Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Skidorna i ekonomisk kris, FIS på lyxkonferens i Mexico

Längdskidåkningen internationellt hotas av en ekonomisk kris. Då åker FIS på kongress till ett lyxhotell i Cancun i Mexico.
Bara det norska skidförbundet lägger 800.000 kronor på konferensen, medan flera av dom stora producenterna inom skidindustrin ligger i ekonomisk brygga och kämpar för sin överlevnad.
Något är på tok fel!

 

Kjell-Erik2

Norge skickar 27 personer till den kommande FIS-kongressen i Cancun, något som enligt VG kostar nästan 800.000 kronor. Finland skickar 30 personer och försvarar dom stora kostnaderna.
Det är en betydlig utgift också för Sverige, även om vi inte har lika många representanter i kommittéer inom backhoppning och nordisk kombination.

Och det känns på något vis mycket märkligt att man lägger FIS-kongressen till ett femstjärnigt hotell på stranden i semesterparadiset Cancun i Mexico. Men FIS har en tradition av att vara på lyxiga platserna som man inte alls förbinder med skidor. Här har dom senaste FIS-kongresserna arrangerats:
2014: Barcelona, Spania.
2012: Kangwonland, Sør-Korea.
2010: Antalya, Tyrkia.
2008: Cape Town, Sør-Afrika.
2006: Vilamoura, Portugal.
2004: Miami, USA.
2002: Portoroz, Slovenia.
2000: Melbourne, Australia.
1998: Praha, Tsjekkia.
1996: Christchurch, New Zealand.
1994: Rio de Janeiro, Brasil

Den norska skidpresidenten Erik Röste säger till VG att 800.000 kronor är mycket pengar för en kongress och han förstår kritiken från allmänheten om att det är konstigt att lägga en FIS-kongress till Karibien.
FIS har en egen resebyrå som inte brukar vara den billigaste. Deltagaravgiften på kongressen är på 300 schweizerfranc, 2.515 kronor. Övernattingen kostar 1750 schweizerfranc på det femstjärniga hotellet för 6 nätter, 14.675 kronor. I tillägg skall FIS egen resebyrå ha ca 10.500 kronor för resan från Frankfurt till Cancun och tillbaka. Då är anslutningsflyg från och till Sverige inte inkluderad.

Kris i branschen
Samtidigt sliter flera av dom största producenterna i branschen mycket tungt. En dålig snövinter, rubel-krisen i Ryssland och avtagande intresse för längdåkningen är orsakerna.
Det sista först: Att Norge dominerar totalt inom längdåkningen har gjort att flera ekonomiskt viktiga land inte längre är intresserade av sporten. Det ryktas nu att Tysklands statskanaler inte önskar TV-rättigheterna för världscupen i längd och istället satsar på rodel!
Ett annat problem är den globala uppvärmningen och varmare vintrar. Ski Classics nya program innehåller till exempel två finaltävlingar i norra Norge och Finland för att vara säkra på snötillgången. I vintras fick nästan 80 procent av tävlingarna i mellan-Europa läggas om på grund av lite snö.
Ryssland har alltid varit den största marknaden för producenterna. Men med en valutakris för rubeln har den marknaden mer eller mindre fallit ihop. Därmed förlorar redan hårt prövade producenter sin bästa marknad.
En konsekvens av det här är till exempel att både Elan och flüege.de nu slutar att producera bakchoppningsskidor. Tidigare har både Atomic och Rossignol gjort det samma. Det betyder att Fischer är ensamma på marknaden om att producera skidor för backhopparna.
Vad händer om dom också slutar? Då har inte sporten material att tävla med.

Problem för VM i Lahtis
Även den kommande vinterns VM-arrangör Lahtis har mycket att fundera över just nu. Enligt uppgifter till sweski.com har man bara fått in två nationella och en internationell sponsor av en storlek som verkligen räknas.
Nu har OneWay Sports hoppat av som sponsor, dom var en av huvudsponsorerna vid skid-VM i Falun 2015.
I tillägg ryktas det att klimatet är dåligt mellan VM-organisationen, som håller till i Helsingfors, och den lokala skidklubben i Lahtis, som har sina kontor i skidstadion i VM-staden.
Man har budgeterat med 280.000 åskådare för att nå break-even, vilket är mer än 40.000 flera än vid succé-VM i Falun 2015. Biljettförsäljningen tyder inte alls på att man skall komma upp i dessa siffror, och Finland har ju knappast en medaljchans. Både i backhoppning och nordisk kombination är man hopplöst akterseglade och endast längdåkningens damer anses ha en rejäl chans på medaljer.
sweski.com erfar också att den finska journalistkåren redan har laddat krigsrubrikerna om det blir ett dopingavslöjande. Efterspelet efter förra Lahtis-VM i 2001 höll på att knäcka hela nationen och en av dom största huvudstadstidningarna hade endast ett svart kors över hela framsidan då dopingavslöjanden blev offentliga.

Har tappat 60-80 procent
Producenter som sweski.com har pratat med säger att omsättningen gått ner med 60-80 procent den senaste säsongen. Allt på grund av det vi nämnt tidigare. Det är olika för dom olika producenterna, men skidbranschen mår inte bra för tillfället.
Det är helt säkert.
Även om vi i Skandinavien inte märker så mycket. Här är det mesta som vanligt, men när viktiga länder som Tyskland, Ryssland och Italien inte levererar - ja, då märks det hos dom som producerar material till den här branschen.
Med allt det i bagaget känns det osmakligt när FIS lägger sin konferens till ett femstjärnigt strandhotell i Mexico. Kanske man skulle hjälpa branschen på fötter innan man använder pengarna från dom olika skidförbunden för att några få skall få sitta på möten på ett lyxhotell i Karibien.

 

Del |