kan ställa på benen i en sprinttävling.

Du kan som vi tidigare skrivit se tävlingarna direkt på nätet genom att abonnera på den länk som vi tidigare publicerat.

Startlista damer prolog (första start 09,30) här.

Startlista herrar prolog (första start 09,50) här.

Del |
ECKHOFF, Tiril 021 (kopia)

Eckhoff från medelmåtta till OS-favorit

22:a som bäst tidigare i vinter, nu kom segern:

Tiril Eckhoff har inte fått till det på skidskyttevallen i vinter. Världsmästarinnan från 2016 hade en 22:a plats som bästa resultat i världscupen innan hon slog till och vann torsdagens världscupsprint i Antholz i Italien.
- Oerhört skönt att få till det här före OS, säger 27-åringen.

 

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Skidskyttet värdefullt för Östersund

600 miljoner i ekonomisk effekt över 15 år:

Dom senaste 15 åren har skidskytte bidragit med 600 miljoner i direkt ekonomisk effekt till Östersund. Det visar en ny rapport som Östersunds kommun beställt.
Enligt P4 Jämtland handlar det främst om ekonomin kring världscuptävlingarna och VM. Inkomsterna kommer främst från boende, mat och shopping i Östersund.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Petter Northug jr inte till Planica

OS-hoppet verkar vara ute:

Petter Northug jr är fortfarande inte frisk och tävlar inte i världscupen i Planica i helgen. Det var sista möjligheten att kvala in till OS och nu verkar det som om tåget har gått för den norska skidkungen.
Det konstiga är att landslagsledningen nu plötsligt öppnar dörren för att ta med Northug.

 

Les mer
20160103, HAAG, Anna finish Lenzer (kopia)

Anna, Jens o Oskar är OS-klara

Anna Haag, Jens Burman och Oskar Svensson fick sina OS-biljetter under onsdagen. Därmed behöver dom inte tänka på uttagningarna längre.
– Det känns väldigt skönt att få åka dit, säger Anna Haag till SVT.

 

Les mer
Magnus Oesth

Jagade Britta - bröt foten i Seefeld

Visma Ski Classics:

Norska stjärnan Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Santander jagade ledande Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team i helgens Kaiser Maximilian Lauf i österrikiska Seefeld.
Men mot slutet körde Kari ur banan och krockade med ett trä. Hun fullföljde med stora smärtor i foten och efteråt visade det sig att den var bruten.
Och det på hennes egen födelsesdag…

 

Les mer
20161203, KOUKALOVA, Gabriela 020 (kopia)

Gabriela Koukalova åker inte OS

Den tjeckiska storstjärnan i skidskytte Gabriela Koukalova kommer inte att finnas med vid OS i Pyeongchang. 28-åringen har varit skadad det mesta av säsongen och säger nu till tjeckisk media att hon inte känner sig tillräckligt tränad för att ställa upp i Korea.

 

Les mer
SWE national team group 3-003 (kopia)

Ny elittränarutbildning i skidförbundet

Det ställs helt andra krav på den moderna tränarrollen i dag än vad det gjorde för några år sedan. För att åstadkomma förändring och skapa framtidens tränare startar Svenska Skidförbundet under 2018 en helt ny elittränarutbildning.

 

Les mer
BJØRNDALEN, Ole Einar 002 OSD17 (kopia)

Ole Einar Bjørndalen inte till OS

Han debuterade i OS 1994, men nu är den sagan slut för 43-årige skidskyttekungen Ole Einar Bjørndalen. Han är inte med i den trupp som har fått klartecken till Pyeongchang och Bjørndalen är givetvis besviken.
- Jag kunde ha tagit medalj på OS, säger han till OS.

 

Les mer
20180113, KROGH Finn Hågen 001 (kopia)

Fyra norska längdåkare fick ja till OS

Sista OS-chansen för Northug & co:

Helgens världscup i Planica blir den sista möjligheten att kvala in till OS i Pyeongchang för dom norska längdåkarna som inte redan fått ett klartecken. Under måndagen fick dock fyra nya åkare ja till OS, medan Petter Northug jr finns med i truppen till Planica i helgen.

 

Les mer
20180113, HEIMDAL Lovise 001 (kopia)

Norges lag till U23-VM i Schweiz

Medan Sverige totalt skickar 8 åkare (4 damer och 4 herrar) till U23-VM i Goms i Schweiz skickar Norge 13 åkare till mästerskapen. Den norska truppen leds av den svenske tränaren Anders Byström från Uddevalla och skall försvara flera guldmedaljer från 2017.

 

Les mer
20171203, PONSILUOMA, Martin 003 (kopia)

Tio skidskyttar klara för OS

Den svenska truppen till OS i PyeongChang har utökats med tio skidskyttar. De svenska lagen har tagit tre pallplatser i stafetter hittills under årets världscup. Den senaste var damernas stafettlag i Ruhpolding i helgen. Nu har fem damer och fem herrar fått klartecken för Korea.

 

Les mer
Anna Dyvik Scan-cup-segrare (kopia)

Landslaget till världscupen i Planica

Maja Dahlqvist inte med efter succén i Dresden:

I helgen flyttar världscupen till slovenska Planica med klassisk sprint på lördagen och 10 respektive 15 kilometer klassiskt på söndagen.

– Vi har många bra åkare och det var tufft om platserna, speciellt till sprinten bland damerna, berättar förbundskapten Rikard Grip, som ser tävlingarna som en del i uttagningarna till OS i februari, men som inte plockar med Maja Dahlqvist som var etta och tvåa i Dresden den gångna helgen.

 

Les mer
11.01.2017, Ruhpolding, Germany (GER):Alexey Volkov (RUS), Torstein Stenersen (SWE), (l-r), (l-r) -  IBU world cup biathlon, relay men, Ruhpolding (GER). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svensken om kollapsen i Ruhpolding

Det var otäcka scener många fick på TV:n från världscupstafetten i skidskytte i tyske Ruhpolding den gångna helgen.
Svenska startmannen Torstein Stenersen fick bäras ur målområdet och såg ut att må väldigt dåligt. Nu förklarar Torstein själv vad som hände.

 

Les mer
20170128, PENTSINEN, Anssi 001 (kopia)

Rutinerade segrare på fyra distanser

Finska mästerskapen i helgen:

Det var inte plats för några nya namn i toppen då Finland körde sina första två distanser i dom nationella mästerskapen i helgen. Enbart rutinerade åkare hämtade guldmedaljerna och i damklassen vann veteranerna Riitta-Liisa Roponen och Aino-Kaisa Saarinen.

 

Les mer
20170205, DANIELSSON, Filip 006 (kopia)

Filip vann, men Gustaf snabbast

Bergebo skiweekend i Borlänge, dag 2:

Filip Danielsson vann den andra etappen av Bergebo skiweekend i Borlänge, men junioråkaren Gustaf Berglund imponerade och var snabbare än seniorsegraren.
SK Bore tog för övrigt dubbelt i herrklassen och Moa Olsson, Falun-Borlänge vann damklassen i den klassiska distanstävlingen.

 

Les mer
20170204, NOVAK, Max 020 (kopia)

Max Novak spurtade hem segern

Vålådalen Classics Ski:

Max Novak, Offerdals SK vann en tight spurt mot Erik Melin Söderström, ÖSK i Vålådalen Classic Ski under söndagen. Tillsammans med Åsarnas Simon Lageson gjorde dom upp om segern i den 42 km långa tävlingen i Vålådalen.
I damklassen var det Sofie Elebro, IFK Umeå som kunde avgöra i kampen mot Frida Hallquist, Åsarna.

 

Les mer
IMG_0998 (kopia)

Emilia och Pontus bäst i Sysslebäck

skistart.com Ski Marathon:

Emilia Lindstedt, Falun-Borlänge och Pontus Nordström, Östervåla vann det 42 km långa skistart.com Ski Marathon i Långberget i Sysslebäck i norra Värmland under söndagen.
Det var bra startfält i tävlingen och säsongens överraskning Pontus Nordström går från klarhet till klarhet.

 

Les mer
14.01.2018, Dresden, Germany (GER):Emil Joensson (SWE), Teodor Peterson (SWE) - FIS world cup cross-country, team sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenska herrarna 2:a i Dresden

Inte många minuter efter att Sverige säkrat en dubbelseger i damklassen slog den rutinerade duon Emil Jönsson och Teodor Peterson till med en 2:a plats i herrklassen. Åter igen avgjorde Federico Pellegrino för Italien, medan Norge med Johannes Høsflot Klæbo inte lyckades.

 

Les mer
14.01.2018, Dresden, Germany (GER):Maja Dahlqvist (SWE), Stina Nilsson (SWE), Sophie Caldwell (USA) - FIS world cup cross-country, team sprint, Dresden (GER). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Majas sensationsseger i Dresden

Dahlqvist knäckte Stina Nilsson i världscupen:

Maja Dahlqvist knäckte Stina Nilsson i spurten och har haft en sannolik helg i tyska Dresden. I sin första världscup för säsongen blev Borlänge-tjejen igår tvåa individuellt i sprint och idag avgjorde hon teamsprinten och vann tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

 

Les mer
Åse Borgeryd (kopia)

Åse och Niklas i Kronanloppet

Åse Borgeryd, Luleå och Niklas Henriksson, Gällivare vann dam- respektive herrklassen i lördagens 40 km Kronanloppet i Luleå. Båda hade lite över tre minuters segermarginal. I damklassen var Ellen Scheidegger tvåa och Linda Berglund, medan norrmannen Tarjei Solli och Thomas Svensson från I19 kom närmast segraren i herrklassen.

Les mer