Mobile Version
Desktop Version
ALEXANDER LEGKOV kommer nu med sin förklaring till OS-avstängninen. Han menar sig oskyldigt dömd och förstår inte varför han stängts av. Han har aldrig testat positivt trots extremt många tester. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo
ALEXANDER LEGKOV kommer nu med sin förklaring till OS-avstängningen. Han menar sig oskyldigt dömd och förstår inte varför han stängts av. Han har aldrig testat positivt trots extremt många tester. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo

Här är Alexander Legkovs förklaring

Den avstängde och på livstid OS-diskvalificerade Alexander Legkov har nu kommit med sin förklaring på IOC:s beslut. Han hävdar sin oskuld och pekar på hur många gånger han blivit testat och att han inte någon gång har testat positivt. Legkov menar att han dömts utan några bevis och han säger att han står upp och kämpar som den rättmässiga OS-mästaren på femmilen från Sochi 2014.

Här är Alexander Legkovs förklaring som skickades ut under måndagskvällen (med risk för några små fel i översättningen från ryska):

Det tog lång tid för mig att hitta ord för att beskriva vad jag känner.
För några dagar sedan, har IOK och Oswald disciplinnämnden beslutat att ta ifrån mig dom medaljer som jag vann i Sochi 2014, och jag och min lagkamrat Evgeniy Belov stängs av på livstid från de olympiska spelen.
De senaste dagarna sa jag ingenting till media, mina fans och alla andra idrottare eftersom jag var chockad - inte bara på grund av beslutet i frågan, men också på grund av omständigheterna. Jag vill inte be om ursäkt och jag vill inte försvara mig själv, men förklara.

I 20 år har jag givit allt för att nå det här målet, att en gång få att vinna en guldmedalj i OS. Varje idrottsman har denna dröm. Vi alla, mina motståndare från hela världen och jag har jobbat hårt varje dag. År efter år träffades vi. Vi mättade oss i många tävlingar och på många träningsläger under hela året. Jag vet vad de har gjort och de vet vad jag har gjort. Jag var glad att jag hade deras respekt och de har min respekt. Den respekten förbjuder att dem att fuska.

Under de senaste åren har jag testats ren mer än 150 gånger. Jag testades inte i Moskva eller Sochi, för jag var utomlands, i Köln, Lausanne och Dresden. Året 2013 vann jag Tour de Ski och testades ren. Den 20 mars 2013 vann jag 50 km masstart i Oslo och vi hade samma mål där som i Sochi 2014 och jag testades ren i Europa efteråt. Jag vet och mina motståndare vet att jag kan vinna en race ren och jag vet också att de kan vinna ett race rena.

Sedan 2011 har jag förberett mig med ett coachingteam från Schweiz och Tyskland. Jag är mycket tacksam att de har stöttat mig och att dom fortfarande litar på mig. Bara med deras stöd skulle jag kunna nå mina mål.
Åren före 2014 tillbringade jag det mesta av året med dem i Schweiz och Europa. I Moskva, där mitt hem är, spenderade jag bara en kort tid för besök. Alla mina motståndare och lagkamrater vet det. Under månaderna före Sochi, den tid under vilken IOC anklagade mig att jag hade förberett mig med den så kallade "cocktail", var jag utan avbrott i Europa, inte i Ryssland, och var igen noga testad i Lausanne, Köln och Dresden.

Alla substanser från vilka den så kallade "cocktail" utvecklades är kända. Det var inte en extraordinär designerdrog. Ämnerna var en del av standardtestrutinen. Om jag hade försökt använda cocktailen skulle jag ha upptäckts.
Hittills har ingen presenterat mig eller min advokat några vittnesbörd där en person hävdar att han eller hon skulle ha erbjudit mig att ta dopning eller att han eller hon hade medverkat i en oregelbunden process för att få ren urin från mig. Inte ens professor McLaren hävdade det för en enda idrottsman.
I stället har jag blivit straffad.

IOC utsåg en rättsmedicinsk expert, men de följde inte honom. De bestämde sig i motsats till honom och till skillnad från professor McLaren. Min advokat krävde DNA-analys i 10 månader och de misslyckades med att göra det för mig och alla andra idrottare. Vi var på CAS och de bestämde sig för att fakta inte uppfyllde standarden för "bekväm tillfredsställelse" som krävs för en sanktion - och IOC sa att det inte spelade någon roll och de straffade mig.
Varje idrottsman vet hur svårt det är att förklara varje dag vart du vistas och kunna ställa upp dag och natt för en dopingskontrol. För mig har det skett mer än 150 gånger. Dom diskuterade att använda chip eller GPS på oss.

Jag vill fråga mina lagkamrater, mina motståndare och alla andra idrottare: Om allt detta bevisar ingenting och inte kan skydda oss från en vag misstanke, varför gör vi det?
Vi är alla tvungna att genomgå ett sanktionsförfarande som ingen av oss kan vara säkra på är rättvist och fritt från andra intressen. Alla idrottare i vilken nation som helst kan komma i samma situation.
Det enda jag vill är att vi skall behandlas rättvist, att ha oberoende skiljemän i ett rättvist, rättsligt reglerat förfarande. Endera hos CAS/TAS eller den schweiziska federala domstolen eller vid EG-domstolen.
Istället straffade de mig.
Jag är Alexander Gennadyevich Legkov, längdskidåkare, vinnare av guldmedaljen på 50 km masstart vid OS i 2014 i Sochi och min medalj är ren.
Jag står upprätt och kämpar.

 

 

 

 

Del |
CRAWFORD, Rosanna 004 OSD16 (kopia)

Kanada vill inte tävla i Ryssland

Bojkottar världscupfinalen i Tyumen:

Kanadas landslag i skidskytte är det första laget som säger nej till att tävla i världscupfinalen i ryska Tyumen 21-25 mars 2018.
Flera nationer kan komma att följa efter och IBU får nu kritik för att man inte reagerar hårdare mot Rysslands dopingfusk i samband med OS i Sochi. Därmed kan man tvingas flytta finalen från Tyumen också den här vintern.

 

Les mer
Landslaget skidskytt 17-18 (kopia)

Skidskytte-laget är komplett till OS

Herrarnas stafettlag fick ja från SOK idag:

Nu kompletterar Sveriges Olympiska Kommitté uttagningarna till OS 2018. Tack vare söndagens fina stafett där herrstafettlaget placerade sig som fyra är de nu klara för OS! Sedan tidigare har SOK nominerat ett damstafettlag och ett mxstafettlag.

 

Les mer
KEK in the box 002 LtoN17 (kopia)

Fel på åkarna eller tävlingsprogrammet?

Krönika:

Tour de Ski riskerar att bli en B-tävling där dom största stjärnorna inte ställer upp eller planerar att hoppa av undervägs.
Mycket konstigt med tanke på att den som vinner världscupen normalt gör det mycket bra i Touren där det är 400 poäng till segraren och poäng på var och en av dom 7 etapperna.
Är det fel på åkarna eller på tävlingsprogrammet?

 

Les mer
DYRHAUG Falun17-001 (kopia)

Norge med 14 åkare i Toblach

Det norska skidförbundet har tagit ut 14 åkare till helgens världscuptävlingar i italienska Toblach. Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka i laget och man skall åka två distanstävlingar där det är jaktstart i den sista.
På damsidan skall bland annat Ingvild Flugtad Østberg försvara segern från Davos i helgen.

 

Les mer
20171110, VINSA, Lisa 002 (kopia)

Landslaget till Scan-cupen i Vuokatti

Svenska skidförbundet har tagit ut fem damer och fem herrar som ska representera Sverige vid årets första Skandinaviska cup i finska Vuokatti.

 

Les mer
Ida sprintfinal Lenzerheide (kopia)

Dessa åker världscup i Toblach

Svenska Skidförbundet har tagit ut 6 herrar och 6 damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i italienska Toblach 16–17 december.

 

Les mer
03.12.2017, Lillehammer, Norway (NOR):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Här är Klæbos program till OS

Johannes Høsflot Klæbo stod över söndagens 15 kilometer i Davos, men han har nu gjort sin tävlingsplan fram mot OS.
Det betyder att han ändrar sig och åker kommande helgs världscup i Toblach. Klæbo står dock över Tour de Ski.

 

Les mer
10.12.2017, Hochfilzen, Austria (AUT):Peppe Femling (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay men, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Sverige hade pall-möjlighet i Hochfilzen

Det svenska herrlaget i världscupstafetten i skidskytte i Hochfilzen nosade på pallen - vilket hade varit en jätteprestation före OS i Pyeongchang.
Men Fredrik Lindström drog på sig en straffrunda i skyttet då han hade chansen mot Frankrike, som också tvingades i straffrundan.

 

Les mer
20170205, BUSKQVIST, Alfred 014 (kopia)

Göteborgs-seger i Sollefteå

Alfred Buskqvist vann ICA Kvantum Racet

Alfred Buskqvist från Göteborgs-klubben IK Stern vann ICA Kvantum Racet i Sollefteå under söndagen. Han slog den trefaldige vasaloppssegraren Jörgen Brink med 12 sekunder över 10 km klassisk stil.
Även junioren Jacob Nystedt från Hudiksvalls IF var sekunden snabbare än ”Brinken”.

 

Les mer
THORN, Gabriel 015 SM17 (kopia)

Gabriel Thorn vann intern Bore-fight

Björnjakten i Älvdalen:

Gabriel Thorn vann en spurtuppgörelse mellan tre SK Bore-åkare då Björnjakten i Älvdalen avgjordes med 10 km klassisk jaktstart under söndagen. Det var bara en sekund mellan Gabriel och klubbkompisarna Filip Danielsson och Oscar Persson.

Les mer
20171111, FREDRIKSSON, Marcus 017 (kopia)

Andra raka för Marcus Fredriksson

Marcus Fredriksson, Lycksele IF har haft en fin helg. I lördags vann han Skelleftespelen och under söndagen var han överlägsen i Tannbergloppet på hemmaplan i Lycksele.
Landslagsåkaren börjar hitta formen och växa in i seniorklassen, Marcus tillhör landslagets träningsgrupp 3.

 

Les mer
10.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Marcus Hellner (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Framgång för Hellner i Davos

Marcus Hellner avslutade mycket starkt och visade stor framgång då han slutade 6:a över 15 km fristil i Davos. Det var också en mycket nöjd Hellner som mötte media efter tävlingen.
Men ingen kunde göra något med fransmannen Maurice Manificat som trivs speciellt bra på den här banan och har vunnit här tidigare.

 

Les mer
08.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Charlotte Kalla (SWE) - FIS world cup cross-country, training, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Östberg vann igen - Kalla 8:a

Charlotte Kalla kunde inte följa upp segern i dom två senaste världscupsinsatserna i Ruka och Lillehammer utan blev 8:a över 10 km i Davos.
Ingvild Flugstad Östberg vann tävlingen - precis som hon gjorde förra året. En efterlängtad triumf för norskan som hade en krånglig säsongen förra vintern.

 

Les mer
KALLA Ulricehamn 002 (kopia)

Kalla först ut av favoriterna

Charlotte Kalla har startnummer 32 i söndagens 10 km fristil i Davos. Därmed startar hon först av dom riktigt stora favoriterna med både Heidi Weng, Marit Björgen och Krista Pärmäkoski bakom sig i startlistan.
Kalla leder fortfarande världscupen trots att hon inte åkte lördagens sprint.

 

Les mer
BRÄNNMARK, Viktor finish 005 (kopia)

Viktor Brännmark bäst i Sollefteå

Jenny Solin slog Britta Johansson Norgren och:

Piteås Viktor Brännmark tog en klar seger i Norrskogssvängen i Sollefteå under lördagen. Bland damerna blev det en tuff kamp mellan ung dom båda Sollefteå-åkarna Jenny Solin och Britta Johansson Norgren, där den yngre tog en knapp seger.

 

Les mer
Moa Lundgren Umeå tvåa (kopia)

Moa och Marcus vann Skelleftespelen

IFK Umeås Moa Lundgren slog klubbkompisen Elina Rönnlund med tre sekunder och vann Skelleftespelen över 5 km fristil under lördagen.
Bland herrarna var Marcus Fredriksson, Lycksele bäst och åkarna från landslagets träningsgrupp 3 (U-landslaget) dominerade tävlingen.

 

Les mer
20171201, LINDSTRÖM, Fredrik (kopia)

Stark upphämtning av Fredrik Lindström

Fredrik Lindström var en av dom bästa i jaktstarten i världscupen i skidskytte i Hochfilzen under lördagen. Svenskan lyfte sig från en 44:e till en 16:e plats med endast en straffrunda i första liggande skyttet och dagens bästa tid.
Johannes Thingnes Bø tog sin tredje seger för säsongen då han knäckte Martin Fourcade i sista skjutmomentet.

 

Les mer
20171203, PONSILUOMA, Martin 003 (kopia)

Sverige 3 x top-7 i IBU-cupen

Två 5:e platser i stafett och en 7:e plats till Elisabeth Högberg i sprint är dom svenska resultaten efter två dagars tävlande i IBU-cupen i schweiziska Lenzerheide.
Dom svenska insatserna har varit ojämna, men topparna har varit klart godkända.

 

Les mer
RUUS, Marcus 007 Bruks17 (kopia)

Filip och Marcus delade i Älvdalen

Filip Danielsson åkte världscup i Lillehammer förra helgen. Idag fick han nöja sig med Björnjakten i Älvdalen - tvådagarstävlingen som inleddes med 10 km fristil för herrarna.
Här fick Bore-åkaren dela segern med Åsarnas Marcus Ruus och det blir en spännande avslutning under söndagen.

 

Les mer
09.12.2017, Davos, Switzerland (SUI):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Federico Pellegrino (ITA), Alexander Bolshunov (RUS), (l-r), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Davos (SUI). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downl

Historisk seger till supertalangen Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo är bara 21 år, men han blev under lördagen redan historisk. Men sin sjätte seger i världscupen på lika många starter samt den tredje raka sprintsegern tog han nya rekorder.
Konkurrenterna var totalt chanslös på jättetalangen från Trondheim, som nu tar tävlingspaus och kanske ger ifrån sig ledningen i världscupen.

 

Les mer