Mobile Version
Desktop Version
EMIL JÖNSSON hade samma uppgift vid teamsprinten i OS i Sochi 2014. Här är han på den första sträckan. Foto: NORDIC FOCUS
EMIL JÖNSSON hade samma uppgift vid teamsprinten i OS i Sochi 2014. Här är han på den första sträckan. Foto: NORDIC FOCUS

VM-guide teamsprint klassisk herrar:

Räcker svensk rutin till medalj?

Teamsprint i klassisk stil är normalt en mycket bra svensk distans. Nu kommer man med ett mycket rutinerat lag med Emil Jönsson och Teodor Peterson. Men räcker det till medalj mot lag med yngre och hungriga åkare?
Vi tror att Sverige går till final, men att det inte blir någon medalj.

 

Jag medger gärna att teamsprinten aldrig har varit min favoritdistans - tycker helt enkelt att dramaturgin i den här tävlingsformen är för dålig. Ofta är det fyra varv där man tittar på varandra innan någon vågar trampa till i sin sista insats.
Dessutom är det i mästerskap få lag. Det gör - speciellt i damklassen - att semifinalerna ofte blir rätt ointressanta då det tidigt står klart vilka lag som kommer att kvala in till finalen. Även i finalerna har det ofta varit mycket avvaktande åkning på dom fyra första varven.
Men det delas ut medaljer precis som i dom andra tävlingarna och ett VM-guld är ett VM-guld. Därför har några nationer sparat åkare och kommer att satsa hårt här.
Det gäller bland annat arrangörslandet med OS-segrarna Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen. Formstarke Niskanen kan avgöra finalen. Men han möter tufft motstånd. Det ryska laget med Nikita Kriukov och Sergey Ustiugov är bland segerfavoriterna.
Men den tidigare OS- och VM-segraren Kriukov är inte i god, gammal form och kan riskera att hakas av. Och orkar Ustiugov hur mycket som helst? Det blir en häftig kväll på söndag med medaljceremoni efter presskonferenser och många åtaganden. Kanske blir han lite tröttare än normalt - konkurrenterna kan åtminstone hoppas.
Norge är alltid med bland favoriterna. Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen är laget. Lite förvånande att unge Klæbo åker först, men han kan rycka ifrån och skaffa Iversen ett försprång. Givetvis kan det laget ta hem segern.
Kanada vann i Oslo 2011. Alex Harvey är i bra form, men han har också kört två tävlingar redan. Åker med Len Valjas. Laget hade varit bättre i fristil, något som också gäller Frankrike, Schweiz, Italien och Tyskland.
Vad då med Sverige? Klar medaljchans, jag är dock orolig över Teodor Petersons form. Den långa uppförsbacken mot Ustiugov, Niskanen och Iversen på slutvarvet tror jag blir för tuff för Teodor. Emil Jönsson är sugen och skall normalt hänga med på sin sträcka.

Vårt tips för medaljer
Guld:
       Finland
Silver:     Norge
Brons:    Ryssland

TEODOR PETERSON är årets SM-segrare i sprint, men räcker formen till att fixa VM-medalj i teamsprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
TEODOR PETERSON är årets SM-segrare i sprint, men räcker formen till att fixa VM-medalj i teamsprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Dom svenska åkarna
Emil Jönsson och Teodor Peterson

Rutinen bör ta laget till finalen utan för stora problem. Emil har inte tävlat än i VM och visade på SM att han har en bra form inne. Teodor orkade inte i kvartsfinalen i sprinttävlingen, något som är oroande.
Jag tror att Sverige är med till slutet, men att den långa backen upp från stadion på slutvarvet fäller avgörandet och då är Sverige bland dom som inte kan haka på med Finland, Norge och Ryssland. Hamnar strax utanför pallen - tyvärr.

 

FINLAND vann OS-guld i teamsprint i Sochi 2014, senast den här tävlingen arrangerades i klassisk stil i ett stort mästerskap. Samma lag nu i Lahtis: Iivo Niskanen (vänster) och veteranen Sami Jauhojärvi. Foto: NORDIC FOCUS
FINLAND vann OS-guld i teamsprint i Sochi 2014, senast den här tävlingen arrangerades i klassisk stil i ett stort mästerskap. Samma lag nu i Lahtis: Iivo Niskanen (vänster) och veteranen Sami Jauhojärvi. Foto: NORDIC FOCUS

Favoriter
Finland
har ett enormt publikstöd och här vädrar man guld. Duon Jauhojärvi/Niskanen är båda specialister i klassisk stil. Enda frågetecknet är om Sami Jauhojärvi fortfarande håller och om det blir en spurt är Niskanen normalt chanslös mot Ustiugov och Iversen. Räkna därför med full spiker i backen på slutvarvet.
Det ryska laget ser mycket starkt ut, men Kriukov är inte i god, gammal form och han kan riskera att få släppa en åkare som Johannes Høsflot Klæbo här. Ustiugov är en superman, men han kan inte hämta in hur mycket som helst. Dessutom som sagt, någon gång måste ju också den mannen börja märka köret.
Norge är tillsammans med Kanada det laget som kan gå ifrån med sin första åkare. Emil Iversen lyckades inte i den individuella sprinttävlingen, men han vann för-VM just här i Lahtis och är liksom Klæbo jämngod i klassik och fri stil.

Utmanare
Sverige
är givetvis en ”dark horse” här. Kom ihåg att det handlar om silver- och bronsmedaljören från sprinten på OS i Sochi 2014. Men det var en märklig final och nu tre år senare är det inte säkert formen är lika bra. Resultaten talar sitt tydliga språk och då är inte Sverige den hetaste guldkandidaten.
Federico Pellegrino åker tillsammans med Dietmar Noeckler i det italienska laget. Dom vann det italienska mästerskapet, men det här är ett annat motstånd och Pellegrino är inte på långa vägar lika stark i klassisk som i fristil.

 

cc_team_sprint_ladies_men_-_indian_hill_sprint_1300m.pdf

Så går tävlingen till
Det är sjunde gången som teamsprinten arrangeras i VM-sammanhang. Första gången var i Oberstdorf i 2005. Norge har vunnit tre gånger, Kanada, Italien och Ryssland har en seger vardera.
Ingen enskilt åkare har vunnit guld på distansen mer än en gång i VM. Flest VM-medaljer har Nikita Kriukov med tre medaljer. Då Finland vann OS-guldet i Sochi 2014 var det sista gången som teamsprinten arrangerades i klassisk stil i ett mästerskap.

I semifinalerna åker varje deltagare 1 varv och växlar till sin lagkompis. Det upprepas tre gånger, alltså totalt sex varv. Dom två bästa lagen i varje semifinal går vidare till finalen plus dom sex bästa tiderna. Totalt skall det vara tio lag i finalen. På så vis kan det vara en fördel att åka i semifinal 2 då man har koll på tiderna från det första heatet.

I finalen är det samma procedur. Man åker tre gånger var, totalt sex varv som vardera normalt är kring 1,3-1,6 km. Här är första laget i mål segrare, tvåan tar silver, osv.

Banans svårigheter
En lite onormal bana. Den går rakt upp och rakt ner. Backen ut ur stadion är den samma som utgången på fristilen i skiathlon och den samma som i sprinttävlingen. Men istället för att vika av på toppen fortsätter man upp ”indianbacken” där Sundby bröt staven i skiathlon. Därmed blir backen betydligt längre och tyngre.
Från toppen är det bara några sekunders plattåkning innan man kastas ner mot stadion och den berömda ”Lahtis-kurvan” som ofta orsakat mycket dramatik. Därefter stadionkurvan och upploppet som också kan ändra ställningarna.

Så gick det senast
VM Falun 2015 (fristil):

Guld:      Norge, (Finn Hågen Krogh, Petter Northug jr)
Silver:     Ryssland, (Alexey Petukhov, Nikita Kriukov)
Brons:    Italien, (Dietmar Noeckler, Federico Pellegrino)

 

Startlistor

SEMIFINAL 1, teamsprint/C (start kl.11,20)

 1     NORWAY           NOR           
            KLÆBO Johannes Høsflot      1996                 
            IVERSEN Emil      1991                 

 2     ITALY           ITA           
            NOECKLER Dietmar      1988                 
            PELLEGRINO Federico      1990                 

 3     FRANCE           FRA           
            JOUVE Richard      1994                 
            CHANAVAT Lucas      1994                 

 4     SWEDEN           SWE           
            JÖNSSON Emil      1985                 
            PETERSON Teodor      1988                 

 5     GERMANY           GER           
            BING Thomas      1990                 
            EISENLAUER Sebastian      1990                 

 6     POLAND           POL           
            BURY Dominik      1996                 
            STAREGA Maciej      1990                 

 7     ESTONIA           EST           
            KILP Marko      1993                 
            RANKEL Raido      1990                 

 8     AUSTRIA           AUT           
            BALDAUF Dominik      1992                 
            STADLOBER Luis      1991                 

 9     UKRAINE           UKR           
            KRASOVSKYI Oleksii      1994                 
            PEREKHODA Ruslan      1987                 

 10     LITHUANIA           LTU           
            VAICIULIS Modestas      1989                 
            STROLIA Tautvydas      1995                 

 11     SLOVAKIA           SVK           
            SEGEC Andrej      1994                 
            SULEK Miroslav      1993                 

 12     COLOMBIA           COL           
            BRAGIEL Paul Martin      1977                 
            ACEVEDO Jhon      1979                 

SEMIFINAL 2, teamsprint/C (start kl.11,45)

 13     CANADA           CAN           
            HARVEY Alex      1988                 
            VALJAS Len      1988                 

 14     FINLAND           FIN           
            JAUHOJÄRVI Sami      1981                 
            NISKANEN Iivo      1992                 

 15     UNITED STATES OF AMERICA           USA           
            HAMILTON Simeon      1987                 
            BJORNSEN Erik      1991                 

 16     RUSSIAN FEDERATION           RUS           
            KRIUKOV Nikita      1985                 
            USTIUGOV Sergey      1992                 

 17     SWITZERLAND           SUI           
            FURGER Roman      1990                 
            HEDIGER Jovian      1990                 

 18     BELARUS           BLR           
            SEMENOV Michail      1986                 
            KUKLIN Mikhail      1987                 

 19     KAZAKHSTAN           KAZ           
            LYUFT Ivan      1998                 
            POLTORANIN Alexey      1987                 

 20     CZECH REPUBLIC           CZE           
            NOVAK Michal      1996                 
            RAZYM Ales      1986                 

 21     ROMANIA           RUM           
            HOGIU Petrica      1991                 
            CIOANCA Alin Florin      1995                 

 22     SLOVENIA           SLO           
            SIMENC Miha      1995                 
            LAMPIC Janez      1996                 

 23     AUSTRALIA           AUS           
            BELLINGHAM Phillip      1991                 
            KOVACS Paul      1990                 

 24     ICELAND           ISL           
 
          BIRGISSON Saevar      1988                 
            JONSSON Albert      1997                 

 

 

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius