Mobile Version
Desktop Version
SVERIGEs silverlag vid VM-stafetten i Falun 2015. I Lahtis kommer man till start med exakt samma lag, fr v: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
SVERIGEs silverlag vid VM-stafetten i Falun 2015. I Lahtis kommer man till start med exakt samma lag, fr v: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

VM-guide 4x10 km stafett herrar:

Kan Sverige ta ännu en medalj?

Sverige var besvikna på Lugnet i Falun för två år sedan då det blev silver i VM-stafetten för herrar. Den här gången bör man vara nöjda om resultatet blir det samma.
Laget är också det samma, men frågan är om formen till alla fyra är lika bra som för två år sedan. Norge är favoriter igen, men det blir svårt att slå både Finland och Ryssland och kanske flera andra lag också.

 

För första gången på många år kommer Norge till en mästerskapsstafett utan Petter Northug jr som ankare. Nu är det Finn Hågen Krogh som skall avsluta. Han har å andra sidan avgjort två stafetterna tidigare i vinter och Martin Johnsrud Sundby på tredjesträckan lovar minst 30 sekunders försprång.
Och med dom hårda banorna i Lahtis är det väntat att avstånden blir större än i Falun för två år sedan. Den gången spurtade Northug ner Calle Halfvarsson. I år kan det bli ett och ett lag som kommer till mål.
Sveriges styrka är jämnheten i laget. Frågan är om dom fyra är i form. Daniel Rickardsson har släppt lite i distansloppen i Lahtis, nu måste han vara med hela vägen till växling. Johan Olsson är inte i toppform, men han är en expert på att bita ihop och inte ge sig.
Marcus Hellner får nu kanske betalt för att han stod över 15 km klassisk. Tredjesträckan blir svår då Norge slänger in Martin Johnsrud Sundby, precis som andrasträckan blir hård då Finland kör med Iivo Niskanen.
Kan Hellner haka på med Sundby är hoppet att både Ryssland och Finland kan hakas av här. Då bör Calle greja silver, men det väntar en hungrig Sergey Ustiugov på slutsträckan. Det blir ingen lätt uppgift. Ej heller Matti Heikkinen.
Däremot bör Calle greja av fransmannen Clement Parisse - om nu Frankrike, som tog brons i Falun, hänger med så långt. Tyskland skall inte vara tillräckligt starka. Schweiz får tillbaka Dario Cologna, men laget är för ojämnt. Ej heller Kanada, som var på pallen i Ulricehamn, skall ha en medaljchans här.

Vårt tips för medaljer
Guld:
       NOR
Silver:     RUS
Brons:    SWE

 

Dom svenska åkarna
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF

Två OS-guld i stafett och rutin i massor. Vet exakt vad han går till och hur han skall lösa uppgiften. Daniel är beroende av perfekta skidor och att loppet går som han önskar det. Vi såg på Anna Haag hur snabbt man kan förlora viktiga sekunder om skidorna inte sitter som stöpt.

Johan Olsson, Stockviks SF
Var 9:a och bäste svensk på 15 km klassisk. Inte något som Johan var nöjd med. Han slet oerhört med att hålla täten i stafetten i Ulricehamn. Borde vara i bättre form nu, men han möter en Iivo Niskanen som krossade allt och alla på 15 km. Dessutom bronsvinnaren Niklas Dyrhaug. Det blir en tuff resa för Johan.

Marcus Hellner, Gällivare Skidallians
Ensam svensk om att vara med i medaljstriden i skiathlon. Stod dessutom över 15 km klassisk och borde komma fräsch till start i stafetten. Marcus är i dagsläge kanske Sveriges starkaste kort i stafetten. Gjorde en mycket bra stafett-insats i Ulricehamn. Men han möter självaste Martin Johnsrud Sundby.

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Blir det fågel eller fisk? Calle har inte visat form i VM i år. Han har klagat på skidorna, journalisterna har klagat på formen. Var 10:a på 15 km klassisk. Är dock rutinerad i den här situationen och vet att han har en bra avslutning. Men det har också dom andra. Blir inte favorit om han skulle komma in i stadion tillsammans med Krogh och/eller Ustiugov. Men han kan slå vem som helst om han har dagen och tänker positivt.

 

FINN HÅGEN KROGH är Norges avslutare och tar över efter Petter Northug jr. Han önskar inte en avslutning tillsammans med Sergey Ustiugov. Foto: NORDIC FOCUS
FINN HÅGEN KROGH är Norges avslutare och tar över efter Petter Northug jr. Han önskar inte en avslutning tillsammans med Sergey Ustiugov. Foto: NORDIC FOCUS

Favoriter
Norge har inte förlorat en mästerskapsstafett på många år. Kommer troligen inte att göra det den här gången heller. Enda osäkerhetsmomentet är Finn Hågen Krogh som ersätter Petter Northug jr på slutsträckan. Krogh är kanske den bäste avslutaren, men om han går ut tillsammans med Ustiugov kan han få det jobbigt att haka på.

Utmanare
Ryssland
har ett mycket bra lag trots saknaden av Legkov, Vylegzhanin och Belov. Frågetecknet är unga Alexey Chervotkin på tredjesträckan. Han har gjort bra världscupstafetten tidigare, men mot Martin Johnsrud Sundby får han tuffast möjligt motstånd.
Finland har lite samma förutsättningar som dom svenska damerna hade det. Hoppas gå ifrån på den andra sträckan genom Iivo Niskanen. Det kan mycket väl hända, men först skall Jauhojärvi vara med på startsträckan och därefter har hemmanationen ett osäkert kort i Lari Lehtonen på tredjesträckan.
Sverige har kanske det jämnaste laget vid sidan om Norge. Men ingen av dom fyra kan ha en dålig dag, då blir det ingen medalj. Jag tror det blir medalj, men den kommer inte gratis eller så lätt som i Falun. Här är det flera med i kampen.
Frankrike har inte visat framfötterna i årets VM. Dom tre första åkarna är normalt tillräckligt bra för att vara med i täten, men navslutaren Clement Parisse är ett osäkert kort.
Schweiz får tillbaka Dario Cologna, men är liksom tyskarna för ojämna för en medalj. Kazakstan kan vara med i täten på förstasträckan genom Alexei Poltoranin, men övriga lag försvinner på vägen.

 

Så går tävlingen till
Gemensam start för alla lag. Varje sträcka är 10 km. Dom två första går i klassisk stil, sedan växlar man till en annan bana och fristil på sträcka 3 och 4.
Första laget i mål vinner.

Banans svårigheter
Två olika banor som man känner väl nu. Den klassiska delen har två tuffa stigningar vid 1 och knappa 2 km. Ganska lätt in till stadion. Var på vakt ut från stadion, det är ganska tungt här också.
Den sista banan för fristil är också hård med tuffare backar. Utgången är hård och den samma som man åkte på teamsprinten. Ingen av banorna är speciellt lätta, och med in- och utgångarna till stadion blir det tufft och det kommer inte att bli många lag tillsammans i slutet.

Så gick det senast
VM Falun 2015:
Guld: 
     NOR, (Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen, Petter Northug jr)
Silver:    SWE, (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)
Brons:    FRA, (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Adrien Backscheider)

 

STARTLISTA

HERRAR, 4x10 km (C-C-F-F)
 

1     NORWAY           NOR     
TØNSETH Didrik      1991           Fischer
DYRHAUG Niklas      1987           Fischer
SUNDBY Martin Johnsrud      1984           Fischer
KROGH Finn Hågen      1990           Fischer
 
2     SWEDEN           SWE     
RICKARDSSON Daniel      1982           Fischer
OLSSON Johan      1980           Fischer
HELLNER Marcus      1985           Fischer
HALFVARSSON Calle      1989           Fischer

 
3     FRANCE           FRA     
GAILLARD Jean Marc      1980           Salomon
MANIFICAT Maurice      1986           Salomon
DUVILLARD Robin      1983           Rossignol
PARISSE Clement      1993           Salomon
 
4     RUSSIAN FEDERATION           RUS     
LARKOV Andrey      1989           Fischer
BESSMERTNYKH Alexander      1986           Madshus
CHERVOTKIN Alexey      1995           Fischer
USTIUGOV Sergey      1992           Fischer
 
5     SWITZERLAND           SUI     
RUEESCH Jason      1994           
BAUMANN Jonas      1990           Atomic
COLOGNA Dario      1986           Fischer
PERL Curdin      1984           Rossignol
 
6     ITALY           ITA     
DE FABIANI Francesco      1993           Salomon
NOECKLER Dietmar      1988           Fischer
SALVADORI Giandomenico      1992           Atomic
PELLEGRINO Federico      1990           Rossignol
 
7     GERMANY           GER     
BING Thomas      1990           Rossignol
DOBLER Jonas      1991           Fischer
NOTZ Florian      1992           Fischer
BOEGL Lucas      1990           
 
8     FINLAND           FIN     
JAUHOJÄRVI Sami      1981           Oneway
NISKANEN Iivo      1992           Rossignol
LEHTONEN Lari      1987           
HEIKKINEN Matti      1983           Salomon
 
9     CZECH REPUBLIC           CZE     
JAKS Martin      1986           Rossignol
BAUER Lukas      1977           Fischer
NOVAK Michal      1996           Salomon
KNOP Petr      1994           Fischer
 
10     CANADA           CAN     
KILLICK Graeme      1989           Fischer
KERSHAW Devon      1982           Fischer
HARVEY Alex      1988           Salomon
VALJAS Len      1988           Fischer
 
11     UNITED STATES OF AMERICA           USA     
BRATRUD Kyle      1993           
BJORNSEN Erik      1991           Rossignol
ELLIOTT Tad      1988           Salomon
HAMILTON Simeon      1987           Fischer
 
12     KAZAKHSTAN           KAZ     
POLTORANIN Alexey      1987           Fischer
VOLOTKA Denis      1985           
KLIMIN Olzhas      1996           
VELICHKO Yevgeniy      1987           Fischer
 
13     POLAND           POL     
BURY Dominik      1996           Fischer
ANTOLEC Jan      1990           Fischer
STAREGA Maciej      1990           Fischer
KLISZ Pawel      1992           Fischer
 
14     ESTONIA           EST     
RANKEL Raido      1990           Fischer
KARP Algo      1985           Fischer
TAMMJÄRV Karel      1989           Fischer
REHEMAA Aivar      1982           Fischer
 
15     UKRAINE           UKR     
KRASOVSKYI Oleksii      1994           Fischer
ORLYK Andrii      1998           
PEREKHODA Ruslan      1987           Fischer
YOLTUKHOVSKYY Oleg      1987           
 
16     ROMANIA           RUM     
PEPENE Paul Constantin      1988           Fischer
POPA Raul Mihai      1997           
HOGIU Petrica      1991           Fischer
CIOANCA Alin Florin      1995           

 

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.