Mobile Version
Desktop Version
Mora 120304 VasaloppetJšrgen Brink vinnersin tredje raka seger i Vasaloppet och fŒr segerkram av kranskullan Johanna AxelssonFoto Nisse Schmidt

Jörgen går för en fjärde seger!

Jörgen Brink nöjer sig inte med tre vasaloppssegrar. Nu har han bestämt sig:
Det blir en satsning mot en fjärde seger för hälsingegrabben Brink.

 

- Det stora målet är att vinna Vasaloppet igen, säger Brink till TT.

Och med tre raka segrar lär han bli favorit också nästa år. Hans vassa spurt har varit segervapnet till killen som också har en egen förmåga att komma starkt mot slutet av dom långa loppen.

Men med tre segrar i bagaget var det ingen klarhet att ”Brinken” skulle fortsätta satsa vidare.

-För mig är detta en form av livskvalitet, jag tycker fortfarande det är kul och kan leva på skidåkningen. Men jag kommer att dra ner på antalet träningstimmar nästa säsong. De senaste säsongerna har jag tränat runt 800 timmar, säger han.

Några ändringar blir det i träningen, bland annat mer intesiva pass med högre puls. Det skall göra att Jörgen hittar formen lite tidigare för att också kunna kämpa om segern i Ski Classics, där han var trea totalt i år.

Beslutet att satsa vidare på Vasaloppet och Ski Classics gör också att Jörgen Brink fortsätter i sitt norska Team United Bakeries med Thomas Alsgaard som teamledare. ”Brinken” skriver på för två nya år, men han understryker att han tar ett år i taget.

 

 

Del |
Evertsbergsrännet top-3 (kopia)

Joakim Engström vann i Evertsberg

Lite i skuggan av skid-SM i Ånnaboda arrangerades Evertsbergsrännet på klassisk vasaloppsmark under lördagen. Snabbast av alla på den 43 km långa banan var Joakim Engström från IFK Mora.
Den förre landslagsmannen på rullskidor var 10 sekunder före Tobias Hansson och Robert Eriksson som spurtade om andraplatsen.

 

Les mer
PETTER o KONGEN (kopia)

Petter Northug jr visade fram VM-formen

Petter Northug jr visade fram formen som skall ge VM-guld på Lugnet i Falun. Vid norska mästerskapens skiathlontävling i Røros under lördagen gjorde han en enorm upphämtning på dom sista 500 metrarna och säkrade guldet efter 30 kilometer.
- Nu åker jag till höghöjdsträning och laddar inför VM, meddelade skidkungen efteråt.

 

Les mer
TOP-3 damer skiathlon (kopia)

Heidi Weng säkrade första NM-guldet

Heidi Weng har länge fått stå i skuggan av Marit Bjørgen och Therese Johaug, men när dom båda storstjärnorna redan hade åkte till höghöjdsträning inför VM passade Heidi på att vinna sitt första NM-guld vid norska mästerskapens skiathlon-tävling i Røros under lördagen.

 

Les mer
EMIL i Bruks 14-1 (kopia)

Emil nobbar hög höjd

Siktar på SM-titeln i sprint istället:

De bästa sprintdamerna, Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, missar söndagens SM-sprint och åker till höghöjdsuppladdning i stället.  Emil Jönsson, Mora, gör dock tvärtom och bör bli mästare i dagens sprint, om nu inte Teodor Peterson, Umeå, kvicknar till.

Les mer
Herrmedaljörer 15 km (kopia)

Flera bilder från skid-SM i Ånnaboda

Här kommer flera bilder från lördagens fristilslopp för damer och herrar vid skid-SM i Ånnaboda utanför Örebro.

Les mer
Damer U23_redigerad-1 (kopia)

Fina resultat av U23-åkarna på SM

Trots att SM kolliderar med JVM och U23V-M kom U23-deltagarna hyggligt framme i resultatlistorna vid lördagens tävlingar.

Titlarna gick till Gabriel Thorn i herrklassen från den känna idrottsfamiljen i Bengtsfors. Och litet mer överraskande var det att Evelina Bångman, Offerdal, tog damtiteln efter att ha kommit på personbästa åttonde plats i hela damtävlingen. Marginalen till Charlotte Kalla var dock tre minuter.

Les mer
GOLBERG NM-sprint (kopia)

Vann i världscupen - vräktes till VM

Norges VM-lag till Falun är klart:

Pål Golberg blev den stora förloraren då Norge under lördagseftermiddagen presenterade sin VM-trupp till Falun. Han vann världscupsprinten i Lillehammer i december, men får inte åka med till Sverige.
Det står också klart att båda bröderna Northug - Petter och Tomas - åker VM-sprinten på Lugnet. Det gör de tillsammans med Ola Vigen Hattestad och Eirik Brandsdal.

 

Les mer
Kalla segertid (kopia2)

Charlottes 18:e individuella SM

Charlotte Kalla, Piteå var precis så överlägsen som hon skall vara när hon på lördagen tog hem specialdistansen 10 km fri stil. Hennes 18:e individuella SM-tecken. Segermarginalen blev 1.19. När hon vann SM i fjol var det differensen 1.12 och vad det innebar i OS-form är väl känt.

Les mer
Calle Halfvarssons första SM (kopia)

Det var Calles första SM-guld

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, som lyckats bäst av svenskarna i vinterns världscup var överlägsen i lördagens SM lopp 15 km fri stil. Calle var 38 sekunder före Hudiksvallsduon Daniel Richardsson och Anders Södergren. Det var Calles första SM-guld.

Les mer
KALLA, Charlotte 016 (kopia)

Inget kunde stoppa Charlotte Kalla

Skid-SM damer 10 km fristil:

Givetvis vann Charlotte Kalla damernas 10 km fristil på SM i Ånnaboda. Hon var åter igen förkrossande överlägsen och vann med en minut och 19 sekunder före Anna Haag.
Det var Kallas tredje SM-guld den här veckan.

Les mer
CALLE skid-SM 001 (kopia)

Knock-out-seger till Calle

Skid-SM herrar 15 km fristil:

Calle Halfvarsson tog revansch för vurpan i skiathlon då han utklassade alla och vann ett mycket överlägset guld på 15 km fristil vid skid-SM i Ånnaboda.
Han var hela 37,9 sekunder före tvåan Daniel Richardsson i ett lopp där favoriter som Johan Olsson och Marcus Hellner hamnade utanför pallen.

 

Les mer
NordicFocus

Kyllönen och Strandvall vann FM-sprint

Anne Kyllönen och Matias Strandvall vann det finska mästerskapet i sprint i Jämi under fredagen.
Det var inga stora sensationer i varken dam- eller herrklassen i den klassiska sprinten och förbundskaptenen Reijo Jylhä har många givna åkare i sin VM-trupp.

Les mer
JOHAN SM2015-3 (kopia)

Startlistor skid-SM i Ånnaboda lördag

Skid-SM i Ånnaboda utanför Örebro fortsätter under lördagen med 10 och 15 km fristil för damer respektive herrar. Det är killarna som startar först och det är sista chansen att ta en plats i VM-truppen till Falun som presenteras på söndag.

 

Les mer
LUNDGREN, Moa 002 (kopia)

Sverige stafett-femma på ungdoms-OS

Sverige slutade 5:a i den avslutande mixed-stafetten på ungdoms-OS i Liechtenstein under fredagen.
Den svenska kvartetten var inte i närheten av medaljerna, där Ryssland knäckte Norge i guldkampen och Tyskland avancerade starkt till bronsplats.

 

Les mer
TOP-3 DAMER (kopia)

Flugstad Østberg kan vinna VM-sprinten

Ingvild Flugstad Østberg vann norska mästerskapen i sprint under fredagen. Och efter loppet i Røros - en timme väster om Funäsdalen - berättade hon att seger på VM-sprinten i Falun är årets stora mål.
Och visst har Ingvild kapacitet att slå alla på Lugnet i februari.

 

Les mer
MÅLGÅNG HERRAR 001 (kopia)

Favoriterna föll i norska mästerskapen

Det som skulle ge dom sista svaren för det norska VM-laget i sprint gjorde situationen ännu svårare efter fredagens klassiska sprint i Røros. Flera av förhandsfavoriterna föll bort och till slut stod vid med en medaljtrio som ingen hade tippat:
Timo André Bakken som 1:a, Sondre Turvoll Fossli 2:a och Emil Iversen 3:a.

 

Les mer
brink_port (kopia)

Brink sjuk missar König Ludwig Lauf

Lager 157 Ski Team:s Jörgen Brink har insjuknat i en förkylning och kommer inte till start i söndagens Swix Ski Classicslopp König Ludwig Lauf, ett lopp han slutade tvåa i 2013.

 

Les mer
JACOBSSON, Hugo (kopia)

Hugo Jacobsson 8:a på ungdoms-OS

Hugo Jacobsson från Falun-Borlänge SK stod för den bästa svenska insatsen i ungdoms-OS under torsdagen. I den klassiska sprinttävlingen slutade dalaåkarna 8:a sedan han tagit sig till semifinalen.
Norrmannen Petter Stakston tog sin andra guldmedalj i Liechtenstein.

 

Les mer
JOHAUG, Therese 987

Johaug och Gløersen vann i NM

Therese Johaug och Anders Gløersen tog dom första två gulden då norska mästerskapen på skidor började under torsdagen med 10 och 15 km fristil i Røros, inte långt från Funäsdalen.
Johaug utklassade Marit Bjørgen och Gløersen var också överlägsen i herrarnas lopp.

 

Les mer
Piteås guldlag damer

Nästan defilering för PIteås damer

Kalla fixade klubbens andra raka

Piteå Elit kunde som väntat i princip defilera hem damernas SM-stafett i Ånnaboda, men så har klubben också Sveriges bästa bredd med vinnartrion Magdalena Pajala, Jenni Öberg, Charlotte Kalla samt en bra hemmareserv i Sofia Henriksson.

Det var de nämnda som såg till att klubben tog guldet med drygt en minuts marginal före IFK Mora starka trion. För nästan hela marginalen svarade Charlotta på den sista sträckan. Imponerande med tanke på att Charlotte egentligen är bättre i fri stil. Här handlade det om klassiskt på alla sträckor.

Magdalena Pajala släppt knappt tre sekunder till Moras Sofia Bleckur, som skuggades av OS-guldlagets starttjej Ida Ingemarsdotter i Åsarnas färger.  Färska sprintvärldscupettan Jennie Öberg lämnade alla bakom sig och var nio sekunder före Anna Haag. Ett nytt styrkebesked, dessutom i klassisk stil. Resten fixade alltså Charlotte Kalla på sista, där Stina Nilsson inte gick lika bra som i skithlonloppet och släppte Emma Wikén 46 sekunder närmare sig, men Moras silver var inte i fara.

Les mer