Mobile Version
Desktop Version

Nu är Johan en av de största

Johan Olsson har skrivit in sig bland de riktigt stora i svensk skidsport.  Närmast bakom Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan. Jag tar dem i kronologisk ordning eftersom rangordningen kan variera beroende på vilken generation bedömaren kommer ifrån.

TEN vinjett_redigerad-1

Johan har tio medaljer i OS och VM, fyra guld, fyra silver och två brons. Med två individuella VM-guld tillhör han en kuriosagrupp som har fler VM än SM. Johan har bara ett individuellt SM-tecken.  Klubbkompisen Lars-Göran Åslund vann VM, men aldrig SM och samma sak gäller 50-talsvärldsmästarna Gunnar Eriksson och Karl-Erik Åström.

Johan är mästerskapens man och han har för övrigt i fyra-fem års tid satsat mer på kvalitet än kvantitet.  Touren eller totala världscupen är inte hans likör.

Johans kopierade nu på ett sätt klubbkompisen Torgny Mogren som vann både i Val di Fiemme och två år senare i Falun. Molle gjorde det på samma distans, Johan på två olika. Ja, han har förstås chansen att upprepa även femmilen. I varje fall segern, inte tillvägagångsättet. Men han styrka och envishet kan räcka till att dra sönder fältet på mer traditionellt sett.

Dessförinnan skall han även åka stafetten. Sveriges lag blir säkert lika hemligt som det damlag som släpptes strax före deadline i går. Ett lag utan Åsarna-löpare. Det är ganska ovanligt sedan klubben började satsa på damer. Men varken Ida Ingemarsdotter eller Emma Wikén hade resultat som antyder en form på den nivå den nya dalatrion i laget uppvisar.  Satsningen med Kalla på andra sträckan är ett intressant schackdrag. Vi får se hur det utfaller. Norge är – trots många missräkningar favorit. Men är Marit Björgen lika blek som i de två distansloppen kan det bli en spännande fight mot Stina Nilsson.

Calle Halfvarsson har inte haft något bra mästerskap och onsdagen var inget undantag. Mot slutet var det litet Northug över honom, alltså uppgivenhet när en hygglig placering inte låg inom räckhåll. Jag tror inte han får förtroendet i stafetten, där laget i så fall kan bli Lars Nelson – Daniel Richardsson – Johan Olsson – Marcus Hellner. En så duktig startman som Nelson petar man inte utan vidare, inte minst med tanke på hans förtroendeingivande klassiska del i lördags.

Men i dag gäller det alltså damstafett. Spricker inte den satsning man gjort kan det bli sjätte medaljen på lika många tävlingsdagar.  En medalj varje dag skulle väl vara rätt kul. Det är definitivt ingen omöjlighet. Dessutom har vi haft medaljsnudd ett par gånger även om nu Marcus Hellner hade rätt stor marginal till trean. Starkt gjort av Hellner.

Sverige har klarat sin målsättning, alltså lika många medaljer som sammanlagt på tre tidigare VM i Falun, Alltså fem, Stafettlagen tog bronsmedalj 1954, Thomas Magnuson guld och brons 1974 och så har vi Molles guld 1993.

 

 

 

Del |