Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Fel på åkarna eller tävlingsprogrammet?

Tour de Ski riskerar att bli en B-tävling där dom största stjärnorna inte ställer upp eller planerar att hoppa av undervägs.
Mycket konstigt med tanke på att den som vinner världscupen normalt gör det mycket bra i Touren där det är 400 poäng till segraren och poäng på var och en av dom 7 etapperna.
Är det fel på åkarna eller på tävlingsprogrammet?

 

KEK in the box 002 LtoN17

Vi vet att varken Marit Bjørgen eller Charlotte Kalla kommer till start. Johannes Høsflot Klæbo väljer också bort Tour de Ski trots en bra chans att avgöra världscupen och ta hem segerchecken på drygt 450.000 kronor (som har blivit mindre med åren). Fjolårssegrande Heidi Weng rycktas också välja bort tävlingen.
Nu reagerar FIS och längdkommitténs ordförande Vegard Ulvang säger öppet i norska VG att han inte gillar att Touren går utan dom största stjärnorna. Det är nämligen avslutningsetappen till Alpe Cermis som har bland dom högsta tittarsiffrorna som längdåkningen kan visa till på TV-siden varje år.
Andre stjärnor planerar att hoppa av mitt i Touren, som till exempel norskan Ragnhild Haga. Stina Nilsson hade också bestämt sig för att avstå, men när hon nu missar helgens tävlingar i Toblach finns en liten chans för start - åtminstone på några etapper enligt tränaren Ole Morten Iversen.
I Tour de Ski får segraren 400 världscuppoäng och det är 50 poäng för att vinna var och en av dom 7 etapperna. En seger i en vanlig världscuptävling ger 100 poäng. Då förstår man att om du ger ifrån dig den här chansen så blir chansen för att vinna världscupen totalt betydligt mindre.
Men det gör alltså världens bästa åkare - allt för att träna upp sig och lyckas på OS i februari.
Det ställer givetvis en hel del frågor - speciellt eftersom dom stora landslagen lägger ner hundratusentals kronor på att åka runt på världscupen under resten av vintern, för så att hoppa av när det är som viktigast.

Här är några av frågorna som kommer upp:
1)    Är det fel på åkarna?
Orkar dom inte lika mycket som tidigare? Nu förekommer ju snart inte en femmil för herrarna och en tremil för damerna, åkarna är sjuka stup i kvarten och dom får ont i halsen bara att titta på en som är förkyld.
Det är argument som jag hör ofta ute på världscupen och andra tävlingar. Är det så illa? Var Gunde, Torgny, Lacka, Svempa, Oljan och dom andra så mycket tuffare?
Jag tvivlar kanske på det, men visst tycker jag också att åkarna har för många problem jämfört med tidigare. Jag tycker också att man skall ta bort dom poäng man fått i Tour de Ski om man bryter tävlingen undervägs.
Och jag har inget emot en tremil eller en femmil ibland.

2)    Är det fel på tävlingsprogrammet?
Jag tror att FIS måste diskutera om man skall ha kvar Tour de Ski dom år som det är VM eller OS om det resulterar i att stjärnorna inte ställer upp. Det här är inte det första året som flera av dom bästa väljer bort Touren. Charlotte Kalla har till exempel gjort det flera gånger.
Vad är vitsen med att kämpa om världscuppoäng under hela vintern om man inte är med i den viktigaste tävlingen? Det hänger inte ihop, tycker jag.
Det har snackats om att korta ner Touren eller göra etapperna kortare (hur det nu skall gå till…). Men då försvinner ju något av det som var intentionen med hela konceptet. Kanske ligger den på fel tid? Och i 2020 kommer ytterligare en Tour då man skall köra Mid-Scandinavian Tour från Östersund till Trondheim som också ingår i världscupen. Hur många skall åka den?

3)    Gör om Tour de Ski
Jeg tycker att Tour de Ski som för längst överlevt sitt 10-årsjubileum också har överlevt sig själv lite. Jag har varit speaker under dom flesta utgåvorna och det har blivit svårare och svårare att göra det spännande på slutet då vi nu vet styrkeförhållandet mellan åkarna uppför slalombacken.
Första åren var det jättespännande då man inte hade koll på vem som var starka och vem som ballade ur på Alpe Cermis. Nu för tiden kan man genom tidigare resultat mer eller mindre räkna ut resultatet på förhand och då blir det givetvis inte lika dramatiskt och spännande längre.
Varför inte flytta Tour de Ski?
Nya destinationer, nya länder, nya utmaningar. Då får man en ny spänning och diskussionerna börjar igen ta fart om vem som grejar utmaningarna. Kanske tycker Bjørgen, Kalla, Weng & co också att det är värt att göra ett försök igen.
Jag har tidigare skissat på en Tour från Helsingfors via Lahtis, Stockholm och Falun till Oslo. Sista etappen med start på Karl Johan och mål i Holmenkollen. 100.000 åskådare.
Tänk utanför boxen, där inne har man redan tänkt klart.

PS! I år skall heller inte jag på Tour de Ski, jag gör som Kalla och väljer Scan-cupen i Piteå. Startfälten verkar bli bättre där än på Touren…

Kjell-Erik Kristiansen, redaktör

 

Del |