Mobile Version
Desktop Version

Hade Nelson gett oss en bättre start?

Det är alltid lätt att vara efterklok, men på en punkt hade jag nog rätt. Lars Nelson borde ha åkt första sträckan. Har man en startman av den kalibern skall man inte missa att satsa på den.

TEN vinjett_redigerad-1

Vi minns motsvarigheter, som Norges Odd Martinsen och vår egen Janne Ottosson, startmän som aldrig gör bort sig och som ganska ofta ger en pluseffekt.

Vi minns Lars Nelsons insats i fjol, då han – trots tappad skida – bara hade Finland (senare sex med sig till växling och Norge (femma) nästan minuten efter. Han hakade av de övriga. Ryssland och Frankrike var i slutprotokollet cirka halvminuten efter.

Men det är inte lätt att ta ut lag. Jag trodde Calle Hafvarsson den svaga länken. I praktiken var både Richardsson och Hellner sämre.  Men Calle borde ha försökt grilla Northug i stället för att hela tiden delta i norrmannens lek och sedan försöka visa att Northug inte är bästa spurtaren. Chansen att slå honom är nämligen minimal.

Svaga länkar var Daniel Richardsson, som varit sjuk, och då klarar en starsträcka sämre än en mellansträcka och Marcus Hellner som inte var på bettet. Den rätta gnistan har inte synts i tidigare lopp heller, även om Marcus faktisk gjort säsongens bästa internationella tävlingar här i VM (och strax före i Östersund). Kanske var hans SM-guldlopp bättre.

Gaillard var den som tappade mest, men han hängde ändå med Richardsson.

Johans uppvisning gör honom till favorit inför femmilen. Men han kan inte kopiera fjolåret. Det tror jag ingen låter honom göra. Möjligen har Johan en egen taktik uträknad. Det blir kul att se hur den är.

Att Anders Södergren ersätter Marcus Hellner, som tackat nej, minskar inte Johans chanser. Anders brukar se till att det blir fart, vilket han gjorde i VM för två år sedan. Vid OS var han förresten bäste svensk med en sjunde plats. Det hade varit fel om inte Anders fått vara en av de fem svenskarna i loppet. Kul också med Lars Nelson, som ju gjorde sitt bästa världscuplopp just i Holmenkollens femmil, som Daniel Richardsson vann. Lägg till detta Calle Halfvarsson, som kanske lämnat otursbåset så är det bäddat för två timmars högtidsstund på söndagen. Det vore kul för Johan att avsluta sin karriär som VM-kung.  Hans segrar skulle väga tyngre än Petter Northugs betydligt lättsammare.

För Anders Södergren handlar det nog också om VM-final. Han tog VM-silver redan för 12 år sedan.

Men först avslutar vid damernas avdelning med lördagens tremil. Ett tag räknade jag det som den svagaste länken i Sveriges nya motto, medalj varje dag. Vi har sju nu.  Det kan bli nio (om vi inte dubblerar på femmilen). Vi tog sju i Val di Fiemme (åtta i Oberstdorf 1987), elva i OS. Men i OS var norska skidfixare oss mer behjälpliga än här i Falun.

Jag tror Charlotte Kalla klarar en medalj, men vi skall inte glömma att lopp med gemensam start inte varit hennes styrka

Stafetten sågs av 41 600. Om jag inte räknat fel är man nu uppe i 194 700, alltså långt över budgeterade 170 000. Det kan bli minst 250 00 när man slutsummerar.

 

 

Del |