Mobile Version
Desktop Version

Norges blindgata blev Sveriges Eriksgata!

Hela Norge kliar sig i skallen och funderar över varför skidorna inte funkar i Sochi. Hur kan det här verkligen hända?
Samtidigt förtvivlar man över att Sverige har hittat nyckeln - och gör sitt bästa längd-OS någonsin.
Norges blindgata har blivit Sveriges Eriksgata!

 

Kjell-Erik2

Strukturen verkar vara norrmännens största problem. Skidorna “dör” efter ett tag och till slut glider dom inte alls. Man får inte bort vattnet under skidorna och åkarna måste kämpa mycket mera än normalt.
Då tar man slut betydligt tidigare än normalt på den här höjden. Vilket vi har fått en rad exempel på.
Flera menar att norrmännen - som investerat 7-8 miljoner norska kronor i sitt vallaprojekt - gör det för komplicerat. Ingen har testat mer än norrmännen i OS-spåren i Sochi och det är bara Norge och Finland som kört sina stora vallabussar till Ryssland.
Petter Northug åkte bra på slutsträckan i stafetten och hade okej skidor. Men han åkte på en helt vanlig fabriksslip från Fischer och inte från det norska vallateamet.
På damstafetten hade i tillägg Heidi Weng och Therese Johaug fått för tjockt med klister. På bilderna efteråt syns tydliga isklumpar under Johaugs skidor.

Vallamissar i mästerskap är ingen nyhet. Norge var i samma situation under OS i Turin 2006. Sverige var det under VM i Holmenkollen 2011, bland annat tillsammans med Schweiz. Men då hittade Larry Poromaa & co lösningen över natten.

Det som förvånar mest med Norge just nu är att dom inte har en aning om vad som är galet. Man har kört in i en lång blindgata där det inte verkar som om man skall hitta vägen ut innan OS är över. I såna fall lär huvuden rulla i det norska teamet efter att man kommer hem från Sochi.

Samtidigt har Sverige hittat helt rätt med skidorna - något som också gör det lättare att ta fram toppformen. Urban Nilsson & co i det svenska vallateamet lever på moln dom här dagarna.
Men glöm inte Lorentz Söderhielm - bortgömd i ett parkeringsgarage ett stenkast från Laura skidstadion. Hans slip och behandling av skidorna är också en avgörande faktor.

En annan sak som förvånar mig är att det bara är Norge som inte har hittat nyckeln. Både fransmän, finländare, tyskar och andra verkar ha bra skidor i värmen.
En nation som bör få plus för sitt vallateam är Frankrike. Jag kommer ihåg OS i Vancouver - då var jag speaker på skidskyttet - där dom franska skidskyttarna gled ifrån allt och alla var enda dag.
Vid årets JVM i Val di Fiemme hade dom franska åkarna också mycket bra skidor och nu upprepar det samma sig här i Sochi. Fyra på damstafetten och trea på herrstafetten för Frankrike var det inte många som hade tippat.

Men största oddsbomben:
Vem hade spelat på Lars Nelson som olympisk mästare när säsongen startade i hans hemby Bruksvallarna i november?
Ett par kronors insats hade möjligen gjort dig till millionär!!!

Del |