Mobile Version
Desktop Version
THOMAS STJERNDORFF i Fortum Ski Tunnel har den här veckan sommarskidskolan på besök igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Sommarskidskolan i Torsby igång

Igår drog sommarskidskolan i Torsby igång igen. Till och med torsdag pågår den och i år har man rekordmånga deltagare. Det är ungdomar födda 1996-1998 från Småland i söder till Sundsvall i norr…

Och traditionen sitter i väggarna i Torsby. Det här är den 34:e upplagan av sommarskidskolan. Det är vanligt att den som tänker söka idrottsgymnasiet deltar i sommarskidskolen, men den är öppen för alla.
Programmet består av skidåkning på riktig snö i Fortum Ski Tunnel samt rullskids-träning, långvandring i svensk-norska Fnnskogen, bad och mycket annat.
Många toppåkare har i sina ungdomsår deltagit på sommarskidskolan i Torsby. Bland dessa kan nämna OS-mästarna Björn Lind och Thobias Fredriksson, VM-segrarinnan Emelie Öhrstig, skidskytten Carl-Johan Bergman och många andra.
Flera toppåkare är idag har också gått på Stjerneskolans skidgymnasium i Torsby. Exempler på det är Hanna Brodin och Hanna Falk.
Ledare är förutom idrottsgymnasiets idrottslärare också förre detta och nuvarande skidgymnasieelever. Deltagarna bor på Valbergsängen Sporthotell - mitt i Valbergets friluftsområde. Samma ställe som landslaget brukar bo och med gångavstånd till skidtunneln.
Och som alltid på sommarskidskolan: Gemenskapen och kamratskapen är kanske det allra viktigaste…

 

Del |
GRIP, Rikard 002O-dorf16 (kopia)

Taggat landslag på träningsläger

Äntligen är det dags att sparka igång det första träningslägret för de blågula längdåkarna. Medan herrarna har samlats på Hallstaberget i Sollefteå har damerna åkt över gränsen till norska Meråker.

Les mer
Marcus ruus 3 (kopia)[1]

Ruus tog en dubbel i Torsby

Marcus Ruus tog en dubbelseger i helgens rullskidscup i dom tuffa Hovfjällsbackarna utanför Torsby. Värmlänningen som åker för Åsarna IK vann även den avslutande jaktstarten under söndagen.
Sandra Olsson, Malungs IF var åter igen bästa bland damerna.

 

Les mer
Marcus Ruus 2 (kopia)

Hög klass direkt i Torsby

STS Roll cup inleddes:

Det blev riktigt snabba tider uppför Hovfjället när STS Roll cup inleddes under lördagen med backtävling i fri teknik. Marcus Ruus vann överraskandeherrklassen och Sandra Olsson var bästa dam.

 

Les mer
20160402, KOWALCZYK, Justyna 004 (kopia)

Justyna Kowalczyk kör inte fristilen

Satsar på Lahtis 2017 och Pyeongchang 2018:

Justyna Kowalczyk är 33 år och har vunnit det mesta. Men polskan ger sig inte än och nu går hon ”all-in” för att lyckas i klassisk stil i sina två sista mästerskap: Skid-VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.
I vintras körde hon också en del långlopp och det kan ske också kommande säsong.

 

Les mer
IMG_0731 (kopia)

CCC1000 bjuder in till Göteborg

Fredrik Erixon startade CCC1000 för fem år sedan och det är mer än 120 företagsledande personer i hela Sverige som varit med under årens lopp. Förra året smygstartade CCC1000 Göteborg och nu kickar satsningen igång på allvar, tillsammans med sportaffären Udéns Sport och testkliniken Aktivitus.

 

Les mer
rullskidor (kopia)

Nytt rullskidläger i Ulricehamn

Nu är det dags att bjuda in till rullskidläger med Markus Jönsson (SM-guld i rullskidor 2012) i värdscuppstaden Ulricehamn. Rullskidlägret riktar sig till ALLA som vill slipa på rullskidstekniken och bli en bättre rullskidåkare.

 

Les mer
2016-01-27 20

Motionärer skall få träna som eliten

XC Gold tar konceptet till Nivå 2:

XC Gold är ett träningskoncept som drivs av Daniel Tynell, Jerry Ahrlin och Laila Kveli. De erbjuder ett basprogram som omfattar teknikträningar i Stockholm varje vecka, samt läger med fokus på skidteknik och träningslära. Nu startar de upp en ”nivå 2” som vänder sig till den som vill ha en djupare inblick i livet som elitskidåkare med allt vad det innebär.

 

Les mer
20160320, RINGSBY, Johannes 002 (kopia)

Nytt varumärke med nya stavar

Fyra åkare byter till Six-Ten Ski Products:

Six-Ten Ski Products heter ett nytt varumärke i Sverige inför den kommande säsongen. Man koncentrerar sig framförallt på stavar och nu har man också gjort klart med 4 åkare på hög nivå som kommer att åka med deras utrustning.

 

Les mer
Skidlaget Tiomila (kopia)

Skidlaget stark 85:a på Tiomila

Många längdåkare använde helgen till att springa Tiomila i orientering på Lugnet i Falun. Rikard Tynell hade skrapat ihop ett lag med bara längdskidåkare och kallade laget Ski Team Forest.
Och laget imponerade. Slutade 85:a efter en tuff och krävande tävling i dalaskogarna.

 

Les mer
12.12.2015, Davos, Switzerland (SUI):Alexander Legkov (RUS),   - FIS world cup cross-country, 30km men, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Felgenhauer/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Legkov pekas ut bland dopade OS-ryssar

Dopinglaboratoriets chef anklagar 14 längdåkare:

Femmilssegraren Alexander Legkov är en av dom 15 ryska medaljörer som pekas ut som dopade under vinter-OS i Sochi 2014.
Själv ställer sig Legkov oförstående till anklagelserna, som kommer från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopinglaboratoriet i Moskva.

 

Les mer
OLSSON, Johan 026 (kopia)

Johan Olsson byter till Stockviks SF!

Det är med stor glädje som Stockviks SF hälsar världsåkaren Johan Olsson välkommen som ny åkare i seniorstallet. Så skriver Stockviks SF i ett pressmeddelande där man stolta meddelar att världsmästaren är tillbaka i klubben från och med den kommande säsongen.

Les mer
20160110, HEIKKINEN, Matti 002 (kopia)

Heikkinen tränar med norrmännen

Världsmästaren från Finland har flyttat till Oslo:

Matti Heikkinen är Finlands största VM-hopp på herrsidan inför Lahtis 2017. Nu har han åkt till Oslo för att träna med dom norska landslagsåkarna för om möjligt att komma på varför Norge är så överlägsna i längdåkningen.
Hela den här veckan tränar han med åkare som Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug och andra från Olympiatoppen i Oslo.

 

Les mer
20160128, NORDVALL, Torbjörn 007 (kopia)

Torbjörn slutar som presschef

Svenska Skidförbundet meddelar media Torbjörn Nordvall, som i många år har varit presskontakt för det svenska längdlandslaget, har bestämt sig för att inte förlänga sitt kontrakt inför kommande säsong.

 

Les mer
20160110, SUNDBY, Martin Johnsrud 009 (kopia)

Martin Johnsrud Sundby pappa igen

Världens bästa skidåkare i vinter, Martin Johnsrud Sundby, har blivit pappa för andra gången.
Enligt norska TV2 var det förra veckan som Sundby och hustrun Marieke Heggeland fick sin andra son.

 

Les mer
TORGNY MOGREN är med i nästa Mästarnas mästare på TV. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Torgny Mogren hedras i Hällefors

Världsmästaren Torgny Mogren hedras i sin gamla hemby Hällefors. Kommunstyrelsen har beviljat pengar till en skylt med Torgny Mogren på.
Det var här som ”Molle” växte upp och bodde tills han blev Åsarna-åkare. Idag bor världsmästaren från 1991 och 1993 i Mora.

 

Les mer
SUNDIN, Marika 007 (kopia)[1]

Marika klar för första konstutställningen

IFK Moras Marika Sundin kan mera än att åka fort på skidor och rullskidor.
På lördag öppnas dörrarna för hennes första konstutställning någonsin i Galleri Villastaden i Borås.
Färger och musik är temat för Marikas utställning.

 

Les mer
BJOERGEN, Marit 012 (kopia)

Marit Björgen skippar Tour de Ski

Marit Björgen kommer inte försöka vinna Tour de Ski igen när hon kommer tillbaka i världseliten kommande säsong. Istället satsar den 36-åriga skiddrottningen allt på att lyckas under skid-VM i Lahtis senare på vintern.
- Jag är komfortabel med det. Med tanke på ett VM kommer Tour de Ski för tidigt, säger hon till NRK.

 

Les mer
Bild4 (kopia)

Rekordstor sommarskidskola säkrar söktrycket

Trenden håller i sig i Torsby:

Trenden håller i sig – antalet deltagare i Torsby sommarskidskola blir återigen det största någonsin. För idrottsgymnasiet innebär det även att söktrycket tryggas.  

Les mer
KRISTIANSEN, Egil 003 (kopia)

Från längdåkning till skidskytte

Egil Kristiansen byter landslag i Norge:

Det är inte mer än ett par veckor sedan Egil Kristiansen berättade att han slutar som tränare för det norska damlandslaget i längdåkning efter 10 år.
Idag presenterades han som ny herrtränare för det norska landslaget i skidskytte. Med sig får han Martin Fourcades gamla skyttetränare Siegfried Mazet från Frankrike.

 

Les mer
RØNNING, Eldar NM-002 (kopia)

Eldar Rønning tvingas lägga av

33-årige Eldar Rønning tvingas lägga av med elitidrotten.
- Jag blir sjuk av att träna, säger Eldar till norska tidningar sedan han haft en säsong där han varit sjuk i princip hela tiden.
Han hann med 4 VM-guld, 11 världscupsegrar och 7 norska mästerskap i sin aktiva karriär.

 

Les mer