Mobile Version
Desktop Version
THOMAS STJERNDORFF i Fortum Ski Tunnel har den här veckan sommarskidskolan på besök igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Sommarskidskolan i Torsby igång

Igår drog sommarskidskolan i Torsby igång igen. Till och med torsdag pågår den och i år har man rekordmånga deltagare. Det är ungdomar födda 1996-1998 från Småland i söder till Sundsvall i norr…

Och traditionen sitter i väggarna i Torsby. Det här är den 34:e upplagan av sommarskidskolan. Det är vanligt att den som tänker söka idrottsgymnasiet deltar i sommarskidskolen, men den är öppen för alla.
Programmet består av skidåkning på riktig snö i Fortum Ski Tunnel samt rullskids-träning, långvandring i svensk-norska Fnnskogen, bad och mycket annat.
Många toppåkare har i sina ungdomsår deltagit på sommarskidskolan i Torsby. Bland dessa kan nämna OS-mästarna Björn Lind och Thobias Fredriksson, VM-segrarinnan Emelie Öhrstig, skidskytten Carl-Johan Bergman och många andra.
Flera toppåkare är idag har också gått på Stjerneskolans skidgymnasium i Torsby. Exempler på det är Hanna Brodin och Hanna Falk.
Ledare är förutom idrottsgymnasiets idrottslärare också förre detta och nuvarande skidgymnasieelever. Deltagarna bor på Valbergsängen Sporthotell - mitt i Valbergets friluftsområde. Samma ställe som landslaget brukar bo och med gångavstånd till skidtunneln.
Och som alltid på sommarskidskolan: Gemenskapen och kamratskapen är kanske det allra viktigaste…

 

Del |
NORDSTRÖM, Maria 003 kopia2

Startlistor Idre-sprinten lördag

Här hittar du startlistorna för fristilssprinten på Idre Fjäll lördag. Kvalet drar igång redan klockan 09,00 och det gäller som vanligt att komma bland dom 30 bästa för att få åka vidare.
D21 och D19-20 har slagits ihop av arrangören och startlistor för ungdomsklasserna hittar du på Idre-Särna-tävlingarnas hemsida.

 

Les mer
28.02.2013, Val di Fiemme, Italy (ITA): Ida Ingemarsdotter (SWE)- FIS nordic world ski championships, cross-country, 4x5km women, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Felgenhauer/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Ida första åkare ut i världscupen

Ida Ingemarsdotter startar först av alla i årets världscupsäsong när den klassiska sprinten öppnar med prolog i Rukatuntturi utanför Kuusamo under lördagsförmiddagen.
Traditionellt har Sverige gjort det bra i prologen här och vi får hoppas så många som möjligt kommer sig vidare till kvartsfinalerna.

 

Les mer
SVENSSON, Eva Bruks 001 (kopia)

Eva Svensson 9:a i norska cupen

IFK Moras läkarstudent i Norge, Eva Svensson slutade 9:a vid fredagens fristilssprint i norska cupen i Gålå. En bra insats av Eva, som åkte ur i kvartsfinalen.
Ragnhild Haga vann damklassen, medan Emil Iversen var bäst av herrarna.

 

Les mer
5629765_2143648 (kopia)

Piteå klara för cuppremiären nästa helg

Piteå Skidallians arrangerar premiären av Intersport och Scandic Cup 6-7 december på Lindbäcksstadion.
Tävlingarna väntas locka många tävlande då de är viktiga uttagningstävlingar för bland annat kommande Skandinavisk cup och VM i Falun.

 

Les mer
HELLNER i premiären (kopia)

Följ Marcus Hellner på bloggen

Marcus Hellner tänker starta sin egen blogg. Där kan du följa OS-mästaren och världsmästaren genom texter, bilder och film.
Marcus är klar att lansera sin blogg en av dom kommande dagarna.

 

Les mer
Kranskulla kransmas 2015 4 DSC_0122 kopia2

Victor och Viktoria bekransar segrarna i 2015

Det är de två som har de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets vintervecka 2015: I morse presenterades 2015 års kranskulla Viktoria Stärner och kransmas Victor Gustafsson i Sveriges Televisions Gomorron Sverige. SVT direktsänder den 28 februari TjejVasan för fjärde året och den 8 mars Vasaloppet för 38:e året.

 

Les mer
LITE MER SNÖ och det är klart för Åre Swix Open i mellandagarna. Foto: JESPER JOHNSSON

Åre Swix Open – repris av fjolårsuccén

Både dam och herrvinnaren från Vasaloppet är klara för start den 28e december. Under mellandagarna kommer både världselit och motionärer till Åre för ett skidlopp.

 

Les mer
ANNA HAAG under fredagens klassiska tävling i Bruksvallarna. Nu är både hon och Evelina Settlin förkylda och missar VC-premiären i Finland. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Ingen ny ersättare för Anna och Evelina

Anna Haag och Evelina Settlin fattades alltså då det specialchartrade planet för den svenska VC-truppen till Kuusamo lyfte från Östersund tidigare i dag.
Både är sjuka, men förbundskaptenen Rikard Grip hann aldrig med att ersätta någon av dom båda.

 

Les mer
LOGINOV, Alexander 01 (kopia)

Ny rysk skidskytt dopad

22-åring med 4 JVM-guld missar Östersund:

Den unge ryske skidskytten Alexander Loginov skulle ha tävlat i världscuppremiären i Östersund från söndag den här veckan till söndag nästa vecka.
Men nu har han stängts av för att ha testat positivt i ett dopingtest från november.

 

Les mer
Avfärd-2-Kalla (kopia)

Världscupen: Här kommer vi…

sweski.com var på plats på Östersunds flygplats när världscuplaget tidigare idag lyfte mot premiären i finska Kuusamo i specialchartrat plan.
Direktflyg till Kuusamo har varit en hit tidigare för det svenska laget och så blir det säkert också den här gången

 

Les mer
SVÄRD, Oskar 015 kopia

Så åkte långdistans-åkarna i premiären

Verkar bra förberedda inför Swix Ski Classics:

I år startar som bekant Swix Ski Classics redan i december. Då gäller det att vara tidigare i form än vanligt för långdistans-åkarna. Därför tittade vi på tiderna i den klassiska tävlingen i Bruksvallarna i fredags och såg klart att dom flesta långlöparna har skött träningen bra inför den kommande säsongen.

 

Les mer
JACOBSEN, Astrid U 222 (kopia)

Tung säsongsstart för Astrid Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen är ett av Norges hopp vid VM i Falun. Men Tour de Ski-tvåan från förra säsongen fick en tung start på säsongen och hon tvingades ta en träningspaus efter öppningen i Beitostölen.

 

Les mer
ERIKSSON, Jens Bruks001 (kopia)

Starka startfält i Idre-Särna-tävlingarna

Lite i skymundan av världscuppremiären i finska Kuusamo samlas ett starkt startfält till Idre-Särna-tävlingarna vid skidstadion i Idre Fjäll lördag och söndag.
Flera landslagsåkare finns på plats både i senior- och juniorklasserna, där man åker sprint på lördag och distans på söndag. Båda dagarna i fristil sedan arrangören har ändrat i programmet.

 

Les mer
LÄHTEENMÄKI, Krista 111 (kopia)

Finlands lag på hemmplan i Kuusamo

Finland har tagit ut sitt lag till världscuppremiären på hemmaplan i Ruka utanför Kuusamo i helgen. Reijo Jylhä är nygammal förbundskapten i Finland etter Magnar Dalen. Hemmanationen har både ett världscuplag och en nationell kvot i premiären.

 

Les mer
NordicFocus

Ryssland med topplag till Kuusamo

Ryssland kommer med alla sina stjärnor till världscuppremiären i finska Ruka utanför Kuusamo i helgen. Speciellt bland herrarna är det ryska laget mycket starkt, både i sprint och distans.
Nikita Kriukov och Alexei Petukhov leder sprintlaget, medan Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin är OS-medaljörer på herrsidan.

 

Les mer
NISKANEN, Kerttu 002 (kopia)

Favoriterna vann på hemmaplan

Finska Cupen i Rovaniemi:

Det blev inga stora överraskningar i helgens finska cuptävlingar i Rovaniemi. OS-segrararna i teamsprint - Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi - tog til exempel en dubbelseger på herrarnas 15 km klassisk stil.

 

Les mer
LEGKOV, Alexander 008 (kopia)

Legkov utklassade Cologna i Finland

Kampen mellan dom båda OS-mästarna Dario Cologna och Alexander Legkov i säsongens första distanstävling i finska Saariselkä i söndags blev ingen riktigt kamp.
Till det var Legkov för överlägsen, då han vann tävlingen över 15 km fristil medan Cologna först slutade på en 9:e plats.

 

Les mer
08.12.2013, Lillehammer, Norway (NOR): Eldar Roenning (NOR), Rorrignol, Swix, Rottefella- FIS world cup cross-country, 4x7.5km men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Laiho/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Återbud från Rønning, Dyrhaug in

Eldar Rønning missar för första gången världscuppremiären i finska Kuusamo. Istället kommer Niklas Dyrhaug in och tar hans plats på 15 km klassisk stil i nord-Finland.

 

Les mer
SEMI SPRINT dam Bruks (kopia)

Ändringar i Idre-Särna-tävlingarna

Många åkare kommer att tävla i Idre den kommande helgen. Men då är det viktigt att notera några viktiga ändringar i programmet:
Nu blir det fri teknik båda dagarna och tävlingarna för juniorer och seniorer har inte FIS-status.

 

Les mer
JONSSON, Magnus 012

Magnus slänger bössan - satsar långlopp

Det svenska långloppslaget SKISTART.COM-BERGSLAGEN har det stora nöjet att meddela att truppen förstärks med den OS- och VM-meriterade f.d. skidskytten Magnus Jonsson från Sollefteå.

 

Les mer