Mobile Version
Desktop Version

Norskt nej dödar OS i framtiden?

Norge kommer inte att arrangera vinter-OS i 2022. Idag sade regeringspartiet Høyre (norska Moderaterna) lite överraskande nej till en statsgaranti för en söknad inför 2022.
Därmed kan det vara början till slutet för hela OS i framtiden. För nu kritiseras IOC mycket hårt från flera olika håll.

 

KEK Lugnet 001

Sanningen är att Norge inte är ensamma. Tidigare har mycket rika regioner som Bayern i Tyskland och Graubünden i Schweiz sagt nej efter folkomröstningar om dom skall söka vinter-OS 2022.
Och orsaken är för alla kritik mot dom enorma kostnader ett vinter-OS drar med sig idag. När Putins OS i Sochi kostade över 300 miljarder kronor sprängde man alla gränser.
Norge hade först tänkt sig ett OS lite över 30 miljarder, men kom i slutskedet med en ny budget där man kapade tiotalet miljarder. Det visade sig att endast kring 10 procent av summan går till nya anläggningar, som varit huvudargumentet för dom stora kostnaderna.

Helt orimliga krav
I tillägg var det ett enormt motstånd i norra Norge, där Oslo-regionen fick skulden för att Norge sade nej till Tromsøs OS-planer vid förra tilldelningen. Bättre blev det inte när Norges största tidning VG idag meddelade några av dom krav som IOC (internationella olympiska kommittén) ställer över mer än 7.000 sidor för sina medlemmar vid ett OS.
Bland annat skall man inte betala skatt i arrangörslandet, man skall ha egna filer på vägarna bara för IOC-representanterna, alla skall ha gratis öl och sprit på arenorna och dessutom ha en invigningsfest hos kungen på slottet.
I tillägg helt orimliga krav på hoteller, transport, mat och annat - som helt enkelt visar att här är det gamla pampar som inte har pejling på vad dom håller på med, men som tror dom är popstjärnor i världsklass!

Början till slutet?
Men om OS skall fortsätta i framtiden och få arrangörsländer måste man nu gå i sig själv och IOC måste ändra mycket och få en helt annan attityd. När tre av Europas rikaste länder inte anser sig kunna arrangera vinter-OS, kan det betyda att tävlingarna helt enkelt dör bort efter en tid.
Den norska IOC-pampen Gerhard Heiberg sade i norsk TV under onsdagen att det är beklagligt att man nu hamnar i Östen med vinter-OS i två perioder framöver. I 2018 kommer vinter-OS att arrangeras i koreanska Pyeongchang, medan nu endast Beijing i Kina och Almaty i Kazakstan står kvar som kandidater för vinter-OS 2022. Inga länder som är kända för en öppen demokrati.

Efter att ha varit med och jobbat med 8 OS är mitt råd till IOC: Kom ner på jorden, skrota alla dom idotiska krav som gör att ni får folket emot er, sänk dom ekonomiska kraven och möt folket på deras nivå - inte som kungar utan land!

Del |