Mobile Version
Desktop Version
MAJA DAHLQVIST, Falun Borlänge SK försvarade segern i supersprinten i Trollhättan. Hon slog Jackline Locker, HIF i fnalen. Foto: ROLF ZETTERBERG
MAJA DAHLQVIST, Falun Borlänge SK försvarade segern i supersprinten i Trollhättan. Hon slog Jackline Locker, HIF i fnalen. Foto: ROLF ZETTERBERG

Maja Dahlqvist vann igen i supersprinten

Falun Borlänges sprintspecialist Maja Dahlqvist försvarade fjolårssegern i Integra Sprint i Trollhättan i samband med Alliansloppet Action Week under fredagseftermiddagen.
Men hon fick tuff kamp av en för dagen pigg Jackline Lockner, Hudiksvalls IF som inte var långt efter i 100-metersfinalen.

 

20180824, D21 3 bästa
VÄLKÄNDA NAMN i toppen av D21. Maja Dahlqvist, Falun Borlänge (mitten) vann före Jacklinge Lockner, HIF (tv) och Linn Sömskar, IFK Umeå. Foto: ROLF ZETTERBERG

Maja var snabbast redan i prologen, där hon var 14 hundradelar bättre än Linn Sömskar, som lite överraskande missade finalen. Men 100 meter sprint är inte Linns favoritdistans, hon är bättre på allt som är längre än det.
Istället gick kvaltrean Jackline Locker till finalen där hon alltså bjöd på tufft motstånd. Sandra Olsson, Malung var fyra i kvalet före Mathilda Ruus och Malin Börjesjö.

 

EMMANUELE BECCHIS (tv) föll i finalen och blev tvåa i supersprinten som han vann ifjol. Jostein Olafsen, Norge (mitten) vann medan landsmannen och världsrekordhållaren Ludvig Søgnen Jensen (th) var trea. Foto: ROLF ZETTTERBERG
EMMANUELE BECCHIS, Italien (tv) föll i finalen i supersprinten som han vann förra året. Istället gick segern till norrmannen Jostein Olafsen (mitten) med landsmannen Ludvig Søgnen Jensen (th) som trea. Foto: ROLF ZETTERBERG

Becchis föll i finalen
Fjolårssegraren Emanuele Becchis från Italien var snabbast i prologen där värmlänningen Gabriel Strid i IFK Moras färger imponerade och var trea. Men när vi väl kom till finalen stod Becchis kvar med norrmannen Jostein Olafsen, som var fyra i kvalet. Tvåa var den tidigare världsmästaren Ragnar Bragvin Andresen, som också försvann på vägen.
I finalen föll Becchis innan han kom upp i maxfart och det blev lätt match för Olafsen som nog hade tänkt sig hårdare motstånd.
Trea slutas världsrekordhållaren Ludvig Søgnen Jensen, som var en av favoriterna på förhand. men han misslyckades i att ta sig hela vägen och fick nöja sig med bronsfinal där han utklassade landsmannen Kristian Ankersen.

 

20180824, H20 3 bästa
I H20 blev det svensk seger genom Emil Hagström, Garphyttan som vann före Leo Johansson, Skillingaryd (tv) och Petter Stokkeland, Norge. Foto: ROLF ZETTERBERG

Svenskt i herrjuniorklassen
Norrmannen Petter Stokkeland från Tistedal utanför Halden vann kvalet i H20-klassen. Han är tidigare norsk juniormästare på skidor och blev efter prologen favorit. Men han hamnade i bronsfinalen och här fick vi en helsvensk final.
Väl där imponerade Garphyttans Emil Hagström, som var trea i prologen. Landslagsåkaren och allroundaren Leo Johansson, Skillingaryd var chanslös på segern i herrjuniorfinalen.

 

20180824, D20 3 bästa
NORGE DOMINERADE i D20-klassen. JVM-trean Kristine Stavås (mitten) vann före Karianne Olsvik Dengerud. Bästa svenska var Moa Hansson, Landsbro (th) som trea. Foto: ROLF ZETTERBERG

Moa Hansson blev trea
Kristine Stavås från Konnerud utanför Drammen tog medalj på JVM-sprinten i vintras och nu visade den långa landslagstjejen hur snabb hon är. I damjuniorfinalen slog hon Karianne Olsvik Dengerud klart. Dengerud är också landslagsjunior och blev för ett par veckor sedan norsk juniormästare i triathlon.
Smålänningarna Moa Hansson och Hanna Abrahamsson fick göra upp om ”bronset” i B-finalen. Här var Landsbro-tjejen Moa snabbast och hon slog landslagskollegan Hanna från Eksjö.

Resultat från Integra Sprint här.

Del |
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer
20170701, DYVIK, Karl-Johan 043 (kopia)

Italien väntar för seniorlandslagen

Karl-Johan Dyvik sliter och stannar hemma, men:

Toblach, i regionen Trento i norra Italien, är en etablerad världscuport på vintern. Nu står orten värd för längdlandslagets barmarksläger. Herrarna finns på plats från den 10–21 september och damerna den 17–28:e.

 

Les mer
Pontus_Nordström_varvning_2 (kopia)

Britta och Pontus vann UVK-rullen

Upplands två toppåkare i långloppscupen segrade i årets UVK-RULLEN. Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson Norgren, Sollefteå IF och Lager 157, vann på ett imponerande sätt i damklassen och Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke, kunde också åka ifrån ett bra startfält i herrarnas tävlingsklass och vinna ganska klart.

 

Les mer
20180317, ÖBERG, Jennie 001 (kopia)

Jennie Öberg flyttar hem till Kalix

Har separerat från sambon Calle Halfvarsson:

Jennie Öberg lämnar Falun och sambon Calle Halfvarsson och flyttar hem till Kalix.
Efter en stunds fundering har hon bestämt sig för att satsa vidare trots att hon förlorade sin landslagsplats efter den förra säsongen.
Nu är det ”back to basic” för Piteå-åkaren.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle Dahlin blev ny IBU-president

Sverige får presidenten i IBU, det internationella skidskytteförbundet.
Olle Dahlin vann omröstningen mot Lettlands skidskyttepresident Baiba Broka med 39 mot 12 röster vid IBU-kongressen i Porec i Kroatien under fredagen.

 

Les mer
20171202, SHIPULIN, Anton 003 (kopia)

Ryssland fortfarande utanför IBU

Vid den pågående IBU-kongressen i Porec i Kroatien beslutade det internationella skidskytteförbundet under fredagen att Ryssland fortfarande skall vara ute i kylan på grund av sina dopingproblem.
Med 29 mot 20 röster beslutade man att Ryssland inte blir uttagna som fullvärdig medlem i IBU.

 

Les mer