Mobile Version
Desktop Version
EMIL JÖNSSON hade samma uppgift vid teamsprinten i OS i Sochi 2014. Här är han på den första sträckan. Foto: NORDIC FOCUS
EMIL JÖNSSON hade samma uppgift vid teamsprinten i OS i Sochi 2014. Här är han på den första sträckan. Foto: NORDIC FOCUS

VM-guide teamsprint klassisk herrar:

Räcker svensk rutin till medalj?

Teamsprint i klassisk stil är normalt en mycket bra svensk distans. Nu kommer man med ett mycket rutinerat lag med Emil Jönsson och Teodor Peterson. Men räcker det till medalj mot lag med yngre och hungriga åkare?
Vi tror att Sverige går till final, men att det inte blir någon medalj.

 

Jag medger gärna att teamsprinten aldrig har varit min favoritdistans - tycker helt enkelt att dramaturgin i den här tävlingsformen är för dålig. Ofta är det fyra varv där man tittar på varandra innan någon vågar trampa till i sin sista insats.
Dessutom är det i mästerskap få lag. Det gör - speciellt i damklassen - att semifinalerna ofte blir rätt ointressanta då det tidigt står klart vilka lag som kommer att kvala in till finalen. Även i finalerna har det ofta varit mycket avvaktande åkning på dom fyra första varven.
Men det delas ut medaljer precis som i dom andra tävlingarna och ett VM-guld är ett VM-guld. Därför har några nationer sparat åkare och kommer att satsa hårt här.
Det gäller bland annat arrangörslandet med OS-segrarna Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen. Formstarke Niskanen kan avgöra finalen. Men han möter tufft motstånd. Det ryska laget med Nikita Kriukov och Sergey Ustiugov är bland segerfavoriterna.
Men den tidigare OS- och VM-segraren Kriukov är inte i god, gammal form och kan riskera att hakas av. Och orkar Ustiugov hur mycket som helst? Det blir en häftig kväll på söndag med medaljceremoni efter presskonferenser och många åtaganden. Kanske blir han lite tröttare än normalt - konkurrenterna kan åtminstone hoppas.
Norge är alltid med bland favoriterna. Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen är laget. Lite förvånande att unge Klæbo åker först, men han kan rycka ifrån och skaffa Iversen ett försprång. Givetvis kan det laget ta hem segern.
Kanada vann i Oslo 2011. Alex Harvey är i bra form, men han har också kört två tävlingar redan. Åker med Len Valjas. Laget hade varit bättre i fristil, något som också gäller Frankrike, Schweiz, Italien och Tyskland.
Vad då med Sverige? Klar medaljchans, jag är dock orolig över Teodor Petersons form. Den långa uppförsbacken mot Ustiugov, Niskanen och Iversen på slutvarvet tror jag blir för tuff för Teodor. Emil Jönsson är sugen och skall normalt hänga med på sin sträcka.

Vårt tips för medaljer
Guld:
       Finland
Silver:     Norge
Brons:    Ryssland

TEODOR PETERSON är årets SM-segrare i sprint, men räcker formen till att fixa VM-medalj i teamsprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
TEODOR PETERSON är årets SM-segrare i sprint, men räcker formen till att fixa VM-medalj i teamsprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Dom svenska åkarna
Emil Jönsson och Teodor Peterson

Rutinen bör ta laget till finalen utan för stora problem. Emil har inte tävlat än i VM och visade på SM att han har en bra form inne. Teodor orkade inte i kvartsfinalen i sprinttävlingen, något som är oroande.
Jag tror att Sverige är med till slutet, men att den långa backen upp från stadion på slutvarvet fäller avgörandet och då är Sverige bland dom som inte kan haka på med Finland, Norge och Ryssland. Hamnar strax utanför pallen - tyvärr.

 

FINLAND vann OS-guld i teamsprint i Sochi 2014, senast den här tävlingen arrangerades i klassisk stil i ett stort mästerskap. Samma lag nu i Lahtis: Iivo Niskanen (vänster) och veteranen Sami Jauhojärvi. Foto: NORDIC FOCUS
FINLAND vann OS-guld i teamsprint i Sochi 2014, senast den här tävlingen arrangerades i klassisk stil i ett stort mästerskap. Samma lag nu i Lahtis: Iivo Niskanen (vänster) och veteranen Sami Jauhojärvi. Foto: NORDIC FOCUS

Favoriter
Finland
har ett enormt publikstöd och här vädrar man guld. Duon Jauhojärvi/Niskanen är båda specialister i klassisk stil. Enda frågetecknet är om Sami Jauhojärvi fortfarande håller och om det blir en spurt är Niskanen normalt chanslös mot Ustiugov och Iversen. Räkna därför med full spiker i backen på slutvarvet.
Det ryska laget ser mycket starkt ut, men Kriukov är inte i god, gammal form och han kan riskera att få släppa en åkare som Johannes Høsflot Klæbo här. Ustiugov är en superman, men han kan inte hämta in hur mycket som helst. Dessutom som sagt, någon gång måste ju också den mannen börja märka köret.
Norge är tillsammans med Kanada det laget som kan gå ifrån med sin första åkare. Emil Iversen lyckades inte i den individuella sprinttävlingen, men han vann för-VM just här i Lahtis och är liksom Klæbo jämngod i klassik och fri stil.

Utmanare
Sverige
är givetvis en ”dark horse” här. Kom ihåg att det handlar om silver- och bronsmedaljören från sprinten på OS i Sochi 2014. Men det var en märklig final och nu tre år senare är det inte säkert formen är lika bra. Resultaten talar sitt tydliga språk och då är inte Sverige den hetaste guldkandidaten.
Federico Pellegrino åker tillsammans med Dietmar Noeckler i det italienska laget. Dom vann det italienska mästerskapet, men det här är ett annat motstånd och Pellegrino är inte på långa vägar lika stark i klassisk som i fristil.

 

cc_team_sprint_ladies_men_-_indian_hill_sprint_1300m.pdf

Så går tävlingen till
Det är sjunde gången som teamsprinten arrangeras i VM-sammanhang. Första gången var i Oberstdorf i 2005. Norge har vunnit tre gånger, Kanada, Italien och Ryssland har en seger vardera.
Ingen enskilt åkare har vunnit guld på distansen mer än en gång i VM. Flest VM-medaljer har Nikita Kriukov med tre medaljer. Då Finland vann OS-guldet i Sochi 2014 var det sista gången som teamsprinten arrangerades i klassisk stil i ett mästerskap.

I semifinalerna åker varje deltagare 1 varv och växlar till sin lagkompis. Det upprepas tre gånger, alltså totalt sex varv. Dom två bästa lagen i varje semifinal går vidare till finalen plus dom sex bästa tiderna. Totalt skall det vara tio lag i finalen. På så vis kan det vara en fördel att åka i semifinal 2 då man har koll på tiderna från det första heatet.

I finalen är det samma procedur. Man åker tre gånger var, totalt sex varv som vardera normalt är kring 1,3-1,6 km. Här är första laget i mål segrare, tvåan tar silver, osv.

Banans svårigheter
En lite onormal bana. Den går rakt upp och rakt ner. Backen ut ur stadion är den samma som utgången på fristilen i skiathlon och den samma som i sprinttävlingen. Men istället för att vika av på toppen fortsätter man upp ”indianbacken” där Sundby bröt staven i skiathlon. Därmed blir backen betydligt längre och tyngre.
Från toppen är det bara några sekunders plattåkning innan man kastas ner mot stadion och den berömda ”Lahtis-kurvan” som ofta orsakat mycket dramatik. Därefter stadionkurvan och upploppet som också kan ändra ställningarna.

Så gick det senast
VM Falun 2015 (fristil):

Guld:      Norge, (Finn Hågen Krogh, Petter Northug jr)
Silver:     Ryssland, (Alexey Petukhov, Nikita Kriukov)
Brons:    Italien, (Dietmar Noeckler, Federico Pellegrino)

 

Startlistor

SEMIFINAL 1, teamsprint/C (start kl.11,20)

 1     NORWAY           NOR           
            KLÆBO Johannes Høsflot      1996                 
            IVERSEN Emil      1991                 

 2     ITALY           ITA           
            NOECKLER Dietmar      1988                 
            PELLEGRINO Federico      1990                 

 3     FRANCE           FRA           
            JOUVE Richard      1994                 
            CHANAVAT Lucas      1994                 

 4     SWEDEN           SWE           
            JÖNSSON Emil      1985                 
            PETERSON Teodor      1988                 

 5     GERMANY           GER           
            BING Thomas      1990                 
            EISENLAUER Sebastian      1990                 

 6     POLAND           POL           
            BURY Dominik      1996                 
            STAREGA Maciej      1990                 

 7     ESTONIA           EST           
            KILP Marko      1993                 
            RANKEL Raido      1990                 

 8     AUSTRIA           AUT           
            BALDAUF Dominik      1992                 
            STADLOBER Luis      1991                 

 9     UKRAINE           UKR           
            KRASOVSKYI Oleksii      1994                 
            PEREKHODA Ruslan      1987                 

 10     LITHUANIA           LTU           
            VAICIULIS Modestas      1989                 
            STROLIA Tautvydas      1995                 

 11     SLOVAKIA           SVK           
            SEGEC Andrej      1994                 
            SULEK Miroslav      1993                 

 12     COLOMBIA           COL           
            BRAGIEL Paul Martin      1977                 
            ACEVEDO Jhon      1979                 

SEMIFINAL 2, teamsprint/C (start kl.11,45)

 13     CANADA           CAN           
            HARVEY Alex      1988                 
            VALJAS Len      1988                 

 14     FINLAND           FIN           
            JAUHOJÄRVI Sami      1981                 
            NISKANEN Iivo      1992                 

 15     UNITED STATES OF AMERICA           USA           
            HAMILTON Simeon      1987                 
            BJORNSEN Erik      1991                 

 16     RUSSIAN FEDERATION           RUS           
            KRIUKOV Nikita      1985                 
            USTIUGOV Sergey      1992                 

 17     SWITZERLAND           SUI           
            FURGER Roman      1990                 
            HEDIGER Jovian      1990                 

 18     BELARUS           BLR           
            SEMENOV Michail      1986                 
            KUKLIN Mikhail      1987                 

 19     KAZAKHSTAN           KAZ           
            LYUFT Ivan      1998                 
            POLTORANIN Alexey      1987                 

 20     CZECH REPUBLIC           CZE           
            NOVAK Michal      1996                 
            RAZYM Ales      1986                 

 21     ROMANIA           RUM           
            HOGIU Petrica      1991                 
            CIOANCA Alin Florin      1995                 

 22     SLOVENIA           SLO           
            SIMENC Miha      1995                 
            LAMPIC Janez      1996                 

 23     AUSTRALIA           AUS           
            BELLINGHAM Phillip      1991                 
            KOVACS Paul      1990                 

 24     ICELAND           ISL           
 
          BIRGISSON Saevar      1988                 
            JONSSON Albert      1997                 

 

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.