Mobile Version
Desktop Version
NINA LINTZÉN efter segern i damklassen i Red Bull Nordenskiöldsloppet - världens längsta längdtävling över en dag med 220 kilometer. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo
NINA LINTZÉN efter segern i damklassen i Red Bull Nordenskiöldsloppet - världens längsta längdtävling över en dag med 220 kilometer. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo

Vann RedBull Nordenskiöldsloppet i vintras:

Nina Linzén trappar ner

I vintras vann hon RedBull Nordenskiöldsloppet över 22 mil i Jokkmokk. Veteranen Nina Linzén började sent med elitsatsningen på skidor, men nu vill hon prova på annat och kommer inte att satsa lika hårt som tidigare.
På sin blogg berättar Nina vad hon tänker göra framöver.

 

Så här skriver Luleå-åkaren på bloggen:
”När jag startade den här bloggen var syftet i första hand kopplat till den skidsatsning jag gjorde. En skidsatsning som egentligen både började och slutade med Nordenskiöldsloppet.

Nordenskiöldsloppet fanns under några år på 90-talet som en ”kortvariant” på 5 mil. Jag hade inte åkt skidor på 10 år, men började så smått att åka motionslopp och Nordenskiöldsloppets 5 mil som jag åkte 1999 var det första långloppet jag åkte. Fem mil var jättelångt då och jag var nästan en timme efter Antonina Ordina som vann, men jag tyckte det var kul, anmälde mig till Vasaloppet året efter och sedan har det fortsatt. Efter några år började jag sätta högre mål, ville nå längre, se hur bra jag kunde bli med de förutsättningar jag hade. Sen vill man alltid bli lite bättre, man optimerar förutsättningarna och kanske blir det till och med så att man till slut försöker bli bättre än vad man egentligen har förutsättningar till. Skidåkningen och idrotten blev en livsstil som jag inte skulle vilja vara utan. Jag är väldigt glad och tacksam för allt jag fått vara med om, uppleva, alla människor jag lärt känna, alla resor och platser jag fått se och inte minst allt jag lärt mig tack vare idrotten. Det krävs vilja och motivation för att orka äta, träna, jobba, sova och spendera i stort sett all tid och alla resurser till träning och tävling. Semester har varit ekvivalent med träningsläger under drygt 10 år och jag har fått tacka nej till mycket för att prioritera idrotten och jobbet först. Det har aldrig varit något problem utan jag har alltid varit motiverad till att fortsätta träna, men efter säsongen som var har motivationen börjat svikta. Hade jag kunnat spola tillbaka tiden så hade jag utan tvekan gjort samma sak igen om än i en reviderad version. Däremot är jag inte längre beredd att göra nödvändiga uppoffringar som krävs för att fortsätta och göra samma sak ännu en gång och ännu en säsong. Jag har sett hur bra jag kunde bli utifrån mina förutsättningar. Förutsättningar som jag tummat på och ibland känt att jag offrat snarare än satsat. Att Nordenskiöldsloppet återuppstod som ett ultralopp passade mig utmärkt och det var ingen hemlighet att min målsättning med årets lopp var att vinna. När jag gick i mål på påskafton var jag trött, glad, nöjd och det kändes på något vis som att cirkeln var sluten. Det var där, på idrottsplatsen i Jokkmokk som allting började, med mamma som stod och väntade vid målet som höll på att plocks ner för att jag var bland de sista som kom i mål när jag åkte mitt första långlopp. Mamma stod där igen på påskafton det här året, men som tur var så höll inte målområdet på att plockas ner den gången 🙂

Nu när regnet smattrar mot fönsterna, höstrusket är här och vintern närmar sig går det knappt en dag utan att jag träffar någon som frågar om det är full fart med träningen, längtan till vintern och ännu en tävlingssäsong.

Men – träningen har det inte varit full fart med sedan i mars, längtar till vintern gör jag inte heller och just nu så har jag andra utmaningar, prioriteringar och saker på agendan än att tävla. Jag kommer självklart att fortsätta med idrott och jag kommer även att fortsätta tävla, om än på en annan nivå, med andra mål och delvis kanske i andra sporter. Jag tycker verkligen om att tävla, jag tycker om att pressa mig själv, jag gillar hårda träningspass, långa träningspass och långa tävlingar. Nordenskiöldsloppet 2018 är faktiskt det enda lopp jag just nu har på agendan, det är en för häftig upplevelse att missa, det måste göras igen. Med stor sannolikhet kommer jag åka även andra lopp, men det återstår att se när och var det blir. Däremot är det inte helt lätt att lägga ribban på en LÄGRE nivå när jag alltid varit den som strävat uppåt. Men, som en klok person jag träffade i gymmet idag sa, så är det bara en egen mental spärr. Det är ju faktiskt ingen annan än man själv som bestämmer höjden på ribborna man vill ta sig över. Det gäller idrotten så väl som annat man tar sig för i livet.

Att fokusera på sitt eget lopp och sin egen prestation är något som elitidrottare ofta är väldigt bra på. Sättet som framgångsrika idrottare tänker på går att applicera även inom industrin och företagsvärlden. Man bör ha ett eller flera mål, delmål, följa sin egen väg och helst ligga steget före för att nå framgång. I en reviderad variant av min egen skidsatsning är det främst min egen väg som jag ångrar att jag inte var bättre på att följa. Det är alltid bra att plocka bitar och idéer från andra, skaffa inspiration och testa nya saker, men i slutändan måste man göra det man själv tror på och det man själv blir bäst av. Johan insåg t.ex. tidigt poängen med att utveckla stakåkningen och åka tävlingar utan fästvalla, liksom vikten av att träna högintensiva långpass och att utveckla den lokala kapaciteten för att kunna nå en hög grenspecifik kapacitet, alltså att kunna staka med samma höga puls som man kan när man t.ex. springer intervaller. Ändå följde jag inte helt och hållet det vi trodde på och min och Johans plan, utan ägnade en hel del tid åt aktiviteter och träningsmoment som sannolikt inte optimerade mig som stakåkare.

Att staka utan fäste var från början egentligen något jag gjorde för att jag helt enkelt inte orkade hålla på att krångla med fästvalla och staka lopp med fästvalla under skidorna för att det ändå inte fäste. Ett riktigt dåligt exempel var Jizerska Padesatka i Tjeckien dit jag som till de flesta andra lopp åkte på egen hand. Starten gick kl.9:00 och jag gick ut vid kl.6:00 för att valla skidorna i fallande nysnö och 0°C. Ett omöjligt vallaföre… Frukosten skulle öppna kl.7:00. Kl.8:30 hade jag fortfarande varken lyckats få fäste som fungerade eller ätit frukost så till slut åt jag en banan, startade med alla vallor jag hade med under skidorna och stakade ändå hela loppet. Jag blev 4:a. Till slut insåg jag att jag måste lägga energin på att förbereda mig, äta, värma upp och sluta tjorva med fästvallan. Dessutom började vi också inse att det heller inte gick långsammare, utan efter ett tag till och med snabbare att staka än att diagonala och som alla vet är det ju numera något de flesta långloppsåkare gör.

Ett råd – följ alltid din plan och det du själv tror på. Det kanske inte alltid är det bästa – men då har du i alla fall gjort det DU trodde var bäst.

Ska du bli elitidrottare är det viktigt att komma ihåg att du inte bara kan träna som en elitidrottare, du måste även vila, äta, tänka och leva som en elitidrottare. För min del är det vila och återhämtning som fått stå tillbaka för att hinna med jobb och karriär vid sidan av idrotten. Samtidigt har jag varit ”fixaren” som ofta varit andra till lags. Det går att leva och högprestera inom flera områden ett tag, är man riktigt uthållig så kan ett tag bli till flera år, men någonstans längs vägen börjar det bli knackigt och hur det går sen är nog olika från person till person. För min del har sömnproblem varit ganska vanligt under flera år, men det senaste året har sömnen mer eller mindre helt eller till 50% uteblivit. Hur den delen av återhämtningen ska börja fungera igen är än så länge en gåta. Jag är dock inte ensam, ens bland mina nära bekanta, om detta problem och vi jobbar på att lösa denna gåta.

Eftersom jag alltså numera tränar som en motionär så fyller den här bloggen inte längre sitt syfte, men då jag fått flera önskemål om ämnen att skriva om och saker att dela med mig av, så kommer den finnas kvar ett tag till, innan ni istället kan följa oss på Lintzén PT – där jag, Johan och Anna kommer informera om vad som är aktuellt just nu. (OBS! Missa inte Nordenskiöldsloppslägret 24-26/11 som du läser mer om här!)

Ett ämne som jag fått förfrågan att utveckla lite mer är det här med mål – måste man ha dem, vad har det för syfte och hur högt kan man egentligen sikta? Det är något jag jobbar med tillsammans med våra kunder hos Lintzén PT och som jag ibland har föreläsningar om. Själv har jag haft 4 st. stora mål som har gällt idrotten, karriären och privat samt ett ”önskemål” som är en längre resa jag velat göra. Dessa mål har jag jobbat mot under 15 år, självklart med delmål på vägen. De fyra stora målen har jag nyligen bockat av. Återstår gör ”önskemålet” – drömresan. Efter lite funderande fram och tillbaka så bestämde vi att det är lika bra att bocka av även detta mål. Om allt går enligt plan så landar vi om ganska exakt två månader i en helt annan del av världen. Sen är det dags att sätta upp nya mål i alla kategorier, där självklart idrotten finns med. Jag har redan idéer om vilka mål jag vill ha då. Mer om mål i kommande inlägg.”


Blogginlägget hittar du här.

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.