Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Flera frågor än svar i Gällivare

Både distansloppen körde vid premiären i Gällivare och vi sitter kvar med flera frågor än svar inför fortsättningen på OS-säsongen.
Det bästa svaret är givetvis att Charlotte Kalla är där vi hoppas att hon skall vara.
Den största frågan är vad dom svenska herrarna kommer att kunna prestera i vinter.

 

Kjell-Erik2

En 10:e plats till Marcus Hellner i fristil och en delad 8:e plats till Calle Halfvarsson i klassisk stil. Dessutom långt mellan dom svenska åkarna i toppen av listorna båda dagarna. Det är inget som ger lugn i arbetet vidare framöver.
Att ryssarna är starka visste vi, också att dom har en stor bredd. Men även där sitter vi kvar med många frågor. Vad händer vidare med dom OS-avstängda åkarna? Får Ryssland vara med i Pyeongchang? Och får dom tävla vidare i världscupen?
En besvikelse var dock att inte flera svenska åkare kunde kämpa närmare ryssarna. Flera av dom förväntade toppåkarna var inte alls bra och reser nog också från Gällivare med flera frågor än dom hade innan dom kom hit.
Det är helt klart att det svenska herrlaget saknar en Johan Olsson-typ som kan komma in och rädda en annars dålig insats. Nu hänger mycket på Calle Halfvarsson och Marcus Hellner, men då måste dom båda lyfta sig rejält från det som visades under dom senaste två dagarna.

Härliga Kalla vinner igen
Charlotte Kalla gjorde ingen besviken i Gällivare. Och just nu ser det ut som om Sveriges hopp i vinter finns på damsidan - åtminstone är det där dom största medaljchanserna verkar finnas inför OS (vi har ju ännu inte sett en sprint med Stina, ”Falken” & co).
Kalla imponerade även om det ryska motståndet inte är det samma som för 20-30 år sedan då ryska damer var det samma som världens bästa. Idag är det norskorna som är dom hårdaste motståndarna och Marit Bjørgen visade i Beitostølen att hon nog blir den svåraste nöten att knäcka igen för Charlotte.
Det kommer att bli en helt speciell världscuppremiär för Charlotte Kalla i Ruka. Hon måste bara titta framåt och inte tänka på vad som hände förra året då hjärtat galopperade och kroppen bara lade av.
Helt klart är att Sverige har en bättre, internationell bredd på damsidan än bland herrarna. Även om det var långt upp till Charlotte för dom övriga i dagens klassiska lopp så visade till exempel Hanna Falk i fristilsloppet att hon redan börjar närma sig en bra form.
Stina Nilsson, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter är heller inte så långt ifrån och bakifrån trycker flera på. Jag tycker Evelina Settlin bör få chansen i världscuppremiären i Finland.

Klæbo blir livsfarlig
Parallellt med Gällivare kör Norge sina premiärtävlingar i Beitostølen och helt klart är att Johannes Høsflot Klæbo blir livsfarlig igen. Andraårssenioren lekte med konkurrenterna i lördagens sprint och  såg också stark ut i fredagens distanstävling.
Martin Johnsrud Sundby har tränat mindre än tidigare men verkade inte ha några större problem med att skruva upp tempot och vinna fredagens tävling.
Nej, den stora frågan i Norge är vad som händer med Petter Northug jr. Han drog sig ur i Bruksvallarna och nu kom han heller inte till start i Beitostølen. Diskussionerna går höga i vårt grannland om vad man skall göra med sin 13-faldige världsmästare. Det troliga är att Northug inte kommer med till Ruka, men att han får chansen vid världscupen i Lillehammer veckan efter.
På damsidan har man sina vanliga toppnamn. Marit Bjørgen verkade mycket solid i distansloppet och stod över sprinten. Där var Maiken Caspersen Falla lika överlägsen och med både Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen i form vet Charlotte Kalla & co vilka som är laget att slå.

 

Del |