Mobile Version
Desktop Version
EBBA ANDERSSON jublar som tvåa i mål i minitouren i Lillehammer. Bakom Ingvild Flugstad Östberg som passerade Charlotte Kalla på slutet. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
EBBA ANDERSSON jublar som tvåa i mål i minitouren i Lillehammer. Bakom Ingvild Flugstad Östberg som passerade Charlotte Kalla på slutet. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
CHARLOTTE KALLA gick ut först med Therese Johaug hack-i-häl, en kamp som Charlotte fick ge upp till slut. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
CHARLOTTE KALLA gick ut först med Therese Johaug hack-i-häl, en kamp som Charlotte fick ge upp till slut. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock

Ny pallplats för Ebba Andersson

Ebba Andersson fortsätter att imponera. Efter strålande åkning över 10 km (k) jaktstart i Lillehammers minitour, stakade hon upp sig till andra plats. Hon blev bara slagen av norska suveränen Therese Johaug, men före Ingvild Flugstad Östberg och Charlotte Kalla.

Kalla startade först, två sekunder före Johaug, i ovädret på Birkebeinerstadion.
14 sekunder bakom storstjärnorna lämnade Ebba Andersson, 22, startgrinden.
Kalla hade befälet i cirka tre kilometer innan Johaug tog kommandot och kopplade på turbon.
Det var giganternas kamp ett gott stycke in i loppet.

Men till slut orkade inte Kalla hänga med:
– Jag försökte komma in i en stor åkning, och det var skönt att få ligga först i spåret till en början. Det kändes som jag hade bra fäste jämfört med Therese, och även fast det blev en lucka försökte jag tugga på uppför. Men det blev för många meter, sa Charlotte Kalla.

Ebba Andersson jobbade kopiöst hårt och hann också ifatt Charlotte Kalla på sista varvet. Sollefteå-tjejen åkte ifrån Kalla och hade bara fem sekunder sämre åktid änJohaug på etappen.
Ebba slutade totalvåa i touren, 16 sekunder efter Johaug.
- Jag hoppades kunna göra ett bra klassiskt lopp och så blev det. Jag är lika glad som igår med det jag presterade. Det här är jag inte van med, att sitta här på podiet med dessa damer,  sa Sollefteås naturbegåvning som radat upp placeringarna 3-2-2 i de distanslopp som avgjorts i världscupen i vinter.

Norskan Ingvild Flugstad Östberg kunde också passera Kalla och ta tredjeplatsen. Östberg hade dagens näst bästa åktid, bara sex tiondelar sämre än Johaug.
- Jag är glad för säsongens första pallplacering. Strategin var att göra mitt eget lopp. Det var först på de sista två kilometerna som jag insåg att det fanns en möjlighet att jaga ikapp de båda svenskorna.
Charlotte Kalla var fyra imål.

Therese Johaug har vunnit samtliga tre distanslopp som avgjorts i vinter och var till slut ohotad i minitouren.
- Jag hade lite bakhala skidor idag, så jag måste jobba hårt med mig själv. Jag trivs bra här på Lillehammer med långa branta backar. Jag är väldigt glad för att få vinna och särskilt glad är jag för att Ingvild fick kliva upp på pallen och att vi i Norge kan ta in på svenskorna.

Stina Nilsson gjorde ett bra lopp och slutade sexa, 1,35 min bakom Johaug i minitouren.
Ida Ingemarsdotter blev tolva, 2,40 från täten och Jonna Sundling kom på 14:e plats och med den tionde bästa åktiden. Evelina Settlin in som 17:e, Maja Dahlqvist som 22:a,  Anna Dyvik som 23:a och Moa Lundgren som 33:a.

– Jag försökte komma in i en stor åkning, och det var skönt att få ligga först i spåret till en början.

När Johaug satte in stöten försökte hon hänga på.

– Det kändes som jag hade bra fäste jämfört med henne, och även fast det blev en lucka försökte jag tugga på uppför. Men det blev för många meter.

Charlotte Kalla slutade fyra i loppet, och besvikelsen över den insatsen gjorde det svårt för henne att summera hela helgen.

– Jag vet inte, svarar hon.

 

Resultaten hittar du här.

Del |
16.01.2019, Ruhpolding, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU world cup biathlon, training, Ruhpolding (GER). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Ny pallplats till Hanna Öberg

Världscupen i skidskytte:

Hanna Öberg klättrade upp på pallen åter igen vid världscupen i skidskytte i tyska Ruhpolding. På en bra dag för dom svenska damerna grejade Hanna en 3:e plats i sprinttävlingen med felfritt skytte och bra tempo i spåret.
Anastasiya Kuzmina från Slovakien vann före formstarka Lisa Vittozzi från Italien. Alla på pallen sköt utan misstag.

 

Les mer
20171119, BØ, Johannes Thingnes 060 (kopia)

Dubbelt Bø – ”Sebbe” 10:a

Världscupen i skidskytte i Ruhpolding:

Sebastian Samuelsson sköt fullt och grejade en top-10-placering i herrarnas världscupsprint i skidskytte i tyska Ruhpolding under torsdagsförmiddagen. Den sedan onsdagen uppskjutna tävlingen gav svensken en 10:e plats.
Bröderna Johannes Thingnes och Tarjei Bø tog för andra gången i karriären en dubbelseger.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslaget till juniorlandskampen och EYOF

Svenska Skidförbundet har tagit ut laget som ska representera Sverige på juniorlandskampen i Otepää, Estland, den 24–27 januari 2019. Dessutom har SOK tagit ut de svenska åkare som ska tävla på Europaungdoms-OS (EYOF) i Sarajevo den 10–15 februari 2019.

Les mer
20180131, VALNES, Erik 012 (kopia)

Norges lag till JVM och U23-VM

Norge tillhör i vanlig ordning favoriterna i både JVM och U23-VM och blir troligen bland Sveriges hårdaste konkurrenter. Flera av dom uttagna i den norska truppen har redan medaljer från antingen JVM eller U23-VM.
Tävlingarna går i år i Lahtis mellan 20-26 januari. Norge har tagit ut 7 damer och 8 herrar till U23-VM (betydligt flera än Sverige) och 8 damer och 7 herrar till JVM.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Truppen till JVM i skidskytte uttagen

27 januari drar säsongens Junior-VM igång i Osrblie, Slovakien. Nu är det klart vilka svenska skidskyttar som tävlar om medaljerna.
 

Les mer
KEKs-kronika

– Hej Finland, har ni gett upp?

Krönika:

Var i Dresden i helgen och jobbade som speaker på världscupen i längd.
Folk betalade 35 Euro för att stå ute i ett ösande regn och se på en teamsprint som var lika spännande som att se målning torka tills det var 2 varv kvar.
Men inte bara vädret och den urusla tävlingsformen gjorde det tråkigt:
När stora nationer som Finland inte ställer upp är frågan om längdvärldscupen redan har gått utför branten och hänger i fritt fall.

Les mer
Per Danielsson

Skidskyttelandslaget till Idrottsgalan

Med nomineringar i hela fyra kategorier och dessutom till Radiosportens Jerringpris har skidskyttesporten ett framgångsrikt år bakom sig. De som är nominerade till priser på årets Idrottsgala kommer att besöka galan den 21 januari i Stockholm.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Längdvärldscupen snart som bandy-VM

Längdvärldscupen börjar bli lika omväxlande som bandy-VM, men med den stora skillnaden att Norge är bäst av de tre-fyra länder som gör upp om medaljerna.

Les mer
Snöproduktion lassalyckan (kopia)

Snön säkrad till världscupen i Ulricehamn

Kylan de senaste dygnen har gjort att snökanonerna på på arenan Lassalyckan i Ulricehamn har gått för fullt. Det innebär att hela banan om 5km nu är säkrad med snö och kommer vara klar i god tid till världscupstävlingarna 26-27 januari.

Under kommande vecka kommer den sista snön att prepareras med pistmaskin och bekräfta till internationella skidförbundet (FIS) att tävlingarna kan genomföras som planerat.

Les mer
morten nordli

Norska JVM-hopp behandlades med växthormon

Det norska skidförbundet gick under måndagen ut med ett pressmeddelande angående två av vinterns största favoriter på JVM i Lahtis nästa vecka som har behandlats med hormoner.
Det gäller Helene Marie Fossesholm, också kallad ”den nya Marit Bjørgen” och sprintstjärnan Kristine Stavås Skistad, som var tvåa i JVM-sprinten efter Moa Lundgren och före Frida Karlsson förra året.

 

Les mer
ÖBERG, Elivar (kopia)

Tre dubbelsegrare på JSM och SWE Cup

Skidskytte i Sollefteå:

Det var mindre blåsigt på vallen under söndagens tävlingar i Sollefteå, med bättre skjutresultat som följd. Juniorerna Sara Andersson och Emil Nykvist tog sina andra segrar för helgen, liksom Gabriel Stegmayr bland herrseniorerna.

 

Les mer
20190114, SKOTTHEIM Johanna IBU-cup (kopia)

Johanna Skottheims första pallplats i IBU-cupen

Johanna Skottheim slutade tvåa och tog därmed sin första pallplats någonsin i IBU-cupen i söndags i polska Duszniki Zdroj. Hon var fyra dagen innan och gjorde en mycket fin tävlingshelg i Polen.

Chardine Sloof var också tillbaka i IBU-cupen och slutade 10:a i sprinten.

Les mer
Offerdalspropagandan (kopia)

Valla lika och hållbart i Offerdalspropagandan

Offerdals SK tar initiativet till enkel, hållbar och jämlik skidvallning i samband med den nationella tävlingen Offerdalspropagandan den 19 januari. Under projektet ”VallaLika” kommer utvalda åldersgrupper att få sina skidor gemensamt preparerade av samma vallateam oavsett föreningstillhörighet.

Les mer
20180317, KALLA, Charlotte finish 003 (kopia)

Landslaget till världscupen i Otepää

Nio damer och tio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på världscupen i estniska Otepää den 19–20 januari 2019.

Les mer
20180322, BÅNGMAN, Mattias 006 (kopia)

Mattias Bångman spurtvann Föllingeloppet

Sweski.com:s egen frilansare Mattias Bångman från Offerdal visade god form då han spurtvann det 44 kilometer långa Föllingeloppet under söndagen. Han grejade precis av Magnus Näslund från IFK Strömsund som stretade emot bra.
Helt överlägsen bland damernas var Evelina Bångman, också från Offerdal, som ju har god rutin i långlopp från Visma Ski Classics.

 

Les mer
20180322, LARSSON, Moa 003 (kopia)

Moa Larsson och Adam Steen bäst i Bergebo

Det har tävlats intensivt i Bergebo i Borlänge i helgen. Bergebo Ski Weekend och Bergeboloppet samlade stora startfält både ungdomsklasserna och också flera toppnamn i junior- och seniorklasserna.
Bästa seniorer i söndagens tävling blev Moa Larsson från Falun-Borlänge SK och Adam Steen från AXA SC.

 

Les mer
Markus Götlands 2017 (kopia)

Markus Jönsson vann Ulricehamnsloppet

Tre åkare inom 1,5 sekunder i mål:

Rutinerade Markus Jönsson från Tranemo vann Ulricehamnsloppet över 42 km efter en stenhård finish mot Joakim Lindberg, Kayak Team Bohus och Johannes Eklöf, Hallby. Alla tre korsade mållinjen inom 1,5 sekunder.
Dom tre hade gått loss från det övriga fältet och var 1,44 minuter före nästa åkare i mål.

 

Les mer
13.01.2019, Oberhof, Germany (GER):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Sverige kunde inte försvara segern

Kaos i VC-stafetterna i Oberhof:

Kaosartade scener utspelade sig i världscupstafetterna i skidskytte i Oberhof. I ett ihållande snöväder med skarpa utförskörningar föll åkarna både hit och dit. Några förstörde gevären, några bröt stavar och några bröt skidorna.
Sverige grejade sig från det, men kunde inte upprepa förra årets överraskande seger i herrklassen här.

 

Les mer
20161119, JOHNSSON, Jimmie 004 (kopia)

Jimmie Johnsson spurtvann i Långberget

Jimmie Johnsson och teamkollegan Oscar Persson i Team Serneke var i en klass för sig i Skistart Ski Marathon i Långberget under söndagen.
Oscar tog spurten och dom båda var över fyra minuter före nästa åkare över dom 42 kilometrarna.

 

Les mer
20190113, Stina o Maja seger Dresden (kopia)

Vilken avslutning av Maja Dahlqvist

Svensk dubbel igen i damstafetten:

Maja Dahlqvist hängde av världsmästaren Maiken Caspersen Falla och var helt suverän i avslutningen då hon spurtade hem segern för andra året i följd i världscupen i teamsprint i tyska Dresden.
En mycket bestämd Dahlqvist trampade gasen i botten och lämnade inte den norska megastjärnan någon chans.

 

Les mer