Mobile Version
Desktop Version

Skidåkningens nya mediavardag!

En undersökning visar att dom flesta svenskarna inte vet att vinterns OS i Sochi inte visas på SVT.
Det är Viasat som sänder tävlingarna hemma i Sverige.
Troligen är det här bara början på flera ändringar hur vi kommer att ta del av skidåkningen i framtiden.

Kjell-Erik2

Jag sitter på Forum Nordicum i Slovenien, en samling för ett hundratal av Europas viktigaste skidjournalister.
En tysk representant från Eurosport försöker få oss intresserade i Universiaden som kanalen skall sända i december. En tävling som aldrig har intresserat varken dom eller oss. Universitetens OS. Den är bara stor i Asien och Ryssland.
Orsaken är uppenbar.
Den tyske representanten skruvar på sig när följdfrågan kommer: Hur blir det med OS i Sochi för Eurosport?
Väl, Eurosport har inga rättigheter från OS i Ryssland och är för första gången på många, många år ute från vinterns höjdpunkt - precis som man var det vid cykel-VM för några veckor sedan.
Men dom är inte ensamma.

Viasat in för SVT
I Sverige sänder för första gången “i modern tid” inte SVT från OS. Istället den kommersiella kanalen Viasat. Givetvis med reklampauser så fort Björn Ferry har skjutit klart i stående eller Johan Olsson har passerat en mellantid.
Viasat kommer säkert att greja det bra, men för publiken - som är konservativ och inrutat med SVT - blir det en stor ändring. Se bara hur det gick när TV4 tog över skidskyttet förra året.
Så blir det också i fortsättningen. Gällande skidskyttet så har man i Sverige bestämt sig för en ordning med vartannat år för SVT och TV4.
Men dom är alltså inte ensamma.
I Norge är också NRK (deras motsvarighet till SVT) för första gången borta från OS. Dom ersätts av TV2, som kan jämföras med Sveriges TV4. I flera andra länder är det liknande ändringar.
I Estland har också Viasat rättigheterna, men nöjer sig med att visa ishockey. I Tjeckien har inte tjeckiska statskanalen rättigheterna till ishockey, som är huvudrätten för deras upplevelse av OS-äventyret.

Internät tar över
Samtidigt kommer internet för fullt också som direktkanal för sport. Då vi öppnade vår systerkanal sport2400.com i sommar nådde vi enbart i Norge 35.000 besökare på lite över en månad.
Det var för oss sensationellt.
Här på Forum Nordicum i Slovenien sitter internationella skidskytteförbundets presschef Peer Lange och berättar att IBU har haft över 1 miljon tittare på internet-sändningar från världscupen.
- På en god dag har vi 100.000 tittare på nätet, säger Lange.
Idag vill folk se sport i mobiltelefonen, på sin iPad eller på PC:n när dom är på väg. Vi har inte tid att vänta på att komma hem till TV-soffan eller köpa in kanaler som kostar extra pengar.

Vart är Sverige?
Här i Slovenien är jag tillsammans med en pensionerad norrman ensam journalist från Skandinavien. Varför?
Kanske för att huvudspråket i den internationella skidvärlden är tyska och många svenska og norska journalister inte förstår det. Här finns alla dom viktigaste skidjournalisterna från mellan-Europa - alla vet ju att Tyskland är det viktigaste landet för längdåkningens ekonomiska utveckling.
Därför är det viktigt.
Vad som är ännu värre är att Falun som kommande VM-arrangör och Forum Nordicum-arrangör inte är representerade. Dom stod i programmet, men faluarrangören skickade enbart ner en video.
Det var inte populärt bland deltagarna här. Här skaffade sig Falun minuspoäng redan innan nästa års Forum Nordicum och innan det kommande VM’et i Dalarna.
Och dom här killarna vill du inte ha på minussidan!

 

Del |