Mobile Version
Desktop Version
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oskar Svärd till Malungs OK

Med en dryg vecka kvar till vårens stora mål – 10MILA – kan Malungs OK stolt presentera ytterligare ett urstarkt nyförvärv, ingen mindre än skidåkaren och trefaldige vasaloppsvinnaren Oskar Svärd. Och Oskar är mer laddad än någonsin inför säsongen med sina nya klubbkamrater i Malungs OK.

 

- Att komma till en klubb med flera landslagslöpare kommer utveckla mig som orienterare och ge mig en bra nytändning efter den tuffa vintern säger Oskar, som redan innan problemen med amöban hade tankar på att byta klubb.

- Efter många fina år i Ulricehamns OK har det tunnats ut bland elitlöparna och när flera andra lämnade klubben i vintras kände jag att det nog var dags för mig också. Jag hade kontakt med ett antal klubbar men kände ganska fort att Malungs OK var klubben som passade mig bäst.

 

På en högre nivå?

- Malungs OK har både duktiga löpare och ledare. Att få vara delaktig i en sådan miljö kommer att tända mig och förhoppningsvis kan träning och tävling tillsammans med klubben höja min nivå ytterligare.

Även om Oskars största fokus såklart ligger på skidåkningen (där en fjärde vasaloppsseger är huvudmålet) är han inte utan målsättning inom orienteringen. Stafettsegrar och militär-VM är mål som Oskar prioriterar högt.

- Att vinna 10MILA är en dröm! Det vore riktigt häftigt att få växla först efter Långa natten-sträckan. Och 2013 går militär-VM i Eksjö, där är målet definitivt att ta en medalj i stafetten för Sverige.

Och att Oskar har motivationen kvar trots en problemfylld vinter råder det inget tvivel om. Han har aldrig gjort fler träningstimmar i april månad tidigare...

Del |
Ola o Katja i Fjella (kopia)

OS-mästaren blev pappa

Ola Vigen Hattestad är både olympisk mästare och världsmästare på skidor. Men frågan är om han inte fick ett större guld under tisdagen.
Då blev nämligen Ola och hans sambo Katja Visnar föräldrar till lilla Ludvig. Parets första barn.

 

Les mer
Kulla o mas Vasaloppet 2016 (kopia)

Hanna och Johan kranskulla o mas i 2016

Sveriges Television direktsänder den 27 februari Tjejvasan för femte året och den 6 mars Vasaloppet för 39:e året. I SVT:s Gomorron Sverige i morse presenterades 2016 års kranskulla Hanna Eriksson från IFK Mora och kransmas Johan Wellert från Sälens IF.

 

Les mer
Ånnaboda konstsnöspår (kopia)

800 meter öppnas i Ånnaboda

På onsdag morgon klockan 09,00 öppnar Ånnaboda-Storstenshöjden årets första skidspår. 800 meter långt är det och det blir lite av årets första julklapp för alla skidintresserade i Örbero- och Närke-området.

 

Les mer
HILLGREN, Chanell 004 (kopia)

Norsk chockrapport om kostnaderna

Längdåkning blir en rikmansidrott?

Norska TV2 presenterar nu en undersökning bland nästan 1500 ungdomar som tävlar i längdåkning i Norge.
I snitt har dom 3 par skatingskidor och 3 par klassiska skidor var. I tillägg pjäxor för 8500 kronor i genomsnitt. Längdåkningen håller på att bli en rikmansidrott och nu slår landslagsstjärnorna alarm.

 

Les mer
KALLA med medalj001 (kopia)

Landslagets huvudsponsor i fara

Vattenfall drar ner 30 procent på sponsorbudgeten:

Vattenfall och längdlandslaget har i många år varit synonymt. Som huvudsponsor genom många år är det täta band mellan Vattenfall och skidförbundet, men nu kan huvudsponsoren försvinna. Kraftjätten tvingas nämligen dra ner rejält på sponsorsbudgeten.

 

Les mer
Cycling: 102nd Tour de France / Stage 18

One Way satsar hårt även på cykel

Blir klädsponsor för topplaget AG2R La Mondiale:

Finska utrutsningsfirman One Way Sport Oy, som är mycket aktiva inom längdåkningen satsar nu också hårt bland världens bästa proffsteam på cykel. Nu presenterar man ett samarbete med det franska World Tour-laget AG2R La Mondiale, där One Way Sport blir leverantör av kläderna till laget.

 

Les mer
KOWALCZYK, Justyna finish 002 (kopia)

Kowalczyk kan missa premiären

Justyna Kowalczyk kan riskera att missa världscuppremiären i Ruka utanför Kuusamo i Finland den kommande helgen. Sista problemet: Justyna blev biten av en hund och tvingades ta rabiessprutor.

 

Les mer
HAAG, Anna 008 (kopia)

Anna Haag missar också VC-premiären

Ett normalt givet namn som fattades i den VC-trupp som förbundskaptenen Rikard Grip presenterade under måndagen var Anna Haag.
Moraåkaren är inte redo att köra världscup än renligt Grip, och därför får hon vara hemma när landslagskollegorna åker till Finland.

 

Les mer
KYLLÖNEN, Anne 30VM001 (kopia)

Finlands lag till världscup-premiären

Med hemmaplan i Ruka utanför Kuusamo hoppas Finland få en kanonstart på årets världscupsäsong. Förra året gjorde man det med Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi båda sensationellt på pallen samtidigt.

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 013 (kopia)

Överraskningar i svenska VC-laget

Halfvarsson och Hellner avstår premiären i Finland:

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio herrar och nio damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i finska Ruka 27-29 november.

 

Les mer
Herrsprint (kopia)

Karl-Johan det svenska glädjeämnet

Norsk herrseger för tredje dagen

Precis som tidigare dagar blev det norskt i herrarnas tävling i Bruksvallarna. Fyra svenskar mot två norrmän i sprintfinalen  i räckte inte. Håvard Solås Taugbøl  drog längsta strået före en riktig svensk outsider:  Karl-Johan Westberg, Borås. 

Les mer
Yngve Johansson

Röda armén regerade i Gällivare

Sergey Ustiugov vann dubbelt i helgen:

Att han är en världens absolut bästa sprintåkare vet vi, men räkna inte bort Sergey Ustiugov i vinters distanslopp.
Den explosive ryssen visade distanskapacitet av yppersta kvalitet när han körde hem Gällivarepremiären över 15 kilometer skate.

 

Les mer
Före fallet_-webb-1 (kopia)

Vurpa och otur för kvalsnabba Linn

”Silver-Stina” sprintsnabbast, men Sömskar var utropstecknet:

Damernas Bruksvalssprint slutade med en meriterad trio på pallen. Stina Nilsson drog det längsta strået och vann med en någorlunda klar marginal medan Charlotte Kalla bara hade en halv skolängds marginal till Hanna Falk.

Men IFK Umeås Linn Sömskar var dagens utropstecken!

Les mer
Yngve Johansson

Ny triumf för Jessica Diggins

Emma Ribom klart bästa junior i Gällivare:

Jessica Diggins, USA, lämnade ett nytt, härligt formbesked när hon följde upp sprintsegern i Gällivarepremiären med vinst även i skateloppet över 10 km.
Diggins tog kommandot i loppet direkt från start, vid mellantiden efter halva distansen hade hon en ledning på tre sekunder före tjeckiskan Petra Novakova. I mål hade hon drygat ut försprånget till nästan 11 sekunder.

 

Les mer
SVAHN, Linn 004 kopia2

IFK Umeås nyförvärv tog dubbelt

Linn Svahn vann före Moa Lundgren i Bruksvallarna:

IFK Umeå har fått flera spännande nyförvärv inför den här säsongen. Och nu presenterade dom sig direkt i damernas juniorklass med en dubbelseger i sprinten i Bruksvallarna.
Linn Svahn vann före Moa Lundgren och såg till att förväntningarna är stora inför resten av säsongen för IFK Umeås damjuniorer.

 

Les mer
Juniorer (kopia)

Marcus Grate slog favoriten Viktor

Herrarnas juniorklass i Bruksvallarns sprint:

Västerbottningen Marcus Grate slog storfavoriten Viktor Thorn i herrjuniorfinalen i Bruksvallarnas sprint. Viktor hade gått från klarhet till klarhet, men i finalen fick han vika ner sig för Marcus, som vann med halvsekunden.

Les mer
D-jun sprint-2

Dubbelt Umeå i damjuniorsprint

IFK Umeå har utvecklats till en mycket stark sprintklubb på alla fronter. Utöver framgångarna i seniortävlingen blev det en dubbel triumf i damjuniorernas sprint genom Linn Svahn och Moa Lundgren,, soim närmast följdes av ett norskt inslag.

Les mer
NILSSON, Stina 001 (kopia)[1]

”Silver-Stina” bäst i Bruksvallssprinten

Linn Sömskar var lite av dagens kvinna i sprinten i Bruksvallsloppet fram till finalen.
Men väl där klev ”Silver-Stina” Nilsson fram och visade att VM-framgångarna från Falun inte var någon tillfällighet.
Dalkullan vann före självaste Charlotte Kalla och med Hanna Falk på tredje plats.

 

Les mer
THORN, Viktor 003 (kopia)[1]

Prologresultaten från Bruksvallarna

Här är resultaten från söndagens sprintprolog i Bruksvallarna. Vi återkommer med ytterligare reportage efter tävlingarna.

 

Les mer
BRYNTE 002 (kopia)

”Brynte” gör saker han inte kan

Robin Bryntesson gör saker han inte kan.
Under lördagen ställde han upp i den norska skidskyttepremiären med nästan hela världseliten på plats i Sjusjöen.
Resultat: 117:e plats och helt sist!

 

Les mer