Mobile Version
Desktop Version
INGELA ANDERSSON (tv) och Tobias Arwidson var tvåa i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i Estland. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
INGELA ANDERSSON (tv) och Tobias Arwidson var tvåa i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i Estland. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Ingela och Tobias tvåa i IBU-Cupen

Ingela och Andersson och Tobias Arwidson slog till med en fin och meriterande andraplats i single mixed-stafetten i IBU-cupen i Otepää i onsdags.
Det blev en spännande och omväxlande tävling i svåra vindförhållanden, med många bom på alla lag. Sverige var i ledningen inför det sjätte skyttet av åtta, men efter två straffrundor gick Norge förbi.

 

I mixedstafetten vann Tyskland medan Sverige hamnade på en godkänd sjätteplats, några bom för många för en topplacering.

Single mix-stafetten
Ingela inledde med god fart i spåret, men fick använda två extraskott i det första skyttet och lämnade vallen som 13:e åkare. In till stående hade hon klättrat sex placeringar och efter ytterligare tre extraskott växlade hon som åtta - 23 sekunder från täten.
Tobias tappade en placering på sitt första varv, men sköt en snabb nolla på 22 sekunder i liggande och gick ut på andra varvet som fyra - och efter det stående skyttet förde han upp Sverige i täten, trots två extraskott.
Ingela tog vid igen och var fem sekunder före Thekla Brun-Lie från Norge ut från vallen efter sitt tredje skytte, med ett extraskott  - men tyvärr åkte hon på två straffrundor i stående och fick släppa norskan förbi sig med 12 sekunder.
Tobias tog sedan in några sekunder på vägen fram till det liggande skyttet, men efter tre extraskott växte luckan till en halv minut. Därefter hjälpte det inte att han sköt snabbt och fullt i stående, för även om norrmannen Martin Feimsteinevik behövde två extraskott var avståndet betryggande - i mål skiljde det knappt 25 sekunder.  
Det var riktigt glädjande att se svenskarnas starka åkning idag. Ingela hade bara 19 sekunder upp till snabba italienskan Nicole Gontier på sina två sträckor och Tobias var 22 sekunder långsammare än David Komatz, med ett extra spurtvarv på slutsträckan - bra jobbat båda två!

Mixed-stafetten
Johanna Skottheim åkte stabilt på det första varvet och lämnade vallen som sexa, efter ett extraskott i liggande. I det stående skyttet sköt hon snabbt och fullt och gick ut på slutvarvet i ledning, strax före Tyskland och Ryssland - och de tre länderna växlade över i stort sett samtidigt. Johanna hade femte tid i spåret, 20 sekunder efter ryskan Ekaterina Moshkova, men åkte helt jämnt med Vita Semerenko!
Olga Alifiravets var först in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som sexa, efter två extraskott. Därefter plockade hon en placering med tredje bästa skjuttid i stående, trots ett extraskott - men tappade 25 sekunder på slutvarvet och växlade över nästan 40 sekunder efter täten. Totalt var Olga 39 sekunder efter fransyskan Enora Latuilliere i spåret, med nionde åktid på sträckan.
Christofer Eriksson höll både femteplatsen och avståndet uppåt efter två extraskott i liggande. Tyvärr åkte han på två straffrundor i det stående skyttet och tappade också två placeringar. Vid växling var han sjua, drygt två minuter efter tätlagen. Christofer hade sjätte åktid på sin sträcka, 30 sekunder efter tysken Matthias Dorfer.
Martin Ponsiluoma fick använda två extraskott i liggande men var fortfarande på sjunde plats inför det avslutande ståskyttet. Där klarade han sig undan med ytterligare två extraskott och klättrade upp till sjätte plats, som också blev den svenska placeringen i mål - knappt tre minuter efter segrande Tyskland. Martin hade åttonde tid i spåret på slutsträckan, 50 sekunder efter tysken David Zobel.

Sämre i individuella sprinten
Det gick inte lika bra i torsdagens individuella sprint, även om det var flera bra resultat där också. Bästa dam blev Olga Alifiravtes på en 7:e plats med bara en straffrunda i stående. Hon var 17,8 sekunder efter segrande Anastasia Zagoruiko från Ryssland.
Johanna Skottheim, som var på pallen i Kontiolahti förra veckan, blev nu 21:a efter felfritt liggande skytte men två rundor i stående. Ingela Andersson hade inte tillräckligt med fart under skidorna och hamnade på en 36:e plats med skjutresultatet 1+1. Hon var 1,39 minuter från segern.
Också i killarnas sprinttävling över 10 km dominerade ryssarna. Alexander Loginov vann med 12,4 sekunder före landsmannen Alexey Volkov trots en straffrunda i stående. Norska VM-åkaren Henrik L’Abee-Lund var trea med samma skjutresultat som Loginov, men 27,9 sekunder efter.
Tobias Arwidson sköt fullt, men också här fattades tempo för att hänga med i täten. Tobbe blev 17:e man och var 1,20 efter Loginov.
Peppe Femling åkte snabbare men fick två rundor i stående. Han var bara fem sekunder efter Tobias Arwidson i mål, det räckte till en 19:e plats. Christofer Eriksson sköt bättre än i stafetten, men också här fattades speed. Han var 29:e man, 1,50 efter täten med 1+0 på vallen.
Martin Ponsiluoma hade en helsvart dag och sköt 2+3. Därmed var han över fyra minuter efter och kan vara glad för att det inte är jaktstart i Otepää för då hade han inte fått vara med.

Resultaten hittar du här.

 

 

Del |
GREVENs krönika mellomrom

Klaebo-teknik och Petter Engdahl attityd

Krönika:

Holmenkollen i juli 2018.
Fyra månader har gått sedan jag följde Holmenkollens femmil och jag såg 23-årige Petter Engdahl göra landslagsdebut på den blytunga banan.
Nu är jag på plats i den norska lejonkulan igen.
Och tänker på Petter Engdahl lopp.
För det glömmer jag aldrig.

 

Les mer
20170701, NILSSON, Stina 031 (kopia)

Här är toppnamnen i Dansbandssprinten

På torsdag är det dags för den allra första Dansbandssprinten på riktig snö i Malung. Arrangören har samlat ett startfält med flera världsstjärnor och man hoppas på storpublik när över 50.000 människor kommer till byn för att besöka Dansbandsveckan.

Här är alla toppnamnen som blir att skåda på torsdag.

Les mer
20180323, FALUN-BORLÄNGE SK - KRISTIANSEN Moa Molander, DAHLQVIST Maja, OLSSON Moa 001 (kopia)

Falun-Borlänges SM-bronslag till start

Dansbrandssprinten i Malung:

Dalarna blir starkt representerade på hemmaplan vid Dansbandssprinten i Malung på torsdag. Inte bara hemmaåkaren Stina Nilsson, men också flera landslagsåkare från både IFK Mora SK och Falun-Borlänge SK.

Från sistnämnda klubb kommer förutom OS-stjärnan Oskar Svensson bland annat hela damlaget som tog brons på SM-stafetten i Skellefteå i mars.

Les mer
20171027, GRATE, Marcus 001 (kopia)

Marcus Grate slog Oskar Svensson i Idre

Marcus Grate vann fredagens 100 meters sprint på riktig snö i Idre sedan han i finalen besegrat OS-femman Oskar Svensson.
IFK Umeå-åkaren vann därmed den första Idresprinten, medan Maja Dahlqvist som väntat körde hem segern i damklassen.

 

Les mer
20180322, DYVIK, Anna 004 (kopia)

Kan klubbkompisen rå på Stina?

Dansbandssprinten i Malung:

Stina Nilsson är givetvis det stora affischnamnet på hemmaplan i Malung. Hon utmanas av schweiziska världscupsegrarinnan Laurien Van Der Graaff, norska OS- och VM-segrarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och flera andra toppnamn.

Men kanske är den största utmaningen en klubbkompis:

Leksandstjejen Anna Dyvik – U23-världsmästare två gånger om i 2017!

Les mer
Rolf Zetterberg

Sömskar och Norum vann världscupen

Linn Sömskar och Robin Norum, båda IFK Umeå, vann världscupen på rullskidor sammanlagt efter tre dagarnas tävlande i Torsby. Linn vann alla tre etapperna, medan smålänningen Tom Fahlén från Landsbro blev dagens man bland herrarna i den 7 km långa uppförsbacken till Hovfjället på söndagens avslutande etapp.

 

Les mer
20180316,JACOBSEN, Astrid Uhrenholdt 004 (kopia)

Norska stjärnor utmanar i Malung

Dansbandssprinten på torsdag:

Två norska världsmästare – varav den ena också är olympisk mästare – utmanar den svenska eliten i Dansbandssprinten på riktig snö i Malung under torsdagen.

Niklas Dyrhaug tar sig an Calle Halfvarsson & co, medan Astrid Uhrenholdt Jacobsen skall försöka sig på Stina Nilsson på hemmaplan.

Les mer
JOHANSSON, Leo 008 IVB17 (kopia)

Sverige vann alla världscupsklasserna

Sverige var i topp i samtliga fyra klasser då världscupen på rullskidor fortsatte med masstarter i Finnsjön utanför Torsby under lördagen.
Segrarna heter Robin Norum, Linn Sömskar, Leo Johansson och Moa Hansson. Alla starka namn som avgjorde i den tuffa avslutningen mot mål.

 

Les mer
5F5A8911 (kopia)

Seger till Sömskar och Silfver

IFK Umeå dominerade VC-prologen i Torsby:

Linn Sömskar och Erik Silfver såg till att IFK Umeå vann både dam- och herrklassen vid världscup-prologen på rullskidor i Torsby under fredagseftermiddagen.
Inför en stor publik var dom båda snabbast över 1.200 meter i nästan konstant uppförsbacke, något som gjorde att flera åkare fick känna rejält på mjölksyran.

 

Les mer
20180322, DAHLQVIST, Maja 019 (kopia)

Toppåkare till Idresprinten på fredag

Det blir storfint besök i Idre under fredagen då man arrangerar Idresprinten på snö. En kort sprint mitt i byn med landslagsåkare och stjärnor från främst Falun-Borlänge SK och IFK Mora SK.
Starten går vid kyrkans parkering och målet är vid Idre Hembygdsgård. Sprinten är 100 meter klassisk åkning i lätt uppförsbacke.

 

Les mer
20180712, Charlotte Kalla o Polarbröd (kopia)

Charlotte Kalla och Polarbröd sluter avtal

Charlotte Kalla har slutit ett långsiktigt samarbetsavtal med Polarbröd som sträcker sig fram till 2021. Två aktörer från Norrbotten med siktet långt fram.

 

Les mer
OLSSON, Johan PK011 (kopia)

Johan Olsson bra också på cykel

Klart för Fjällturen på MTB:

Johan Olsson bevisade under onsdagen att han också är en mycket talangfull cyklist. I landsvägsloppet ”Forbondeloppet” på gränsen mellan Sverige og Norge i Vauldalen slutade han stark trea.
Det bäddar gott inför MTB-loppet Fjällturen den 14 juli, där flera skidåkare kommer till start.

Les mer
20180711, Kikkan bröstcancer (kopia)

Kikkan Randall har fått bröstcancer

OS-mästarinnan i teamsprint Kikkan Randall har diagnosticerats med bröstcancer. Den tidigare vinnaren av sprintvärldscpen skriver det själv på Facebook och berättar att hennes liv har tagit en dramatisk vändning.
Randall avslutade sin aktiva karriär efter världscupfinalen i Falun i vintras.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rullskidslandslaget till VC i Torsby

Svenska Skidförbundet har tagit ut landslagstruppen till världscuppremiären i Sverige.
Sommarens världscup i rullskidor inleds med en minitour i värmländska Torsby 13-15 juli.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Var är längdlandslaget sommartid?

Krönika:

Jag går rakt på sak.
Det är för dåligt med knappt en handfull svenska landslagsåkare på plats i Helsingborg när SM-veckan sommar kör fyra direktsända rullskidtävlingar i SVT.
Ointresset upprepar sig år efter år. För mig är det obegripligt att Skidförbundet inte kräver större uppslutning när PR-fönstret är vidöppet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Världscupen på rullskidor i Torsby

SK Bore och Svenska Skidförbundet bjuder in till en öppen FIS Rollerski World Cup & STS Roll Cup. Utmana världseliten i en 3-dagars mini tour den 13-15:e juli, i Torsby. Det är i nuvarande läge 100 anmälningar till tävlingarna och Sveriges och Norges landslag i Rullskidor kommer tillkomma.
 

Les mer
20180707, NORTHUG Petter (kopia)

Petter Northug tillbaka på vinnarspåret

- Det är väl 7-8 år sedan jag vann senast och det kan fort bli 7-8 år till nästa gång igen, skojade Petter Northug jr sedan han vunnit lördagens rullskidtävling Kristiansand Skifestival i södra Norge.
Skidstjärnan avgjorde jaktstarten i klassisk stil genom att placera sig i täten innan upploppet där han höll undan för resten av landslagsåkarna.

 

Les mer
DSC_4220 (kopia)

Tobias Westman gjorde det igen

SM rullskidor i Helsingborg:

I en betydligt mera fartfylld tävling än hos damerna blev det en riktig klungspurt om medaljerna i herrarnas SM-tävling över 20 km rullskidor i Helsingborg.
Och precis som igår lurade veteranen Tobias Westman alla och vann sitt andra guld på två dagar!

 

Les mer
20180707, SÖMSKAR Linn vinner (kopia)

Linn Sömskar vann som väntat

SM rullskidor - bara 7 damer startade:

Linn Sömskar vann som väntat SM rullskidor över 15 km i Helsingborg. Avslutningen blev nästan en repris på fredagens sprint och IFK Umeå-åkaren använda samma spår för att hitta fram till guldet.
Men med endast 7 damer på start blev det en tråkigt tillställning.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Att våga utmana homo-tabun inom längd

Två manliga norska elitskidåkare har tagit klivet ut ur skåpdörren och berättat om sin homosexualitet.  Respekt för Stian Grastveit och Mathias Rundgren som vågat trotsa homo-tabun och kanske därmed gett styrka och kraft till andra skidåkare att göra det samma som dem.
Idrotten och längdåkningen behöver dessa förebilder.

 

Les mer