Mobile Version
Desktop Version
LINN SÖMSKAR visade vanlig, god rullskidsform i Dala-Järna under lördagen. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/kekstock.com
LINN SÖMSKAR visade vanlig, god rullskidsform i Dala-Järna under lördagen. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/kekstock.com

Järnarullen med VM- och VC-test

Det blev riktigt fina tävlingar och bra deltagande när den första upplagan av Järnarullen och tillika VM- och VC-test för sommarens internationella rullskidssäsong genomfördes under lördagen.

 

Över 50 åkare var anmälda, något som får betecknas som en succé och som visar att intresset för att tävla sommartid ökar. Noterbart är att flera juniorer tog chansen att göra debut i tävlingssammanhang i rullskidor.

Två tävlingar på en dag
För att komprimera programmet så genomfördes två tävlingar på samma dag. Först en supersprint på flygfältet i Dala-Järna och på eftermiddagen en distanstävling på den erkänt tuffa rullskidsbanan på Snöåns skidstadion. Då regnet hängde i luften så beslutade tävlingsjuryn att eftermiddagens tävling skulle genomföras med långsamma hjul på skidorna. Ett beslut som var mycket lyckat då tävlingarna genomfördes helt utan incidenter och nöjda åkare.
Förmiddagens sprint blev, som det nästan allt är, en spektakulär tävling. Landningsbanans bredd tillät att fyra åkare kunde åka i varje heat, något som tillför ytterligare en krydda till tävlingen.
I damklassen så tog Linn Sömskar , IFK Umeå, en säker seger före Mathilda Ruus, Åsarna IK. På tredje plats kom Jackline Lockner, Hudiksvalls IF och Moa Olsson, Falun-Borlänge SK blev fyra.
I herrklassen tog "supersprintaren" från Norge, Jostein Olafsen en imponerande seger före Victor Gustafsson , IFK Mora. Olafsen är en av de riktiga specialisterna på denna disciplinen och han visade varför idag. Tobias Westman, Göteborgs SK blev trea och Måns Sunesson, Sellnäs IF, blev fyra.
Bland juniorerna tog IFK Moras unga talang Sara Andersson hand om segern, en skaplig debut då hin inte tävlat i disciplinen tidigare. Saga Fältenhag, Högbo GIF, blev två och även för henne var det premiär i disciplinen. Nora Lindgren, Lucksta IF, blev trea och hemmaåkaren Chanell Hillgren blev fyra.
Herrjuniorernas tävling dominerades av Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK, som tag segern före juniordebuterande Ludvig Berg, Granbergdals IF. Även på bronsplatsen var den en debutant i form av Truls Gisselman, Rehns BK. Hemmaåkaren Alfred Eriksson blev fyra.

Fortsatte med distanstävling
Efter lunch och samkväm på "byn" i Dala-Järna så förflyttades tävlingarna till Snöåns skidstadion.
Linn Sömskar fortsatte åka fort på de 7,5 kilometerna som skulle avverkas och hon tog en kontrollerad seger före Moa Olsson som visade god form. Trea blev Jackline Lockner.
I herrklassen visade Victor Gustafsson fin form när han vann före Simon Anderson, Falun-Borlänge SK, som anslöt till eftermiddagens tävling. Pontus Hermansson, SK Bore, hade en tät kamp mot Johannes Eklöf, IF Hallby, om tredjeplatsen och där gick Hermansson segrande och tog den sista pallplatsen. Det gick imponerande fort, Gustafsson åkte de 15 kilometerna på dryga 28 minuter.
Sara Andersson fortsatte åka fort även på eftermiddagen och tog dagens andra seger men hon utmanades rejält av Saga Fältenhag som endast var 11 sekunder efter. Nora Lignell blev trea efter en mycket tät kamp med Erika Österman, Häverödals SK, som blev fyra.
Även herrjuniorerna fick en dubbelseger då Johan Ekberg vann med dagens största marginal av alla klasser. Truls Gisselman blev tvåa efter ett stabilt lopp och Alfred Eriksson blev trea på sin hemmabana.
Förbundskapten Johan Ericson har därmed fått många fina besked inför sommarens tävlingar, den internationella säsongen inleds med världscup i Kina 4-6 juli. Nationellt är det SM i Malmö som står näst på tur med tävlingar 1-2 juli.

Resultat från sprinttävlingen här.
Resultat från distanstävlingen här.
 

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Världscupen i Lillehammer i princip konkurs

Världscupen i Lillehammer senaste säsongen gick på en rejäl bakläxa skriver norska VG. Smällen var på hela 7,6 miljoner norska kronor och nu har man avvecklat arrangörsbolaget som stått för tävlingarna dom senaste åren.
Lillehammer kommer ändå att arrangera världscup också kommande vinter.

 

Les mer
20170128, TRITSCHER, Bernhard 003 (kopia)

Kompisarna dopade sig – han måste fortsätta

Världsstjärnan vädjar om pengar:

Bernhard Tritscher har varit i världseliten i längdåkning i tio år.
Men hans karriär har kantats av flera tråkiga dopingavslöjanden i det österrikiska landslaget. Nu senast under VM i Seefeld i vintras.
Bernhard står närmast på bar backe men han vill fortsätta och vädjar nu till sponsorer om att hjälpa honom.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Tråkigt besked för Viktor – ny operation

Viktor Thorn tvingas till en andra operation för diskbråck.
Det meddelar han på sociala medier efter att han i våras genomgick en operation för samma problem som nu visar sig inte ha blivit bra.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är egna drönare och mobiler viktigare än media?

Krönika:

Det är med glädje jag noterar att såväl förbund som landslagsåkare satsar på egen exponering på sociala plattformar. Samtidigt är jag orolig över att egna mobiler, filmkameror och drönare prioriteras framför tid och möten med traditionella medieföretag.
Det kan drabba skidsporten hårt.

 

Les mer
20190122, KARLSSON Frida 001 (kopia)

”Alla” ville ha Frida – mamma tog jobbet

Ingen tvekan om vem som är den hetaste längdåkaren i Sverige:
”Alla” ville bli Frida Karlssons nya manager.
Det slutade med att mamma Mia tar jobbet – och det hela stannar i familjen!

 

Les mer
20190712, Supersprint Idre herrar (kopia)

Maja och Anton vann supersprint i Idre

Att världsmästaren Maja Dahlqvist skulle vinna supersprinten i Idre under fredagen var ingen överraskning.
Mer glädjande var nästan att  hennes sambo Anton Hedlund skulle vinna herrarnas tävling.

 

Les mer
20190711, Fjällturen inför (kopia)

6 OS-mästare i Fjällturen på cykel

Stor idrottshelg igen i Ramundberget:

Ca 1400 glada motionärer är huvuddelen av deltagarna. Självklart deltar många av Sveriges duktigaste mountainbikecyklister och vägcyklister i Fjällturen, men också flera av Sveriges största idrottsprofiler är med och cyklar. 6 olympiska mästare, flera världsmästare och världscupvinnare som skidåkarna Stina Nilsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson och Jan Ottosson.

Les mer
20181117, ANDERSSON, Simon 010 (kopia)

Lisa K och Simon är ”riktiga femmilare”

”För att ha visat ödmjukhet, god anda och intresse för ”skidåkningens blå band”, femmilen med individuell start, i tillägg till enastående styrka i spåret, blir Lisa K. Svensson och Simon Andersson de första mottagarna av Skidhistoriska Sällskapets stipendium”.

Les mer
ECKHOFF, Tiril VM001 (kopia)

Skidskytten Tiril Eckhoff bröt ena tån

Norska världsmästaren i skidskytte Tiril Eckhoff måste basera sig på altenativ träning ett tag framåt.
Hon har nämligen brutit en tå och det hände i en ”klantig händelse”.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom


”Billans” vinnande filosofi – lita på dig själv

Krönika:

Marie-Helene ”Billan” Östlund var skiddrottning på 1980-och 90-talet och vann Sveriges första kvinnliga VM-guld individuellt när hon triumferade i tyska Oberstdorf 1987. Mycket har hänt i träningsutveckling från då till nu. Men ”Billans” filosofi för att nå världstoppen är tänkvärt än idag:  Att våga lita på sig själv.

 

Les mer
20190707, HALFVARSSON Calle (kopia)

Calle äntligen före Petter Northug jr

Calle Halfvarsson har nästan drömt mardrömmar om alla förluster mot Petter Northug jr.
Men nu torde det inte bli flera.
I lördags var svensken nära att vinna rullskidtävlingen i norska Kristiansand, medan Northug höll till i den bakre delen av fältet.

 

Les mer
20190706, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tredje raka för Linn Sömskar i Kina

Linn Sömskar gjorde rent bord och tog alla tre vinsterna i världscupen på rullskidor i Kina. Hon spurtade också hem den avslutande distanstävlingen.
I herrklassen blev det stenhårt med hemmaseger till Qiang Wang. Victor Gustafsson hade samma tid som trea i mål.

 

Les mer
20190705, LINN o KLÆBO (kopia)

Dubbel-segrar för Linn och Klæbo i Kina

Linn Sömskar och Johannes Høsflot Klæbo vann båda också den andra supersprinten över 200 meter i Beijing, Kina.
Det var inte lika varmt som dagen innan, men åkarna fick kämpa mot en tuff vind.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Sixten Jernbergpriset 2019 till Ebba

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat om tilldelningen av 2019 års pris.

 

Les mer
20190704, LINN vinner VC Kina (kopia)

Linn direkt från SM-guld till VC-seger

Klæbo vann också supersprinten i Kina:

Det är bråda dagar för Linn Sömskar.
Hon åkte direkte från dubbla SM-guld på rullskidor i Malmö til seger i världscupen över 200 meter supersprint i Kina.
Moa Olsson följde överraskande upp med ytterligare en svensk pallplats medan Johannes Høsflot Klæbo slog alla specialister och vann en helnorsk uppgörelse på herrsidan.

 

Les mer
PICHLER, Wolfgang 006 (kopia)

Pichler och Grip tillsammans mot OS

Wolfgang Pichler och Rikard Grip – det borde ju vara en bra combo.
Du trodde kanske att dom båda var borta från skidsporten i Sverige.
Men nej, nu skall både Pichler och Grip hjälpa Sverige mot flera medaljer på OS, något som båda har upplevt i sina karriärer i skidskyttelandslaget respektive längdlandslaget.

 

Les mer
20190702, GUSTAFSSON Victor 002

Linn och Victor tog SM-gulden i sprint

Victor Gustafsson, IFK Mora fick sin revansch och vann SM-guldet i sprint på rullskidor, medan Linn Sömskar åter igen var omöjlig och vann damsprinten.
Nu åker landslaget till Kina och världscupen i natt.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn är rullskids-drottningen

Vann SM-guldet suveränt igen:

Linn Sömskar är rullskids-drottningen. Hon hade inga problem med att för femte gången åka hem SM-guldet. Den enda som bjöd på riktigt motstånd var kompisen Maria Nordström, men också hon fick ge sig på dom sista två varven i Malmö.
I mål var segermarginalen 24,9 sekunder, medan Evelina Settlin på bronsplats var över halvannan minut efter.

 

Les mer
DSC_8886 (kopia)

Karl-Johan Westberg tog hem SM-guldet

Som väntat blev det en tuff spurtuppgörelse som avgjorde herrarnas distanstävling på rullskids-SM i Malmö under måndagen.
Karl-Johan Westberg från Borås drog det längsta stråt men fick hårt motstånd av Victor Gustafsson från Mora.
Det skilde endast 0,1 sekunder i mål.

 

Les mer
X

U-landslaget blir Team Svenska Spel

Nytt avtal värt över 80 miljoner kronor:

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet inleder ett långsiktigt samarbete som gör Svenska Spel till ny presenting partner till längdlandslaget. Det nya sjuåriga avtalet omfattar bland annat en extra satsning på unga talanger och är värt drygt 80 mnkr.

Les mer