Mobile Version
Desktop Version
KEK Lugnet 001

Här är mitt VM-lag idag

Det är julafton idag.
Då kan man önska sig saker.
Därför har jag önskat mig ett svenskt VM-lag.
Här kan du se hur jag tror Sverige kommer att ställa upp i Falun - men mycket kan hända på dom två månader som är kvar…

 

Mitt lag har inte hänsyn till att varje land bara kan ställa upp med ett visst antal åkare. Därför kan det göra att man inte kan använda alla åkare som man vill. Det är alltid en balans mellan sprintåkare och distansåkare - formåkare och åkare som har visat resultat tidigare men som inte visat form den här säsongen.
Jag tror att Rikard Grip kommer att gå runt på ganska få åkare under VM-loppen i Falun. Speciellt på herrsidan är det ett långt språng från dom fem bästa och ner till dom andra i distansloppen.
Sedan har du frågan om hur många lopp topparna skall åka. Charlotte Kalla har redan sagt att hon avstår sprintdistansen. Calle Halfvarsson kan åka allt, men det är ett tufft beslut.
Frågotecken finns det flera av. För mig är dom största idag Johan Olsson och Marcus Hellner, men jag är inte orolig, för om man tittar bakåt så har det varit ungefär så här tidigare också. Då har båda varit i form till mästerskapen.
Dom svenska sprintåkarna har inte rosat marknaden internationellt om vi bortser från Calle Halfvarsson, som ju tillhör distansgänget. En åkare som A-landslagets Simon Persson är idag långt ifrån en VM-plats. Frågotecken är det också kring Jonna Sundling, som vann JVM så övertygande förra säsongen. Dessutom är Hanna Erikson borta fram till jul och ser ut att missa VM på hemmaplan.
Men som sagt: Mycket kan hända. Åkare kan bli sjuka och skadade, andra kan plötsligt blomma ut och kvala in i VM-laget.
Jag tar dock en chans och ger ”Gripen” det här laget i julklapp:


Torsdag 19 februari:
Damer, sprint/C

Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Magdalena Pajala, Stina Nilsson
Reserver: Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Linn Sömskar
Kommentar:
Charlotte Kalla skall inte åka den individuella sprinten på VM, hon säger att banan passar bättre för andra. Givetvis hade Charlotte varit med här om hon velat själv. Nu är Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson givna i laget. Jag tar med Hanna Falk för fina insatser i världscupen i år, även om kanske ”Falken” gillat fristilen bättre. Min sista plats går till Magdalena Pajala för att hon visat att hon kan gå hela vägen internationellt i klassiska sprintlopp.
Förstaårsseniorerna Maja Dahlqvist och Jonna Sundqvist bankar på dörren. Maja har övertygat i år, men visade i Davos att det fattas lite styrka för att orka alla loppen på den här nivån. Jonna trivs bäst i fristilen och har inte fått prova sig internationellt i vinter. Linn Sömskar är också ett alternativ.

Herrar, sprint/C
Emil Jönsson, Teodor Peterson, Jens Eriksson, Calle Halfvarsson
Reserver: Gustav Nordström, Carl Quicklund, Johan Edin, Oskar Svensson, Anton Lindblad
Kommentar:
Frågan för mig här är om Calle Halfvarsson skall åka alla distanser. Om han måste välja bort någon, kanske det här är den rätta. En åkare som Daniel Richardsson skulle inte göra bort sig i klassisk sprint, men han behövs bättre på senare distanser.
Jag tycker Emil och Teodor är givna trots att fullträffen fattas så här långt i vinter. Jens Eriksson är en stayer, bra i klassisk och har rutinen internationellt. Unga åkare som Gustav Nordström och Carl Quicklund kämpar om en plats, liksom Anton Lindblad. Än så länge ligger Gustav bäst till av dom tre. Johan Edin borde normalt vara kvalificerad, men han har en ful ovana att åka ut i kvartfinalen efter mycket starka prologer. Junioren Oskar Svensson håller seniornivå och kan skrälla.

Lördag 21 februari:
Damer, 15 km skiathlon

Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén
Reserver: Sofia Bleckur, Sofia Henriksson
Kommentar:
En av dom lättaste distanserna att ta ut det svenska laget i mina ögon. Bragdtjejerna från stafetten i Sochi får mitt förtroende. Alla fyra är hyfsat bra i båda stilarterna och har visat form även i vinter. Sofia Bleckur var visserligen 5:a i Davos och Sofia Henriksson har varit både 9:a och 12:a i världscupen. Men båda är betydligt sämre i fristil och det är nästan det viktigaste här.

Herrar, 30 km skiathlon
Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson
Reserver: Lars Nelson, Simon Andersson, Anton Lindblad, Martin Johansson
Kommentar:
Också här ett givet lag som jag ser det, speciellt om Johan Olsson är i form. Lars Nelson faller på samma grepp som Bleckur och Henriksson i damernas skiathlon. Alle dom fyra ”stora” kan hänga med i täten och blanda sig i medaljstriden. En bra distans för Sverige, där bland annat Hellner tog OS-guldet i Vancouver 2010. Calle var sjuk under OS och är en klar tillgång i laget. Martin Johansson är bra på allt, men inte världsklass som dom fyra "uttagna".

Söndag 22 februari:
Damer, teamsprint/F

Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter
Reserver: Jonna Sundling, Hanna Falk, Charlotte Kalla
Kommentar:
Bronslaget från Sochi är normalt Sveriges lag här. Stina har övertygat stort i vinter och andra platsen i Davos var hennes bästa i världscupen. Ida har styrkan, tempot och rutinen för en sådan distans, som är betydligt svårare än många tror.
Hanna Falk är på gränsen, men jag tror inte hon är lika uthållig som Stina och Ida när det drar ihop sig efter flera insatser under dagen. Jonna Sundling kommer att bli ett starkt kort i framtiden, kanske är det här för tidigt för henne.

Herrar, teamsprint/F
Emil Jönsson, Calle Halfvarsson
Reserver: Teodor Peterson, Marcus Hellner
Kommentar:
Här finns många möjligheter. Jag fastnade för Emil och Calle. Men åter igen är frågan om Calle skall åka alla distanser på VM. Det är tufft och kanske är det smart att välja bort något. Men i teamsprinten skall Sverige normalt vara med i medaljstriden.
Teodor löser också en sådan uppgift om han är i toppform, trots att han oförberedd misslyckades då han slängdes in på teamsprinten under OS i Vancouver 2010. Marcus Hellner är ett klart alternativ också om han är i toppform.

Tisdag 24 februari:
Damer, 10 km/F

Charlotte Kalla, Emma Wikén, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter
Reserver: Helene Söderlund, Sofia Bleckur
Kommentar:
Åter går jag för ”guldfyran” från Sochi. Det är många av dom samma kvaliteter som krävs här som i skiathlon. Alternativen är i mina ögon inte så många. Maria Rydqvist kunde normalt ha varit det, men hon har inte varit i närheten i vinter. Helene Söderlund har åkt bra i Scan-cupen, men därifrån till VM-nivå är det ett långt språng.

Onsdag 25 februari:
Herrar, 15 km/F

Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson
Reserver: Lars Nelson, Simon Andersson, Anton Lindblad, Martin Johansson
Kommentar:
Det är omöjligt att peta någon av dom fyra jag valt om dom är i form. Det är Johan och Marcus som inte varit riktigt där på försäsongen, men det är länge igen till VM. Språnget från dessa fyra till nästa är långt i fristil. Lars Nelson är inte lika bra i fristil som i klassisk, även om han gått framåt i år. Simon Andersson är ung och lovande, men än fattas det lite upp till dom fyra stora.

Torsdag 26 februari:
Damer, 4x5 km/mixed stafett

Sofia Henriksson, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Charlotte Kalla
Reserver: Anna Haag, Sofia Bleckur
Kommentar:
Det svåraste valet så här långt. Jag är säker på att Sofia Henriksson skall med på klassisk. Efter JVM förra säsongen blev hon min favorit - totalt orädd, stark och med en jävlaranamma som man nästan bara hittar i Norrbotten.
Därför stod valet mellan Ida, Emma och Anna Haag. Det blir dagsformen som avgör. Alla tre har rutin, alla har vunnit OS och alla vet vad som krävs. Sofia Bleckur är ett annat val på klassisk, men jag har sett henne missa totalt i världscupen och vet inte om hon är lika stark som Henriksson och Ingemarsdotter i en sådan situation.
Här måste ”Gripen” ta fram fingertoppskänslan.

Fredag 27 februari:
Herrar, 4x10 km/mixed stafett

Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson
Reserver: Lars Nelsson, Emil Jönsson
Kommentar:
Med Calle tillbaka åker tyvärr ”Lorden” ur guldlaget från Sochi. Men Lars Nelson är så stark att Sverige här kan tåla ett återbud. Mycket bra för laget är också att alla kan åka nästan lika bra i båda stilarterna.
Min uppställning är testad flera gånger och killarna vet exakt vad som krävs på varje sträcka. Om Hellner inte skulle hitta VM-formen går Nelson in som startman, Daniel åker andra och Johan tredje. Bara Norge har ett på pappret starkare lag.

Lördag 28 februari:
Damer, 30 km/C masstart

Charlotte Kalla, Sofia Bleckur, Sofia Henriksson, Emma Wikén
Reserver: Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Helene Söderlund
Kommentar:
Ofta är många åkare slut innan den sista marathondistansen på ett VM. Men Charlotte Kalla har medaljchans och satsar givetvis här. Sofia Bleckur bör få chansen, sedan är det frågan vem som är motiverad och har formen inne.
Jag tar bort Ida pga ett hårt program tidigare i VM och för att det här normalt inte är hennes bästa distans. Jag låter också Anna Haag vila och satsar åter igen på Henriksson och Wikén.

Söndag 29 februari:
Herrar, 50 km/C masstart

Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson, Lars Nelson, Marcus Hellner
Reserver: Jens Eriksson, Simon Andersson, Anton Lindblad, Martin Johansson
Kommentar:
Här har Sverige fem åkare då Johan Olsson har en friplats efter VM-guldet i Val di Fiemme 2013. Tillsammans med Daniel Richardsson är han självklar. Calle Halfvarsson är det normalt också om han orkar köra allt på VM. Lars Nelson skall åka femmilen, medan Hellner själv får avgöra om det här är något för honom.
Skulle någon falla ifrån - vilket är högst troligt - är Jens Eriksson en bra ersättare. Det är också Simon Andersson, som kan få värdefull rutin på hemmaplan här. Anton Lindblad är ett annat alternativ.

OCH TILL SLUT ÖNSKAR VI ALLA LÄSARE AV SWESKI.COM EN RIKTIG GOD JUL!

 

Del |
20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.
 

20210414, Stadaas och Hoel

Johan Hoel tog första segern i Ski Classics

Johan Hoel är inte känd som någon sprinter, men han imponerade och slog både Martin Løwstrøm Nyenget och Eirik Sverdrup Augdal på upploppet i Reistadløpet i Bardufoss i norra Norge.
Med segern tog han också över ledningen i Ski Classics med två tävlingar kvar.
Där har nu redan Emilie Fleten avgjort även om Astrid Øyre Slind var överlägsen i lördagen 50 km långa tävling.