Mobile Version
Desktop Version
ELLA HALVARSSON var en av dom bästa svenska åkarna på årets  JVM i skidskytte i schweiziska Lenzerheide. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
ELLA HALVARSSON var en av dom bästa svenska åkarna på årets JVM i skidskytte i schweiziska Lenzerheide. Foto: SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Inga blågula medaljer på JVM i skidskytte

Det blev en stark svensk laginsats av de äldre juniorerna i lördagens sprinttävlingar, i ett varmt och soligt Lenzerheide. Oskar Ohlsson och Ella Halvarsson kom båda på 19:e plats, medan Tilda Johansson hamnade på placeringen bakom.

 

Herrarnas sprint
Det var spännande att se om Oskar Ohlsson skulle lyckas följa upp den fina insatsen i stafetten, där han sköt fullt och var snabbast på sin sträcka. Han startade starkt även idag som sjua på det första varvet och  trots en bom i liggande var Oskar bara en dryg halvminut från täten på 20:e plats när han gick ut på mellanvarvet. På vägen till stående plockade han sju placeringar och hade fortfarande stora möjligheter till ett toppresultat med fullt skytte. Tyvärr blev det två bom i stället, vilket gjorde att Oskar lämnade vallen som 27:a. Tack vare fortsatt fin fart avancerade han rejält på slutvarvet och blev 19:e man i mål, 1,37 bakom segrande Vebjörn Sörum. Totalt hade Oskar 11:e åktid, 42 sekunder efter norrmannen som också var snabbast i spåret - och han hade faktiskt varit på pallen med samma skytte som i stafetten.

Malte Stefansson var bara 17 sekunder långsammare än Oskar in till det liggande skyttet och efter ett missat skott lämnade han vallen på 47:e plats, 53 sekunder bakom ledande norrmannen Vetle Paulsen. På nästa runda avancerade Malte sex placeringar och var 41:a in till stående - och trots ytterligare en bom gick han ut på slutvarvet som 34:a. Malte avslutade också starkt och klättrade till 30:e plats i mål, 2,06 från segern och en knapp halvminut bakom Oskar. I spåret var det betydligt bättre fart än senast, för den här gången var Malte bara drygt 50 sekunder långsammare än landslagskompisen, totalt 1,33 efter snabbaste man med 27:e åktid.

Inför det första skyttet var Henning Sjökvist drygt 50 sekunder från täten, men inledde fint med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 55:a. Där tappade han ytterligare en dryg minut och låg på 65:a plats in till stående. Trots en lovande start med fyra snabba träffar missade Henning tyvärr det sista skottet och gick ut på slutvarvet som 61:a. Vid sista mellantiden låg han fortfarande strax utanför de 60 som får åka i söndagens jaktstart, men efter en sista kraftansträngning klättrade han till 55:e plats i mål, 3,11 bakom Vebjörn Sörum. Totalt var Henning knappt tre minuter långsammare än norrmannen i spåret.

Viktor Brandt var sex sekunder snabbare än Henning på det första varvet och lyckades också skjuta fullt i liggande. Han lämnade vallen som 36:a, men förlorade mycket tid i spåret och låg på 62:a plats inför det stående skyttet. Där imponerade Viktor med ytterligare en nolla och gick ut på slutvarvet som 46:a. Vid sista mellantiden hade han fortfarande god marginal till en plats i jaktstarten, men tvingades sedan avbryta loppet. Det var verkligen tråkigt efter det fina nollskyttet  - dessutom med sjunde snabbaste tid, efter två serier på 50 sekunder.

Damernas sprint
På väg in till liggande var Ella Halvarsson 40 sekunder från täten och lämnade sedan vallen som 34:a, efter ett missat skott. Däremot klättrade hon fem placeringar på det andra varvet och lyckades sedan skjuta fullt i stående. Det gjorde att Ella avancerade till 19:e plats - och efter att ha varit fem placeringar bättre vid sista mellantiden blev hon också 19:e i mål som bästa svenska, 1,47 bakom ryskan Anastasia Shevchenko som sköt fullt och vann med drygt 40 sekunders marginal. Ella var 1,43 långsammare än bulgariskan Milena Todorova som var klart snabbast i spåret, men det var betydligt bättre fart än i distansloppet - och skyttet var fortsatt imponerande.

Tilda Johansson var fyra sekunder snabbare än Ella på det inledande varvet, men lämnade vallen en sekund bakom landslagskompisen på 36:e plats, även hon efter en bom i liggande. Hon avancerade sedan tre placeringar på det andra varvet - och tack vare fem fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som 23:a. Där höll hon jämna steg med Ella som ändå lyckades hålla undan, för i mål var Tilda drygt två sekunder bakom henne på 20:e plats, 1,50 från segern. Däremot var hon tre sekunder före i spåret som snabbaste svenska, totalt 1,40 efter Milena Todorova. Precis som för landsmaninnan var Tildas skytte klart godkänt även den här gången.  
 

Efter en snabb start i spåret kom Amanda Lundström in till det liggande skyttet bara en knapp halvminut från täten - och med fem fullträffar lämnade hon vallen på 13:e plats, 20 sekunder efter slovenskan Nina Zadravek. På det andra varvet fick Amanda släppa tre åkare förbi sig, men låg fortfarande på 16:e plats in till stående. Tyvärr missade hon det första skottet, men lyckades sätta resten och gick ut på slutvarvet på 15:e plats. Där tappade hon nästan en minut och fick nöja sig med 26:e plats i mål, drygt två minuter bakom Anastasia Shevchenko.  Amanda var 1,56 efter snabbaste åkare, men gjorde en stabil insats på skjutvallen. 

 

Junior-VM i Lenzerheide avslutades med fyra spännande jaktstarter där Ella Halvarsson klättrade hela 11 placeringar och blev åtta i mål - och dessutom hamnade både Alva Sköld och Amanda Lundström på 16:e plats i sina olika åldersklasser.
 
Herrar yngre juniorer
Anton Ivarsson avancerade fem placeringar på vägen till första liggande och tog dessutom in drygt 20 sekunder på täten med fjärde åktid. Tyvärr inledde han med två bom och lämnade vallen som 32:a. På nästa varv höll Anton sin placering och låg fortfarande på 32:a plats efter ytterligare en straffrunda i det andra skyttet. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i första stående klättrade han sedan till 25:e plats. Inför det avslutande skyttet var Anton en placering bättre och lämnade också vallen för sista gången på 24:e plats, trots ytterligare en bom. På slutvarvet lyckades han sedan passera två åkare och spurtade i mål som 22:a, 2,55 efter norrmannen Martin Nevland. I spåret hade Anton så bra som 11:e åktid,  55 sekunder långsammare än Martin Uldal, även han från Norge.

Damer yngre juniorer
När Alva Sköld gav sig av var det bara en straffrunda upp till topp 10, så det fanns alla möjligheter att klättra med fortsatt starkt skytte. Hon avancerade också en placering till 19:e plats inför första liggande, men åkte på en bom och lämnade vallen som 26:a. På det andra varvet fick Alva släppa en åkare förbi sig, men med fullt i andra liggande var hon tillbaka på 20:e plats. I första stående blev det ytterligare en bom, vilket gjorde att hon föll tre placeringar - och Alva låg kvar på 23:e plats in till det sista skyttet. Men tack vare fem fullträffar avancerade hon till 16:a plats och höll placeringen in i mål med 12:e tid på slutvarvet, 2,05 bakom österrikiskan Anna Gandler. I spåret var Alva bara en dryg minut långsammare än snabba fransyskan Camilla Coupe - och två bom på fyra skjutningar är ett klart godkänt resultat.  

Erika Österman hade ett betydligt sämre utgångsläge än Alva, men avancerade till 47:e plats på det första varvet och inledde med fem fullträffar i liggande. Det gjorde att hon gick ut på den andra rundan som 36:a och låg kvar på samma placering inför det andra skyttet. Där imponerade Erika med ännu en nolla och lämnade vallen på 29:e plats, men var fyra placeringar sämre in till första stående. Tyvärr åkte hon på två bom och föll till 37:e plats och efter ett tredje missat skott i det avslutande skyttet gick Erika ut på slutvarvet som 38:a. Hon hamnade till sist på 40:e plats i mål, knappt fyra minuter från segern. Erika var 1,33 efter snabbaste åkare och en knapp halvminut långsammare än Alva.

Herrar äldre juniorer
På vägen till första liggande hade Malte Stefansson näst bästa åktid och avancerade fem placeringar - och klättrade sedan vidare till 18:e plats efter fem fullträffar. På nästa varv fick han draghjälp av italienaren Tommaso Giacomel och var 16:e man in till det andra skyttet med fjärde tid i spåret - och trots en bom lämnade Malte vallen på 19:e plats. Tyvärr föll han rejält i resultatlistan efter tre missade skott i första stående och kom in till det avslutande skyttet som 29:a. Men tack vare ytterligare en nolla avancerade han sex placeringar och blev 22:a i mål, efter att ha passerat tyske distansvinnaren Max Barchewitz på slutvarvet. Malte var 2,10 bakom hans segrande landsman Danilo Riethmüller - och i spåret var han 56 sekunder långsammare än ryssen Said Karimulla Khalili med 12:e åktid -hans klart bästa insats i Lenzerheide.  

Oskar Ohlsson klättrade till 17:e plats på det inledande varvet, men åkte på hela fyra bom i första liggande och lämnade vallen som 42:a. Han plockade sedan fem placeringar på vägen till det andra skyttet - och efter fem fullträffar var Oskar 33:a ut på det tredje varvet. Där fortsatte han starkt med sjätte tid i spåret och avancerade nio placeringar. I första stående blev det tyvärr ytterligare två bom och när Oskar lämnade vallen var han tillbaka på 33:e plats. Inför det sista skyttet låg han tre placeringar bättre, men avslutade med tre bom till och fick nöja sig med 37:e plats i mål, 3,28 från segern. I spåret hade Oskar 10:e åktid, 51 sekunder efter snabbaste man och fyra sekunder före Malte. Han får glömma det här loppet snabbt och framförallt ta med sig den imponerande stafettsträckan.  

Henning Sjökvist hade ett trist utgångsläge när han gick ut bland de sista i startfältet. Han höll sin 55:e plats in till första liggande, men var en placering sämre ut på det andra varvet efter ett missat skott. Där låg han kvar även efter en bom i det andra skyttet och ytterligare två missade skott i första stående. Det var långt både framåt och bakåt i resultatlistan och efter att Henning avslutat med en femte bom blev han just 56:a i mål, nästan sju minuter efter Danilo Riethmüller. Åkmässigt var han drygt fyra minuter långsammare än Said Karimulla Khalili.

Damer äldre juniorer
Ella Halvarsson inledde med fem fullträffar i första liggande och avancerade till 18:e plats. I det andra skyttet sköt hon en bom, men behöll ändå placeringen. När Ella sedan lyckade sätta alla skotten i första stående klättrade hon rejält och gick ut på nästa runda som 10:a. Hon tappade visserligen fyra placeringar på vägen till det avslutande skyttet, men efter sin tredje nolla gick Ella ut på slutvarvet som sensationell sjua. Hon var fortfarande kvar på samma placering vid sista mellantiden, men fick släppa tyskan Juliane Früwirth förbi sig och spurtade i mål på åttonde plats, 2,11 bakom nollskytten Anastasia Shevchenko från Ryssland. Idag var Ella snabbast av svenskorna i spåret, 1,17 efter polskan Joanna Jakiela. Det var imponerande med endast en bom på fyra skjutningar - och dessutom var hon nia i själva jaktstarten.

Med sjätte åktid klättrade Amanda Lundström sju placeringar på det inledande varvet och lämnade vallen på 15:e plats, efter fem fullträffar i första liggande. Tack vare fullt även i det andra skyttet avancerade hon sedan ytterligare tre placeringar. På det tredje varvet fick Amanda släppa fyra åkare förbi sig, men trots en bom i en snabb serie på 21 sekunder i första stående låg hon fortfarande på 15:e plats. Inför det avslutande skyttet var Amanda tre placeringar sämre, men efter en felfri serie på 22 sekunder lämnade hon vallen på 11:e plats. På slutvarvet blev hon sedan passerad av fem åkare och hamnade på 16:e plats i mål, 2,31 från segern och 15 sekunder bakom Ella. I spåret var Amanda 14 sekunder långsammare, men hade så bra som åttonde tid i själva jaktstarten - och var dessutom snabbast av alla på skjutvallen, efter fyra serier på 1,41.  

Tilda Johansson kom in till första liggande på 18:e plats, strax före de andra svenskorna - och efter fullt skytte lämnade hon vallen på 14:e plats.  Hon var däremot tre placeringar sämre på väg in till det andra skyttet , där hon dessutom åkte på två bom. Det gjorde att Tilda gick ut på den tredje rundan som 29:a, men avancerade sedan en placering, trots ytterligare ett missat skott i första stående. Glädjande nog avslutade hon på bästa sätt med fem fullträffar i det sista skyttet och klättrade till 22:a plats, men blev 25:a i mål, 3,13 bakom Anastasia Shevchenko. De tre svenskorna var ytterst jämna i spåret, för Tilda var 12 sekunder efter Ella, men knappt två sekunder före Amanda - totalt 1,29 långsammare än Joanna Jakiela.  

Därmed kan vi summera ett Junior-VM som har bjudit på en stark svensk laginsats, även om vi blev utan medaljer den här gången. Men Ellas åttondeplats och ytterligare nio placeringar bland de 20 främsta är ändå ett fint facit och lovar gott inför framtiden!

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.