Mobile Version
Desktop Version
NINA LINTZÉN efter segern i damklassen i Red Bull Nordenskiöldsloppet - världens längsta längdtävling över en dag med 220 kilometer. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo
NINA LINTZÉN efter segern i damklassen i Red Bull Nordenskiöldsloppet - världens längsta längdtävling över en dag med 220 kilometer. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo

Vann RedBull Nordenskiöldsloppet i vintras:

Nina Linzén trappar ner

I vintras vann hon RedBull Nordenskiöldsloppet över 22 mil i Jokkmokk. Veteranen Nina Linzén började sent med elitsatsningen på skidor, men nu vill hon prova på annat och kommer inte att satsa lika hårt som tidigare.
På sin blogg berättar Nina vad hon tänker göra framöver.

 

Så här skriver Luleå-åkaren på bloggen:
”När jag startade den här bloggen var syftet i första hand kopplat till den skidsatsning jag gjorde. En skidsatsning som egentligen både började och slutade med Nordenskiöldsloppet.

Nordenskiöldsloppet fanns under några år på 90-talet som en ”kortvariant” på 5 mil. Jag hade inte åkt skidor på 10 år, men började så smått att åka motionslopp och Nordenskiöldsloppets 5 mil som jag åkte 1999 var det första långloppet jag åkte. Fem mil var jättelångt då och jag var nästan en timme efter Antonina Ordina som vann, men jag tyckte det var kul, anmälde mig till Vasaloppet året efter och sedan har det fortsatt. Efter några år började jag sätta högre mål, ville nå längre, se hur bra jag kunde bli med de förutsättningar jag hade. Sen vill man alltid bli lite bättre, man optimerar förutsättningarna och kanske blir det till och med så att man till slut försöker bli bättre än vad man egentligen har förutsättningar till. Skidåkningen och idrotten blev en livsstil som jag inte skulle vilja vara utan. Jag är väldigt glad och tacksam för allt jag fått vara med om, uppleva, alla människor jag lärt känna, alla resor och platser jag fått se och inte minst allt jag lärt mig tack vare idrotten. Det krävs vilja och motivation för att orka äta, träna, jobba, sova och spendera i stort sett all tid och alla resurser till träning och tävling. Semester har varit ekvivalent med träningsläger under drygt 10 år och jag har fått tacka nej till mycket för att prioritera idrotten och jobbet först. Det har aldrig varit något problem utan jag har alltid varit motiverad till att fortsätta träna, men efter säsongen som var har motivationen börjat svikta. Hade jag kunnat spola tillbaka tiden så hade jag utan tvekan gjort samma sak igen om än i en reviderad version. Däremot är jag inte längre beredd att göra nödvändiga uppoffringar som krävs för att fortsätta och göra samma sak ännu en gång och ännu en säsong. Jag har sett hur bra jag kunde bli utifrån mina förutsättningar. Förutsättningar som jag tummat på och ibland känt att jag offrat snarare än satsat. Att Nordenskiöldsloppet återuppstod som ett ultralopp passade mig utmärkt och det var ingen hemlighet att min målsättning med årets lopp var att vinna. När jag gick i mål på påskafton var jag trött, glad, nöjd och det kändes på något vis som att cirkeln var sluten. Det var där, på idrottsplatsen i Jokkmokk som allting började, med mamma som stod och väntade vid målet som höll på att plocks ner för att jag var bland de sista som kom i mål när jag åkte mitt första långlopp. Mamma stod där igen på påskafton det här året, men som tur var så höll inte målområdet på att plockas ner den gången 🙂

Nu när regnet smattrar mot fönsterna, höstrusket är här och vintern närmar sig går det knappt en dag utan att jag träffar någon som frågar om det är full fart med träningen, längtan till vintern och ännu en tävlingssäsong.

Men – träningen har det inte varit full fart med sedan i mars, längtar till vintern gör jag inte heller och just nu så har jag andra utmaningar, prioriteringar och saker på agendan än att tävla. Jag kommer självklart att fortsätta med idrott och jag kommer även att fortsätta tävla, om än på en annan nivå, med andra mål och delvis kanske i andra sporter. Jag tycker verkligen om att tävla, jag tycker om att pressa mig själv, jag gillar hårda träningspass, långa träningspass och långa tävlingar. Nordenskiöldsloppet 2018 är faktiskt det enda lopp jag just nu har på agendan, det är en för häftig upplevelse att missa, det måste göras igen. Med stor sannolikhet kommer jag åka även andra lopp, men det återstår att se när och var det blir. Däremot är det inte helt lätt att lägga ribban på en LÄGRE nivå när jag alltid varit den som strävat uppåt. Men, som en klok person jag träffade i gymmet idag sa, så är det bara en egen mental spärr. Det är ju faktiskt ingen annan än man själv som bestämmer höjden på ribborna man vill ta sig över. Det gäller idrotten så väl som annat man tar sig för i livet.

Att fokusera på sitt eget lopp och sin egen prestation är något som elitidrottare ofta är väldigt bra på. Sättet som framgångsrika idrottare tänker på går att applicera även inom industrin och företagsvärlden. Man bör ha ett eller flera mål, delmål, följa sin egen väg och helst ligga steget före för att nå framgång. I en reviderad variant av min egen skidsatsning är det främst min egen väg som jag ångrar att jag inte var bättre på att följa. Det är alltid bra att plocka bitar och idéer från andra, skaffa inspiration och testa nya saker, men i slutändan måste man göra det man själv tror på och det man själv blir bäst av. Johan insåg t.ex. tidigt poängen med att utveckla stakåkningen och åka tävlingar utan fästvalla, liksom vikten av att träna högintensiva långpass och att utveckla den lokala kapaciteten för att kunna nå en hög grenspecifik kapacitet, alltså att kunna staka med samma höga puls som man kan när man t.ex. springer intervaller. Ändå följde jag inte helt och hållet det vi trodde på och min och Johans plan, utan ägnade en hel del tid åt aktiviteter och träningsmoment som sannolikt inte optimerade mig som stakåkare.

Att staka utan fäste var från början egentligen något jag gjorde för att jag helt enkelt inte orkade hålla på att krångla med fästvalla och staka lopp med fästvalla under skidorna för att det ändå inte fäste. Ett riktigt dåligt exempel var Jizerska Padesatka i Tjeckien dit jag som till de flesta andra lopp åkte på egen hand. Starten gick kl.9:00 och jag gick ut vid kl.6:00 för att valla skidorna i fallande nysnö och 0°C. Ett omöjligt vallaföre… Frukosten skulle öppna kl.7:00. Kl.8:30 hade jag fortfarande varken lyckats få fäste som fungerade eller ätit frukost så till slut åt jag en banan, startade med alla vallor jag hade med under skidorna och stakade ändå hela loppet. Jag blev 4:a. Till slut insåg jag att jag måste lägga energin på att förbereda mig, äta, värma upp och sluta tjorva med fästvallan. Dessutom började vi också inse att det heller inte gick långsammare, utan efter ett tag till och med snabbare att staka än att diagonala och som alla vet är det ju numera något de flesta långloppsåkare gör.

Ett råd – följ alltid din plan och det du själv tror på. Det kanske inte alltid är det bästa – men då har du i alla fall gjort det DU trodde var bäst.

Ska du bli elitidrottare är det viktigt att komma ihåg att du inte bara kan träna som en elitidrottare, du måste även vila, äta, tänka och leva som en elitidrottare. För min del är det vila och återhämtning som fått stå tillbaka för att hinna med jobb och karriär vid sidan av idrotten. Samtidigt har jag varit ”fixaren” som ofta varit andra till lags. Det går att leva och högprestera inom flera områden ett tag, är man riktigt uthållig så kan ett tag bli till flera år, men någonstans längs vägen börjar det bli knackigt och hur det går sen är nog olika från person till person. För min del har sömnproblem varit ganska vanligt under flera år, men det senaste året har sömnen mer eller mindre helt eller till 50% uteblivit. Hur den delen av återhämtningen ska börja fungera igen är än så länge en gåta. Jag är dock inte ensam, ens bland mina nära bekanta, om detta problem och vi jobbar på att lösa denna gåta.

Eftersom jag alltså numera tränar som en motionär så fyller den här bloggen inte längre sitt syfte, men då jag fått flera önskemål om ämnen att skriva om och saker att dela med mig av, så kommer den finnas kvar ett tag till, innan ni istället kan följa oss på Lintzén PT – där jag, Johan och Anna kommer informera om vad som är aktuellt just nu. (OBS! Missa inte Nordenskiöldsloppslägret 24-26/11 som du läser mer om här!)

Ett ämne som jag fått förfrågan att utveckla lite mer är det här med mål – måste man ha dem, vad har det för syfte och hur högt kan man egentligen sikta? Det är något jag jobbar med tillsammans med våra kunder hos Lintzén PT och som jag ibland har föreläsningar om. Själv har jag haft 4 st. stora mål som har gällt idrotten, karriären och privat samt ett ”önskemål” som är en längre resa jag velat göra. Dessa mål har jag jobbat mot under 15 år, självklart med delmål på vägen. De fyra stora målen har jag nyligen bockat av. Återstår gör ”önskemålet” – drömresan. Efter lite funderande fram och tillbaka så bestämde vi att det är lika bra att bocka av även detta mål. Om allt går enligt plan så landar vi om ganska exakt två månader i en helt annan del av världen. Sen är det dags att sätta upp nya mål i alla kategorier, där självklart idrotten finns med. Jag har redan idéer om vilka mål jag vill ha då. Mer om mål i kommande inlägg.”


Blogginlägget hittar du här.

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius