Mobile Version
Desktop Version
KEK Lugnet 001

Jag tar ut Norges VM-lag till Falun

Den svåraste jobben i längdvärlden just nu anses vara att ta ut Norges VM-lag till Falun.
Därför har jag hjälpt sportchefen Åge Skinstad och hans team genom att ta ut vilka norrmän som i mina ögon bör få åka dom olika distanserna på Lugnet under VM.

 

Nu har också Norge sina nationella mästerskap den här veckan och mycket kan ändra sig efter tävlingarna i Røros som startar på torsdag.
Det finns flera åkare i världsklass som idag inte har någon säker plats i VM-truppen. Världsnamn som Pål Golberg, Sjur Røthe, Eldar Rønning och flera andra åker till NM med kniven på strupen.
Dom helt stora överraskningarna tror jag inte på i den norska VM-truppen. På damsidan är trion Marit Bjørgen, Therese Johaug och Heidi Weng givna på alla distanser. Bland herrarna åker Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug jr alla distansloppen.
Osäkerheten råder kring sprintlagen, stafettlagen och lagen i teamsprint. Här finns det många möjligheter och här kan möjligen veckans tävlingar i Røros påverka dom som skall ta ut lagen.

Här är mitt förslag till det norska VM-laget:

Torsdag 19 februari
Sprint/C herrar

Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Finn Haagen Krogh, Tomas Northug

Reserver: Petter Northug jr, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli

Kommentar: Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal och Tomas Northug har vunnit ett uttagningslopp vardera. Hattestad är OS-segrare från fjol och Brandsdal har bevisat flera gånger att han kan slå alla i klassisk sprint. Krogh leder sprintvärldscupen och bör få chansen, han petades från OS efter att först ha blivit uttagen. Nu har han bland annat VC-seger från Davos i bagaget.
Tomas Northug ställde till det med sin seger i Otepää. Behöver ett bra resultat på NM för att bekräfta platsen. Om brorsan Petter väljer att stå över den klassiska sprinten, så löser han ett problem för sprinttränaren Arild Monsen. Dessutom kan Petter träna längre på hög höjd inför VM och behöver inte komma ner i låglandet lika tidigt. Hans chanser är större på andra distanser.
Förlorarna är då Pål Golberg och Sondre Turvoll Fossli som båda varit på pallen internationellt i vinter och hade tagit plats i vilket annat lag som helst i världen.

Sprint/C damer
Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Kari Vikhagen Gjeitnes

Reserver: Kathrine Harsem, Heidi Weng

Kommentar: Här har Norge ett lag som ingen kan matcha. Dom fyra första är ganska klara, Bjørgen är regerande mästare. Østberg och Falla har båda OS-guld från 2014. Brun-Lie var på pallen senast i Otepää och jag tarmed Vikhagen Gjeitnes för stark insats på VM-banan i Falun under Skandinavisk Cup.

Lördag 21 februari
30 km skiathlon herrar

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr, Didrik Tønseth, Chris Jespersen

Reserver: Pål Golberg, Anders Gløersen, Finn Haagen Krogh, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe

Kommentar: Dario Cologna är regerande mästare och Norge har bara fyra platser. Sundby och Northug är självskrivna och båda är heta guldkandidater. Kampen om dom två sista platserna är hård. Tønseth är en allrounder som haft mycket otur: Ryggont på VM 2013 och blindtarmsoperation i Davos i december. Men han har en enorm kapacitet och var tvåa i Davos i december. Jespersen var på pallen i Tour de Ski förra säsongen, men har inte varit lika bra i år.
Golberg och Dyrhaug är lika heta kandidater, kanske avgör norska mästerskpaen. Røthe är så långt förloraren och har idag ingen VM-plats.

15 km skiathlon damer
Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Ragnhild Haga, Martine Ek Hagen

Reserver: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kristin Størmer Steira

Kommentar: Här kan Norge mycket väl ta alla medaljerna. Bjørgen, Johaug och Weng är normalt dom tre bästa åkarna om inte Charlotte Kalla hittar på något speciellt. Haga får en plats för sin fina insats i Tour de Ski och dubbla U23-världsmästaren från 2014 Martine Ek Hagen tar sista platsen efter sin första pallplats i världscupen i Rybinsk - just på den här distansen.

Söndag 22 februari
Teamsprint/F herrar

Anders Gløersen, Petter Northug jr

Reserver: Martin Johnsrud Sundby, Ola Vigen Hattestad, Finn Haagen Krogh, Pål Golberg

Kommentar. Kanske det svåraste laget att ta ut och den distans där Norge ”bommat” flest gånger i mästerskap på senare år. Teamsprinten har gått mer och mer i riktning av åkare med hög kapacitet över en längre tid. Det gör att dom rena sprintåkarna inte är så aktuella, något vi såg på Ola Vigen Hattestad i OS förra året.
Anders Gløersen har däremot imponerat och vann 15 km fristil i världscupen i Davos. Jag ser ingen som kan åka ifrån honom på förstasträckan. Sätter man då upp Petter Northug jr som ankare, borde han göra som i OS i Vancouver 2010 - alltså säkra guldet på upploppet!

Teamsprint/F damer
Ingvild Flugstad Østberg, Marit Bjørgen

Reserver: Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Heidi Weng

Kommentar: ”Never change a winning team”. Østberg och Bjørgen vann OS-guld och är en oslagbar duo. Det blir VM-guld om man inte vallar bort sig eller råkar ut för olyckor. Den enda som kan vara aktuell är i mina ögon Maiken Caspersen Falla, den individuella OS-segrarinnan på sprintdistansen.

Tisdag 24 februari
10 km/F damer

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Martine Ek Hagen

Reserver: Ingvild Flugstad Østberg, Kristin Størmer Steira, Ragnhild Haga

Kommentar: Åter igen en distans där Norge har 5 platser med den regerande mästaren. Också en distans där man mycket väl kan ta alla medaljerna. Kalla är väl enda riktiga hotet mot Norge. Jag fyller på med Astrid Uhrenholdt Jacobsen efter segern i Rybinsk och Martine Ek Hagen som behöver den här erfarenheten för framtiden.

Onsdag 25 februari
15 km/F herrar

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr, Anders Gløersen, Didirik Tønseth, Chris Jespersen

Reserver: Pål Golberg, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Finn Haagen Krogh

Kommentar: Kanske den svåraste distansen att ta ut dom fem som skall representera Norge. Petter Northug jr är regerande mästare och har friplats. Johnsrud Sundby är självskreven. Det är troligen också Gløersen efter världscupsegern i Davos. Dom sista två platserna står troligen mellan Tønseth, Jespersen, Golberg och Dyrhaug.

Torsdag 26 februari
4x5 km stafett damer

Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen

Reserver: Ingvild Flugstad Østberg, Kristin Størmer Steira, Martine Ek Hagen, Ragnhild Haga

Kommentar: Norge vill absolut inte ha någon upprepning av förlusten i Sochi, då Sverige sensationellt vann damstafetten. Jag går för rutinen. Dom tre stora med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tredjesträckan.
Men här har damtränaren Egil Kristiansen många valmöjligheter. Ragnhild Haga är ett hett namn, i såna fall kanske på startsträckan. Rutinerade Kristin Størmer Steira är inte fulltränad, men hon skulle inte göra bort sig på tredjesträckan. Sprintern Ingvild Flugstad Østberg kan också ta en sträcka.

Fredag 27 februari
4x10 km stafett herrar

Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Petter Northug jr

Reserver: Pål Golberg, Sjur Røthe, Chris Jespersen, Finn Haagen Krogh

Kommentar: Mycket svårt att välja dom fyra rätta. Enda säkra är att Petter Northug jr åker slutsträckan och att Martin Johnsrud Sundby är med i laget. Troligen kvalar inte rutinerade Eldar Rønning in i VM-laget och därmed måste nytt folk in.
Didrik Tønseth har tidigare bevisat att han grejar förstasträckan. Niklas Dyrhaug är en kämpe och när jag ”vilat” honom tidigare i VM kan han komma utvilad till stafetten. Men både Pål Golberg, Chris Jespersen, Sjur Røthe och andra kan också vara aktuella.

Lördag 28 februari
30 km/C masstart damer

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Ragnhild Haga

Reserver: Martine Ek Hagen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Kommentar: Åter igen fem åkare på start. Jag tar med Kristin Størmer Steira trots att hon inte är fulltränad. Hon tog brons på OS förra säsongen och har rutinen, men kanske orkar hon inte tremilen. Dessutom ger jag en plats till Tour de Ski-fyran Ragnhild Haga. Är dock klar på att både Martine Ek Hagen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen mycket väl kan gå in här.

Söndag 1 mars
50 km/C masstart herrar

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug jr, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth

Reserver: Pål Golberg, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen

Kommentar: Sundby och Northug åter igen säkra. Dyrhaug är bra på längre distanser och gillar klassisk stil. Dessutom är han mycket bra kompis med Northug och kan bli oerhört viktig i kampen om guldet. Tønseth är också stark i klassisk. Tord Asle Gjerdalen är utanför landslaget, men kan möjligen bli aktuell med en bra NM-insats efter sin seger i Marcialonga. Han är ”gubben i lådan” och tog brons på distansen i Oslo 2011.

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius