Mobile Version
Desktop Version
CYKELVASAN är nu Nordens största MTB-tävling. I Norge sjunker deltagarantalet som en sten i dom stora tävlingarna, men i Sverige håller Cykelvasan nivån och storleken. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet
CYKELVASAN är nu Nordens största MTB-tävling. I Norge sjunker deltagarantalet som en sten i dom stora tävlingarna, men i Sverige håller Cykelvasan nivån och storleken. Foto: NISSE SCHMIDT/Vasaloppet

Info inför Cykelvasan 2017

I år arrangeras Cykelvasan för nionde året, och även i år blir det nytt anmälningsrekord. Till Cykelvasans lopp fredag-lördag den 11–12 augusti 2017 är hittills över 23 000 cyklister anmälda – och det går fortfarande att anmäla sig till fredagsloppen. Här har vi som traditionen bjuder samlat nyheter, fakta, statistik och information inför Cykelvasan, som är Nordens största lopp på mountainbike.

Fredag den 11 augusti körs Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45 – samtliga dessa kortare lopp startar i Oxberg – samt Cykelvasan Öppet Spår med start i Sälen. Dessutom arrangeras Cykelvasasprinten i Sälen och Barnens Vasalopp cykel i Sälen och Mora. På lördag 12 augusti är det dags för det ”stora” loppet Cykelvasan 90.

Varje år sedan starten 2009 har Cykelvasan slagit nytt anmälningsrekord, så även i år! Totalt till Cykelvasans olika lopp 2017 är hittills 23 213 deltagare anmälda. Cykelvasan 90 är fulltecknad med 13 000 anmälda, men det lopp som växer allra mest är Cykelvasan Öppet Spår. Från 2733 anmälda premiäråret 2015, 4010 anmälda 2016 till i år just nu 4730 anmälda. Men även övriga cykellopp noterar en ökning jämfört med ifjol.

Det finns fortfarande platser kvar till fredagsloppen. Direktanmälan till dessa lopp kan göras online fram till och med onsdag eller på plats under torsdag och fredag.

Anmälningsläget tisdag 2017-08-08 kl 09.00
Anmälda till Ungdomscykelvasan (32 km): 232 (tävling)
Anmälda till Cykelvasan 30 (32 km): 2903 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 45 (45 km): 2348 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan Öppet Spår (94 km): 4730 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 90 (94 km): 13 000 (tävlings- och motionsklass)

I Cykelvasan 90 på lördag är 12 procent av de anmälda deltagarna kvinnor. (Totalt i hela Cykelvasan utgör kvinnorna 22 procent.)
Cykelvasasprinten – öppet kval för allmänheten och ”genrep” för eliten
Cykelvasasprinten räknas nu som en fullvärdig del av Vasaloppets cykeltävlingar under sommarveckan. Sprinten är ett uppvisningslopp för särskilt inbjudna elitcyklister i Lindvallen, Sälen, där en publikvänlig, rolig och teknisk bana byggs i nedre delen av Lindvallens slalombackar. En nyhet för 2017 är att Cykelvasasprintens öppna kval för allmänheten kommer att avgöras redan på torsdagskvällen.

- Öppet kval till Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, torsdag 10 augusti kl 18.00–19.00. Med cykel och hjälm får vem som helst ställa upp. Ingen föranmälan krävs och det är ingen deltagaravgift. Man kör ett varv på sprintbanan och de tre snabbaste damerna och de tre snabbaste herrarna går vidare till att utmana de inbjudna elitcyklisterna i Cykelvasasprinten på fredagen.

- Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, fredag 11 augusti kl. 15.00
Inbjudna elitcyklister gör upp om segern i Cykelvasasprinten 2017. Här får de chansen att ”känna på varandra” inför lördagens uppgörelser i Cykelvasan 90. Dam- och herrklassen som består av cirka 20 cyklister kommer i år att delas upp i tre semifinalheat där de två snabbaste från varje heat går vidare till finalen. Damerna kommer liksom förra året att ha en egen final. I båda klasserna tilldelas prispengar till segraren. Varje lopp är två varv. Kom och heja!

Barnens Vasalopp cykel
Förutom ovanstående lopp genomförs dessutom Barnens Vasalopp cykel för de allra yngsta upp till cirka 10 år: I Sälen den 11 augusti och i Mora den 12 augusti. Alla cyklar en kort sträcka, har nummerlapp och får diplom och medalj.

Tidigare start för damerna i Cykelvasan 90 även i år
2016 presenterades en nyhet i och med att damernas tävlingsklass i Cykelvasan 90 startade i Sälen redan kl 07.30, 45 minuter före herrarnas tävlingsklass kl 08.15. Cykelvasans gruppstarter gör att det till skillnad från vinterns Vasalopp är en relativt enkel åtgärd att låta damerna starta tidigare. Därmed får de främsta damerna åka på egen hand och kan varken hindras eller få draghjälp av herrarna. Cirka 55 damer är anmälda till tävlingsklassen 2017, medan herrarna är cirka 650 stycken. (Första startgrupp i motionsklassen startar kl 08.30.)

Banförändringar i Cykelvasan Under åren har miljonbelopp investerats i Vasaloppsarenan för att minska asfaltsträckorna. I stället har grusvägar och stigar anlagts. För första gången går nu hela sträckan utanför trafikerad väg. Från tolv vägkorsningar 2009 återstår endast en vägkorsning i Evertsberg som fortfarande är kvar.

Till 2017 års lopp har Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår fått en ny sträckning på 2,5 kilometer mellan Ringnäsvägen och Mångsbodarna. Där deltagarna tidigare cyklade på landsvägen, har nu Vasaloppsspåret förstärkts och preparerats för cykling och dessutom har en cirka 350 meter lång och 3,6 meter bred trätrall byggts på sträckan. Årets nya sträckning påverkar inte totalsträckans längd och det är heller inga större höjdskillnader från föregående år.

Se Vasaloppets sportchef Tommy Höglund berätta om årets nyheter: https://www.youtube.com/watch?v=huqUAOIYD2o

Se Vasaloppets arenachef Anders Holmberg berätta om den nya sträckningen http://www.vasaloppet.se/nyheter/se-den-nya-strackningen-i-cykelvasan-2017

Favoriter i Cykelvasan 90
Förra året kunde damsegraren Jennie Stenerhag defilera in i mål medan det i herrklassen krävdes målfoto innan Lucas Eriksson kunde utropas som segrare. Frågan är: Vem vinner 2017? Blir det svenskt eller norskt?

Emil Lindgren vann SM i MTB-maraton (90 km) i Motala i lördags knappt före Matthias Wengelin. Emil vann därefter Finnmarksturen (68 km) i söndags, sekunden före Matthias Wengelin och Michael Olsson. Det är dock Olsson som leder Långloppscupen före Lindgren. Noterbart är att det är cyklister från Team Serneke Allebike CK som vunnit samtliga sju tävlingar i Långloppscupen: Michael Olsson, Emil Lindgren, Dennis Wahlqvist och Fredrik Ludvigsson. Matthias Wengelin, som vann den allra första Cykelvasan 2009, kör för Örebrocyklisterna.

Norges Vidar Mehl har varit sexa, fyra, nia de tre senaste åren i Cykelvasan och han vann Grenserittet i lördags. Förra årets bäste norrman, Fredrik Haraldseth som kom sjua 2016, finns också i startlistan. Haraldseth kom tvåa i Grenserittet, bara tre sekunder bakom Vidar Mehl.

Cykelvasans mesta segrare heter Jennie Stenerhag och hon har chansen att ta sin fjärde seger, varav den tredje i följd. Jennie leder Långloppscupen och har vunnit alla de fem deltävlingar som hon ställt upp i, senast Finnmarksturen i helgen. Hon vann även SM-titeln i lördags före Åsa Erlandsson.

Cykelvasan är Jennie Stenerhags största mål den här säsongen, men hon utmanas från Norge av bland andra Hildegunn Gjertrud Hovdenak, segrare i Cykelvasan 2014 (och tvåa efter Stenerhag 2015), samt Gunn-Rita Dahle Flesjå, OS-guldmedaljör i Aten 2004. På VM i juni i Tyskland blev Flesjå trea och Stenerhag sjua.

Cykla säkert 2017
Vasaloppsorganisationen har nu under några år jobbat hårt med projektet ”Cykla Säkert”, som är Vasaloppets satsning för tryggare cykling under Cykelvasan. Vasaloppet vill att alla deltagare ska känna sig trygga och säkra på sin färd ner mot målet i Mora. Efter Cykelvasan 2016 kunde Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson konstatera att arbetet med att minska olyckorna hade gett märkbart resultat: ”Ett intensivt arbete med information till cyklisterna i kombination med förbättringar i banan och seedning har gett bra resultat.”

För den som ska delta i Cykelvasan 2017 är det viktigt att ha koll på skyltar och banmarkeringar. Det finns även pedagogiska Youtube-filmer att se. Läs mer och se filmerna på:
http://www.vasaloppet.se/lopp/cykellopp/cykelvasan90/traning-och-kost/cykla-sakert

På startplatserna i Sälen och Oxberg samt vid målområdet Mora finns i samband med Cykelvasan möjlighet att gå igenom sin cykel och utrustning i särskilda säkerhetskontroller.
Tidsstraff för nedskräpning
Till vinterveckan 2017 införde Vasaloppet ett tidstillägg på 15 minuter om en deltagare blev påkommen med att kasta skräp i naturen. En åtgärd som gav bra resultat och som gäller även under Vasaloppets sommarvecka.

Vasaloppet sätter upp skyltar och tydliga symboler som visar var det är tillåtet att kasta skräp. Under cykelloppen finns totalt 13 skräpzoner, bestående av stora nät, utplacerade för att underlätta för deltagarna att pricka rätt i farten. Dessa zoner är alltså ett komplement till de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna där deltagarna också har möjlighet att bli av med sitt skräp. Precis som under vinterveckan är det bildbevis som gäller för att kunna utdöma tidsstraff mot en deltagare. Ett antal kontrollanter kommer att finnas längs banan vars uppgift är att försöka fånga de som bryter mot regeln på bild.

När det gäller elitåkarna i Cykelvasan 90 förs, precis som under vinterveckan, en särskild dialog med dem där Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret. Något som alla team som Vasaloppet varit i kontakt med ställer sig helt bakom.
Län och nationer 2017
Samtliga län i Sverige har minst 100 anmälda deltagare i Cykelvasan 2017. Följande sex län har alla mer än 1000 anmälda cyklister: Stockholms län (3787 anmälda deltagare), Västra Götalands län (3636), Dalarnas län (1927), Uppsala län (1186), Skåne län (1127), Gävleborgs län (1066).

Cykelvasans fem lopp 2017 har deltagare från 30 olika nationer, inklusive Sverige. De fem största nationerna (förutom Sverige) är Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Storbritannien. Över 700 norska deltagare är anmälda. Deltagarna i Cykelvasan 2017 är i åldrarna 8 till 83 år! (Läns- och nationssiffrorna per den 3/8 2017.)
Tidigare segrare
Hela 13 olika cyklister har tagit hem de 16 segerkransarna i Cykelvasan sedan starten 2009. Jennie Stenerhag har vunnit tre gånger och Jesper Dahlström två. Flest pallplatser bland herrarna har Magnus Darvell och Matthias Wengelin tre stycken vardera, och bland damerna Hanna Bergman och Jennie Stenerhag med fyra stycken pallplatser. I herrklassen har det bara blivit svenska segrar, medan det två gånger blivit utländsk (finsk och norsk) damseger.

Tidigare segrare i Cykelvasan, damer
2009 Hanna Bergman, Falu CK, 3.09.05
2010 Emmy Thelberg, Härnösands CK, 2.54.53
2011 Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
2012 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.02.06
2013 Alexandra Engen, GHOST Factory RT/Jönköpings CK, 2.55.37
2014 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, 2.53.44 (Rekordtid!)
2015 Jennie Stenerhag, Falu CK, 2.57.22
2016 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.07.49

Tidigare segrare i Cykelvasan, herrar
2009 Matthias Wengelin, Cykloteket RT, 2.43.27
2010 Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna, 2.39.00 (Rekordtid!)
2011 Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32
2012 Jesper Dahlström, Team Cykelcity, 2.47.20
2013 Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, 2.43.01
2014 Johan Landström, Motala AIF/SCOTT 2.45.59
2015 Alexander Wetterhall, Team Tre Berg - BIANCHI, 2.44.35
2016 Lucas Eriksson, Serneke Allebike CK, 2.40.04

Tio bästa Cykelvasan i 90 2016
Damer

1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03.07.49
2 Ida Jansson, (SWE) Falu CK/Team Lapierr..., 03.08.04
3 Felicia Ferner, (SWE) Borlänge CK, 03.08.48
4 Nellie Larsson, (SWE) CKX, 03.11.29
5 Angelica Edvardsson, (SWE) Cykloteket Racing Team, 03.17.10
6 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK/Boddan Cycl..., 03.17.11
7 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03.17.13
8 Erika Jepson, (SWE) Ckx, 03.17.18
9 Johanna Sömskar, (SWE) Norbergs CK, 03.18.25
10 Fanny Kjellqvist, (SWE) Godegårds SK cykel, 03.18.26

Herrar
1 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02.40.04
2 Matthias Wengelin, (SWE) Almby IK/Team Bergsl..., 02.40.04
3 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg - BIANCH..., 02.40.04
4 Edwin Wilson, (SWE) Tranemo CS, 02.40.05
5 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike, 02.40.05
6 Calle Friberg, (SWE) Järfälla CK/Team Scott..., 02.41.46
7 Fredrik Haraldseth, (NOR) Hard Rock AB AX bu SWI..., 02.41.46
8 Alexander Vincent Blomqvist, (SWE) Serneke Allebike, 02.41.46
9 Vidar Mehl, (NOR) Sepura Toyota racing w..., 02.41.46
10 Jocke Bernström, (SWE) Motala Aif Cykel, 02.41.46

Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2016 av Jennie Stenerhag, Falu CK, tid 1.43.08 och Emil Lindgren, Serneke Allebike CK, tid 1.29.13.

Deltagarstatistik genom åren (alla distanser)
Cykelvasan 2009: Anmälda/Startande/I mål: 1 911/1 760/1 747
Cykelvasan 2010: Anmälda/Startande/I mål: 4 479/4 077/4 045
Cykelvasan 2011: Anmälda/Startande/I mål: 7 874/7 180/7 031
Cykelvasan 2012: Anmälda/Startande/I mål: 12 840/10 629/10 475
Cykelvasan 2013: Anmälda/Startande/I mål: 16 855/14 811/14 546
Cykelvasan 2014: Anmälda/Startande/I mål: 16 927/15 291/15 122
Cykelvasan 2015: Anmälda/Startande/I mål: 19 991/18 000/17 708
Cykelvasan 2016: Anmälda/Startande/I mål: 22 094/19 305/18 987
Cykelvasan 2017: Anmälda hittills: 23 213

Några kända namn i Cykelvasan 90 den 12 augusti 2017
Emma Igelström, fyrfaldig världsmästare i simning
Tomas Gustafson, trefaldig OS-guldmedaljör i skridsko, bragdguldvinnare 1988
Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare i enduro, trea i Mästarnas Mästare 2016
Anders Jonell, tävlade i puckelpist i OS 1994
Magnus Erlingmark, f d fotbollsspelare, bl a VM-brons 1994
Susanne Ljungskog, VM-guld i landsvägscykling 2002 och 2003, bragdguldvinnare 2002
Anna Wijk, världens bästa innebandyspelare 2015, 4 VM-guld
Staffan Larsson, Vasaloppssegrare 1999
Petter Wastå, f d fotbollsmålvakt i Kalmar FF, SM-guld 2008
Rikard Tynell, långloppskidsåkare Team Tynell
Kristina Roberto, långloppskidåkare med flera topp-10 i Vasaloppet/Tjejvasan
Sven von Holst, VM-general för Falun2015, styrelseordförande Vasaloppet, f d elitsimmare
Christian ”Chris Dangerous” Grahn, trummis i rockbandet The Hives
Carl-Johan Paulin, reklamfotograf
Peter Helander, riksdagsman

Fler profiler:
Calle Johansson, f d NHL-proffs, kör Cykelvasan 45
Mats Gren, f d fotbollsproffs, kör Cykelvasan Öppet Spår

Ungefärliga passertider Cykelvasan 90 den 12 augusti 2017
Om täten håller en medelhastighet av 35 km/timme och de långsammaste cyklar i 10 km/timme blir de ungefärliga passertiderna för damtäten, herrtäten respektive sista åkaren:
Start Sälen – 07.30 08.15 13.15
Smågan – 07.48 08.30 14.00
Mångsbodarna – 08.17 08.55 15.10
Risberg – 08.38 09.13 16.00
Evertsberg – 09.15 09.45 17.30 (repet dras 16.45)
Oxberg – 09.46 10.11 18.45
Hökberg – 10.05 10.27 19.30 (repet dras 18.45)
Eldris – 10.27 10.46 20.25
Mål Mora – 10.46 11.02 21.10

SVT sänder två dagar
Även i år är Sveriges Television på plats och sänder från Cykelvasan 90. Fredagen den 11 augusti kl 19.00 direktsänds ett införprogram i SVT Play och på söndag, den 13 augusti, visas ett 45 minuter långt sammandrag kl 18.15–19.00 i SVT1. Kommentator Björn Becksmo. Programmet kommer även att kunna ses på SVT Play i sex månader framåt.
https://www.svt.se/sport

Följ deltagare
För första gången sker direktsändning från loppen på Vasaloppets Facebooksida. Sändningstider: Fredag 11 augusti från kl 08.45. Lördag 12 augusti från kl 07.15.
https://www.facebook.com/vasaloppetofficial

Liveresultat och målgångskamera finns som vanligt på vasaloppet.se. Det går även att beställa bevakning på enskilda åkare via sms och i den uppdaterade gratisappen ”Vasaloppet sommar”. Läs mer: http://www.vasaloppet.se/lopp/cykellopp/cykelvasan90/folj-deltagare

Vasaloppsradion sänder
Lyssna på Sälen 107,5 MHz, Oxberg/Älvdalen 89,1 MHz och Mora 94,1 MHz, eller på webben eller i mobilen www.vasaloppsradion.se
Fredag 11 augusti: Vasaloppsstudion från kl 12.00
Lördag 12 augusti: Direktsändning Cykelvasan 90 från kl 07.00, Vasaloppsstudion från cirka kl 11.00

Kranskulla och kransmas 2017
Årets kranskulla och kransmas är Lydia Sundin och Linus Rapp (båda från Mora).

Åtta lopp i följd
162 personer har genomfört huvudloppet Cykelvasan 90 samtliga åtta åren 2009–2016. År 2018 firar Cykelvasan tioårsjubileum.

3 x 90 km
Kalenderåret 2014 var första gången som man kunde göra ”Vasaloppstrippeln” i sin fulla längd, det vill säga Vasaloppet/Öppet Spår (skidåkning), Cykelvasan 90/Cykelvasan Öppet Spår (cykling) samt Ultravasan 90 (löpning). Då var det 14 personer som stod för den bedriften. 2017 är det över 100 som tänker färdas 90 km på såväl skidor, cykel som löpning. Cyklingen är alltså del två i Vasaloppstrippeln.

Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00

 

Del |
IMG_0409[1]

Jonna hemlig gäst på U-läget

Den hemliga gästen på skidförbundets sommarläger för ungdomar i åldern 9-13 år i Lycksele var A-landlagets unga springstjärna Jonna Sundling.
Det var populärt bland dom 67 deltagarna, som bland annat fick träna med och utmana Jonna.

 

Les mer
CALLE TIV-17 (kopia)

Calle överlägsen i Toppidrettsveka

Trots regn och svåra förhållanden hade Calle Halfvarsson inga som helst problem att hålla undan i den 15 km långa jaktstarten i klassisk stil i Toppidrettsveka i Trondheim.
Sågmyra-åkaren utklassade stora delar av världseliten och vann med 1 minut och 14 sekunder före Johannes Høsflot Klæbo och med Petter Northug jr som trea.

 

Les mer
HAAG, Anna 030 IVB17 (kopia)

Anna Haag vann finalen i Trondheim

Anna Haag spurtade lite överraskande hem masstarten i Trondheim som avslutade Toppidrettsveka 2017. Heidi Weng kontrollerade totalen men Linn Sömskar var trea i finalen och blev till slut tvåa totalt.
En stark svensk insats i kamp med flera av Norges största damstjärnor.

 

Les mer
JOHANSSON, Marcus SMrull17 (kopia)

Hårt tempo på SM i Borås

Den svenska sommaren 2017 fortsatte med att vara både sval och blåsig när SM-avslutningen i rullskidor inleddes med individuella tävlingarna under lördagen.
Trots det lite bistra vädret så var stämningen god för både åkare och publik trivdes fint och arrangerande Hestra IF fick många vitsord för arrangemanget. Den flacka banan visade sig vara ett riktigt kraftprov där ingen fick något gratis och många skidåkare var rejält trötta i mål.

 

Les mer
KLÆBO, Johannes Høsflot 007 (kopia)

Klæbo slog tillbaka - Calle fyra

Johannes Høsflot Klæbo slog tillbaka och vann fredagens andra etapp i Toppidrettsveka. Då hade åkarna förflyttat sig till Trondheim och det handlade om en sprint i fristil.
Calle Halfvarsson var fyra igen och ligger bra till inför lördagens avslutande jaktstart. I damklassen blev Linn Sömskar tvåa den här gången.

 

Les mer
HALFVARSSON, Calle 002 IVB17 (kopia)

Bara Cologna före Calle i Norge

Calle Halfvarsson klappade igen käften på Petter Northug jr och samtliga norrmän på den tuffaste etappen av Toppidrettsveka i Norge. Efter 24 km masstart i fristil med en 3 km lång backe upp till målet var det bara schweizaren Dario Cologna som var före Calle.
Svensken blev endast slagen med 10,8 sekunder.

 

Les mer
HAAG, Anna 012 IVB17 (kopia)

Styrkebesked av Anna och Ebba

Fyra åkare var totalt överlägsna på damernas andra etapp av Toppidrettsveka i Norge - det 24 km långa masstartsloppet från Aure till Brekka i fristil.
Två norskor och två svenskor var mer än fyra minuter före resten. Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tog dubbelseger, men Anna Haag och Ebba Andersson följde strax efter.

 

Les mer
AUNE, Pål Trøan 021 Bø17 (kopia)

Pål Trøan Aune vann sprinten

Halfvarsson slog ut Northug i Norge:

Calle Halfvarsson vann sin kvartsfinal och slog ut Petter Northug jr i sprinten i Toppidrettsveka i norska Aure. Därmed leder han 1-0 i prestige-duellen.
Men det var formstarke Pål Trøan Aune som vann den klassiska sprinten och som nu ser ut till att bli ett namn att räkna med i den norska OS-diskussionen i sprint kommande vinter.

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 011 IVB17 (kopia)

Linn Sömskar vann också i Norge

Linn Sömskar fortsätter att imponera på rullskidor. Den nyblivna VM-drottningen vann också första etappen av Toppidrettsveka i Norge, en klassisk sprint i Aure. Bakom sig hade hon norska landslagsstjärnor som Kathrine Harsem,Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

 

Les mer
Sälen-Mora 160820Ultravasan och VasastafettenFoto Nisse Schmidt

Inför Ultravasan, Vasastafetten och Vasakvartetten

På lördag 19 augusti möts världens löparelit och tusentals motionärer samtidigt i Vasaloppsarenan. Här bjuder vi på en hel del fakta, statistik och kuriosa inför den fjärde Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den allra första Vasakvartetten. Löpare från 28 nationer är anmälda. Över 100 deltagare har dessutom chansen att fullborda en Vasaloppstrippel 2017.

 

Les mer
HALFVARSSON, Calle 034 IVB17 (kopia)

Calle vs Northug i prestige-duell

Världseliten till Toppidrettsveka i Norge:

- Jag är bättre än både Northug och Sundby, säger Calle Halfvarsson enligt Expressen.
- Halfvarsson kan hålla käften till han vunnit något stort, kontrar Petter Northug jr.
Den här veckan möts dom båda i en riktig prestige-duell i norska Toppidrettsveka i Trondheim.

 

Les mer
Kalla i Vålådalen 2017 (kopia)

Charlotte Kalla bättre än någonsin?

Är Charlotte Kalla bättre än någonsin?
Hon har nyss fyllt 30 år och verkar vara på gång mot något stort i OS-säsongen 2018. Nyligen utklassade hon den internationella eliten i Norge och för SVT sprudlar Kalla när dom träffar henne.

 

Les mer
VC Madona damer last day (kopia)

Robin och Victor tog dubbelseger

Robin Norum och Victor Gustafsson höll lätt undan i jaktstarten i världscupen på rullskidor i Madona i Lettland under söndagen. Den här gången var IFK Moras Victor Gustafsson den snabbaste och tog in knappa fyra sekunder på ledande Robin Norum från IFK Umeå.
Men Robin vann med 12,2 sekunder totalt.

 

Les mer
WC rullis Madona 2017-dag1 (kopia)

Svenska herrarna bäst i Madona

Dubbelseger i herrklassen och seger i juniorklassen av dom svenska herrarna vid lördagens världscup på rullskidor i Madona i Lettland var överlägset.
Damerna var också starka med två pallplatser i seniorklassen och en bland juniorerna.

 

Les mer
Segrare Cykelvasan 2017 (kopia)

Jennie och Jonas vann Cykelvasan 2017

Jennie Stenerhag och Jonas Ahlstrand vann mountainbikeloppet Cykelvasan 2017. Det var Stenerhags tredje raka och fjärde seger totalt i loppet. För tidigare landsvägsproffset Jonas Ahlstrand var det första segern. För nionde året i rad avgjordes i dag Cykelvasan 90 mellan Sälen och Mora med 13 000 anmälda deltagare!

Les mer
KLÆBO, Johannes Høsflot 007 (kopia)

Johannes H. Klæbo spurtslog Northug

Räkna med unge Johannes Høsflot Klæbo också kommande vinter. Norges genombrottsman från i vintras är på god väg mot en form som kan göra konkurrenterna skrämda inför OS i Pyeongchang.
Under torsdagskvällen spurtslog han Petter Northug jr och stora delar av det norska landslaget i en rullskidtävling i Trysil nära svenska gränsen.

 

Les mer
FOSSLI, Sondre Turvoll 003 SC17 (kopia)

Två norska stjärnor är skadade

Två av Norges OS-hopp på herrsidan sliter med skador.
Värst är det för sprintern Sondre Turvoll Fossli som har problem med ryggen.
Men även Martin Johnsrud Sundby har problem efter att han föll på rullskidor i måndags.

 

Les mer
170807-ski-team-sweden-rollerski-2017 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC i Lettland

Efter ett fantastiskt VM på hemmaplan är det nu dags för världscupshelg i Lettland. Förbundskapten Johan Ericson har tagit ut ett lag på åtta åkare till tävlingarna i Madona.

 

Les mer
JOHANSSON, Leo 008 IVB17 (kopia)

Skidgym i Torsby kör Alliansloppet

För femte året startar längdeleverna på Torsby idrottsgymnasium höstterminen med kick-off i samband med Alliansloppet.

– Vi har alltid superkul i Trollhättan, säger Leo Johansson, nyblivne juniorvärldsmästaren på rullskidor.

Les mer
Idre 110813Tredje Cykelvasan Sälen-MoraFoto Nisse Schmidt

Info inför Cykelvasan 2017

I år arrangeras Cykelvasan för nionde året, och även i år blir det nytt anmälningsrekord. Till Cykelvasans lopp fredag-lördag den 11–12 augusti 2017 är hittills över 23 000 cyklister anmälda – och det går fortfarande att anmäla sig till fredagsloppen. Här har vi som traditionen bjuder samlat nyheter, fakta, statistik och information inför Cykelvasan, som är Nordens största lopp på mountainbike.

Les mer