Mobile Version
Desktop Version

Skidsport bland det viktigaste på norsk TV:

NRK med 5 års skidavtal

NRK - som är Norges motsvarighet till vårt SVT - har skrivit ett nytt avtal med det norska skidförbundet som säkrar dom rättigheterna till dom stora skidtävlingarna på TV fram till 2021.
Det gäller både nationella och internationella tävlingar inom längdåkning, backhoppning och alpint.

 

Just TV-rättigheter har varit en het potatis i flera länder under hösten. I Norge fick till exempel TV2 (motsvarande Sveriges TV4) betala över 1,6 miljarder (!) norska kronor för att förnya avtalet om rättigheterna till Premier League i fotboll.
Det stora köpet gjorde Discovery-gruppen, som nu också äger Eurosport, som köpte OS-rättigheterna både till sommar och vinter. Därmed blir Viasat-gruppen av med dom rättigheter som dom nu har vid nästa års sommar-OS i Rio.
I Norge är givetvis skidor något av det hetaste man kan ha på TV. NRKs avtal med skidförbundet i Norge går ut efter den säsongen som kommer och därför var det viktigt för statskanalen att få ett nytt avtal.
Efter långa förhandlingar skrev man tidigare i veckan under ett nytt femårsavtal, som är det dyraste NRK någonsin skrivit på för skidor. Det är Infront i Italien som har rättigheterna till dom internationella tävlingarna som FIS äger.
Det var dock inte givet att NRK skulle få rättigheterna den här gången.
Jag måste medge att det stundtals varit mycket krävande förhandlingar, men jag är glad för att vi till slut kunde landa avtalen inom en försvarlig ram, säger NRK:s förhandlingschef Runar Østmo till den egna kanalen.
Det är kanske detn viktigaste rättighetsavtalet som vi har. Skidsport har en helt speciell plats i det norska folkets hjärtan och i norsk kultur, och det är viktigt för NRK å kunna förmedla den här idrotten fritt till publiken, säger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen i en kommentar.
Väldigt många av dom rättigheterna som NRK tidigare haft har gått till kommersiella kanaler. Därför är det otroligt viktigt att vi behåller några av dessa avtalen och då är norsk skidsport det allra viktigaste.
Det är kamp i Norge om att få rättigheterna till dom internationella skidskyttetävlingarna, som är mycket populära på TV. NRK har rättigheterna ut säsongen 2017-2018 här. Men många tror att TV2 kommer att sträcka sig hårt för att köpa dom efter det. TV2 är också medlem av EBU, som är den europeiska TV-unionen och dom vill väldigt gärna splittra NRKs långa sändningstider i helgerna, då man drar rekordpublik varje vinter.
I Sverige delar som bekant SVT och TV4 på skidskyttet vart annat år. Ett kompromiss som ingen är riktigt nöjda med.

 

Del |