Mobile Version
Desktop Version
20181110, NILSSON Emma SM-masstart
EMMA NILSSON säkrade SM-guldet i stafett för SK Bore. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

SK Bore och Biathlon Östersund vann stafetterna

Det var något gynnsammare förhållanden på vallen när SM i Boden avslutades med stafetter på söndagen. Emma Nilsson förde Bore Biathlon till seger i damernas tävling medan Biathlon Östersund vann herrstafetten, med Torstein Stenersen på slutsträckan.

 

H Seniorer:
Anundsjös Fredrik Lindström fick sätta punkt för en lång och framgångsrik karriär med att ta hem startsträckan i herrarnas tävling, 24 sekunder före junioren Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som växlade över till Victor Olsson. Han förde i sin tur upp sitt lag i en klar ledning, tack vare fullt både i det liggande och stående skyttet. Vid växling var avståndet drygt 40 sekunder ner till Anundsjö där junioren Oskar Karlsson stretade emot riktigt bra. Men på slutsträckan blev hans unge lagkamrat Alfred Hellgren passerad av världscupåkarna Martin Ponsiluoma från Tullus och Piteås Jesper Nelin, som båda klarade sig med ett extraskott på två skjutningar.

Men åt Biathlon Östersund kunde de inget göra. Torstein Stenersen åkte stabilt i spåret och trots en straffrunda i stående lämnade han vallen innan konkurrenterna hade hunnit börja skjuta. Torstein kunde åka helt ohotad på slutvarvet och ta emot publikens hyllningar med en segermarginal på 40 sekunder i mål.
Torstein som inte tävlat på länge säger att han var osäker på formen innan start.
– Jag sa till grabbarna att jag har ingen aning hur min form är nu. Så jag ville gärna ha en stor ledning ut på min sträcka. Och det fick jag så det var bra för mig. Jag kunde ta det lugnt och fick till en bra ligg. Det blev lite spännande på stå men jag hade ju en så pass bra ledning så det var lugnt, säger Torstein om loppet.

Däremot blev det en tät duell om silvret. Jesper och Martin gick ut tillsammans från skjutvallen och lurpassade på varandra ända fram till upploppet där Martin var den starkare och spurtade hem ett silver för Tullus, med Anton Ivarsson och Oskar Ohlson som lagkamrater. Jesper Nelin, Anna Magnusson och Peppe Femling utgjorde Piteås lag som alltså tog hem bronset.

D Seniorer:
På den första sträckan klarade sig Amanda Lundström från hemmaklubben I 19 med ett enda extraskott och växlade i knapp ledning före Mora, där Ella Halvarsson skickade ut unga Sara Andersson. Men I 19 hade lånat in Piteås Elvira Öberg som åkte riktigt fort och bara behövde använda ett extraskott, medan Sara åkte på två straffrundor och föll tillbaka i resultatlistan. Vid växling hade Elvira skaffat det mixade laget en ledning på hela 1,42 före Bores Chardine Sloof som ändå körde upp sitt lag tre placeringar. Tyvärr fick skidorienteraren Elin Lundgren problem direkt på vallen och efter hela fyra straffrundor föll det mixade laget till fjärde plats i mål.

I stället blev det en kamp på slutsträckan mellan landslagsåkarna Emma Nilsson, från Bore, Finnskogas Mona Brorsson och Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund. Emma hade ett försprång på en dryg halvminut och när Mona lite oväntat åkte på två straffrundor i liggande blev hon passerad av Bettan som sköt snabbt. I sista stående höll Emma nerverna i styr och klarade sig med två extraskott. Därmed kunde hon njuta på slutvarvet och ta hem SM-guldet till Bore, där hon förutom Chardine hade Moa Olsson i laget.

– Första varvet var lite stressigt då Mona inte var så långt efter. Sen på skyttet skjuter hon lite bom och då var det en minut bak och då kändes det istället rätt lugnt. Det var lite svårt i stå och då var det inte så lugnt längre. Men jag hade 30 sekunder bak på sista varvet och kände att det ska jag inte tappa, säger Emma efter loppet.
Bettan gjorde en stark sträcka, trots tre extraskott i stående, och kunde med fin fart i spåret köra in Biathlon Östersund på silverplats, 18 sekunder bakom Emma. I laget ingick också Felicia Lindqvist och Cajsa Grape. Mona klarade tredjeplatsen med god marginal och fixade ett brons till Finnskoga, tillsammans med Mathilda Evaldsson och Annie Lindh.


Resultatlistor hittar ni här.

Del |
ROLF ZETTERBERG

Starkt landslag i Frankrike

Frankrike har också tagit ut sitt landslag och det är både stort och starkt.
Fransmännen har på senare år byggt upp ett mycket starkt sprintlag på herrsidan och man har fortfarande starka distansåkare som Manificat och Gaillard.
Nu bygger man också ett ungt och spännande damlag.

 

Les mer
Nicklas Olausson

Och skidskyttarna cyklar på Kreta

En ny, tuff försäsong tar sin början när skidskyttelandslaget åker till Kreta på cykelläger.

Les mer
Rolf Zetterberg

Landslaget på snö i Norge

Idag samlas längdlandslaget i norska Sognefjäll. Här väntar en veckas träningsläger på snö fram till den 27 maj. 

Les mer
06.01.2019, Val di Fiemme, Italy (ITA):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross-country, tour de ski, final climb men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Tour de Ski kan ändras radikalt

Kanske kommer Tour de Ski att ändras radikalt redan kommande säsong. FIS funderar nämligen över ett förslag om att göra den sista etappen uppför Alpe Cermis om till en masstart istället för en jaktstart som det är idag.
Det har skapat olika reaktioner bland åkarna, många menar att den som kommer först till toppen skall vara segraren i Tour de Ski. Andra ropar på ändringar i ett format som kanske har gått ut på datum.

 

Les mer
20190518, La Venosta karta (kopia)

La Venosta – ny tävling i Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics introducerar en helt ny tävling inför säsongen 2019-2020.
Det är 45 km långa La Venosta i norra Italien som kommer att arrangeras den 14 december. Tävlingen följer efter dom två inledande tävlingarna i Livigno och före Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld.

 

Les mer
DAHLMEIER skjutning ÖSD001 (kopia)

Tack för showen, Laura Dahlmeier

Laura Dahlmeier lägger av, bara 25 år gammal.
VM-drottningen i skidskytte från Hochfilzen 2017 lämnar den stora scenen och lämnar ett stort tomrom efter sig.
– Det är dags att säga adjö, skriver Laura Dahlmeier på instagram.

 

Les mer
20190519, BDO-mila Holund o Krüger (kopia)

Orienterarna sprang ifrån skidåkarna

BDO-mila har startat i Norge:

I Norge kör längdlandslagets sponsor BDO den numera populära BDO-mila på flera ställen runt om i landet i maj och juni.
Skidlandslagets profiler springer, men den här första veckan har längdstjärnorna fått stryk av starka orienterare på två olika ställen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Gratulerer med dagen, skid-Norge!

Vi har lämnat en vinter fylld med skidfester, jubel och stolthet i vårt västra grannland. Segermarscherna i Seefeld och i världscuptävlingar runt om i världen har fått norrmännen att dansa och le och sjunga ”Ja vi elsker dette landet” i det oändliga. Men idag är det 17 maj – på riktigt. Norges verkliga nationaldag. Då säger vi Gratulerer med dagen.

 

Les mer
20161203, CHEVALIER, Anais 009 (kopia)

Skidskytten Anais Chevalier är gravid

Den franska skidskytten Anais Chevalier är gravid och kommer inte att tävla i världscupen den kommande säsongen.
Men hon satsar på en comeback säsongen efter och hoppas kunna få åka OS i Beijing 2022.

 

Les mer
Nicklas Olausson

Ny huvudsponsor för skidskytte-landslaget

Efter en briljant skidskyttesäsong har både landslagschef och huvudtränare bytts ut, en ny generalsekreterare är på väg in och förändringarna sker i högt tempo. Det passar därför bra att vi nu kan presentera en ny huvudsponsor till Svenska Skidskytteförbundet, nämligen Optimera Bygghandel.


Les mer
ROLF ZETTERBERG

Daniel kör sin egen satsning

När landslagen inför den kommande säsongen presenterades så fattades veteranen Daniel Rickardsson.
Men 37-åringen från Hudik tänker inte lägga av, utan han kör vidare med en personlig satsning inför nästa säsong. Därför hoppar han självmant av landslaget.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anders Södergren vann ”Mästarnas mästare”

Det blev skidseger i SVT:s populära ”Mästarnas mästare”.
Anders Södergren kämpade ner Carolina Klüft i finalen och vann titeln för 2019.
– Vi har ju tävlat så himla länge nu, och så får man vinna finalen. Det är ju underbart, säger Anders Södergren i ”Mästarnas mästare”.

 

Les mer
20190512, ENGDAHL Petter skyrunning (kopia)

Petter Engdahl imponerade i Transvulcania

Petter Engdahl har inte mer än tagit klistret av skidorna innan han åter igen imponerar i stenhård löpning i bergen. Han blev i helgen trea i det 75 km långa loppet Transvulcania på ön La Palma.
ÖSK-åkaren var i ledningen i 50 km, men på slutet passerades han av fransmannen Thibaut Garrivier och ryssen Dmitry Mityaev.

 

Les mer
BIRKLIN, Jimmy 029 (kopia)

Jimmy Birklin lämnar Svenska Skidspelen

Det är tydligen tiden för att hitta nytt jobb.
Skidförbundets längdchef Johan Sares och förbundskaptenen Rikard Grip har båda meddelat att dom slutar.
Nu kommer också beskedet om att Svenska Skidspelens VD Jimmy Birkling söker sig nya vägar.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Framåt marsch efter Sares och Grip

Krönika:

Det är bara att ta av sig toppluvan för de imponerande insatser som avgående längdchefen Johan Sares och tidigare landslagschefen Rikard Grip gjort. Ribban ligger högt för efterträdarna, men Sares och Grip är själva goda exempel på vad ny energi i SSF kan ge för resultat.

 

Les mer
20190510, SARES Johan 001 (kopia)

Johan Sares slutar på skidförbundet

Efter 10 år på Svenska Skidförbundet, varav sju år som ytterst ansvarig för längdverksamheten, har Johan Sares bestämt sig för att gå vidare i sin yrkeskarriär.
– Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare. Jag är redo för nya utmaningar, säger den avgående längdchefen.

Les mer
20181101, W

Sveriges enda chatt för idrottande ungdomar

We & Sports jobbar för idrottare med psykisk ohälsa:

We & Sports som arbetar med att förebygga och stärka den mentala hälsan hos idrottande ungdomar öppnade den 6 maj Sveriges första chatt för idrottande ungdomar.

We & Sports som bildades i januari 2018, har sedan tidigare lanserat metoder för att öka motståndskraften hos idrottande ungdomar på skidgymnasier och skiduniversitetet. Vidare finns en hemsida, möjlighet att boka personligt samtal, föreläsningar och yoga. I höst kommer även bredare utbud på hjälp och stöd, samtalsgrupper och flertalet utbildningar bland klubbar är inplanerade. Den psykiska ohälsan är ett växande samhällsproblem och hela 30% av svenska elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin karriär.

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Här är världscupen i skidskytte 2019-2020

Östersund är tillbaka som premiärort när världscupen i skidskytte rullar vidare i säsongen 2019-2020.
Det stora målet för dom flesta tävlande är givetvis VM i italienska Antholz.
Annars innehåller inte världscupen i skidskytte stora överraskningar.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

USA:s landslag inför säsongen 2019-2020

USA har också tagit ut sina landslagsgrupper inför den kommande säsongen. Dom är uppdelade i ett A-lag med endast två herrar och fyra damer, ett B-lag och ett D-lag med unga åkare.
D-laget bygger för övrigt på killarna som vann JVM-stafetten i Lahtis i vintras.

 

Les mer
20190507, Daniel Tynells stipendium (kopia)

Maja och Nils blev Daniel Tynellstipendiater

Maja Heikki från Sälens IF och Nils Bergström från Domnarvets GoIF blev Daniel Tynellstipendiater 2019.
– Dom är glädjespridare inom skidpsorten, säger den trefaldige vasaloppssegraren Tynell.

 

Les mer