Mobile Version
Desktop Version
ANDERS SÖDERGREN har gjort sig intressanta reflektioner efter 30 år som längdåkare. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
ANDERS SÖDERGREN har gjort sig intressanta reflektioner efter 30 år som längdåkare. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Intressanta tankar från en veteran:

Södergren: 30 år som skidåkare!

Anders Södergren firar 30 år som längdskidåkare. På Team LeasePlan Go:s hemsida har han skrivit intressanta tankar om sin karriär och gjort sig reflektioner om sin tid både som ungdom, junior och senior.
Här är vad Anders skriver:

 

”Idag på glaciären slog det mig att det var 30 år sedan jag var på mina första skidträningar med min gamla moderklubb IFK Bergvik. Sjukt vad tiden går fort.

Hade någon frågat mig då om hur länge jag skulle åka skidor skulle jag i alla fall inte gissat på 30 år och mer. Men faktum är att jag fortfarande stortrivs med livet som skidåkare. Det som dock är tungt är de perioder jag är borta från familjen. Det är väl det som sliter allra mest. Jag valde egentligen inte att satsa för fullt på längdskidor förrän jag var i 15-16 års åldern. Innan det höll jag på med allt möjligt. Det var simning, fotboll, segling, motorcross (träning), bordtennis mm.

Jag var långt ifrån någon ungdomsstjärna. Första tävlingarna åkte jag mest runt och visslade och tittade på fåglarna. Men jag tyckte det var kul och jag fick chansen av mina föräldrar att vara med på det jag ville. Och det är jag glad för idag.

Åren gick och jag blev sakta lite bättre och bättre. Ungdomsåren är ju lite speciella eftersom man utvecklas i olika takt. En del hade helskägg och var som en hel karl i kroppen och andra var småpojkar fortfarande långt upp i ungdomsåren. Inte helt rättvist kanske, men det kommer ju en tid då det jämnar ut sig och har man tålamodet och glädjen i att träna så får man så småningom betalt för det.

Jag valde att fortsätta trots ganska skrala resultat. Jag var nog som bäst 24a på ungdoms SM och Kalle Anka cup som var som SM för 13-14 åringar kvalade jag aldrig in till.

Men jag tyckte det var skoj!

När jag kom upp i junioråldern var det dags att välja om man skulle söka skidgymnasium eller inte. För mig blev det aldrig så att jag sökte ens. Jag trivdes väldigt bra hemma och var inte redo att flytta. Dessutom var vi ett bra gäng som fick chansen att träna tillsammans i ett så kallat hemortsalternativ. Visst vi fick inte massor med tid till att träna på skoltid, men det fungerade ändå väldigt bra.

Att jag inte valde skidgymnasium är någonting jag absolut inte ångrar idag. Det hade säkert också fungerat bra, men jag var som sagt inte redo då.

Under junioråldern fortsatte jag att närma mig dom bästa i Sverige och jag blev mer och mer motiverad. Jag såg framför mig en långsiktig satsning där jag tänkte mig att när jag är 25 år så ska jag kunna vara med och utmana världseliten. Jag vet inte själv om jag riktigt trodde på det själv då, men jag hade i alla fall en plan.

Att gå från att vara junior till att bli senior är för det flesta ett stort kliv att ta. Jag minns att jag var till en början väldigt ödmjuk till uppgiften. Mitt första mål var att ta Sverigecuppoäng vilket de 25 första får. Det tog några tävlingar, men det kom till slut. Mitt första genombrott på seniorsammanhang var på SM femmilen på våren som första års senior. Jag blev 7a och var så himla nöjd. Jag slog en del av seniorstjärnorna som jag såg väldigt mycket upp till. Förmodligen var dom rejält slitna efter en lång och tuff säsong med OS och allt. Men jag fick verkligen mersmak.

Sen gick det ett par år med blandade resultat.

Nästa genombrott kom 2001 när det var dags för VM i Lahti. Jag var inte uttagen på förhand, men fick höra om att det var möjligt att ta en plats till 3 milen om man gick riktigt fort på skandinaviska cupen som också gick i Finland samma helg som VM började. Jag visste att formen var god och att chansen fanns. Men efter skidtest och rejäl uppvärmning stod jag vid start och väntade på mina skidor som jag trodde jag kommit överens med vallarna att dom skulle ta dom dit. Men tiden rullade på och när det var ca 3 min till start förstod jag att det inte skulle komma några. Jag hade då alternativet att starta på uppvärmningsskidorna som förmodligen inte gick speciellt lätt eller springa som en galning till vallaboden och försöka hinna hämta tävlingskidorna. Jag valde det senare. Iförd skatepjäxor satte jag av i full fart över en isbelagd bandyplan. Jag lyckades på något sätt hålla mig på benen och kom in i vallaboden där vallarna satte kaffet i halsen när jag kom indundrandes. Jag skrek något och fick fatt på skidorna och satte av mot start. När jag kom fram hade min start precis gått och jag fick på nytt fatta ett beslut om hur jag skulle göra. Om jag dragit iväg på stört hade det varit svårt att veta hur fort jag åkt. Jag valde därför att avvakta och starta när det blev en lucka för någon som strukit sig. På så vis kunde jag i alla fall få en tid som jag kunde jämföra med de övriga. Jag tror tiden räckt till en 3e plats, men i resultatlistan var jag långt ner. Men det var av mindre betydelse. Gissa om jag är noga med kommunikationen med vallarna nuförtiden. ;-)

Det ledde i alla fall till att jag fick chansen i 3 milen på VM och jag lyckades åka in på en 15e plats. Det var för mig sensationellt bra och jag fick även chansen på 5 milen senare i mästerskapet. Det slutade även det med en 15e plats och jag åkte därifrån med ett leende på läpparna och ett mycket stärkt självförtroende.

Året därpå var det OS år och såklart var det ett av målen att ta sig dit. Men diverse sjukdom med körtelfeber och punkterad lunga satte stopp för planerna. Jag var i bra form när mästerskapet startade, men det gäller ju att åka fort innan och kvalificera sig. Efter OS lyckades jag i alla fall knipa två 4e platser i världscupen (Lahti och Holmenkollen) Det var ett skönt bevis på att det fortsatte att gå framåt.

Ytterligare ett genombrott kom säsongen efter i december när jag tog min första pallplats i världscupen i Ramsau. Med det i bagaget spände jag bågen ännu mer inför det kommande VM et i Val Di Fiemme.

Det var mitt första mästerskap där jag verkligen visste att chanserna till medalj fanns. För svensk del var det ett väldigt lyckat mästerskap med Guld i sprint guld och brons i Skiathlon. Brons i stafetten där det smakade guld länge. Men jag hade ju också lust på individuell medalj. Formen fanns ju där. Det hade jag känt på de inledande distanserna. Nu var bara 5 milen kvar och jag startade ganska offensivt som vanligt och efter ca 5 km var jag ikapp Brink som startade 30s före. Han var pigg och hakade på och vi kunde hjälpas åt att dra bitvis. En efter en tröttnade framför oss och snart var det en kamp om guldet med tjecken Martin Koukal. Vi spurtade på bra på slutet, men det fattades ändå 15s till segern. Jag var såklart sjukt glad över min första individuella mästerskapsmedalj och Brink fick bronset.

Jag var nu 25 år och skulle fylla 26 till sommaren. Jag hade alltså lyckats nå mitt långsiktiga mål som jag satte upp 10 år tidigare.

Jag tror det är otroligt viktigt att sätta upp långsiktiga mål som till en början kan verka orealistiska, men som man med en massa mindre delmål på vägen och glädje till sporten kan klara av att nå.

Man behöver alltså inte vara en ungdomsstjärna, eller att komma in på ett skidgymnasium, eller slå igenom tidigt som senior för att lyckas nå den absoluta världseliten.

Målmedvetenhet, tålamod och tro på det man gör kan räcka nog långt.


Här hittar du texten på LeasePlans hemsida:
http://teamleaseplango.no/2014/10/26/30-ar-sedan-det-borjade/

Del |
20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.