Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Krönika:

Här är ”Gripens” tre dilemman

Förbundskaptenen Rikard Grip har tagit ut landslagen inför OS-säsongen 2018.
Operation ”Make Sweden great again” har startat - förhoppningsvis med bättre resultat än Donald Duck på andra sidan.
Men det finns utmaningar, här har jag listat det som jag tycker är dom tre största dilemman för ”Gripen” inför den kommande säsongen.

 

1)    Tunt på herrsidan
Det är ju ingen nyhet. Den svenska bredden på herrsidan är inte tillräckligt bra för att vi kan fylla på när etablerade åkare försvinner - som nu Johan Olsson.
När Norge har över 500 anmälda på NM 10 km och kring 200 av dom i princip håller toppnivå så vet vi att det är en bit igen.
Det här gör Sverige mycket sårbara på herrsidan. Vi misslyckades på JVM i vintras och det är ingen ny ”Ebba Andersson” som det verkar. En åkare som Karl-Johan Dyvik kom till exempel inte med i landslagsgruppen efter sitt silver på U23-VM 2016, men nu fick han en plats utan några sådana resultat. Det borde väl strängt tagit varit tvärt om.
Jag tycker det är bra att både Viktor Thorn och Axel Ekström finns i A-laget, dom har potential. Däremot är jag mera osäker på åldersgruppen under dessa två.
En åkare som till exempel Anders Svanebo har tagit steg på hemmaplan, men han är inte i närheten av att vinna en världscup - åtminstone inte än. Det är ett för stort glapp från dom 3-4 som är etablerade i toppen till dom som kommer under. Därför är Sverige också väldigt sårbara när någon av dessa toppåkarna blir sjuka - något som ju både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner är stup i kvarten.
Så en av ”Gripens” viktigaste uppgifter blir att få Jens Burman att ta det där sista steget, att både Viktor Thorn och Axel Ekström utvecklas ytterligare och närmar sig världseliten och att eventuellt någon yngre slår ut i full blom. Ju mer dom får känna på hetluften, ju lättare vet dom vad som behövs för att ta sig dit. Ett problem är dock att världscupskvoterna nu är så små att det är svårt att platsa.

2)    Nödvändigt med en grupp 2?
Jag ställer frågan om det är nödvändigt med en träningsgrupp 2. Är det inte bättre att dom båda grupperna tränar tillsammans hela tiden som en grupp. Nu har vi åkare som håller på att bli ”grupp-2-åkare” under hela sin karriär.
Någon berättade för mig att en åkare som Evelina Settlin går in i sitt 6:e år i grupp 2 eller U-laget som det var tidigare. Även åkare som Maria Nordström, Elin Mohlin, Simon Andersson och flera andra har nu ”ankrat” i den här andra gruppen.
Jag tror att det enda sättet att någon av dessa skall ta det sista steget är att dom tränar vid sidan av Stina Nilsson, Marcus Hellner och dom andra på alla landslagsläger. Det borde inte vara något problem för landslagsledningen att ha alla på samma ställe vid sina läger.

3)    Vad händer med U23?
Den nya träningsgrupp 3 är spännande - lite förvånande kanske att man tog med hela 24 åkare. Det blir en helt ny sits för juniorerna, som nu inte har något eget lag. Men vad jag har förstått kommer den här gruppen att splittras ibland: Juniorerna kommer att deltaga på bland annat elitlägren, medan seniorerna kommer att ha läger ihop med grupp 2 ibland.
Men om vi till exempel tar en åkare som Björn Sandström som fick åka femmilen i Holmenkollen i vintras så blir inte han nödvändigtvis bättre av att träna med killarna som håller junioråldern. Det gäller flera av dom i gruppen som nu skall försöka slå sig in i ett världscupslag med endast 6 åkare per nation i flera tävlingar.
Därför är det mycket spännande vilket upplägg man kommer att presentera för den här gruppen - för här är nog avståndet störst mellan dom som kommit längst i sin utveckling och dom som för första gången får träna med landslaget som juniorer.
Några reagerar kanske också på att man inte har med yngre juniorer. Förbundet har sagt att dom tas hand om av skidgym och deras tränare. Jag kan köpa den, men påminner om att både Charlotte Kalla och Ebba Andersson redan i tidiga juniorår visade att dom snart var flygfärdiga i internationella sammanhang.
Jag kommer mycket väl ihåg att jag hade en lång diskussion med min mentor Inge Bråten då han funderade på att ta ut Charlotte till världscupen i Changchun och Sapporo 2006 - då hade hon inte fyllt 19 år, men ingen ångrade i eftertid.
Och Ebba fick ju en VM-chans nu som sista års junior - det löste hon alldeles utmärkt.

Frågan är också om alla dom som varit med i A-landslaget i ”en generation” förtjänar en plats ett år till. Har alla den motivationen som behövs…???

När vi pratar om Charlotte Kalla så var det väl ingen stor överraskning att hon väljer samma modell som inför den gångna säsongen. Hon hade en bra säsong och får hon till en liknande vinter nästa år så blir det medaljer på OS!
Men givetvis synd för dom andra tjejerna i landslaget som skulle behöva en Charlotte Kalla att sporra mot på lägren.

 

KJELL-ERIK KRISTIANSEN, redaktör

 

Del |
20240424, ANDERSEN, Iver Tildheim 010 kopiera

Väntade landslagsgrupper i Norge

Efter att det redan har skrivits om Johannes Høsflot Klæbo och Kristine Stavaas Skistads återkomst till landslagen i Norge så var det inga stora överraskningar när det norska skidförbundet presenterade sina landslagsgrupper inför nästa säsong under onsdagen.
Men ut åker två trotjänare på herrsidan.
 

20240423, Stina till Ragde kopiera

Stina Nilsson satsar på Ski Classics

Byter sport igen, lämnar skidskyttet:

Stina Nilsson fortsätter att överraska. Nu meddelar den tidigare OS- och VM-segrarinnan på längdskidor att hon ger upp sin skidskytte-karriär och satsar på långloppen i Ski Classics.
Hon är redan upplockad av topplaget Team Ragde Charge som i året säsong tog tredubbelt i herrklassen.
 

20240413, HOEL Johan kopiera

Här är segrarna i vinterns Ski Classics

Norge tog över båda dom gula tröjorna i Ski Classics den här vintern. Medan Ida Dahl, Team Engcon och Emil Persson, Lager 157 var förra säsongens dominanter med svenskt pass gick årets segrar till Emilie Fleten, Team Ramudden och Johan Hoel, Team Ragde Charge.
Så här gick det i dom lika tävlingarna i vinterns långloppscup.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba parkerade Frida i Fjälltopploppet

Det var aldrig någon tvekan i tungviktsduellen i Fjälltopploppet i Bruksvallarna. Ebba Andersson parkerade Frida Karlsson och alla andra och vann med tre och en halv minut.
Dessutom vann pojkvännen Gustaf Berglund herrklassen före klubbkompisen i IFK Mora Axel Jutterström.
 

20240420, SVENDSEN, Anna 010 kopiera

Anna Svendsen avslutar sin karriär

Den norska landslagsåkaren Anna Svendsen, 34 avslutar sin karriär.
– Ett nytt kapitel i livet står för tur, skriver åkaren från Tromsö i norra Norge som nu börjar jobba som sjuksköterska.
 

20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.