Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Krönika:

Konstgjord andning för klassisk åkning

FIS försöker behålla den klassiska åkningen som den alltid har varit.
Åtgärderna verkar som konstgjord andning.
Det går inte att stoppa utvecklingen.
Så låt utvecklingen gå sin gång och inse att klassisk åkning som den var tidigare tillhör fortiden - i tävlingssammanhang.

 

Stakfria zoner, mätning av stavlängd, kontrollanter efter banan och jurymöten efter målgång.
Idag påminner klassisk längdåkning mig om gångsporten. Där små gubbar med gula eller röda kort plötsligt hoppar fram från en busk och säger ”du får inte vara med längre”.
En idrott där prestationerna påverkas av subjektiv värdering av en tredje part.
Sådana sporter överlever inte i det mediesamhället vi har idag. Där skall det gå fort, vara action och spänning och segraren skall man veta direkt.

Men det sitter några gubbar i olika kommittéer i FIS (dom flesta är faktisk gubbar) och tycker att vi skall tvingas åka klassisk som när dom var små. Men man vet inte hur man skall stoppa utvecklingen och därför inför man åtgärder som i vissa avseenden är löjeväckande.
Titta på skidskyttet och nordisk kombination. Jag har skrivit det tidigare, men jag har aldrig hört någon som har klagat på att dom enbart åker fristil.
Jag var själv speaker på världscupen i Drammen och märkte publikens reaktion då vi fick vänta nästan en halvtimme på prisutdelningen för att juryn diskuterade om dom skulle diska Stina Nilsson eller inte. Nu friade man, men nästan alla hade gått hem till prisutdelningen och vilken antiklimax hade det inte blivit om Stina hade diskats.
Något hon kanske skulle ha varit enligt reglerna.
Efter JSM-stafetten i Kalix hände samma sak igen. Juryn fick gå igenom videofilmer för att se om någon gjort något fel. Prisutdelningen dröjde och det hela blev bara tråkigt.
Så vill vi inte ha det.

När fristilen kom hade vi en liknande diskussion. Jag växte upp i Norge under den här tiden och i elljusspåret fick man åka skating EN DAG I VECKAN. Vem fan kunde bli bra om man tränade en dag i veckan. Norge tappade mycket i övergången på grund av att gamla ledare försökte hålla igen och tyckte att det ”såg inte snyggt ut”.
Jag tycker också det ser mycket snyggare ut när någon åker god, gammaldags klassisk stil än om någon står och stakar. Men stakningen går fortare, åkarna utvecklar nya muskler och en ny teknik. Andra krav ställs. Det är det som kallas utveckling.
Varför stanna det?

Det är inte enbart stakningen som gör att jag tycker man enbart skall åka fristil i tävlingssammanhang, precis som till exempel i skidskyttet. För mig är det viktigaste prisfrågan. Ta till exempel en ensamstående mamma med tre ungar som alla satsar på skidor. Skall dom då ha utrustning för klassisk, stakning och fristil, vallor, träningsläger, tävlingar och allt som hör till så har jag snabbt räknat ihop att det nog inte räcker med 100.000 kronor i året - per unge!
Då tar sporten död på sig själv.

Jag vet att både producenter och arrangörer av långlopp är emot dom här tankarna. Givetvis vill man sälja mindre både utrustning och vallor med endast en stilart. Och dom stora långloppen - som till exempel Marcialonga - har upplevt en stor uppgång i antalet deltagare då man gick tillbaka till klassisk åkning.
Men varför inte köra klassiska spår bredvid skatingspåret. Då kan man själv välja vad man vill åka. Inget är förbjudet.
Och du behöver inte mäta stavarna innan start.
Och du behöver inte se lika löjlig ut som Moras Andreas Holmberg i dom stakfria zonerna på SM i Söderhamn.

Vakna nu FIS, det har gått ett tåg med utveckling som ni inte kommer att kunna stoppa. Stakningsfria zoner i Ungdomsbirken i Norge i helgen gjorde att även föräldrarna reagerade. Då måste ni också dra upp tomtemössan och se att det blåser nya vindar.

Dom som vill åka gammaldags klassisk stil kan fortfarande göra det. Det blir aldrig förbjudet.

 

 

Del |
GREVENs krönika mellomrom

Klaebo-teknik och Petter Engdahl attityd

Krönika:

Holmenkollen i juli 2018.
Fyra månader har gått sedan jag följde Holmenkollens femmil och jag såg 23-årige Petter Engdahl göra landslagsdebut på den blytunga banan.
Nu är jag på plats i den norska lejonkulan igen.
Och tänker på Petter Engdahl lopp.
För det glömmer jag aldrig.

 

Les mer
20170701, NILSSON, Stina 031 (kopia)

Här är toppnamnen i Dansbandssprinten

På torsdag är det dags för den allra första Dansbandssprinten på riktig snö i Malung. Arrangören har samlat ett startfält med flera världsstjärnor och man hoppas på storpublik när över 50.000 människor kommer till byn för att besöka Dansbandsveckan.

Här är alla toppnamnen som blir att skåda på torsdag.

Les mer
20180323, FALUN-BORLÄNGE SK - KRISTIANSEN Moa Molander, DAHLQVIST Maja, OLSSON Moa 001 (kopia)

Falun-Borlänges SM-bronslag till start

Dansbrandssprinten i Malung:

Dalarna blir starkt representerade på hemmaplan vid Dansbandssprinten i Malung på torsdag. Inte bara hemmaåkaren Stina Nilsson, men också flera landslagsåkare från både IFK Mora SK och Falun-Borlänge SK.

Från sistnämnda klubb kommer förutom OS-stjärnan Oskar Svensson bland annat hela damlaget som tog brons på SM-stafetten i Skellefteå i mars.

Les mer
20171027, GRATE, Marcus 001 (kopia)

Marcus Grate slog Oskar Svensson i Idre

Marcus Grate vann fredagens 100 meters sprint på riktig snö i Idre sedan han i finalen besegrat OS-femman Oskar Svensson.
IFK Umeå-åkaren vann därmed den första Idresprinten, medan Maja Dahlqvist som väntat körde hem segern i damklassen.

 

Les mer
20180322, DYVIK, Anna 004 (kopia)

Kan klubbkompisen rå på Stina?

Dansbandssprinten i Malung:

Stina Nilsson är givetvis det stora affischnamnet på hemmaplan i Malung. Hon utmanas av schweiziska världscupsegrarinnan Laurien Van Der Graaff, norska OS- och VM-segrarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och flera andra toppnamn.

Men kanske är den största utmaningen en klubbkompis:

Leksandstjejen Anna Dyvik – U23-världsmästare två gånger om i 2017!

Les mer
Rolf Zetterberg

Sömskar och Norum vann världscupen

Linn Sömskar och Robin Norum, båda IFK Umeå, vann världscupen på rullskidor sammanlagt efter tre dagarnas tävlande i Torsby. Linn vann alla tre etapperna, medan smålänningen Tom Fahlén från Landsbro blev dagens man bland herrarna i den 7 km långa uppförsbacken till Hovfjället på söndagens avslutande etapp.

 

Les mer
20180316,JACOBSEN, Astrid Uhrenholdt 004 (kopia)

Norska stjärnor utmanar i Malung

Dansbandssprinten på torsdag:

Två norska världsmästare – varav den ena också är olympisk mästare – utmanar den svenska eliten i Dansbandssprinten på riktig snö i Malung under torsdagen.

Niklas Dyrhaug tar sig an Calle Halfvarsson & co, medan Astrid Uhrenholdt Jacobsen skall försöka sig på Stina Nilsson på hemmaplan.

Les mer
JOHANSSON, Leo 008 IVB17 (kopia)

Sverige vann alla världscupsklasserna

Sverige var i topp i samtliga fyra klasser då världscupen på rullskidor fortsatte med masstarter i Finnsjön utanför Torsby under lördagen.
Segrarna heter Robin Norum, Linn Sömskar, Leo Johansson och Moa Hansson. Alla starka namn som avgjorde i den tuffa avslutningen mot mål.

 

Les mer
5F5A8911 (kopia)

Seger till Sömskar och Silfver

IFK Umeå dominerade VC-prologen i Torsby:

Linn Sömskar och Erik Silfver såg till att IFK Umeå vann både dam- och herrklassen vid världscup-prologen på rullskidor i Torsby under fredagseftermiddagen.
Inför en stor publik var dom båda snabbast över 1.200 meter i nästan konstant uppförsbacke, något som gjorde att flera åkare fick känna rejält på mjölksyran.

 

Les mer
20180322, DAHLQVIST, Maja 019 (kopia)

Toppåkare till Idresprinten på fredag

Det blir storfint besök i Idre under fredagen då man arrangerar Idresprinten på snö. En kort sprint mitt i byn med landslagsåkare och stjärnor från främst Falun-Borlänge SK och IFK Mora SK.
Starten går vid kyrkans parkering och målet är vid Idre Hembygdsgård. Sprinten är 100 meter klassisk åkning i lätt uppförsbacke.

 

Les mer
20180712, Charlotte Kalla o Polarbröd (kopia)

Charlotte Kalla och Polarbröd sluter avtal

Charlotte Kalla har slutit ett långsiktigt samarbetsavtal med Polarbröd som sträcker sig fram till 2021. Två aktörer från Norrbotten med siktet långt fram.

 

Les mer
OLSSON, Johan PK011 (kopia)

Johan Olsson bra också på cykel

Klart för Fjällturen på MTB:

Johan Olsson bevisade under onsdagen att han också är en mycket talangfull cyklist. I landsvägsloppet ”Forbondeloppet” på gränsen mellan Sverige og Norge i Vauldalen slutade han stark trea.
Det bäddar gott inför MTB-loppet Fjällturen den 14 juli, där flera skidåkare kommer till start.

Les mer
20180711, Kikkan bröstcancer (kopia)

Kikkan Randall har fått bröstcancer

OS-mästarinnan i teamsprint Kikkan Randall har diagnosticerats med bröstcancer. Den tidigare vinnaren av sprintvärldscpen skriver det själv på Facebook och berättar att hennes liv har tagit en dramatisk vändning.
Randall avslutade sin aktiva karriär efter världscupfinalen i Falun i vintras.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rullskidslandslaget till VC i Torsby

Svenska Skidförbundet har tagit ut landslagstruppen till världscuppremiären i Sverige.
Sommarens världscup i rullskidor inleds med en minitour i värmländska Torsby 13-15 juli.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Var är längdlandslaget sommartid?

Krönika:

Jag går rakt på sak.
Det är för dåligt med knappt en handfull svenska landslagsåkare på plats i Helsingborg när SM-veckan sommar kör fyra direktsända rullskidtävlingar i SVT.
Ointresset upprepar sig år efter år. För mig är det obegripligt att Skidförbundet inte kräver större uppslutning när PR-fönstret är vidöppet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Världscupen på rullskidor i Torsby

SK Bore och Svenska Skidförbundet bjuder in till en öppen FIS Rollerski World Cup & STS Roll Cup. Utmana världseliten i en 3-dagars mini tour den 13-15:e juli, i Torsby. Det är i nuvarande läge 100 anmälningar till tävlingarna och Sveriges och Norges landslag i Rullskidor kommer tillkomma.
 

Les mer
20180707, NORTHUG Petter (kopia)

Petter Northug tillbaka på vinnarspåret

- Det är väl 7-8 år sedan jag vann senast och det kan fort bli 7-8 år till nästa gång igen, skojade Petter Northug jr sedan han vunnit lördagens rullskidtävling Kristiansand Skifestival i södra Norge.
Skidstjärnan avgjorde jaktstarten i klassisk stil genom att placera sig i täten innan upploppet där han höll undan för resten av landslagsåkarna.

 

Les mer
DSC_4220 (kopia)

Tobias Westman gjorde det igen

SM rullskidor i Helsingborg:

I en betydligt mera fartfylld tävling än hos damerna blev det en riktig klungspurt om medaljerna i herrarnas SM-tävling över 20 km rullskidor i Helsingborg.
Och precis som igår lurade veteranen Tobias Westman alla och vann sitt andra guld på två dagar!

 

Les mer
20180707, SÖMSKAR Linn vinner (kopia)

Linn Sömskar vann som väntat

SM rullskidor - bara 7 damer startade:

Linn Sömskar vann som väntat SM rullskidor över 15 km i Helsingborg. Avslutningen blev nästan en repris på fredagens sprint och IFK Umeå-åkaren använda samma spår för att hitta fram till guldet.
Men med endast 7 damer på start blev det en tråkigt tillställning.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Att våga utmana homo-tabun inom längd

Två manliga norska elitskidåkare har tagit klivet ut ur skåpdörren och berättat om sin homosexualitet.  Respekt för Stian Grastveit och Mathias Rundgren som vågat trotsa homo-tabun och kanske därmed gett styrka och kraft till andra skidåkare att göra det samma som dem.
Idrotten och längdåkningen behöver dessa förebilder.

 

Les mer