Mobile Version
Desktop Version

Martin Lundström är död - 98 år

OS-hjälten Martin Lundström från Umeå är död, 98 år gammal. Han har varit en profil i skid-Sverige i en generation efter sina två OS-guld i St Moritz 1948. Många kände honom som ”Guld-Martin”.

 

Martin Lundström vann förutom dom båda OS-gulden i St Moritz i 1948 och OS-brons i Oslo 1952. Dessutom var han med i det svenska stafettlaget som vann VM-guld i Lake Placid 1950. Hans första stora triumf var SM-medaljen han tog som 29-åring.
”Guld-Martin” var känd för sin styrka i uppförsbackarna. Och han höll formen också på äldre dagar och tävlade även i mastårsklasserna. Martin Lundström blev alltså hela 98 år.
– Han bodde på Marielund, sista tre åren, det är ett boende. Jag var hos honom i går och hälsade på. Han var trött, men i går hade han underligt nog, han gick alltid med gåstavar, men i går hade han tagit med sig stavarna i sängen och somnat med dem. Egentligen borde man ha förstått att det var ett tecken att han inte ens kunde släppa dem när han gick och la sig, som det brukar bli för småbarn ibland. Det som är kärt för en vill man ha med sig i sängen. Han var väldigt trött sista tiden, säger äldsta dottern Agneta Lundström till SportExpressen.
IFK Umeå var Martins klubb och i många år var han ordförande i föreningen. Så här skriver föreningen i ett pressmeddelande:
"Det är med stor sorg som vi i dag nåtts av beskedet att en av föreningens största ledare och idrottsmän genom tiderna avlidit.
"Under åren 1959-1976 var Martin Lundström IFK Umeås ordförande och bidrog starkt med sin energi och framåtanda till den fina kamratskap och laganda som föreningen präglas av än i dag. Hans värdefulla insatser som ledare har i hög grad bidragit till att föreningen genom åren fostrat många framgångsrika idrottare i olika idrotter och att Umeå som idrottsstad i dag står som värd för nationella och internationella idrottsarrangemang."

 

Del |