Mobile Version
Desktop Version
Mora 120304 VasaloppetJšrgen Brink vinnersin tredje raka seger i Vasaloppet och fŒr segerkram av kranskullan Johanna AxelssonFoto Nisse Schmidt

Jörgen går för en fjärde seger!

Jörgen Brink nöjer sig inte med tre vasaloppssegrar. Nu har han bestämt sig:
Det blir en satsning mot en fjärde seger för hälsingegrabben Brink.

 

- Det stora målet är att vinna Vasaloppet igen, säger Brink till TT.

Och med tre raka segrar lär han bli favorit också nästa år. Hans vassa spurt har varit segervapnet till killen som också har en egen förmåga att komma starkt mot slutet av dom långa loppen.

Men med tre segrar i bagaget var det ingen klarhet att ”Brinken” skulle fortsätta satsa vidare.

-För mig är detta en form av livskvalitet, jag tycker fortfarande det är kul och kan leva på skidåkningen. Men jag kommer att dra ner på antalet träningstimmar nästa säsong. De senaste säsongerna har jag tränat runt 800 timmar, säger han.

Några ändringar blir det i träningen, bland annat mer intesiva pass med högre puls. Det skall göra att Jörgen hittar formen lite tidigare för att också kunna kämpa om segern i Ski Classics, där han var trea totalt i år.

Beslutet att satsa vidare på Vasaloppet och Ski Classics gör också att Jörgen Brink fortsätter i sitt norska Team United Bakeries med Thomas Alsgaard som teamledare. ”Brinken” skriver på för två nya år, men han understryker att han tar ett år i taget.

 

 

Del |
JACOBSEN, Astrid U 222 (kopia)

Tung säsongsstart för Astrid Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen är ett av Norges hopp vid VM i Falun. Men Tour de Ski-tvåan från förra säsongen fick en tung start på säsongen och hon tvingades ta en träningspaus efter öppningen i Beitostölen.

 

Les mer
ERIKSSON, Jens Bruks001 (kopia)

Starka startfält i Idre-Särna-tävlingarna

Lite i skymundan av världscuppremiären i finska Kuusamo samlas ett starkt startfält till Idre-Särna-tävlingarna vid skidstadion i Idre Fjäll lördag och söndag.
Flera landslagsåkare finns på plats både i senior- och juniorklasserna, där man åker sprint på lördag och distans på söndag. Båda dagarna i fristil sedan arrangören har ändrat i programmet.

 

Les mer
LÄHTEENMÄKI, Krista 111 (kopia)

Finlands lag på hemmplan i Kuusamo

Finland har tagit ut sitt lag till världscuppremiären på hemmaplan i Ruka utanför Kuusamo i helgen. Reijo Jylhä är nygammal förbundskapten i Finland etter Magnar Dalen. Hemmanationen har både ett världscuplag och en nationell kvot i premiären.

 

Les mer
NordicFocus

Ryssland med topplag till Kuusamo

Ryssland kommer med alla sina stjärnor till världscuppremiären i finska Ruka utanför Kuusamo i helgen. Speciellt bland herrarna är det ryska laget mycket starkt, både i sprint och distans.
Nikita Kriukov och Alexei Petukhov leder sprintlaget, medan Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin är OS-medaljörer på herrsidan.

 

Les mer
NISKANEN, Kerttu 002 (kopia)

Favoriterna vann på hemmaplan

Finska Cupen i Rovaniemi:

Det blev inga stora överraskningar i helgens finska cuptävlingar i Rovaniemi. OS-segrararna i teamsprint - Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi - tog til exempel en dubbelseger på herrarnas 15 km klassisk stil.

 

Les mer
LEGKOV, Alexander 008 (kopia)

Legkov utklassade Cologna i Finland

Kampen mellan dom båda OS-mästarna Dario Cologna och Alexander Legkov i säsongens första distanstävling i finska Saariselkä i söndags blev ingen riktigt kamp.
Till det var Legkov för överlägsen, då han vann tävlingen över 15 km fristil medan Cologna först slutade på en 9:e plats.

 

Les mer
08.12.2013, Lillehammer, Norway (NOR): Eldar Roenning (NOR), Rorrignol, Swix, Rottefella- FIS world cup cross-country, 4x7.5km men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Laiho/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Återbud från Rønning, Dyrhaug in

Eldar Rønning missar för första gången världscuppremiären i finska Kuusamo. Istället kommer Niklas Dyrhaug in och tar hans plats på 15 km klassisk stil i nord-Finland.

 

Les mer
SEMI SPRINT dam Bruks (kopia)

Ändringar i Idre-Särna-tävlingarna

Många åkare kommer att tävla i Idre den kommande helgen. Men då är det viktigt att notera några viktiga ändringar i programmet:
Nu blir det fri teknik båda dagarna och tävlingarna för juniorer och seniorer har inte FIS-status.

 

Les mer
JONSSON, Magnus 012

Magnus slänger bössan - satsar långlopp

Det svenska långloppslaget SKISTART.COM-BERGSLAGEN har det stora nöjet att meddela att truppen förstärks med den OS- och VM-meriterade f.d. skidskytten Magnus Jonsson från Sollefteå.

 

Les mer
DAHLQVIST, Maja 002 (kopia)

Nobbades av landslaget - åker världscup nu

Maja Dahlqvist från Borlänge vann JVM i stafett förra året och gjorde flera uppmärksammade insatser - främst i sprinttävlingarna.
Men hon var den enda av dom fyra i JVM-laget i stafett som inte fick någon plats i ett landslag inför den här säsongen.
Nästa vecka debuterar den 20-åriga dalatjejen i världscupen!

 

Les mer
SUNDBY, Martin Johnsrud 002 kopia-2

Norges landslag till Kuusamo

Petter Northug jr är tillbaka i det norska laget till världscuppremiären i Kuusamo.
I laget finns också några åkare utanför landslagsgrupperna: Som överraskningsparet Timo André Bakken och Barbro Kvåle, två bra sprinters, som är ett par också utanför skidspåret.

 

Les mer
GRIP i Bruks 14 (kopia)

Längdlandslaget till VC-premiären

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i finska Ruka utanför Kuusamo 29-30/11.

 

Les mer
CALLE i mål i final (kopia)

Äntligen seger för Calle Halfvarsson

Calle Halfvarsson fick äntligen en fullträff vid den avslutande sprinttävlingen i Bruksvallarna.
Efter två 2:a platser, båda gångerna under en sekund från segern, körde Calle hem segern i sprintfinalen.
Fast det hände inte utan dramatik.

 

Les mer
KALLA i mål sprint (kopia)

Tredje raka för Charlotte Kalla

Ingen kunde stoppa Charlotte Kalla i Bruksvallarna. Trots att hon ”bara” var trea i prologen vann hon enkelt Bruksvallssprinten och tog sin tredje seger på tre dagar.
Men någon sprint på VM i Falun tror hon inte att det blir!

 

Les mer
GRØTAN ERIKSEN vinner (kopia)

Trippel Byåsen i herrjuniorklassen

Toppklubben Byåsen IL från Trondheim dominerade totalt i juniorklasserna i Bruksvallssprinten.
Precis efter att Julie Myhre hade vunnit damjuniorklassen tog klubbens killar tredubbelt i H17-20 med Sivert Grøtan Eriksson som segrare till slut.

 

Les mer
JULIE MYHRE vinner (kopia)

Julie slog hela svenska laget

Damernas juniorklass i Bruksvallssprinten såg tre svenska J-landslagstjejer i finalen, men det blev norskt till slut.
I Ebba Anderssons frånvaro vann Julie Myhre från Byåsen i Trondheim efter ett finallopp som blev spännande helt till slut.

 

Les mer
PETTER NORTHUG är som vanligt den mest intressanta åkaren för media vid säsongspremiären i norska Beitostölen. Här från norska mästerskapen förra säsongen. Foto: MARCELA HAVLVOA/sweski.com

Petter Northug på vinnarspåret igen

Petter Northug jr avslutade helgen i Beitostölen med seger i sprinttävlingen och visade att han är där han skall vara inför världscuppremiären i Kuusamo nästa helg.
Northug jr spurtade ner fjolårssegraren Sondre Turvoll Fossli, som har imponerat på dom norska sprintlandslagslägren under hösten.

 

Les mer
Marcs Hellner_portrait (kopia)

Marcus Hellner ”bara” 7:a i Gällivare

Marcus Hellner valde alltså hemmaplan och tävlingar på Hellnerstadion i Gällivare i helgen. Men under söndagens tävling fick Marcus rejält med stryk och var ”bara” 7:a över 15 km klassisk stil.
Vann gjorde istället ryske landslagsåkaren Evgeny Belov, som var hela 1,41 minuter före Hellner.

 

Les mer
EVEN NORTHUG prolog (kopia)

Mini-Northug snabbaste junior

Petter Northugs yngste bror Even var snabbast i herrjunior-kvalet i Bruksvallarna. Han åkte JVM-sprinten för Norge ifjol och är också en stor talang. Nu var han drygt två sekunder före Marcus Grate, Täfteå, som var bäste svensk före J-landslagsåkaren Filip Danielsson från Garphyttan.

Les mer
HEDDA i Bruksprolog (kopia)

Norsk kvalsegrare i damjuniorklassen

Julie Myhre från Byåsen i Trondheim vann D17-20-kvalet i Bruksvallarna före Hedda Bångman, Offerdal. Elina Rönnlund, IFK Umeå, som startade först var trea. Dom 30 bästa gick vidare till kvartsfinal också här.

Les mer