Mobile Version
Desktop Version
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Emma och Simon vann masstarten

Det var svåra skjutförhållanden även under lördagen på skidskyttestadion i Östersund när SM fortsatte med masstarter. Emma Nilsson och Simon Hallström blev mästare bland seniorerna och Emil Nykvist var den ende som lyckades upprepa segern från sprinten.

 

I damernas yngsta juniorklass försvann sprintvinnaren Erika Österman direkt från segerdiskussionen, efter fyra bom i det första skyttet. I stället var det lagkamraten Alva Sköld som tog ledningen med över en halv minut, ett avstånd som minskade något efter en bom i andra skyttet. När hon missade tre skott i första stående smet Anundsjös Julia Johansson förbi med drygt 20 sekunder, men Alva tog in nästan 10 sekunder fram till det avslutande stående skyttet. Efter att båda åkt på två bom var avgjorde Alva på slutvarvet och vann med 23 sekunder före Julia. Häverödals Lisa Melén Olsson var ytterligare 49 sekunder bakom och klarade bronset med god marginal, trots sju bom.

Tullusåkaren Fredrik Olausson överraskade med att ta hem segern i H 16/17. Han gick ut som tvåa efter en bom i det första skyttet, men tog över ledningen med fullt i andra liggande och utökade avståndet från 16 sekunder till över en minut efter första stående. Trots två bom i det avslutande skyttet hade Fredrik full koll på läget och vann med 1,13 tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson. Hanavancerade från femte till andra plats efter det sista stående skyttet, 16 sekunder före Knut Vikström från Sundsvall och höll undan med åtta sekunders marginal. Aksel Halvarsson som vann sprinten igår hade en tung dag på vallen med 10 bom och blev åtta.

D 18/19 var länge en duell mellan Tilda Johansson från Anundsjö och Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund. Tilda var i knapp ledning efter båda liggande skyttena, men lämnade vallen tre sekunder bakom Gry efter att båda åkte på tre bom i första stående. När Tilda klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet medan Gry tvingades åka hela fyra straffrundor var Tildas seger klar. Gry fick till sist nöja sig med bronset sedan Älvdalens Lina Andersson tagit sig förbi efter det sista skyttet och lyckades hålla undan med 19 sekunder tillgodo. Ella Halvarsson från Mora kunde inte upprepa sprintvinsten utan blev femma, med sju bom.

Efter hela 12 missade skott i gårdagen sprint fick Alfred Eriksson från Dala Järna en skön revansch när han vann masstarten i H 18/19, den här gången med tre bom. Alfred tog ledningen redan efter det första skyttet och hade 40 sekunder tillgodo på sprintsegraren Viktor Brandt, 1 2, efter det andra skyttet, trots en straffrunda. Det blev lite oroligt när han sköt ytterligare två bom i första stående, men Alfred utökade ledningen från sju sekunder till en halvminut inför sista stående. När det blev fem fullträffar stormade han fram mot segern och var hela 1,25 före i mål. Viktor hade inga problem att klara silvermedaljen före Moras Malte Stefansson, som tog in 13 sekunder på David Nykvist från Bore på slutvarvet och var drygt 20 sekunder före som trea i mål.

Det blev en spännande och omväxlade kamp om medaljerna i D 18/19. Piteås Elvira Öberg tog täten på det första varvet men föll tillbaka efter två bom. Det  var i stället Moa Olsson från Bore som gick upp i ledningen och efter två nollor i liggande lämnade hon vallen tre sekunder före Älvdalens Sanna Sjödén, ett försprång som växte till en knapp halvminut efter första stående när Moa sköt fullt för tredje gången. Men i sista skyttet darrade hon ordentligt och åkte på hela fyra bom medan Sanna avslutade med fem fullträffar - och därmed var segern hennes. Elvira kom tillbaka starkt och gick ut på slutvarvet som tvåa och tog in en halvminut på slutvarvet, men var 33 sekunder efter i mål. Bronset gick till Anna Hedström, I 21, som tog sig förbi Moa efter det sista skyttet. Sprintsegraren Annie Lindh hade sju bom och det räckte till femte plats.

Emil Nykvist från Bore var alltså den ende av sprintsegrarna som lyckades upprepa bedriften i masstarten, men inte utan vissa svårigheter. Han var nämligen bara trea i H 20/21, efter två bom i första liggande, men tog täten efter fullt i det andra skyttet och in till första stående var han drygt 50 sekunder före Johan Stridsman, I 19. Där åkte Emil på tre bom medan Johan klarade sig med två, vilket gjorde att avståndet minskade till en knapp halvminut. Men Emil hanterade pressen på bästa sätt och avslutade med fem fullträffar och i mål var han hela 1,20 före Johan som tog hand om silvermedaljen. Tullus Oskar Ohlsson hade en mardrömslik dag på skjutvallen med hela 13 bom och var 3,38 efter Emil i mål, men blev ändå trea med god marginal.

I damernas seniorklass kom gårdagens vinnare Ingela Andersson aldrig till start. I hennes frånvaro blev masstarten en uppgörelse mellan tre åkare. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund var i knapp ledning både efter första och andra liggande, med klubbkamraten Olga Alifiravets och Bores Emma Nilsson tätt i rygg och situationen var oförändrad efter att alla tre lyckades nolla i första stående. Men i det sista skyttet var det Emma som lyckades hålla ihop det bäst och sköt fullt ,medan Felicia tvingades åka en straffrunda och Olga två. I mål var Emmas segermarginal 27 sekunder före Felicia, medan Olga var ytterligare 47 sekunder bakom som trea.

Bland herrseniorerna hade några av EM-deltagarna tillkommit sedan igår. Tiio Söderhielm från Biathlon Östersund var en av dem och lämnade vallen först efter fullt i det inledande liggskyttet, med sprintsegraren Gabriel Stegmayr från Dala Järna och Limas Simon Hallström strax bakom. Efter det andra skyttet avancerade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, från fjärde till första plats, tack vare fem fullträffar, med Gabriel och Simon några sekunder bakom och hans avstånd till Simon var sju sekunder efter att båda sköt fullt i första stående. Men på det fjärde varvet körde Simon ifrån Torstein och var 15 sekunder före in till det avslutande skyttet och trots två bom var han en dryg minut före i mål. Torstein missade tre skott i sista stående men klarade andraplatsen, drygt 20 sekunder före Bores Sebastian Olsson som avslutade bra och belönades med ett brons.
I morgon avslutas SM-dagarna i Östersund med stafetter både för juniorer och seniorer.

 

Del |
20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.
 

20210414, Stadaas och Hoel

Johan Hoel tog första segern i Ski Classics

Johan Hoel är inte känd som någon sprinter, men han imponerade och slog både Martin Løwstrøm Nyenget och Eirik Sverdrup Augdal på upploppet i Reistadløpet i Bardufoss i norra Norge.
Med segern tog han också över ledningen i Ski Classics med två tävlingar kvar.
Där har nu redan Emilie Fleten avgjort även om Astrid Øyre Slind var överlägsen i lördagen 50 km långa tävling.