Mobile Version
Desktop Version
ALEXANDER LEGKOV kommer nu med sin förklaring till OS-avstängninen. Han menar sig oskyldigt dömd och förstår inte varför han stängts av. Han har aldrig testat positivt trots extremt många tester. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo
ALEXANDER LEGKOV kommer nu med sin förklaring till OS-avstängningen. Han menar sig oskyldigt dömd och förstår inte varför han stängts av. Han har aldrig testat positivt trots extremt många tester. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo

Här är Alexander Legkovs förklaring

Den avstängde och på livstid OS-diskvalificerade Alexander Legkov har nu kommit med sin förklaring på IOC:s beslut. Han hävdar sin oskuld och pekar på hur många gånger han blivit testat och att han inte någon gång har testat positivt. Legkov menar att han dömts utan några bevis och han säger att han står upp och kämpar som den rättmässiga OS-mästaren på femmilen från Sochi 2014.

Här är Alexander Legkovs förklaring som skickades ut under måndagskvällen (med risk för några små fel i översättningen från ryska):

Det tog lång tid för mig att hitta ord för att beskriva vad jag känner.
För några dagar sedan, har IOK och Oswald disciplinnämnden beslutat att ta ifrån mig dom medaljer som jag vann i Sochi 2014, och jag och min lagkamrat Evgeniy Belov stängs av på livstid från de olympiska spelen.
De senaste dagarna sa jag ingenting till media, mina fans och alla andra idrottare eftersom jag var chockad - inte bara på grund av beslutet i frågan, men också på grund av omständigheterna. Jag vill inte be om ursäkt och jag vill inte försvara mig själv, men förklara.

I 20 år har jag givit allt för att nå det här målet, att en gång få att vinna en guldmedalj i OS. Varje idrottsman har denna dröm. Vi alla, mina motståndare från hela världen och jag har jobbat hårt varje dag. År efter år träffades vi. Vi mättade oss i många tävlingar och på många träningsläger under hela året. Jag vet vad de har gjort och de vet vad jag har gjort. Jag var glad att jag hade deras respekt och de har min respekt. Den respekten förbjuder att dem att fuska.

Under de senaste åren har jag testats ren mer än 150 gånger. Jag testades inte i Moskva eller Sochi, för jag var utomlands, i Köln, Lausanne och Dresden. Året 2013 vann jag Tour de Ski och testades ren. Den 20 mars 2013 vann jag 50 km masstart i Oslo och vi hade samma mål där som i Sochi 2014 och jag testades ren i Europa efteråt. Jag vet och mina motståndare vet att jag kan vinna en race ren och jag vet också att de kan vinna ett race rena.

Sedan 2011 har jag förberett mig med ett coachingteam från Schweiz och Tyskland. Jag är mycket tacksam att de har stöttat mig och att dom fortfarande litar på mig. Bara med deras stöd skulle jag kunna nå mina mål.
Åren före 2014 tillbringade jag det mesta av året med dem i Schweiz och Europa. I Moskva, där mitt hem är, spenderade jag bara en kort tid för besök. Alla mina motståndare och lagkamrater vet det. Under månaderna före Sochi, den tid under vilken IOC anklagade mig att jag hade förberett mig med den så kallade "cocktail", var jag utan avbrott i Europa, inte i Ryssland, och var igen noga testad i Lausanne, Köln och Dresden.

Alla substanser från vilka den så kallade "cocktail" utvecklades är kända. Det var inte en extraordinär designerdrog. Ämnerna var en del av standardtestrutinen. Om jag hade försökt använda cocktailen skulle jag ha upptäckts.
Hittills har ingen presenterat mig eller min advokat några vittnesbörd där en person hävdar att han eller hon skulle ha erbjudit mig att ta dopning eller att han eller hon hade medverkat i en oregelbunden process för att få ren urin från mig. Inte ens professor McLaren hävdade det för en enda idrottsman.
I stället har jag blivit straffad.

IOC utsåg en rättsmedicinsk expert, men de följde inte honom. De bestämde sig i motsats till honom och till skillnad från professor McLaren. Min advokat krävde DNA-analys i 10 månader och de misslyckades med att göra det för mig och alla andra idrottare. Vi var på CAS och de bestämde sig för att fakta inte uppfyllde standarden för "bekväm tillfredsställelse" som krävs för en sanktion - och IOC sa att det inte spelade någon roll och de straffade mig.
Varje idrottsman vet hur svårt det är att förklara varje dag vart du vistas och kunna ställa upp dag och natt för en dopingskontrol. För mig har det skett mer än 150 gånger. Dom diskuterade att använda chip eller GPS på oss.

Jag vill fråga mina lagkamrater, mina motståndare och alla andra idrottare: Om allt detta bevisar ingenting och inte kan skydda oss från en vag misstanke, varför gör vi det?
Vi är alla tvungna att genomgå ett sanktionsförfarande som ingen av oss kan vara säkra på är rättvist och fritt från andra intressen. Alla idrottare i vilken nation som helst kan komma i samma situation.
Det enda jag vill är att vi skall behandlas rättvist, att ha oberoende skiljemän i ett rättvist, rättsligt reglerat förfarande. Endera hos CAS/TAS eller den schweiziska federala domstolen eller vid EG-domstolen.
Istället straffade de mig.
Jag är Alexander Gennadyevich Legkov, längdskidåkare, vinnare av guldmedaljen på 50 km masstart vid OS i 2014 i Sochi och min medalj är ren.
Jag står upprätt och kämpar.

 

 

 

 

Del |
AXELSSON, Erik (kopia)

Piteå-åkare förlamad efter cykelolycka

Kompisarna från universitetet i USA samlar in pengar:

Piteås Erik Axelsson, som dom senaste säsongerna studerat i USA, har förlamats efter en cykelolycka precis innan skolstarten.
Plötsligt har livet vänts upp och ner både för Erik och hans aktiva familj hemma i Piteå.
Nu samlar kompisarna i USA in pengar för att han skall kunna få en specialgjord rullstol och komma tillbaka inom handikappidrotten.

 

Les mer
20180923, Britta i Klarälvsloppet (kopia)

Lager 157 vann dubbelt i Klarälvsloppet

Det blev Lager 157 som stack iväg med båda segercheckarna på 50.000 kronor i Klarälvsloppet mellan Uddeholm och Karlstad under söndagen.
Anton Karlsson spurtade hem herrklassen medan favoriten Britta Johansson Norgren fick kämpa hårt för att greja av fjolårssegrarinnan Maria Gräfnings i damklassen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Förklaringen håller inte FIS och Mignerey

Krönika:

FIS racingdirektör Pierre Mignerey tar självkritik efter senaste krönika:  ”Sluta slakta vårt kulturav FIS”.
Längdhövdingen erkänner ödmjukt för tidningen Aftenposten att VC-programmet 2018-2019 långt ifrån blev optimalt.
Men förklaringen till varför de längre loppen fått styrka på foten för de korta känns inte trovärdig.  För visst kan vi köra 15/30 km skiathlon på arenorna i Lillehammer, Falun och Lahti…

 

Les mer
MARIA o JENS 001 (kopia)

Se Klarälvsloppet i Värmland direkt här

Websändningen startar söndag kl.08,45:

Stora delar av långloppseliten kommer till start i söndagens Klarälvsloppet på den gamla banvallen mellan Hagfors/Uddeholm och målet i Karlstad.
Det kallas för ”Sommarens Vasalopp” och är också 90 km långt.
Du kan se loppet direkt här. Starten går 09,00 på söndagsmorgonen.

 

Les mer
20180318, KYLLÖNEN, Anne 008 (kopia)

Anne Kyllönen tvingades till operation

30-åriga finska landslagsåkaren Anne Kyllönen har problem med ryggen - så stora problem att hon tvingades till operation.
Det kan förstöra stora delar av VM-säsongen för Kyllönen som också hade en problematisk säsong i vintras.

 

Les mer
KEKs-kronika

Därför får inte ”Sebbe” kollegornas stöd

Krönika:

WADA tar in Ryssland i värmen. En skandal tycker idrottsvärlden.
Svenska OS-hjälten Sebastian Samuelsson står på barrikaderna och kämpar för en ren idrott. Han har hotats av en rysk ”dödspatrull”.
Men var är stödet från idrottskompisarna?
Det har uteblivit. Något som inte överraskar.

 

Les mer
20170107, KLÆBO, Johannes Høsflot 008 (kopia)

Klæbo fick rejält med stryk i test

Tillbaka efter tandproblem och förkylning, men:

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka efter problem med en tand och påföljande förkylning. Men han är långt ifrån i toppform.
Under onsdagskvällen tappade han rejält i det skallade ”Brå-testet” - OS-kungen slutade först på en 15:e plats. Slagen med 2,36 minuter av Didrik Tønsth.

 

Les mer
20180919, KORSGREN Lina Vasaseger 2018 (kopia)

Vasaloppssegrarinnan i nytt team

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, kommer i Visma Ski Classics, representera långloppsteamet Team Ramudden. Teamet är en satsning från Ramudden tillsammans med Korsgren, för att ge förutsättningar för nästa generations skidåkare att växa fram.

Les mer
Newspower.it

Sverige vann 3 av 4 världscuptitlar

Världscupen på rullskidor avslutades i helgen:

Sverige dominerade totalt i världscupen på rullskidor i sommar. Totalt blev det svensk seger i 3 av 4 världscuper och det blev blågult på pallen i samtliga.
I herrklassen blev det dubbelt i den totala listan genom Robin Norum och Victor Gustafsson, medan juniorerna Johan Ekberg och Moa Hansson också kom hem från finalen i Italien med världscupstrofén.

 

Les mer
2

Nu åker damlandslaget till Toblach

Damerna har varit hemma i två veckor efter det senaste lägret vid skidtunneln i Torsby. Nu är det barmarksläger i italienska Toblach som gäller.
Idag ansluter längdlandslagets damer till lägret i tyroleralperna, där herrarna tillbringat en vecka. Fyra dagar får de tillsammans innan det är dags för herrarna att åka hem.

 

Les mer
Newspower.it

Gjerdalen starkast på Alpe Cermis

Tord Asle Gjerdalen brukar trivas bra i Val di Fiemme, där han dominerat Marcialonga flera gånger. Nu var han också bäst när Guide World Tour på rullskidor avslutades med en fem mil lång etapp med målet uppe på Alpe Cermis, samma plats som Tour de Ski avslutas varje år.

 

Les mer
Newspower.it

Svenska segrar i VC-finalen i Italien

Juniorerna var på segerspåret:

Dom svenska rullskidåkarna gjorde sina saker mycket bra under helgens avslutande två tävlingar i Val di Fiemme. En tight masstart under lördagen följdes upp med en jaktstart under söndagen.
Sverige fanns med i toppen i samtliga fyra klasser och till slut blev det svensk seger i fyra av världscuperna (det återkommer vi till).

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Hansson vann i världscupen

Landsbro-junioren Moa Hansson fixade Sveriges enda seger på dom två första tävlingarna av världscupfinalen på rullskidor i Trentino i norra Italien.
Hon vann den inledande korta distansen över 2,5 km i klassisk stil. Sverige fick flera pallplatser, men det här var enda segern.

 

Les mer
20180914, multibana i Grönklitt (kopia)

Bygger rullskidbana för vanliga motionärer

Orsa-Grönklitt:

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och byggnationen har påbörjats. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering i tiden, till glädje för ett flertal olika målgrupper.

 

Les mer
Sälen-Mora 110228 Öppet SpårFina spår vid SmåganFoto Nisse Schmidt

99.847 anmälda under Vasaloppsåret 2018

Vasaloppets vintervecka 2018 och Vasaloppets sommarvecka 2018 lockade totalt 97 803 anmälda deltagare, varav 68 procent män och 32 procent kvinnor. Lägger man dessutom till loppen för de yngsta (Barnens Vasalopp skidor, cykel och löpning i både Sälen och Mora) blev det totala antalet 99 847. Det är nytt rekord för elfte året i följd.

 

Les mer
20180913, 60 åkare i MS biathlon (kopia)

60 åkare i skidskyttets masstart

Många förväntar kaos när IBU nu dubblar antalet deltagare i masstartstävlingarna från 30 till 60.
- Men vi har testat det här med bra resultat, säger dom ansvarige för det internationella förbundet som röstade genom ändringen vid IBU-kongressen i Kroatien förra veckan.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Sluta slakta vårt kulturarv FIS!

Krönika:

Slitvargarnas tid är i princip över i längdvärldscupen. FIS rensar bort de verkliga uthållighetsproven till förmån för i huvudsak snabba, TV-vänliga ”F 1-lopp” med korta åktider.
Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturav.

 

Les mer
ski-team-sweden-rollerski-2018 (kopia)

Rullskidslandslaget till VC-finalen i Italien

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen till sommarens final av rullskidsvärldscupen i Italienska Trento/Val di Fiemme.
Världscupen avslutas med en mintour som omfattar fyra etapper. I Trento startar tävlingarna med ett tufft uppförslopp i klassisk teknik 13 september. 14 september blir det supersprint i fri teknik.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Northug vill ha höjdträning i landslaget

Det norska herrlandslaget har bestämt sig för att inte träna i höjden så mycket som tidigare inför den kommande VM-säsongen.
Det retar Petter Northug jr, som menar det är oerhört viktigt att träna mycket i höjden. 32-åringen är helt klart av en annan uppfattning än landslagschefen Vidar Løfshus.

 

Les mer
20171203, HERRMANN, Denise 040 (kopia)

Skidskytte-VM till Pokljuka och Oberhof

Pokljuka i Slovenien skall arrangera VM i skidskytte 2021 och tyska Oberhof blir VM-ort i 2023. Det bestämdes på IBU-kongressen i Kroatien den gångna veckan.
Nästa VM är dock i Östersund kommande vinter. Innan Oberhof:s VM kommer också OS i Kina 2022.

 

Les mer