Mobile Version
Desktop Version
THOMAS STJERNDORFF i Fortum Ski Tunnel har den här veckan sommarskidskolan på besök igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Sommarskidskolan i Torsby igång

Igår drog sommarskidskolan i Torsby igång igen. Till och med torsdag pågår den och i år har man rekordmånga deltagare. Det är ungdomar födda 1996-1998 från Småland i söder till Sundsvall i norr…

Och traditionen sitter i väggarna i Torsby. Det här är den 34:e upplagan av sommarskidskolan. Det är vanligt att den som tänker söka idrottsgymnasiet deltar i sommarskidskolen, men den är öppen för alla.
Programmet består av skidåkning på riktig snö i Fortum Ski Tunnel samt rullskids-träning, långvandring i svensk-norska Fnnskogen, bad och mycket annat.
Många toppåkare har i sina ungdomsår deltagit på sommarskidskolan i Torsby. Bland dessa kan nämna OS-mästarna Björn Lind och Thobias Fredriksson, VM-segrarinnan Emelie Öhrstig, skidskytten Carl-Johan Bergman och många andra.
Flera toppåkare är idag har också gått på Stjerneskolans skidgymnasium i Torsby. Exempler på det är Hanna Brodin och Hanna Falk.
Ledare är förutom idrottsgymnasiets idrottslärare också förre detta och nuvarande skidgymnasieelever. Deltagarna bor på Valbergsängen Sporthotell - mitt i Valbergets friluftsområde. Samma ställe som landslaget brukar bo och med gångavstånd till skidtunneln.
Och som alltid på sommarskidskolan: Gemenskapen och kamratskapen är kanske det allra viktigaste…

 

Del |
CALLE i mål i final (kopia)

Äntligen seger för Calle Halfvarsson

Calle Halfvarsson fick äntligen en fullträff vid den avslutande sprinttävlingen i Bruksvallarna.
Efter två 2:a platser, båda gångerna under en sekund från segern, körde Calle hem segern i sprintfinalen.
Fast det hände inte utan dramatik.

 

Les mer
KALLA i mål sprint (kopia)

Tredje raka för Charlotte Kalla

Ingen kunde stoppa Charlotte Kalla i Bruksvallarna. Trots att hon ”bara” var trea i prologen vann hon enkelt Bruksvallssprinten och tog sin tredje seger på tre dagar.
Men någon sprint på VM i Falun tror hon inte att det blir!

 

Les mer
GRØTAN ERIKSEN vinner (kopia)

Trippel Byåsen i herrjuniorklassen

Toppklubben Byåsen IL från Trondheim dominerade totalt i juniorklasserna i Bruksvallssprinten.
Precis efter att Julie Myhre hade vunnit damjuniorklassen tog klubbens killar tredubbelt i H17-20 med Sivert Grøtan Eriksson som segrare till slut.

 

Les mer
JULIE MYHRE vinner (kopia)

Julie slog hela svenska laget

Damernas juniorklass i Bruksvallssprinten såg tre svenska J-landslagstjejer i finalen, men det blev norskt till slut.
I Ebba Anderssons frånvaro vann Julie Myhre från Byåsen i Trondheim efter ett finallopp som blev spännande helt till slut.

 

Les mer
PETTER NORTHUG är som vanligt den mest intressanta åkaren för media vid säsongspremiären i norska Beitostölen. Här från norska mästerskapen förra säsongen. Foto: MARCELA HAVLVOA/sweski.com

Petter Northug på vinnarspåret igen

Petter Northug jr avslutade helgen i Beitostölen med seger i sprinttävlingen och visade att han är där han skall vara inför världscuppremiären i Kuusamo nästa helg.
Northug jr spurtade ner fjolårssegraren Sondre Turvoll Fossli, som har imponerat på dom norska sprintlandslagslägren under hösten.

 

Les mer
Marcs Hellner_portrait (kopia)

Marcus Hellner ”bara” 7:a i Gällivare

Marcus Hellner valde alltså hemmaplan och tävlingar på Hellnerstadion i Gällivare i helgen. Men under söndagens tävling fick Marcus rejält med stryk och var ”bara” 7:a över 15 km klassisk stil.
Vann gjorde istället ryske landslagsåkaren Evgeny Belov, som var hela 1,41 minuter före Hellner.

 

Les mer
EVEN NORTHUG prolog (kopia)

Mini-Northug snabbaste junior

Petter Northugs yngste bror Even var snabbast i herrjunior-kvalet i Bruksvallarna. Han åkte JVM-sprinten för Norge ifjol och är också en stor talang. Nu var han drygt två sekunder före Marcus Grate, Täfteå, som var bäste svensk före J-landslagsåkaren Filip Danielsson från Garphyttan.

Les mer
HEDDA i Bruksprolog (kopia)

Norsk kvalsegrare i damjuniorklassen

Julie Myhre från Byåsen i Trondheim vann D17-20-kvalet i Bruksvallarna före Hedda Bångman, Offerdal. Elina Rönnlund, IFK Umeå, som startade först var trea. Dom 30 bästa gick vidare till kvartsfinal också här.

Les mer
EDIN, Johan 0011 (kopia)

Johan Edin tog herrarnas prolog

IFK Moras långe Johan Edin var snabbast i herrarnas prolog i Bruksvallarna, där han lite överraskande tvålade dit hela landslagseliten (minus Emil Jönsson som inte är med). Tvåa var polske Maciej Starega, medan OS-tvåan Teodor Peterson fick nöja sig med 7:e plats. Junioren Oskar Svensson var 3:a och slog klubbkompisen Calle Halfvarsson, som bröt en stav.

Les mer
PAJALA prolog Bruks (kopia)

Magdalena Pajala slog Charlotte Kalla

Magdalena Pajala slog klubbkompisen Charlotte Kalla i prologen i den klassiska sprinten i Bruksvallarna. Även Evelina Settlin var före Kalla som fick nöja sig med 3:e plats i kvalet. Kvartfinalerna i Bruksvallarna drar igång klockan 11,40 och direktsänds i SVT:s vinterstudion.

Les mer
Brynte OneWay (kopia)

Robin Bryntesson väljer One Way

Robin Bryntesson är en av landets bästa skidåkare. Med största fokus på grenen sprint tävlar han mot de främsta i världen och har, genom sin positiva energi och kreativitet, skapat sig ett stort utrymme både som skidåkare och person. Robin har diabetes och är nästan ensam elitåkare med sjukdomen.

Nu byter Brynte till One Way och kommer redan i helgen köra med en helt egen design på stavarna. Designen är framtagen av Robin själv tillsammans med One Way och går under namnet Sockertopps-staven.

 

Les mer
OSKAR fristil 002 (kopia)

Nu testar Oskar seniorgrabbarna

Oskar Svensson vann herrjuniortävlingen i fristil i Bruksvallarna efter en stark avslutning.
Men i söndagens sprinttävling tar han klivet upp bland seniorerna - och Falun-Borlänge-åkaren kan mycket väl vara med och kämpa bland dom absolut bästa.
Det har han visat förut.

 

Les mer
EBBA lördag 003 (kopia)

Är Ebba Andersson en ny Kalla?

Konkurrenterna förtvivlar, publiken jublar.
När fjäderlätta Ebba Andersson från Sollefteå Skidor dansar över snön går det så snabbt att inga andra juniorer i Sverige har en chans att hänga med.
Frågan är om ens någon annan i världen har det - eller om vi ser en ny Charlotte Kalla på väg framåt?

 

Les mer
RETIVYKH, Gleb 001 (kopia)

Retivykh slog OS- och VM-segraren

Unge Gleb Retiyvkh slog OS- och VM-segraren Nikita Kriukov i den klassiska sprinten i nordfinska Saariselkä under lördagen. Ryssarna dominerade totalt och hade alla 6 platserna i herrarnas A-final i FIS-tävlingen.

 

Les mer
Yngve Johansson

Ryssland och Kanada bäst i Gällivare

Sergey Ustiugov, Ryssland och Perianne Jones, Kanada – där har ni sprintsegrarna i Gällivarepremiären 2014!

 

Les mer
BJØRGEN, Marit 035 (kopia)

Snabb revansch för Marit Björgen

Marit Björgen behövde bara ett dygn för att slå tillbaka mot Therese Johaug vid den norska premiären i Beitostölen.
I ett härligt vinterväder vann Björgen 10 km fristil med nästan 20 sekunder sedan Johaug vunnit den klassiska tävlingen dagen innan.
Martin Johnsrud Sundby tog sin andra seger i herrklassen, Petter Northug jr var 23:a.

 

Les mer
KALLA lördag 001 (kopia)

Charlotte redan i världselit-tempo

Charlotte Kalla visade en form i Bruksvallarnas fristilslopp som visar att hon redan är i världseliten.
Frågan är om någon kunde ha slagit henne över 10 km här. Möjligen en Marit Björgen eller Therese Johaug i toppform, men med en segermarginal på 52 sekunder visade Kalla att hon åter igen blir ett medaljhopp på VM.

 

Les mer
LINDSTRÖM action 001 (kopia)

Sen revansch för Fredrik Lindström

Fredrik Lindström vann en sensationell seger i herrklassen i Bruksvallsloppet.
Men skidskytten är ingen nybörjare i längdspåren.
När han nu slog Calle Halfvarsson med under sekunden så fick han äntligen revansch - en revansch han väntat länge på!

 

Les mer
ANDERSSON, Ebba 020 (kopia)

Ebba Andersson gjorde som Kalla

Ebba Andersson gjorde precis som Charlotte Kalla: Hon slog knock out på samtliga konkurrenter och vann D17-20-klassen överlägset. Damjuniorerna avslutade tävlandet i Bruksvallarna under lördagen och Ebba håll för det stora favorittrycket och tvålade dit samtliga konkurrenter med marginal. D17-20 åkte 6 km - också det i fristil.

Les mer
KALLA action 001 (kopia)

Charlotte Kalla gjorde som hon ville

Charlotte Kalla var ännu mer överlägsen i Bruksvallsloppet under lördagen, då hon utklassade samtliga på favoritdistansen 10 km fristil. Därmed har vår skiddrottning fått en perfekt säsongsstart med två övertygande segrar - både i klassisk och i fristil.

Les mer