Mobile Version
Desktop Version
logo_stå_Dalarna_V2

Misnöje med Faluns VM-förberedelser

Falualliansen och landshövdingen i Dalarna menar att förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015 går för sakta. Nu vill man ha snabbare arbete med VM-förberedelserna!

 

– Jag och hela Falualliansen instämmer i landshövding Maria Norrfalks kritik av att det går för sakta med förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015, säger Mikael Rosén, (M) oppositionsråd i Falu kommun till Dalarnas Tidningar.

Vem lägger du ansvaret på, Jonny Gahnshag eller den rödgröna majoriteten i Falun?

– Vi har inget styre i Falun, bara en majoritet.

– Gahnshag bär ansvaret för alla förseningarna. Han är ordförande i kommunstyrelsen, sitter i VM-bolagets styrelse, är ordförande i Lugnet i Falun AB och sitter med i VM:s "pampkommitté". Han sitter på alla stolarna - men ingenting händer, säger Mikael Rosén till DT-sporten.

Med ”pampkommittén” menar Rosén VM:s organisationskommitté med bland annat Prins Daniel, Marcus Wallenberg, Gunnar Brock, Per Elofsson och andra höjdare.

 

Inga avtal finns

På frågan om han kan peka på några konkreta tillfällen där det gått sakta, svarar Mikael Rosén:

– För ett år sedan beslutade vi att bilda Lugnetbolaget. Det tog hela nio månader att bilda själva bolaget. Men bolaget innehåller ingenting, det har varken mark, anläggningar, personal eller pengar och ännu inget skrivet avtal med kommunen.

– Det finns en rad små och större misstag som lett till att tiden går. Jonny Gahnshag har haft makten i Falun i ett och ett halvt år och vi ligger nu minst ett halvår försenade, i vissa avseenden upp till ett år. Förr har vi skyllts för att vara bittra borgare och annat, men nu instämmer Maria Norrfalk och FIS i vår kritik av förseningarna.

      Ett mycket allvarligt exempel är att vi tappade världscuptävlingarna i backhoppning för damer 2013 på grund av att hoppbackarna inte är klara. Nu krävs att Jonny sätter fart, men vårt rykte som en kommun som kan arrangera stora tävlingar är redan skadat, säger Mikael Rosén vidare till DT.

FIS generalsekreterare Sarah Lewis har också riktat kritik mot framdriften i Faluns VM-projekt.

 

 

Del |
GASPARIN, Selina 002 (kopia)

Gasparin och Chernousov väntar barn

I somras gifte sig skidskyttestjärnan Selina Gasparin från Schweiz och längdåkaren Ilia Chernousov från Ryssland - båda med medaljer från OS i Sochi förra vintern.
Nu är det klart att paret väntar sitt första barn och 30-åriga Gasparin lägger sin skidskyttesatsning på hyllan för den här vintern.

 

Read more...
PETTER NORTHUG - stylad och klar för säsongen… Foto: FISCHER SPORTS/ZOOM.AT

Northug skyllde på kompisen!

Åtalet mot skidstjärnan är klart:

När åtalet mot Petter Northug för hans rattfylla i Trondheim den 4 maj i år nu är klart, står det också att läsa att skidstjärnan tre gånger skyllde på att hans kompis körde bilen.
Därmed åtalas han också för falsk förklaring, något som gör att han kan förlora körkortet för många år.

 

Read more...
Nisse Schmidt

Vasaloppets nya anmälningssystem

Ingen sekundstress vid anmälningar längre:

Vasaloppets olika arrangemang är mer populära än någonsin och efterfrågan på startplatser är i flera lopp betydligt större än utbudet. De nya förutsättningarna ställer andra krav än tidigare och därför har ett helt nytt anmälningsförfarande tagits fram. Den nya modellen eliminerar sekundstressen och tar även hänsyn till deltagares lojalitet – allt för att göra det så rättvist som möjligt.

 

Read more...
JONSSON, Ida 002 (kopia)

Idas första, Victors andra raka guld!

Första rullskids-SM i knockoutsprint:

Ida Jonsson, Duved tog sitt föra SM-guld någonsin och Victor Gustafsson, IFK Mora SK tog sitt andra på två dagar när rullskids-SM för första gången introduserade knockoutsprint i Björkvik utanför Stockholm.

Read more...
SALTIN, Bengt 2012-VS001 (kopia)

Professor Bengt Saltin har avlidit

Den mycket kände och aktade fysiologen och dopingexperten Bengt Saltin har avlidigt i en ålder av 79 år.
Saltin hjälpte in i det siste det svenska längdlandslaget, bland annat med erfarenheterna med höghöjdsträning.

 

Read more...
LINDSTEDT, Emilia 001 (kopia)

Olivia och Victor snabbast

Rullskids-SM med masstarter på Värmdö:

SM på rullskidor började med masstartstävlingar under lördagen. I härligt sensommarväder på Värmdö vann IFK Moras Victor Gustafsson en stenhård fight i herrklassen.
Bland damerna var juniorsegrarinnan Olivia Hansson från Garphyttans IF snabbare än alla senioråkarna!

 

Read more...
LEGKOV, Alexander 111 (kopia)

Legkov kör långlopp i ”svensklaget”

Om han inte kan vinna världscupen totalt:

Den ryska OS-mästaren på femmilen Alexander Legkov är också en som sneglar mot långlopp. Han ingår i Team Vitargo, ett team där svensken Kent Törnqvist är chef.
Fast Tour de Ski och VM är vinters huvudmål, kommer Legkov troligen att ställa upp i några långlopp.

 

Read more...
Lager 157-1 (kopia)

Lager 157 Ski Team kör med noname

Den uppmärksamme har redan uppmärksammat att noname är klädleverantör till sveriges nya och ledande långloppslag, Lager 157 Ski Team.

Read more...
NORTHUG Knyken 001 (kopia)

Northug hade 1,65 promille

Berättar om rattfyllan i ny bok:

Lite överraskande kom under onsdagen en ny bok i Norge där familjen Northug berättar om reaktionerna efter Petters rattfylla den 4 maj.
I boken kommer det också fram att skidstjärnan hade 1,65 i promille då han kraschade sin Audi A7 i Byåsen utanför Trondheim och hade han trolig kört 80-90 km/t i 40-zonen.

 

Read more...
537973, Glacier Haig, Kananaskis ALBERTA:PHOTO Bernard Brault, La Presse  09/07/2012Entrainement équipe Canadienne de ski de fond avec Alex Harvey et ses coéquipiers.Len Valgias, Ivan Babikov, Devon Kershaw et Alex Harvey. (POUR SPORTS  & LAPRES

Kanadas världscuplag laddar i Gällivare!

Nu är det klart - Kanadas landslag i längdåkning kommer till Gällivare för att finslipa formen inför starten på världscupsäsongen 2014-2015!

 

Read more...
Mundal 001 (kopia)

Unga skall inte träna som landslaget!

Norske landslagstränaren Steinar Mundal:

Den profilerade landslagstränaren Steinar Mundal i Norge går till frontalangrepp på den träning som bedrivs bland många unga längdåkare. Han menar att yngre åkare måste skynda långsamt och att dom inte kan träna som landslaget.
Nu får Mundal - som också varit landslagstränare i Kanada - stort stöd i längdåkningsmiljön i Norge.

 

Read more...
DSC_3259 (kopia)

Taggade elever på Wickströms Torsbyläger

För femte året i rad arrangerade boråsaren Erik Wickström Vasaloppsläger i Torsby. Som vanligt var det fullbokat sedan ett halvår tillbaka och i år var om möjligt eleverna ännu mer motiverade än vanligt.

 

Read more...
20121016 Svenska Längdlandslaget Val Senales, Team Sweden LängdskidorFOTO: ULF PALM

Ramsau och Toblach nästa för landslaget

Längdlandslagets damer och herrar drog under måndagen till mellan-Europa för att bygga vidare på formen inför VM-säsongen.
Det är ett laddat och fräsch gäng som tar sig an träningen i alperna:
- Vi följer vår plan och så här långt ser det överlag riktigt bra ut, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

 

Read more...
Östersund får VM2019 (kopia)

Östersund fick skidskytte-VM 2019!

Östersund tog hem skidskytte-VM 2019 med klar margin vid IBU-kongressen i Wolfgangsee utanför Salzburg i Österrike under söndagen.
Då blev det jubel i svensklägret som hela helgen har kämpat hårt för att övertyga representanterna i IBU att det var dags för Östersund och Sverige igen.

 

Read more...
IMPOLA, Bill IVB001 (kopia)

Bill Impola trea i tuff Norge-tävling

Bill Impola från Team Coop slutade trea i den tuffa rullskidstävlingen Olaf Skoglunds Minneslöp i Norge, där man körde hela 80 km från Kragerö till Gautefall i Telemark.
Dessutom blev det svensk seger i damklassen genom Annika Löfström.

Read more...
NORTHUG m bunadsjenter (kopia)

Northug har aldrig varit bättre?

Petter Northug jr säger inte mycket i media, men hans nya tränare Stig Rune Kveen medger att skidstjärnan har tränat bättre än någonsin i somras.
Samtidigt väntar rättegång och troligen fängelse efter rattfyllan i början på maj…

 

Read more...
SKIDSTADION i Östersund som den ser ut idag. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Nytt VM till Östersund i 2019?

På söndag avgörs vem som får tävlingarna:

På söndag avgörs det om det blir ett nytt VM i skidskytte på skidstadion i Östersund. Då avgör nämligen IBU-kongressen i Salzburg i Österrike vem som får arrangera VM-tävlingarna 2019.
Östersund är en av fyra kandidater.

 

Read more...
ROPONEN, Riitta-Liisa 001 (kopia)

Snowproof Racing Team läggs ner!

Ökänd manager betalar inte för sig:

Vi skrev förra veckan om den finska landslagsåkaren Riitta-Liisa Roponen som brutit sitt kontrakt med Snowproof Racing Team pga uteblivna pengar.
Nu läggs hela långloppslaget ner!

Read more...
ENGSTRÖM, Joakim 003 (kopia)

Joakim anmälde ”bilterrorist”

IFK Mora-åkaren Joakim Engström polisanmälde under tisdagen en bilförare som försökte köra ner honom då han var ute och tränade på cykel.
Det är bara den sista incidenten av många som rör säkerheten till cyklister, rullskidsåkare och löpare efter våra vägar.

 

Read more...
QUICKLUND, Carl 031 (kopia)

Operation för Carl Quicklund

Som vi tidigare berättat har Carl Quicklund brottats med smärtor i ljumskorna. Nu har han varit på undersökning i Stockholm och läkaren slog fast att han har ljumskbräck.
Därmed väntar operation!

 

Read more...