Mobile Version
Desktop Version
MARIA RYDQVIST menar att man måste uppmuntra kvinnor att komma in i ledande positioner i landslagsledningen! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MARIA RYDQVIST menar att man måste uppmuntra kvinnor att komma in i ledande positioner i landslagsledningen! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Landslagsåkare ryter till mot gubbväldet:

“Rydan”: 51-0 män-kvinnor!

Maria Rydqvist er förtvivlad över att det bara är män som styr långdåkningen i Sverige.
På sin hemsida (www.mariarydqvist.se) jämför hon dom senaste årens ledare inom svensk längdåkning med ett landslag i ishockey - eller vilken idrott som helst…

 

Så här skriver Maria på sin hemsida:

”Mattias Persson, Johan Granath, Rikard Grip, Mats Larsson, Joakim Abrahamsson, Magnus Ingesson, Gunde Svan, Lars Öberg, Hans- Erik Schultz, Robin Johansson, Rickard Larsson, Per- Åke Yttergård, Lars Selin, Tobias Långberg, Inge Bråten, Magnar Dalén, Ola Rawald, Johan Sares, Per- Erik Rönnestrand, Bengt Stattin, Tore Gullen, Ulf Karlsson, Thomas Alsgaard och Arild Monsen.

Det skulle kunna vara herrlandslaget i ishockey. Eller herrlandslaget i vilken idrott som helst. Men istället är det här namnen på de som varit tränare, förbundskaptener eller längdchefer för svenska längdskidlandslagets seniorverksamhet de senaste 15-20 åren.
Sedan Åsa Mattsson var tränare för damlaget för 20 år sedan har förbundets tränare, ledare och chefer bestått av 0 % kvinnor och 100 % män. Verksamheten har skapats, formats och styrts av män. År ut, år in.
2013 redovisade Svenska Skidförbundet (alla grenar) sifforna 51-0 i fördelningen kvinnor och män. 51 st män. 0 st kvinnor. Av Riksidrottsförbundets 70-talet representerade specialidrottsförbund fanns inget förbund som uppvisade fullt lika skev fördelning, fullt lika manlig dominans på ett så stort antal poster som just vårt förbund.

Som elitidrottande kvinna är man rätt van att befinna sig i en manligt präglad miljö. Tränarrollen är så manligt förknippad att man nästan har svårt att föreställa sig att det skulle vara på något annat sätt. Strukturen är så befäst att man nästan inte ser den. Det har ju alltid varit på det här sättet. Under min egen idrottskarriär från junior till senior har jag hittills inte haft en enda kvinnlig ledare. (Ej inräknat inhoppade helgledare på enstaka tävlingar)

Att könet inte är viktigast, utan kunskapen, liksom att kvinnor inte själva VILL bli ledare, är de vanligaste förklaringarna till varför det ser ut som det gör. Förklaringar med vilka man indirekt menar att det överhuvudtaget inte finns några kompetenta kvinnor och att man helt enkelt nöjt sig med att kvinnor saknar intresse.
Frågan man då ställer sig är om man inte behöver gå längre än så. Om det stämmer att kvinnor inte vill, behöver man då inte fråga sig varför? Varför vill kvinnor inte bli ledare i Svenska Skidförbundet? Eller om de (mot förmodan) saknar kompetens; Hur ska vi då göra för att de ska få den kompetensen?

Strukturer förändras inte av sig själva. Vill man förändra något på riktigt måste man sätta in åtgärder. Uppmuntra kvinnor. Starta ledarkurser för kvinnor. Anpassa tjänsterna så att de passar kvinnor. Förändra en organisation som bara är uppbyggd för att passa män, mäns normer, mäns värderingar, deras attityder och livsstil. Män rekryterar män. Som tänker som dem. Som passar in i deras uppbyggda mallar.
Överallt i övriga samhället finns det idag kvinnor på ledande positioner. Som leder börsnoterade företag, riksdagspartier och stora organisationer. Vad rättfärdigar att idrotten är mer konservativ jämfört med andra platser i samhället? Vad är det i skidförbundet som gör att fördelningen ser ännu skevare ut än i övriga idrottsförbund?

Könet är inte det viktigaste heter det. Nej, könet är såklart inte det viktigaste. Jag har själv haft både bra och dåliga manliga tränare genom min idrottskarriär, på samma sätt som jag säkert skulle haft med bara kvinnliga. Den här frågan handlar inte om kvinnor eller män är bättre som ledare, utan om att både kvinnor och män behövs. Olika mycket för olika personer, ofta som mest i unga år. Men de behövs. Alltid.

Under en ganska lång tid har jag frågat mig varför ingen ens reagerar på denna obalans. Knappt ens reflekterar. Som att det vore naturligt att 51 ledare var män och att 0 var kvinnor. Som att det är en befäst sanning som inte går att förändra att män vill vara ledare och att kvinnor inte vill det. På samma sätt som att kvinnor inte vill fortsätta åka skidor när de fått barn, medan män vill det. Eller att kvinnor varken vill ta plats eller vara med och påverka överhuvudtaget, eller att de saknar kompetens och viktig erfarenhet.

Det viktigaste är givetvis inte att vi vare sig har specifikt en kvinnlig förbundskapten, en kvinnlig förbundschef eller en kvinnlig damtränare. Det viktiga är att det finns någon kvinna på någon plats. Någon som kan balansera klimatet, någon som kan skapa jämvikt.
För att fler tjejer ska fortsätta idrotta behövs kvinnliga förebilder och ledare att identifiera sig med. Som förstår en ung kvinnas känslor och tankar, lyfter tjejers typiska frågor och skapar balans mellan manligt och kvinnligt. Som har andra lika viktiga ledaregenskaper som de manliga, som har en annan typ av kompetens.
Genom att inte använda oss av halva befolkningen kunnande missar vi både kunskap, pedagogik och inte minst en god psykologi.

Jag vet att inte alla kvinnor tänker som jag, prioriterar som jag och vill samma saker som jag. Men jag vet också att det finns mängder av duktiga kvinnor med bra kompetens som inte kommer till tals. Kompetens som tyvärr inte värderas lika högt eller som de på grund av föreställda normer inte själva ens är medvetna om.
Tyvärr underskattar kvinnor alltför ofta sin egen kompetens. Tror att de inte kan, när de i själva verket sitter inne på massor av värdefull kompetens. För att de inte uppmuntras att tro att de kan. För att de inte uppmuntras att ta plats.

I vilket fall hoppas jag att det inom en snar framtid dyker upp en kvinna som kan visa vägen för andra kvinnliga ledare. Som visar att kvinnor visst vill bli ledare, som visar att även kvinnor kan kombinera tränaryrket med exempelvis familjeliv. På samma sätt som manliga tränare gör som har familj.
Och jag hoppas framförallt på att fördelningen 51-0 inte gäller år 2015! ”

Inlägget har kommenterats flitigt på hennes hemsida.

Del |
20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.