Mobile Version
Desktop Version
EBBA ANDERSSON jublar som tvåa i mål i minitouren i Lillehammer. Bakom Ingvild Flugstad Östberg som passerade Charlotte Kalla på slutet. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
EBBA ANDERSSON jublar som tvåa i mål i minitouren i Lillehammer. Bakom Ingvild Flugstad Östberg som passerade Charlotte Kalla på slutet. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
CHARLOTTE KALLA gick ut först med Therese Johaug hack-i-häl, en kamp som Charlotte fick ge upp till slut. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock
CHARLOTTE KALLA gick ut först med Therese Johaug hack-i-häl, en kamp som Charlotte fick ge upp till slut. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/KEK-stock

Ny pallplats för Ebba Andersson

Ebba Andersson fortsätter att imponera. Efter strålande åkning över 10 km (k) jaktstart i Lillehammers minitour, stakade hon upp sig till andra plats. Hon blev bara slagen av norska suveränen Therese Johaug, men före Ingvild Flugstad Östberg och Charlotte Kalla.

Kalla startade först, två sekunder före Johaug, i ovädret på Birkebeinerstadion.
14 sekunder bakom storstjärnorna lämnade Ebba Andersson, 22, startgrinden.
Kalla hade befälet i cirka tre kilometer innan Johaug tog kommandot och kopplade på turbon.
Det var giganternas kamp ett gott stycke in i loppet.

Men till slut orkade inte Kalla hänga med:
– Jag försökte komma in i en stor åkning, och det var skönt att få ligga först i spåret till en början. Det kändes som jag hade bra fäste jämfört med Therese, och även fast det blev en lucka försökte jag tugga på uppför. Men det blev för många meter, sa Charlotte Kalla.

Ebba Andersson jobbade kopiöst hårt och hann också ifatt Charlotte Kalla på sista varvet. Sollefteå-tjejen åkte ifrån Kalla och hade bara fem sekunder sämre åktid änJohaug på etappen.
Ebba slutade totalvåa i touren, 16 sekunder efter Johaug.
- Jag hoppades kunna göra ett bra klassiskt lopp och så blev det. Jag är lika glad som igår med det jag presterade. Det här är jag inte van med, att sitta här på podiet med dessa damer,  sa Sollefteås naturbegåvning som radat upp placeringarna 3-2-2 i de distanslopp som avgjorts i världscupen i vinter.

Norskan Ingvild Flugstad Östberg kunde också passera Kalla och ta tredjeplatsen. Östberg hade dagens näst bästa åktid, bara sex tiondelar sämre än Johaug.
- Jag är glad för säsongens första pallplacering. Strategin var att göra mitt eget lopp. Det var först på de sista två kilometerna som jag insåg att det fanns en möjlighet att jaga ikapp de båda svenskorna.
Charlotte Kalla var fyra imål.

Therese Johaug har vunnit samtliga tre distanslopp som avgjorts i vinter och var till slut ohotad i minitouren.
- Jag hade lite bakhala skidor idag, så jag måste jobba hårt med mig själv. Jag trivs bra här på Lillehammer med långa branta backar. Jag är väldigt glad för att få vinna och särskilt glad är jag för att Ingvild fick kliva upp på pallen och att vi i Norge kan ta in på svenskorna.

Stina Nilsson gjorde ett bra lopp och slutade sexa, 1,35 min bakom Johaug i minitouren.
Ida Ingemarsdotter blev tolva, 2,40 från täten och Jonna Sundling kom på 14:e plats och med den tionde bästa åktiden. Evelina Settlin in som 17:e, Maja Dahlqvist som 22:a,  Anna Dyvik som 23:a och Moa Lundgren som 33:a.

– Jag försökte komma in i en stor åkning, och det var skönt att få ligga först i spåret till en början.

När Johaug satte in stöten försökte hon hänga på.

– Det kändes som jag hade bra fäste jämfört med henne, och även fast det blev en lucka försökte jag tugga på uppför. Men det blev för många meter.

Charlotte Kalla slutade fyra i loppet, och besvikelsen över den insatsen gjorde det svårt för henne att summera hela helgen.

– Jag vet inte, svarar hon.

 

Resultaten hittar du här.

Del |
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Linn Persson (SWE) - IBU world championships biathlon, mass women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Linn och Bettan top-10 i Kollen

Linn Persson och Elisabeth Högberg fixade båda top-10-placeringar i torsdagens världscupsprint i skidskytte i Holmenkollen. Båda sköt fullt och gjorde ett av sina bästa lopp för säsongen.
Anastasiya Kuzmina vann gör femte gången i Holmenkollen och meddelade samtidigt att hon lägger av efter årets säsong.

 

Les mer
20181117, SKOGLUND, Måns 001 (kopia)

Också Scandic Cup med final i Kalix

Det är också final för juniorernas Scandic Cup i Kalix i helgen. Juniorerna åker sprint på fredag precis som seniorerna, sedan är det klassisk distanstävling över 10 och 15 km lördag.
Sedan har juniorerna stafetter på söndag, men dom ingår givetvis inte i Scandic Cup där det skall koras fyra segrare.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuff avslutning på VW Cup i Kalix

Sverige-cupen – eller Volkswagen Cup som den heter – har en tuff minitour som avslutning i Kalix i helgen. Dom bästa svenska åkarna som inte är med i världscupfinalen i Quebec finns på plats och det är en tuff fight om topplatserna både bland damerna och herrarna.

 

Les mer
20171201, LINDSTRÖM, Fredrik (kopia)

Fredrik Lindströms sista världscuphelg

Fredrik Lindström väljer att avsluta sin karriär. Därför blir helgens världscupfinal i Holmenkollen hans sista.
– Det har varit väldigt känslosamt, säger han i SVT.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

”Operation Aderlass” – dopingskandalen växer

Dopingskandalen som bröt ut under skid-VM i Seefeld växer. Nu är 21 nya idrottare utpekade i fem olika idrotter, varav tre är vinteridrotter.
Vilka det är är ännu inte känd, men statsåklagaren i München berättade om den så kallade ”Operation Aderlass” under onsdagen.
Allt kretsar kring dopingläkaren Mark Schmidt från Erfurt i Tyskland.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Norge hejar på Sverige i OS-kampen!


Krönika:

Skidpresidenten i Norges skidförbund, Erik Röste, överraskar mig positivt i en debattartikel i tidningen Aftenposten. Den mäktiga idrottshövdingen skriver från sitt högkvarter på Ullevål i Oslo att han hejar på Sverige i kampen om de Olympiska spelen och Paralympics 2026.
Det är ett stöd som heter duga för Sveriges olympiska kommitté.

 

Les mer
Yngve Johansson

Volkswagen Tour i Gällivare blir tv-sänd

Det är dukat för en riktig skidfest när den svenska skideliten möter upp för Volkswagen Tour och SM 30/50 km i Gällivare 28-31 mars.

Tävlingarna direktsänds i Expressen TV med den populära studion Skidsnack på plats på Hellnerstadion samtliga tre tävlingsdagar!

Les mer
DET BLIR nog trångt i starten av Vasaloppet också 2016. Loppet är redan fullbokat. Foto: VASALOPPET

Vasaloppet och Volvo förlänger samarbetet

Volvo Car Sverige fortsätter som huvudsponsor för Vasaloppet och förlänger samarbetet som inleddes 2015. Nu har anmälan till nästa års Vasalopp öppnat.

Les mer
Rolf Zetterberg

Sergey Ustiugov måste opereras

Den ryska stjärnan Sergey Ustiugov är färdig för säsongen och det väntar operation för hans magproblem inom kort.
Därmed finns inte Ustiugov med vid världscupfinalen i Quebec den kommande helgen.

 

Les mer
GRIP, Rikard 004 Bruks16 (kopia)

Rikard Grip nämns som ny norsk längdchef

Svenska förbundskaptenen Rikard Grip nämns som en möjlig ny landslagschef för Norges längdlandslag efter Vidar Løfshus.
Det anses vara en av Norges mest utsatta arbetsplatser och kallas för ”det omöjliga jobbet”. Det är tidningen VG som kastar fram Grips namn tillsammans med flera andra kandidater.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Martin Johnsrud Sundby står över Kanada

Norge har en stor trupp i världscupfinalen i Kanada kommande helg, men världsmästaren Martin Johnsrud Sundby åker inte med-
– Luften har helt enkelt gått ur ballongen, säger Sundby, som har haft en lång säsong och inte orkar med finalen i Quebec.
Men Norge jagar seger i både damernas och herrarna världscup totalt.

 

Les mer
2018-12-01 Biathlon, IBU-Cup 1, Sprint Women - Idre, SWE

Johanna bästa svenska i IBU-cupen

Trots två bom i det första skyttet lyckades Johanna Skottheim avancera till nionde plats i mål i den avslutande masstarten i Martell. Ingela Andersson blev trea totalt i IBU-cupen och i nationscupen hamnade de svenska damerna på andra plats!

 

Les mer
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Dominik Windisch (ITA) - IBU world championships biathlon, mass men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Bom-bonanza vända allt upp-ner

Aldrig tidigare har man sett något liknande som vid det sista stående skyttet i VM:s sista tävling i Östersund.
Extremt svåra förhållanden vände upp och ner på allt. Världens bästa skidskytt Johannes Thingnes Bø bomma alla fem skotten från ledarposition.
Vem som vann? Jo, italienaren Dominik Windisch var den som vann i lotteriet.

 

Les mer
20190317, WC Falun 3 bästa herrar (kopia)

Bolshunov säkrade spänning i cupen

Sverige efter Andorra på Skidspelen i Falun:

Supermannen Alexander Bolshunov verkar aldrig bli trött.
Han följde upp förra helgens triumf i femmilen i Holmenkollen med att vinna 15 km fristil på Lugnet i Falun. Därmed säkrade han också spänning i världscupen inför finalen i Quebec i Kanada nästa vecka.

 

Les mer
17.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Dorothea Wierer (ITA) - IBU world championships biathlon, mass women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Tumashov/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer tog första guldet – Hanna 4:a

28-åriga Dorothea Wierer hade aldrig någon individuell VM-medalj innan söndagens avslutande masstart på skidskytte-VM i Östersund.
Men nu slog hon till och tog guldet – även om det höll på att försvinna i sista skyttet då hon var i samma position som Mona Brorsson var i jaktstartsloppet.

 

Les mer
20190317, ANDERSSON Ebba 001 (kopia)

Ebba tillbaka på pallen i Falun

Ebba Andersson fick bra stryk av suveränen Therese Johaug och var tillbaka som tvåa i världscupen i Falun under söndagen. Över 10 km fristil i mycket lös snö och svåra förhållanden var Ebba 18,5 sekunder efter Johaug, som är obesegrad på distans i vinter.
Ett överraskande bra lopp gjorde också Maja Dahlqvist som åkte in bland dom tio bästa.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rasmus Hörnfeldt, ÖSK vann i Rossön

ÖSK:s Rasmus Hörnfeldt vann under lördagen den traditionsrika tävlingen Sigvard Jonssons Minne i Rossön.
Rasmus var 12 sekunder före Alfred Buskqvist från göteborgsklubben IK Stern över 16,5 km klassisk intervallstart.
I damklassen var Åsarnas Ingrid Hallquist överlägsen.

 

Les mer
16.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Sebastian Samuelsson (SWE), Martin Ponsiluoma (SWE), (l-r) - IBU world championships biathlon, relay men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenska herrarna kunde inte följa upp

En 7:e plats var inte vad dom svenska herrarna hade hoppats på i VM-stafetten i Östersund.
Sverige var länge med i medaljkampen, men fem extraskott för Sebastian Samuelsson på slutsträckan släckte alla hopp om en medalj. Herrarna kunde inte följa upp damernas silver eller sitt eget OS-guld från förra året.

 

Les mer
20190316, BERGSTRÖM Martin (kopia)

Trippel Norge – personbästa för Martin

Martin Bergström, IFK Umeå nådde sin första världscupfinal i sprint i Falun och slutade 5:a. Ett härligt personbästa som tyvärr kom lite i skymundan för den totala norska dominansen med tredubbelt på pallen.
Johannes Høsflot Klæbo vann och säkrade segern i sprintcupen samtidigt som han drog ifrån Alexander Bolshunov i kampen om den totala cupen.

 

Les mer
20190316, NILSSON Stina 001 (kopia)

Stina tillbaka på toppen i Falun

Stina Nilsson slog Maiken Caspersen Falla i världscupsprinten i Falun.
Hon vann igen.
Hon ökade ledningen i sprintvärldscupen.
Visst var det en bra lördag på Lugnet för Malungs-Stina.

 

Les mer