Mobile Version
Desktop Version

In med Jonna & co i A-laget!

Sverige har världens bästa damjuniorer.
Snälla skidförbundet: Skicka inte dom här tjejerna till något U23-lag där dom stagnerar i utvecklingen.
Låt Jonna Sundling & co gå rakt in i A-laget och träna och tävla med Charlotte Kalla och dom andra!

 

Kjell-Erik2
JONNA SUNDLING och dom andra juniorstjärnorna bör gå rakt in i A-laget och inte behöva ha en mellanstation som ett U-lag! Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
JONNA SUNDLING och dom andra juniorstjärnorna bör gå rakt in i A-laget och inte behöva ha en mellanstation som ett U-lag! Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Efter en härlig vecka på JVM och U23-VM i Val di Fiemme kan jag bara konstatera att Sveriges juniorer håller världsklass - både på dam- och herrsidan.
Samtidigt noterar jag också att våra U23-åkare har en bra bit upp till dom bästa i sin klass.
Jag tycker skidförbundet skall se över hela sin landslagsmodell. Det verkar inte som steget med U23-landslag fungerar för att få upp senioråkare i världseliten. Låt hellre dom här junioråkarna vi nu har gå direkt in i A-laget - utvidga gärna A-laget till dubbel storlek.

Det är inte utan bakgrund att jag föreslår det här.
Jag kommer väl ihåg när min bästa kompis Inge Bråten plockade med Charlotte Kalla till världscupfinalen i Sapporo som 19-åringen. En liten, nyfiken tjej från Norrbotten som fick oerhört med nyttig erfarenhet av vad det vill säga att vara med i världseliten.
Etter snart 25 år på världscupcirkusen som resande speaker (och ibland clown) i hela världen har jag sett att Sverige genom åren har svårt att slussa åkare från juniorstjärnor till senioreliten.

Ett bra exempel såg jag då jag var speaker på U23-VM i Otepää 2011. Fredrik “Lill-Blixten” Jonsson gjorde ett jättelopp på 30 km skiathlon och var 5:a. Han matchade toppåkare som Evgeniy Belov och Alex Harvey, som idag tillhör världseliten.
Men Fredrik hamnade i U-laget och fick bara tillfälligt känna på hetluften. Då blev det för tufft dom gångar han fick chansen, även om han blixtrade till några gånger - som i stafetten i Lahtis för några år sedan.
Idag är Carl Quicklund, Gustav Eriksson, Simon Andersson, Evelina Settlin, Julia Svan, Marika Sundin och flera andra i samma situation. Dom är en bit efter dom bästa, men låt dom träna och tävla med dom bästa. Då kommer någon att ta steget upp - precis som Calle Halfvarsson har gjort det.

Åtminstone borde dom individuella medaljörerna från JVM gå rakt in i A-laget. Skit i om Oskar Svensson är junior också nästa år. Det är ingen garanti för att han är bättre om 4-5 år än vad han är nästa år!
Thomas Wassberg var 23 år då han vann sitt första OS-guld…

På damsidan är det väl med handen på hjärtat också några av dom som idag är med som skulle behöva yngre krafter att tävla mot. Kanske både Jonna Sundling, Sofia Henriksson och flera kommer att göra åkare som Anna Haag, Emma Wikén och andra som verkar ha tappat stinget bättre igen med hårdare konkurrens.

Till slut från JVM: Res dig, Marcus Ruus! En dag som du hade i stafetten har vi alla ibland. Jag vet vad du kan och du får nya chanser!

 

Kaoset i Ski Classics
Många har reagerat efter helgens kaos i König Ludwig Lauf, som var den tredje deltävlingen i Swix Ski Classics.
Jag gjorde det samma. Att se världseliten i långlopp åka slalom mellan motionärer som blivit varvade är inte kul - varken för åkare, media, sponsorer eller fans.
Jag förstår inte helt hur loppets TD, norrmannen Torbjörn Broks Pettersen, kan försvara det. Som det såg ut på slutet i Oberammergau hade det faktisk varit bättre utan att köra loppet och visa det i TV.
Men - nu var jag inte där och känner inte alla fakta - det enklaste måste väl ha varit att skjuta på starten för motionärerna så att eliten var ute på andra varvet när dom startade.
Ski Classics tål inte flera såna händelser efter skating-kritiken i Marcialonga och kaoset i König Ludwig Lauf. Skall man bli en fullvärdig produkt på TV så måste motionärerna hållas undan det som har med TV-bilderna av eliten att göra.
Dom får gärna synas i bilder från kön, men inte som störande element för elitåkarna som kämpar i täten.

Monsens dundertavla
Avslutar den här krönikan med fd Sverige-tränaren Arild Monsens huvudvärk inför OS i Sochi.
Han har sågats flitigt av norska längdexperter för sin uttagning av tre åkare till OS-sprinten redan innan den sista världscupen i Toblach.
Jag menar också att det här var en av “dom mest korkade uttagningar som jag sett”. Att ställa en dubbel världsmästare som Ola Vigen Hattestad mot ett guldhopp som Petter Northug om den sista platsen är ju idiotiskt.
Finn Hågen Krogh har inte vunnit internationellt sedan nyårsdagen ifjol då han körde hem sprinten i Val Müstair under Tour de Ski. Anders Gløersen vann sprinten i Davos före jul, men har sedan strulat och haft svårt att både kvala in och ta sig vidare från kvartsfinalerna.
Ola Vigen Hattestad blev - med all rätt - mycket förbannad (det brukar han inte bli, han är en lugn och förnuftig man). Han frågade vad han måste göra för att få åka i Sochi. Fick vaga svar om NM och Toblach.
Hattestad svarade med seger i båda, något som gjort att oavsett vad Monsen & co nu hittar på så blir det fel. Han har helt enkelt satt sig själv i en omöjlig situation.
Om jag vore i samma sits - något jag är glad att jag inte är - skulle jag ha tagit bort en av dom redan uttagna åkarna (Krogh eller Gløersen) och kört med både Hattestad och Northug.
Men det blir ju också fel…

Del |