Mobile Version
Desktop Version
logo_stå_Dalarna_V2

Misnöje med Faluns VM-förberedelser

Falualliansen och landshövdingen i Dalarna menar att förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015 går för sakta. Nu vill man ha snabbare arbete med VM-förberedelserna!

 

– Jag och hela Falualliansen instämmer i landshövding Maria Norrfalks kritik av att det går för sakta med förberedelserna inför skid-VM i Falun 2015, säger Mikael Rosén, (M) oppositionsråd i Falu kommun till Dalarnas Tidningar.

Vem lägger du ansvaret på, Jonny Gahnshag eller den rödgröna majoriteten i Falun?

– Vi har inget styre i Falun, bara en majoritet.

– Gahnshag bär ansvaret för alla förseningarna. Han är ordförande i kommunstyrelsen, sitter i VM-bolagets styrelse, är ordförande i Lugnet i Falun AB och sitter med i VM:s "pampkommitté". Han sitter på alla stolarna - men ingenting händer, säger Mikael Rosén till DT-sporten.

Med ”pampkommittén” menar Rosén VM:s organisationskommitté med bland annat Prins Daniel, Marcus Wallenberg, Gunnar Brock, Per Elofsson och andra höjdare.

 

Inga avtal finns

På frågan om han kan peka på några konkreta tillfällen där det gått sakta, svarar Mikael Rosén:

– För ett år sedan beslutade vi att bilda Lugnetbolaget. Det tog hela nio månader att bilda själva bolaget. Men bolaget innehåller ingenting, det har varken mark, anläggningar, personal eller pengar och ännu inget skrivet avtal med kommunen.

– Det finns en rad små och större misstag som lett till att tiden går. Jonny Gahnshag har haft makten i Falun i ett och ett halvt år och vi ligger nu minst ett halvår försenade, i vissa avseenden upp till ett år. Förr har vi skyllts för att vara bittra borgare och annat, men nu instämmer Maria Norrfalk och FIS i vår kritik av förseningarna.

      Ett mycket allvarligt exempel är att vi tappade världscuptävlingarna i backhoppning för damer 2013 på grund av att hoppbackarna inte är klara. Nu krävs att Jonny sätter fart, men vårt rykte som en kommun som kan arrangera stora tävlingar är redan skadat, säger Mikael Rosén vidare till DT.

FIS generalsekreterare Sarah Lewis har också riktat kritik mot framdriften i Faluns VM-projekt.

 

 

Del |
BRORSSON, Mona 006 (kopia)

Mona snusade på topp-resultat

Mona Brorsson var på väg mot ett riktigt toppresultat vid jaktstarten i världscupen i skidskytte i Presque Isle i USA. Men två straffrundor i sista stående skyttet gjorde att Mona inte kunde ta sig in bland dom tio bästa, utan hon slutade på en 17:e plats.
Gabriela Soukalova vann sin 12:e världscupseger och tjeckiskan höll undan för alla utmanare.

 

Les mer
PEIFFER, Arnd 001 (kopia)

Tysk skidskytt skadades svårt i USA

Tyske skidskytten Arnd Peiffer - som bland annat var tvåa på världscupen i Östersund i vintras - skadades svårt vid jaktstarten i Presque Isle i USA och kunde inte ta sig till mål i tävlingen där han låg på en 9:e plats.
Han fördes till sjukhus och snöns var röd av blod där Peiffer körde ur banan och träffade ett träd.

 

Les mer
WIKÉN-FALK 003 (kopia)

Startlistor Svenska Skidspelen lördag

Världscupen förflyttar sig som bekant till förra säsongens VM-arena i Falun på lördag och söndag. Korta klassiska tävlingar står på lördagens program med 5 km för damerna och 10 km för herrarna.
Damerna startar kl 11,30, medan herrarnas första start är kl 13,15.

 

Les mer
Exspirit Toblach 2016 (kopia)

Team Exspirit redo för Toblach

Fjärde Visma Ski Classics tävlingen i rad, Team Exspirit är redo för Dobbiaco-Cortina och sista rycket i Italien. Tävlingen är nedkortad till 32 km men kommer ändå att vara en utmaning för åkarna. Team Exspirit har laddat batterierna i Toblach sen i måndags och är redo för en ny fight. Seraina Boner vann förra helgens tävling, Kaiser Maximilian Luafi, i Seefeld och siktar mot en ny seger i helgen.

Les mer
FOURCADE, Martin ÖSD15-001 (kopia)

Martin Fourcade slog tillbaka direkt

Martin Fourcade slog tillbaka direkt och fick revansch på norrmannen Johannes Thingnes Bø vid världscupen i skidskytte i Preque Isle i USA. Då fransmannen träffade på alla stående skotten och Bø missade två i den avslutande serien var saken klar.
Fourcade vann en ny seger och Bø fick nöja sig med andra plats.

 

Les mer
Kvartett

Nya namn men även rutin i det svenska skidspelslaget

Återbud från Calle Halfvarssion Emil Jönsson och ung duo

Falupubliken och TV-tittarna kommer att få se en hel del nya namn i helgens längdvärldscup, men också den meriterade trio kompletterad med en uppstickare som presenterades vid fredagens presskonferens. På bilden Oskar Svensson, Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Les mer
Nortrhug - Sundby

Världscupettan efterlyser svenskt lag med förebilder

Bäste svensk 33:a i herrcupen...

Norrmännen gillar att slå svenska löpare, men just nu önskar man att svenskarna kunde bjuda åtminstone lite motstånd. Men världscupeldaren Martin Johnsrud Sundby ger gärna ett råd.

- Se till att alla samsas kring ett lag så att den nya generationen får några förebilder.

Les mer
Therese Johaug

Johaug tror att Kallas form kommer

Therese fruktar kamp från Flugstad-Östberg

- Räkna inte bort Charlotte Kalla när det gäller toppresutat här i Falun. Hennes toppform kom vid den här tiden i fjol, då hon vann i Östersund och sedan gjorde ett bra VM, sa världscupledande Therese Johaug vid presskonferensen för världscuptävlingarna i Falun.

 

Les mer
SVÄRD, Oskar Vålådalen 002 (kopia)

Snöfallet räddar Jämtkraft Ski Marathon

Snön som kom under torsdagen räddar helgens långlopp Jämtkraft Ski Marathon på skidstadion i Östersund. Utan den är det tveksamt om det blivit något.
– Bara att erkänna att jag blev lugn när jag såg snön, säger tävlingsledaren Tommie Jirhed till Länstidningen i Östersund.

 

Les mer
NordicFocus

Lillebror Bø visade grym VM-form

Förra årets sprintvärldsmästare i skidskytte Johannes Thingnes Bø från Norge visade grym VM-form då han utklassade alla i världscupsprinten i amerikanska Presque Isle under torsdagen.
Bø sjöt fullt och var nästan halvminuten före en så stark åkare som Anton Shipulin. Och det med bare tre veckor kvar till VM på hemmaplan i Holmenkollen.

 

Les mer
NordicFocus

Resultaten från Slottssprinten i Stockholm

Här är resultaten från Slottssprinten i Stockholm där tjejerna räddade den svenska äran medan det blev katastrofresultat för killarna.

Les mer
Herrar ssprint topptripn

Ryssen Kriukov med nummer 27 en finalskräll

Kom som skjuten ur en kanon

Allt såg ut att bli en duell mellan norrmännen Petter Northug och Ole Vigen Hattestad då ryssen Nikolaj Kriukov, med kvalplaceringen 27,  kom som skjuten ur en kanon och tog hem Slottssprinten.

Les mer
Damer tre bästa sprint

De svenska damerna räddade äran

Dubbelt norskt i damernas Slottssprint

Det blev dubbelt norskt i damernas Slottssprint. Men de svenska damerna gjorde en fin breddinsats med tre finalister och Stina Nilsson åter på pallen.

Segern gick än en gång till den olympiska mästaren Maiken Kaspersen Falla.

Les mer
herrkvartar

Bara Oskar Svensson vidare i herrkvalet

KLart sämre facit på herrsidan

Oskar Svensson var den dende svensken som gick vidare i herrarnas sprintkval. Oskar hade den 16:e kvaltiden. Ryssen Panzhiynski var snabbats , en halv sekund före norrmannan Ole Vigen Hattestad. Oskar var drygt sex sekunder långsammare. Det var ryskt även på tredjeplatsen, annars var det mycket norskt.

Les mer
NordicFocus

Jämnt i damkvalet i Stockholm

Dubbelt Norge, men Jennie Öberg slutade trea:

Det blev både jämnt och spännande i damernas prolog i världscupsprinten i Stockholm. Dom båda OS-segrarinnorna från Norge, Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Østberg, jagar Stina Nilsson i sprintvärldscupen och dom var etta och tvåa i kvalet.
Bästa svenska var Jennie Öberg, som endast blev slagen med 0,26 sekunder på en stark 3:e plats

 

Les mer
SVENSSON, Oskar 004 TdS-Ob16 (kopia)

Startlistorna till sprinten i Stockholm

Här är startlistorna till prologen i världscupsprinten vid Kungliga Slottet i Stockholm idag torsdag. Kvalet startar redan klockan 12,15, medan kvartfinalerna drar igång kl 14,45. Och då är också TV med direkt.
I vanlig ordning går dom 30 bästa vidare till kvartfinalerna.

 

Les mer
LUNDGREN, Moa 002 (kopia)

Dessa åker ungdoms-OS för Sverige

Svenska Olympiska Kommittén och Svenska Skidförbundet skickar i år fyra tjejer och fem killar till ungdoms-OS i Lillehammer den 12–21 februari för att representera Sverige.

 

Les mer
SKOTTHEIM, Johanna (kopia)

Landslaget till EM i skidskytte

Svenska skidskytteförbundet har tagit ut laget som skall representera Sverige vid årets EM i skidskytte i Tyumen i Ryssland. Där finns en enorm, ny anläggning för skidskytte som också kommer att komma med på världscupprogrammet framöver.

 

Les mer
WENG, Heidi Oberstd-TdS-16 (kopia)

Northug åker, Weng avstår i Stockholm

Petter Northug jr meddelar nu att han efter lite tvekan har bestämt sig för att åka torsdagens världscupsprint i Stockholm. Däremot avstår den norska sprintmästaren Heidi Weng tävlingen i huvudstaden.
Arrangören har också lagt in en ny backe för att åkarna skall tvingas ha fästvalla.

 

Les mer