Mobile Version
Desktop Version
logo_stå_Dalarna_V2

Misnöje med Faluns VM-förberedelser

Falualliansen och landshövdingen i Dalarna menar att förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015 går för sakta. Nu vill man ha snabbare arbete med VM-förberedelserna!

 

– Jag och hela Falualliansen instämmer i landshövding Maria Norrfalks kritik av att det går för sakta med förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015, säger Mikael Rosén, (M) oppositionsråd i Falu kommun till Dalarnas Tidningar.

Vem lägger du ansvaret på, Jonny Gahnshag eller den rödgröna majoriteten i Falun?

– Vi har inget styre i Falun, bara en majoritet.

– Gahnshag bär ansvaret för alla förseningarna. Han är ordförande i kommunstyrelsen, sitter i VM-bolagets styrelse, är ordförande i Lugnet i Falun AB och sitter med i VM:s "pampkommitté". Han sitter på alla stolarna - men ingenting händer, säger Mikael Rosén till DT-sporten.

Med ”pampkommittén” menar Rosén VM:s organisationskommitté med bland annat Prins Daniel, Marcus Wallenberg, Gunnar Brock, Per Elofsson och andra höjdare.

 

Inga avtal finns

På frågan om han kan peka på några konkreta tillfällen där det gått sakta, svarar Mikael Rosén:

– För ett år sedan beslutade vi att bilda Lugnetbolaget. Det tog hela nio månader att bilda själva bolaget. Men bolaget innehåller ingenting, det har varken mark, anläggningar, personal eller pengar och ännu inget skrivet avtal med kommunen.

– Det finns en rad små och större misstag som lett till att tiden går. Jonny Gahnshag har haft makten i Falun i ett och ett halvt år och vi ligger nu minst ett halvår försenade, i vissa avseenden upp till ett år. Förr har vi skyllts för att vara bittra borgare och annat, men nu instämmer Maria Norrfalk och FIS i vår kritik av förseningarna.

      Ett mycket allvarligt exempel är att vi tappade världscuptävlingarna i backhoppning för damer 2013 på grund av att hoppbackarna inte är klara. Nu krävs att Jonny sätter fart, men vårt rykte som en kommun som kan arrangera stora tävlingar är redan skadat, säger Mikael Rosén vidare till DT.

FIS generalsekreterare Sarah Lewis har också riktat kritik mot framdriften i Faluns VM-projekt.

 

 

Del |
Ånnaboda konstsnöspår (kopia)

800 meter öppnas i Ånnaboda

På onsdag morgon klockan 09,00 öppnar Ånnaboda-Storstenshöjden årets första skidspår. 800 meter långt är det och det blir lite av årets första julklapp för alla skidintresserade i Örbero- och Närke-området.

 

Les mer
HILLGREN, Chanell 004 (kopia)

Norsk chockrapport om kostnaderna

Längdåkning blir en rikmansidrott?

Norska TV2 presenterar nu en undersökning bland nästan 1500 ungdomar som tävlar i längdåkning i Norge.
I snitt har dom 3 par skatingskidor och 3 par klassiska skidor var. I tillägg pjäxor för 8500 kronor i genomsnitt. Längdåkningen håller på att bli en rikmansidrott och nu slår landslagsstjärnorna alarm.

 

Les mer
KALLA med medalj001 (kopia)

Landslagets huvudsponsor i fara

Vattenfall drar ner 30 procent på sponsorbudgeten:

Vattenfall och längdlandslaget har i många år varit synonymt. Som huvudsponsor genom många år är det täta band mellan Vattenfall och skidförbundet, men nu kan huvudsponsoren försvinna. Kraftjätten tvingas nämligen dra ner rejält på sponsorsbudgeten.

 

Les mer
Cycling: 102nd Tour de France / Stage 18

One Way satsar hårt även på cykel

Blir klädsponsor för topplaget AG2R La Mondiale:

Finska utrutsningsfirman One Way Sport Oy, som är mycket aktiva inom längdåkningen satsar nu också hårt bland världens bästa proffsteam på cykel. Nu presenterar man ett samarbete med det franska World Tour-laget AG2R La Mondiale, där One Way Sport blir leverantör av kläderna till laget.

 

Les mer
KOWALCZYK, Justyna finish 002 (kopia)

Kowalczyk kan missa premiären

Justyna Kowalczyk kan riskera att missa världscuppremiären i Ruka utanför Kuusamo i Finland den kommande helgen. Sista problemet: Justyna blev biten av en hund och tvingades ta rabiessprutor.

 

Les mer
HAAG, Anna 008 (kopia)

Anna Haag missar också VC-premiären

Ett normalt givet namn som fattades i den VC-trupp som förbundskaptenen Rikard Grip presenterade under måndagen var Anna Haag.
Moraåkaren är inte redo att köra världscup än renligt Grip, och därför får hon vara hemma när landslagskollegorna åker till Finland.

 

Les mer
KYLLÖNEN, Anne 30VM001 (kopia)

Finlands lag till världscup-premiären

Med hemmaplan i Ruka utanför Kuusamo hoppas Finland få en kanonstart på årets världscupsäsong. Förra året gjorde man det med Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi båda sensationellt på pallen samtidigt.

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 013 (kopia)

Överraskningar i svenska VC-laget

Halfvarsson och Hellner avstår premiären i Finland:

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio herrar och nio damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i finska Ruka 27-29 november.

 

Les mer
Herrsprint (kopia)

Karl-Johan det svenska glädjeämnet

Norsk herrseger för tredje dagen

Precis som tidigare dagar blev det norskt i herrarnas tävling i Bruksvallarna. Fyra svenskar mot två norrmän i sprintfinalen  i räckte inte. Håvard Solås Taugbøl  drog längsta strået före en riktig svensk outsider:  Karl-Johan Westberg, Borås. 

Les mer
Yngve Johansson

Röda armén regerade i Gällivare

Sergey Ustiugov vann dubbelt i helgen:

Att han är en världens absolut bästa sprintåkare vet vi, men räkna inte bort Sergey Ustiugov i vinters distanslopp.
Den explosive ryssen visade distanskapacitet av yppersta kvalitet när han körde hem Gällivarepremiären över 15 kilometer skate.

 

Les mer
Före fallet_-webb-1 (kopia)

Vurpa och otur för kvalsnabba Linn

”Silver-Stina” sprintsnabbast, men Sömskar var utropstecknet:

Damernas Bruksvalssprint slutade med en meriterad trio på pallen. Stina Nilsson drog det längsta strået och vann med en någorlunda klar marginal medan Charlotte Kalla bara hade en halv skolängds marginal till Hanna Falk.

Men IFK Umeås Linn Sömskar var dagens utropstecken!

Les mer
Yngve Johansson

Ny triumf för Jessica Diggins

Emma Ribom klart bästa junior i Gällivare:

Jessica Diggins, USA, lämnade ett nytt, härligt formbesked när hon följde upp sprintsegern i Gällivarepremiären med vinst även i skateloppet över 10 km.
Diggins tog kommandot i loppet direkt från start, vid mellantiden efter halva distansen hade hon en ledning på tre sekunder före tjeckiskan Petra Novakova. I mål hade hon drygat ut försprånget till nästan 11 sekunder.

 

Les mer
SVAHN, Linn 004 kopia2

IFK Umeås nyförvärv tog dubbelt

Linn Svahn vann före Moa Lundgren i Bruksvallarna:

IFK Umeå har fått flera spännande nyförvärv inför den här säsongen. Och nu presenterade dom sig direkt i damernas juniorklass med en dubbelseger i sprinten i Bruksvallarna.
Linn Svahn vann före Moa Lundgren och såg till att förväntningarna är stora inför resten av säsongen för IFK Umeås damjuniorer.

 

Les mer
Juniorer (kopia)

Marcus Grate slog favoriten Viktor

Herrarnas juniorklass i Bruksvallarns sprint:

Västerbottningen Marcus Grate slog storfavoriten Viktor Thorn i herrjuniorfinalen i Bruksvallarnas sprint. Viktor hade gått från klarhet till klarhet, men i finalen fick han vika ner sig för Marcus, som vann med halvsekunden.

Les mer
D-jun sprint-2

Dubbelt Umeå i damjuniorsprint

IFK Umeå har utvecklats till en mycket stark sprintklubb på alla fronter. Utöver framgångarna i seniortävlingen blev det en dubbel triumf i damjuniorernas sprint genom Linn Svahn och Moa Lundgren,, soim närmast följdes av ett norskt inslag.

Les mer
NILSSON, Stina 001 (kopia)[1]

”Silver-Stina” bäst i Bruksvallssprinten

Linn Sömskar var lite av dagens kvinna i sprinten i Bruksvallsloppet fram till finalen.
Men väl där klev ”Silver-Stina” Nilsson fram och visade att VM-framgångarna från Falun inte var någon tillfällighet.
Dalkullan vann före självaste Charlotte Kalla och med Hanna Falk på tredje plats.

 

Les mer
THORN, Viktor 003 (kopia)[1]

Prologresultaten från Bruksvallarna

Här är resultaten från söndagens sprintprolog i Bruksvallarna. Vi återkommer med ytterligare reportage efter tävlingarna.

 

Les mer
BRYNTE 002 (kopia)

”Brynte” gör saker han inte kan

Robin Bryntesson gör saker han inte kan.
Under lördagen ställde han upp i den norska skidskyttepremiären med nästan hela världseliten på plats i Sjusjöen.
Resultat: 117:e plats och helt sist!

 

Les mer
KALLA, Charlotte 021 (kopia)

Tar Kalla en trippel i helgen?

Startlistor till sprinten i Bruksvallarna

Charlotte Kalla kan som enda åkare ta tre segrar i premiärtävlingen i Bruksvallarna. Men söndagens fristilssprint blir kanske den svåraste distansen att vinna. En revanschsugen Stina Nilsson finns bland utmanarna.

 

Les mer
Ustiugov Gällivare (kopia)

Ustiugov överlägsen i sprinten

Svensk juniorseger i Gällivare, men

Sergey Ustiugov krossade allt motstånd och vann Gällivarepremiärens sprinttävling för andra året i rad. Den ryska sprintspecialisten vann såväl prologen som samtliga finalheat!

 

Les mer