Mobile Version
Desktop Version
REGERANDE OS-MÄSTAREN i sprint, Ola Vigen Hattestad, står för första gången på 12 år utanför det norska landslaget. Nu satsar 35-åringen från Ørje precis vid gränsen till Sverige på egen hand - med Slovenien som bas. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
REGERANDE OS-MÄSTAREN i sprint, Ola Vigen Hattestad, står för första gången på 12 år utanför det norska landslaget. Nu satsar 35-åringen från Ørje precis vid gränsen till Sverige på egen hand - med Slovenien som bas. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Vräktes från landslaget, 35-åringen satsar vidare:

OS-mästaren kör sitt eget lopp

För första gången på 12 år är OS-mästaren i sprint Ola Vigen Hattestad utanför det norska längdlandslaget.
Då kör 35-åringen sitt eget upplägg - med bas i Slovenien och ett eget träningsprogram som han baserar på rutinen från mer än tio år i världstoppen.

 

Ola har varit i världseliten längre än dom flesta sprintstjärnorna. Han tog två guld redan vid skid-VM i Liberec 2009 och han blev olympisk sprintmästare i Sochi 2014. Men den gångna säsongen fick han inte till ett enda resultat och det mesta av tiden spenderade han i sjuksängen.
Då fick han ingen plats i det norska landslaget, där kampen om platserna är extremt hård.
- Det var tufft att få det beskedet, det måste jag medge. Jag tvingades gå några ronder med mig själv om jag skulle satsa vidare eller inte. Man har det väldigt bra i landslaget. Allt ligger till klart. Det att vara 35 år och plötsligt tvingas köra sitt eget upplägg är tufft, berättar Vigen Hattestad för sin egen lokaltidning Smaalenenes Avis.
- Men det tänder mig också. Jag vill bevisa att vräkningen var fel och att det går att köra sitt eget upplägg och styra allt själv. Det är spännande.

Tränar i Slovenien
Ola Vigen Hattestad kommer från Ørje, precis vid gränsen till Värmland vid Töcksfors. I dom här gränstrakterna har man odlat fram många bra skidåkare - faktisk mest på svensk sida. Både Thomas Wassberg, Benny Kohlberg, Jan Ottosson och nu senast Viktor Thorn kommer från platser inte alls långt härifrån.
Men den norska sprintern tränar för det mesta i Slovenien den här sommaren.
Det har sin naturliga förklaring då Olas sambo Katja Visnar är Sloveniens bästa sprinter och tillsammans med sonen Ludvig har dom gjort Katjas hemland till bas för träningen den här gången.
Bland annat tränar Ola Vigen Hattestad tillsammans med Sloveniens landslag. Han betalar själv för lägren, men säger till tidningen att hjälpen med logistiken är mycket värdefull. Det har blivit träning både i Pokljuka och Ramsau.
- För min del har det varit positivt. Det finns mycket kvalitet i laget jag har nyttja av. Dom har åkare med bra kapacitet och motor och jag får bra matchning, menar norrmannen.

Pellegrinos gamla tränare
För Ola är det spännande att Slovenien nu har Federico Pellegrinos gamla tränare som landslagstränare. Pellegrino kan mycket väl bli hans hårdaste konkurrent om ett nytt OS-guld.
- Jag vet ju att den norska modellen är bra, men det är bra att få inputs från andra också. Speciellt när det gäller spänst och snabbhet. Där har den italienska tränare mycket bra att lära ut.
- Det visar sig också att jag har legat 100 timmar över Pellegrino i antalet träningstimmar per år. Dom senaste åren har jag tränat mycket mängd och många långpass och jag tror att för min del har det påverkat råskapen i mina sprinter. Den vill ja ha tillbaka.
Med bakgrund i det säger Ola Vigen Hattestad att han inte kommer att träna lika mycket mängd i år och att han kommer att köra flera rena sprintpass.
Trots en italiensk tränare i landslaget till Slovenien så är den rutinerade 35-åringen numera sin egen herre och han styr det mesta själv. Han diskuterar en del träning med en jämnårig kompis från sin gamla klubb i Ørje, men det är han själv som bestämmer.
Ett par läger kommer han också att avverka tillsammans med privatlaget Team Jobzone, som tävlar mycket i sprint. Dom var bland annat med på ”Inge Bråten Memorial” i Sunne och är enligt Ola Vigen Hattestad det bästa privatlaget när det gäller sprint.

Till Norge i augusti
I augusti flyttas basen tillbaka till hemmet som numera är i Mesnali utanför Lillehammer. Då åker Ola, Katja och 1-årige Ludvig hem och fortsätter satsningen härifrån. Katja Visnar satsar också på OS och har flera finaler i världscupen och VM i sin karriär.
Men det kan vara sista rycket.
Om landslaget åter igen öppnar dörren efter OS i Pyeongchang så kan dock Ola Vigen Hattestad möjligen också tänka på att öppna dörren för VM i Seefeld 2019.
Men dit är det än så länge ganska långt.

Del |
NILSSON, Stina 004 Falun17 (kopia)

Svenska damerna oroliga för Korea

Det svenska landslaget tränar för fullt mot OS i Korea. Men damlaget uttrycker osäkerhet inför vinterns stora mål. Det politiska läget är osäkert efter Nord-Koreas missiltester och OS-staden Pyeongchang ligger inte alls så långt från gränsen mellan dom båda länderna.
Stina Nilsson vill till exempel inte att hennes pappa skall åka till tävlingarna för att titta på.

 

Les mer
NordicFocus

Stor förlust för norska skidskytte-laget

Sportchefen hoppar av:

Sportchefen Morten Aa Djupvik har sagt upp sig från sitt jobb precis innan OS-säsongen 2018 och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Hur det kommer att påverka det norska landslaget återstår att se, men det är ingen tvekan om att det här är en stor förlust.

Les mer
JOHAUG i täten Lenzer (kopia)

Therese Johaug orkar inte titta på OS

Ändrat träningsprogrammet - drar ner med 250 timmar:

Therese Johaug hade tränat hårt mot OS i Pyeongchang då hon fick den slutliga domen som gör att hon inte får åka där.
Nu berättar en besviken stjärna att hon inte orkar titta på tävlingarna i Korea och kommer att åka från Norge när trycket är som störst under OS-tävlingarna.

 

Les mer
NORTHUG, Petter jr Lenzer008 (kopia)

Tuffa uttagningskrav på Petter Northug jr

Petter Northug jr har som bekant valt att åter igen träna utan att vara med i det norska landslaget.
Men nu varslar landslagstränaren Tor Arne Hetland stenhårda uttagningskrav för Petter Northug jr om han skall få åka i världscupen och komma med tillOS.
Helst måste han vinna direkt i den norska premiären.

 

Les mer
LANDERTINGER, Dominik 006 OSD16 (kopia)

Landertinger kan missa OS 2018

Österrikes skidskyttestjärna Dominik Landertinger står i fara för att missa vinterns OS i Pyeongchang. Under torsdagen skall han genom en ryggoperation meddelar österrikiska skidförbundet och det är osäkert hur lång tid den 29-årige skidskytten behöver innan han är tillbaka i tävlingsform igen.

 

Les mer
DIGGINS, Jessica Toblach-TdS (kopia)

Jessica Diggins slaktar VC-programmet

Den amerikanska stjärnan Jessica Diggins är långt ifrån nöjd med vinterns tävlingsprogram i världscupen. Hon reagerar främst på att stafetterna är borta i OS-säsongen och det är ju en av dom distanser där dom amerikanska damerna normalt gör det bäst.

 

Les mer
Jimmy Birklin VD Skidspelen (kopia)

Skidspelen vände till vinst igen

Svenska Skidspelen går med vinst igen!
Ett glädjande besked för Jimmy Birklin, som nu firar ett år som VD för Svenska Skidspelen.

– Det är viktigt när vi nu arbetar med att forma en mer långsiktig och hållbar affärsplan för Svenska Skidspelens framtid, säger Jimmy Birklin.

Les mer
GRANATH, Johan 002 Bruks (kopia)

Nu åker damerna till Frankrike

I torsdags avslutade längdlandslagets herrar sitt läger i Villard de Lans. Idag åker Stina Nilsson, Hanna Falk och de andra damerna till samma ställe.

– Efter tio lite lugnare dagar på hemmaplan är det åter dags för läger. Den här gången i de franska alperna, säger förbundskapten Rikard Grip.

 

Les mer
STRID, Gabriel (kopia)

Tre svenska världscup-segrar i finalen

Sverige dominerade också världscupfinalen på rullskidor i italienska Trentino under söndagen. Vid dom avslutande jaktstartstävlingarna blev det tre av fyra möjliga tävlingar till dom blågula åkarna.
Hanna Abrahamsson och Gabriel Strid vann juniorklasserna och Helene Söderlund vann en spännande final i damernas seniorklass.

 

Les mer
Britta_vinner (kopia)

Britta Norgren vann UVK-rullen 2017

Britta Johansson Norgren vann som väntat UVK-rullen i Uppsala i helgen. Bland herrarna var det Alfred Buskqvist från IK Stern som infriade favoritskapet och vann.

 

Les mer
Burman i terräng DM 17 (kopia)

Jens Burman bäst på hemmaplan

Landslagsåkaren Jens Burman var klart bäst på den långa banan då hemmaklubben Åsarna IK under lördagen arrangerade terräng-DM för Jämtland/Härjedalen.
Herrklassen bestod nästan enbart av skidåkare och Oskar Kardin var den som kom närmast Jens.

 

Les mer
Helene vann Monte Bondone (kopia)

Äntligen full klaff för Helene

Helene Söderlund fick också vinna i världscupen på rullskidor den här sommaren. Vid lördagens klassiska tävling upp till Monte Bondone i Trentino i Italien var hon suverän i damklassen över 4,7 kilometer och vann backtävlingen före landslagskollegan Sandra Olsson.

 

Les mer
Britta_Norgren (kopia)

Britta storfavorit i UVK-rullen

På lördag den 9 september kommer cirka 200 deltagare till start i UVK-rullen.
Loppet går i Uppsala med start vid Vaksala Kyrka. Uppsala VasaloppsKlubb arrangerar tävlingen med en ambition att alla åkare ska få en fin upplevelse.

- Vi har gjort en trevlig bansträckning som går i det uppländska kulturlandskapet. Med bra underlag och utan några farliga utförsbackar, har banan fått toppbetyg av många åkare. Med gratis inträde till tävlingarna efter hela bansträckningen, hoppas vi på stor publik som får möjlighet att se flera av Sveriges elitåkare på längdskidor, tävla i Uppsala, säger arrangören i ett pressmeddelande.

 

Les mer
20160103, TØNSETH-NORTHUG 004 (kopia)

Rejäl smäll för Didrik Tønseth

Gick rakt i asfalten i 50 km/t:

Den norske världsmästaren i stafett Didrik Tønseth fick en rejäl smäll då han gick i asfalten i 50 km/t under landslagets träningsläger i italienska Livigno den här veckan.
Han träffade media efteråt - fortfarande yr och snurrig efter olyckan, som dock verkar ha gått efter förhållandena bra.

 

Les mer
20170701, OLSSON, Sandra 002 (kopia)

7 svenska åkare i VC-finalen

Nu till helgen är det dags för årets sista världcupshelg i rullskidor. Säsongsavslutningen genomförs i italienska Trento och det är tre tävlingar som skall genomföras fredag till och med söndag.

 

Les mer
MOHLIN, Elin Storhogna002 (kopia)

Elin Mohlin till Hudiksvalls IF

Hälsingeklubben satsar hårt på flera områden:

Landslagsåkaren Elin Mohlin lämnar Åsarna IK och går till hårdsatsande Hudiksvalls IF. Därmed bli  hälsingeklubben att räkna med också på damsidan. Sedan tidigare har man åkare som Evelina Settlin, Caroline Glennerud, Emma Thalin och Jackline Lockner.
Även på herrsidan vill HIF återta dominansen i Sverige och satsar hårt.

 

Les mer
20121016 Svenska Längdlandslaget Val Senales, Team Sweden LängdskidorFOTO: ULF PALM

Bauhaus sponsrar landslaget

BAUHAUS fortsätter att engagera sig inom svensk vintersport och inleder nu ett samarbete med längdskidlandslaget. Sedan tidigare sponsrar byggjätten bland annat längdstjärnan Marcus Hellner, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, det alpina landslaget och var dessutom partner under skid-VM i Lahtis 2017.

 

Les mer
Borås SK upptaktsläger (kopia)

Uppstartsläger för Borås Skidlöparklubb

Skidsporten växer i Södra Sverige. Borås SK hade förlagt sitt upptaktsläger vid Hotell Lassalyckan i Ulricehamn. Totalt 110 deltagare varav 55 ungdomar mellan 5 och 13 år (Klubben saknade 8 mellan 13-15 år som var på träningsträff med Västergötlands Skidförbund).

Les mer
GRATE, Marcus 006 SC17 (kopia)

Marcus Grate spurtade ner Robin Norum

Marcus Grate vann 7-mila-rullen i Västerbotten under lördagen sedan han spurtat ner klubbkompisen och världsåkaren på rullskidor Robin Norum.
Dom båda hade en lucka till resten av fältet över dom 39 kilometrarna med masstart och klassisk stil.

 

Les mer
BJØRGEN, Marit 003 Ulriceh17 (kopia)

Sista rycket från Marit Bjørgen?

Marit Bjørgen kan gå mot sin sista säsong på toppnivå. 37-åringen ger inga garantier för att hon fortsätter efter OS-säsongen 2018.
Men att Therese Johaug missar hela vinterns säsong kan kanske påverka Bjørgen, som vid ett eventuellt VM i Seefeld 2019 skulle få möjligheten att åka en säsong till tillsammans med Johaug.

 

Les mer