Mobile Version
Desktop Version
REGERANDE OS-MÄSTAREN i sprint, Ola Vigen Hattestad, står för första gången på 12 år utanför det norska landslaget. Nu satsar 35-åringen från Ørje precis vid gränsen till Sverige på egen hand - med Slovenien som bas. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
REGERANDE OS-MÄSTAREN i sprint, Ola Vigen Hattestad, står för första gången på 12 år utanför det norska landslaget. Nu satsar 35-åringen från Ørje precis vid gränsen till Sverige på egen hand - med Slovenien som bas. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Vräktes från landslaget, 35-åringen satsar vidare:

OS-mästaren kör sitt eget lopp

För första gången på 12 år är OS-mästaren i sprint Ola Vigen Hattestad utanför det norska längdlandslaget.
Då kör 35-åringen sitt eget upplägg - med bas i Slovenien och ett eget träningsprogram som han baserar på rutinen från mer än tio år i världstoppen.

 

Ola har varit i världseliten längre än dom flesta sprintstjärnorna. Han tog två guld redan vid skid-VM i Liberec 2009 och han blev olympisk sprintmästare i Sochi 2014. Men den gångna säsongen fick han inte till ett enda resultat och det mesta av tiden spenderade han i sjuksängen.
Då fick han ingen plats i det norska landslaget, där kampen om platserna är extremt hård.
- Det var tufft att få det beskedet, det måste jag medge. Jag tvingades gå några ronder med mig själv om jag skulle satsa vidare eller inte. Man har det väldigt bra i landslaget. Allt ligger till klart. Det att vara 35 år och plötsligt tvingas köra sitt eget upplägg är tufft, berättar Vigen Hattestad för sin egen lokaltidning Smaalenenes Avis.
- Men det tänder mig också. Jag vill bevisa att vräkningen var fel och att det går att köra sitt eget upplägg och styra allt själv. Det är spännande.

Tränar i Slovenien
Ola Vigen Hattestad kommer från Ørje, precis vid gränsen till Värmland vid Töcksfors. I dom här gränstrakterna har man odlat fram många bra skidåkare - faktisk mest på svensk sida. Både Thomas Wassberg, Benny Kohlberg, Jan Ottosson och nu senast Viktor Thorn kommer från platser inte alls långt härifrån.
Men den norska sprintern tränar för det mesta i Slovenien den här sommaren.
Det har sin naturliga förklaring då Olas sambo Katja Visnar är Sloveniens bästa sprinter och tillsammans med sonen Ludvig har dom gjort Katjas hemland till bas för träningen den här gången.
Bland annat tränar Ola Vigen Hattestad tillsammans med Sloveniens landslag. Han betalar själv för lägren, men säger till tidningen att hjälpen med logistiken är mycket värdefull. Det har blivit träning både i Pokljuka och Ramsau.
- För min del har det varit positivt. Det finns mycket kvalitet i laget jag har nyttja av. Dom har åkare med bra kapacitet och motor och jag får bra matchning, menar norrmannen.

Pellegrinos gamla tränare
För Ola är det spännande att Slovenien nu har Federico Pellegrinos gamla tränare som landslagstränare. Pellegrino kan mycket väl bli hans hårdaste konkurrent om ett nytt OS-guld.
- Jag vet ju att den norska modellen är bra, men det är bra att få inputs från andra också. Speciellt när det gäller spänst och snabbhet. Där har den italienska tränare mycket bra att lära ut.
- Det visar sig också att jag har legat 100 timmar över Pellegrino i antalet träningstimmar per år. Dom senaste åren har jag tränat mycket mängd och många långpass och jag tror att för min del har det påverkat råskapen i mina sprinter. Den vill ja ha tillbaka.
Med bakgrund i det säger Ola Vigen Hattestad att han inte kommer att träna lika mycket mängd i år och att han kommer att köra flera rena sprintpass.
Trots en italiensk tränare i landslaget till Slovenien så är den rutinerade 35-åringen numera sin egen herre och han styr det mesta själv. Han diskuterar en del träning med en jämnårig kompis från sin gamla klubb i Ørje, men det är han själv som bestämmer.
Ett par läger kommer han också att avverka tillsammans med privatlaget Team Jobzone, som tävlar mycket i sprint. Dom var bland annat med på ”Inge Bråten Memorial” i Sunne och är enligt Ola Vigen Hattestad det bästa privatlaget när det gäller sprint.

Till Norge i augusti
I augusti flyttas basen tillbaka till hemmet som numera är i Mesnali utanför Lillehammer. Då åker Ola, Katja och 1-årige Ludvig hem och fortsätter satsningen härifrån. Katja Visnar satsar också på OS och har flera finaler i världscupen och VM i sin karriär.
Men det kan vara sista rycket.
Om landslaget åter igen öppnar dörren efter OS i Pyeongchang så kan dock Ola Vigen Hattestad möjligen också tänka på att öppna dörren för VM i Seefeld 2019.
Men dit är det än så länge ganska långt.

Del |
ÖFK vidare i Europa-lig (kopia)

Fotboll fyllde skidstadion

Kring 10.000 människor i publiken.
Visst såg det ut som ett VM i skidskytte eller längdåkning på skidstadion i Östersund under torsdagskvällen.
Men det handlade om fotboll!

 

Les mer
Joachim Lagercrantz

Stina och Ida springer Ramundberget Trail

Visionen är en 55 kilometer lång och rejäl fjällupplevelse kring Bruksvallarna & Ramundberget. På lördag den 22 juli genomförs en demoversion av loppet. Många duktiga konditionsidrottare finns på startlinjen, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter är två av de mest meriterade.

 

Les mer
SAMUELSSON, Sebastian 007 Kontio (kopia)

Sebastian med kurs mot toppen

Bara 20 år gammal är Sebastian Samuelsson redan ett svenskt OS-hopp i 2018. Och han kan mycket väl bli en rejäl medaljkandidat när VM i skidskytte kommer till Östersund igen i 2019.
Trots all framgångar och priset som ”Årets rookie” i världscupen den senaste säsongen så håller Sollefteå-killen (som numera bor i Östersund) fortfarande junioråldern!

 

Les mer
KLÆBO, Johannes Høsflot Falun17-001 (kopia)

Klæbo drömmer om OS-guld

20-åringen bland Norges hetaste guldhopp:

Bara 20 år gammal är Johannes Høsflot Klæbo plötsligt ett av Norges hetaste guldhopp inför OS i Pyeongchang i 2018.
Trondheimskillen chockade skidvärlden med sin löpande uppförsåkning vid VM i Lahtis och nu vill han ta ytterligare steg.
- OS-guld är målet, medger han för NRK.

 

Les mer
MOHLIN, Elin Storhogna17-001 (kopia)

Elin vann Bäverloppet i Rossön

Sambon Anton Karlsson kunde inte springa hem segern i det 10 km långa Bäverloppet i Rossön när han i helgen debuterade för sin nya klubb Sockertoppen IF, men Elin Mohlin var bäst i damklassen och säkrade segern till familjen.
Flera skidåkare deltog i tävlingen.

 

Les mer
DSC1321-kopia2

Anton Karlsson till Sockertoppen IF

Robin Bryntesson har värvat en toppåkare till sin klubb Sockertoppen IF som kämpar för att hjälpa barn med diabetes.
Det handlar om Anton Karlsson, som numera satsar på långlopp i Lager 157 Ski Team och som har åkte för Åsarna IK.

 

Les mer
Janne Nordin-TEN-photo (kopia)

Jan Nordin har gått bort

Svensk längdåkning har blivit en stor profil fattigare.
Landslagets tidigare presschef Jan Nordin har gått bort efter en tids sjukdom.
Han var en kille som spred humör och glädje i skidlandslaget under flera decennier och Janne var central i skidlandslaget under många år.

 

Les mer
NORTHUG, Petter jr 008 Falun (kopia)

Northug satte rekord i höjden

Petter Northug jr gör allt för att komma tillbaka på toppnivå och vinna medaljer vid OS i Pyeongchang.
Nu har han satt nytt rekord i antal dagar han vistats i höjden och tränat. Själv säger han till VG att det är ett tecken på att man inte har något liv!

 

Les mer
LINDSTEDT och KOWALCZYK (kopia)

Emilia satsar mot långlopps-toppen

Emilia Lindstedt har dom senaste åren kommit allt närmare toppen i långloppscupen Visma Ski Classics. Nu satsar hon på att ta ytterligare ett steg inför den kommande säsongen.
– Jag ska kommande säsong försvara min pallplats i Tjejvasan, men även vara bland de tre första tjejerna i Vasaloppet. Även i Visma Ski Classics vill jag vara bland de tre första när säsongen är slut, säger hon i en intervju på Falun-Borlänge SK:s hemsida.

 

Les mer
IMPOLA, Bob Jokkmokk17-1 (kopia)

Bob Impola flyttar ”hem”

Bob Impola byter klubb och flyttar ”hem” till Örebro och Karlslunds IF inför den kommande säsongen. Den senaste säsongen har Bob satsat mest på långlopp där han tävlar för Team Serneke, men han blir hur som helst en fin förstärkning för Närke-klubben.

 

Les mer
OLA i Fjella (kopia)

OS-mästaren kör sitt eget lopp

Vräktes från landslaget, 35-åringen satsar vidare:

För första gången på 12 år är OS-mästaren i sprint Ola Vigen Hattestad utanför det norska längdlandslaget.
Då kör 35-åringen sitt eget upplägg - med bas i Slovenien och ett eget träningsprogram som han baserar på rutinen från mer än tio år i världstoppen.

 

Les mer
Nina Linzen seger Jokkmokk17-1 (kopia)

Träningsläger för att greja 220 km

Red Bull Nordenskiöldsloppet:

Nu startar det första träningslägret som är skräddarsytt för den som vill
åka skidor riktigt långt. Naturligtvis är det världens längsta och
tuffaste skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet som står bakom satsningen.

 

Les mer
TSCHARNKE, Tim finish 001 Falun17 (kopia)

Tim Tscharnke lägger av

Den tyske landslagsåkaren Tim Tscharnke har meddelat att han lägger av. Därmed försvinner en av dom åkarna som Tyskland normalt skulle haft i sitt OS-lag i Pyeongchang.
Tscharnke uppgav i mars att han ville fortsätta ett år till, men nu har han meddelat på sin Facebook-sida att han avslutar karriären redan nu.

 

Les mer
JACOBSSON, Hugo 034 IVB17 (kopia)

Hugo tvåa i världscupens sprint

I vanlig ordning kom dom svenska åkarna på efterkälken när världscupen på rullskidor i Kroatien avslutades Med ett undantag:
Falun-Borlänges duktige junior Hugo Jacobsson var ensam svensk på pallen då han åkte in som tvåa  i herrarnas juniorklass.

 

Les mer
H21 backrace CRO 2017 (kopia)

Sverige tog allt i backracet

Världscupen på rullskidor i Kroatien:

Sverige var helt överlägsna i lördagens 7 km backrace i världscupen på rullskidor i Kroatien. Alla fyra klasserna såg svenska segrare och trots att dom flesta av världens stora skidnationer inte satsar på rullskidor så var det ett styrkebesked av dom blågula.
Segrade gjorde Robin Norum, IFK Umeå, Sandra Olsson, Malungs IF, Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK och Kristina Axelsson, Sya SK.

 

Les mer
Ida i Ostlöpet 2017 (kopia)

Skidåkarna dominerade i Ostlöpet

Segrar till Ida Ingemarsdotter och Håkan Emilsson:

Ida Ingemarsdotter har vunnit både OS- och VM-guld, men till meritlistan kan hon nu också lägga en seger i det 16 km långa Ostlöpet mellan byarna Skärvången och Åkersjön i Jämtland under fredagen.
Skidåkarna dominerade tävlingen och bland herrarna slog Offerdals Håkan Emilsson flera landslagsåkare med Björn Sandström och Daniel Richardsson närmast.

 

Les mer
robin-norum (kopia)

7-mila med ny rullskidtävling

Anrika långloppet 7-mila i Västerbotten får en nyhet i år. Den 2:a september föds nämligen 7-mila rullen i Åmsele, ett rullskidslopp med bland annat IFK Umeås världsstjärna på rullskidor Robin Norum på startlinjen.
Nu hoppas arrangören att Robins deltagande skall lyfta intresset för den nya rullskidtävlingen.

 

Les mer
WESTBERG, Karl-Johan 007 Ulric17 (kopia)

Nya SM-guld till Linn och Karl-Johan

Det blev dubbla SM-guld på rullskidor till Linn Sömskar och Karl-Johan Westberg när sprinten kördes i Borås under onsdagen.
I damklassen blev det samma tre på pallen, medan IK Jarls Emil Johansson var den som pressade hemmaåkaren Westberg hårdast i herrfinalen.

 

Les mer
AUKLAND, Anders Kanal17-1 (kopia)

Anders Aukland lägger ut all sin träning

Snart 45 år gammal är Anders Aukland ett unikum som fortfarande hänger med i den internationella toppen i långloppen. Nu har han tröttnat på att all träning skall vara så hemlig och från och med den 1:a juli kan man nu se alla Anders’ träningsdagböcker på hans nya blogg.
Och här finns mycket intressant träning för alla som håller på med idrott. Det handlar om erfarenhet byggt över 30 år inom idrotten.

 

Les mer
JOHAUG i täten Lenzer (kopia)

Johaug tackade nej till 1 miljon

Therese Johaug är het - även om hon är avstängd. Den norska stjärnan tackade enligt VG nej till ett erbjudande om 1 miljon kronor för ett avtal med ett internationellt spelbolag under tiden som hon är avstängd.
Hennes manager Jørn Ernst bekräftar historien för VG.

 

Les mer