Mobile Version
Desktop Version
INGELA ANDERSSON (tv) och Tobias Arwidson var tvåa i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i Estland. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
INGELA ANDERSSON (tv) och Tobias Arwidson var tvåa i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i Estland. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Ingela och Tobias tvåa i IBU-Cupen

Ingela och Andersson och Tobias Arwidson slog till med en fin och meriterande andraplats i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i onsdags.
Det blev en spännande och omväxlande tävling i svåra vindförhållanden, med många bom på alla lag. Sverige var i ledningen inför det sjätte skyttet av åtta, men efter två straffrundor gick Norge förbi.

 

I mixedstafetten vann Tyskland medan Sverige hamnade på en godkänd sjätteplats, några bom för många för en topplacering.

Single mix-stafetten
Ingela inledde med god fart i spåret, men fick använda två extraskott i det första skyttet och lämnade vallen som 13:e åkare. In till stående hade hon klättrat sex placeringar och efter ytterligare tre extraskott växlade hon som åtta - 23 sekunder från täten.
Tobias tappade en placering på sitt första varv, men sköt en snabb nolla på 22 sekunder i liggande och gick ut på andra varvet som fyra - och efter det stående skyttet förde han upp Sverige i täten, trots två extraskott.
Ingela tog vid igen och var fem sekunder före Thekla Brun-Lie från Norge ut från vallen efter sitt tredje skytte, med ett extraskott  - men tyvärr åkte hon på två straffrundor i stående och fick släppa norskan förbi sig med 12 sekunder.
Tobias tog sedan in några sekunder på vägen fram till det liggande skyttet, men efter tre extraskott växte luckan till en halv minut. Därefter hjälpte det inte att han sköt snabbt och fullt i stående, för även om norrmannen Martin Feimsteinevik behövde två extraskott var avståndet betryggande - i mål skiljde det knappt 25 sekunder.  
Det var riktigt glädjande att se svenskarnas starka åkning idag. Ingela hade bara 19 sekunder upp till snabba italienskan Nicole Gontier på sina två sträckor och Tobias var 22 sekunder långsammare än David Komatz, med ett extra spurtvarv på slutsträckan - bra jobbat båda två!

Mixed-stafetten
Johanna Skottheim åkte stabilt på det första varvet och lämnade vallen som sexa, efter ett extraskott i liggande. I det stående skyttet sköt hon snabbt och fullt och gick ut på slutvarvet i ledning, strax före Tyskland och Ryssland - och de tre länderna växlade över i stort sett samtidigt. Johanna hade femte tid i spåret, 20 sekunder efter ryskan Ekaterina Moshkova, men åkte helt jämnt med Vita Semerenko!
Olga Alifiravets var först in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som sexa, efter två extraskott. Därefter plockade hon en placering med tredje bästa skjuttid i stående, trots ett extraskott - men tappade 25 sekunder på slutvarvet och växlade över nästan 40 sekunder efter täten. Totalt var Olga 39 sekunder efter fransyskan Enora Latuilliere i spåret, med nionde åktid på sträckan.
Christofer Eriksson höll både femteplatsen och avståndet uppåt efter två extraskott i liggande. Tyvärr åkte han på två straffrundor i det stående skyttet och tappade också två placeringar. Vid växling var han sjua, drygt två minuter efter tätlagen. Christofer hade sjätte åktid på sin sträcka, 30 sekunder efter tysken Matthias Dorfer.
Martin Ponsiluoma fick använda två extraskott i liggande men var fortfarande på sjunde plats inför det avslutande ståskyttet. Där klarade han sig undan med ytterligare två extraskott och klättrade upp till sjätte plats, som också blev den svenska placeringen i mål - knappt tre minuter efter segrande Tyskland. Martin hade åttonde tid i spåret på slutsträckan, 50 sekunder efter tysken David Zobel.

Sämre i individuella sprinten
Det gick inte lika bra i torsdagens individuella sprint, även om det var flera bra resultat där också. Bästa dam blev Olga Alifiravtes på en 7:e plats med bara en straffrunda i stående. Hon var 17,8 sekunder efter segrande Anastasia Zagoruiko från Ryssland.
Johanna Skottheim, som var på pallen i Kontiolahti förra veckan, blev nu 21:a efter felfritt liggande skytte men två rundor i stående. Ingela Andersson hade inte tillräckligt med fart under skidorna och hamnade på en 36:e plats med skjutresultatet 1+1. Hon var 1,39 minuter från segern.
Också i killarnas sprinttävling över 10 km dominerade ryssarna. Alexander Loginov vann med 12,4 sekunder före landsmannen Alexey Volkov trots en straffrunda i stående. Norska VM-åkaren Henrik L’Abee-Lund var trea med samma skjutresultat som Loginov, men 27,9 sekunder efter.
Tobias Arwidson sköt fullt, men också här fattades tempo för att hänga med i täten. Tobbe blev 17:e man och var 1,20 efter Loginov.
Peppe Femling åkte snabbare men fick två rundor i stående. Han var bara fem sekunder efter Tobias Arwidson i mål, det räckte till en 19:e plats. Christofer Eriksson sköt bättre än i stafetten, men också här fattades speed. Han var 29:e man, 1,50 efter täten med 1+0 på vallen.
Martin Ponsiluoma hade en helsvart dag och sköt 2+3. Därmed var han över fyra minuter efter och kan vara glad för att det inte är jaktstart i Otepää för då hade han inte fått vara med.

Resultaten hittar du här.

 

 

Del |
20180318, KYLLÖNEN, Anne 008 (kopia)

Anne Kyllönen tvingades till operation

30-åriga finska landslagsåkaren Anne Kyllönen har problem med ryggen - så stora problem att hon tvingades till operation.
Det kan förstöra stora delar av VM-säsongen för Kyllönen som också hade en problematisk säsong i vintras.

 

Les mer
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer
20170701, DYVIK, Karl-Johan 043 (kopia)

Italien väntar för seniorlandslagen

Karl-Johan Dyvik sliter och stannar hemma, men:

Toblach, i regionen Trento i norra Italien, är en etablerad världscuport på vintern. Nu står orten värd för längdlandslagets barmarksläger. Herrarna finns på plats från den 10–21 september och damerna den 17–28:e.

 

Les mer
Pontus_Nordström_varvning_2 (kopia)

Britta och Pontus vann UVK-rullen

Upplands två toppåkare i långloppscupen segrade i årets UVK-RULLEN. Världens bästa långloppsåkare Britta Johansson Norgren, Sollefteå IF och Lager 157, vann på ett imponerande sätt i damklassen och Pontus Nordström, Östervåla IF och Team Serneke, kunde också åka ifrån ett bra startfält i herrarnas tävlingsklass och vinna ganska klart.

 

Les mer
20180317, ÖBERG, Jennie 001 (kopia)

Jennie Öberg flyttar hem till Kalix

Har separerat från sambon Calle Halfvarsson:

Jennie Öberg lämnar Falun och sambon Calle Halfvarsson och flyttar hem till Kalix.
Efter en stunds fundering har hon bestämt sig för att satsa vidare trots att hon förlorade sin landslagsplats efter den förra säsongen.
Nu är det ”back to basic” för Piteå-åkaren.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Olle Dahlin blev ny IBU-president

Sverige får presidenten i IBU, det internationella skidskytteförbundet.
Olle Dahlin vann omröstningen mot Lettlands skidskyttepresident Baiba Broka med 39 mot 12 röster vid IBU-kongressen i Porec i Kroatien under fredagen.

 

Les mer