Mobile Version
Desktop Version
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Emma och Simon vann masstarten

Det var svåra skjutförhållanden även under lördagen på skidskyttestadion i Östersund när SM fortsatte med masstarter. Emma Nilsson och Simon Hallström blev mästare bland seniorerna och Emil Nykvist var den ende som lyckades upprepa segern från sprinten.

 

I damernas yngsta juniorklass försvann sprintvinnaren Erika Österman direkt från segerdiskussionen, efter fyra bom i det första skyttet. I stället var det lagkamraten Alva Sköld som tog ledningen med över en halv minut, ett avstånd som minskade något efter en bom i andra skyttet. När hon missade tre skott i första stående smet Anundsjös Julia Johansson förbi med drygt 20 sekunder, men Alva tog in nästan 10 sekunder fram till det avslutande stående skyttet. Efter att båda åkt på två bom var avgjorde Alva på slutvarvet och vann med 23 sekunder före Julia. Häverödals Lisa Melén Olsson var ytterligare 49 sekunder bakom och klarade bronset med god marginal, trots sju bom.

Tullusåkaren Fredrik Olausson överraskade med att ta hem segern i H 16/17. Han gick ut som tvåa efter en bom i det första skyttet, men tog över ledningen med fullt i andra liggande och utökade avståndet från 16 sekunder till över en minut efter första stående. Trots två bom i det avslutande skyttet hade Fredrik full koll på läget och vann med 1,13 tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson. Hanavancerade från femte till andra plats efter det sista stående skyttet, 16 sekunder före Knut Vikström från Sundsvall och höll undan med åtta sekunders marginal. Aksel Halvarsson som vann sprinten igår hade en tung dag på vallen med 10 bom och blev åtta.

D 18/19 var länge en duell mellan Tilda Johansson från Anundsjö och Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund. Tilda var i knapp ledning efter båda liggande skyttena, men lämnade vallen tre sekunder bakom Gry efter att båda åkte på tre bom i första stående. När Tilda klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet medan Gry tvingades åka hela fyra straffrundor var Tildas seger klar. Gry fick till sist nöja sig med bronset sedan Älvdalens Lina Andersson tagit sig förbi efter det sista skyttet och lyckades hålla undan med 19 sekunder tillgodo. Ella Halvarsson från Mora kunde inte upprepa sprintvinsten utan blev femma, med sju bom.

Efter hela 12 missade skott i gårdagen sprint fick Alfred Eriksson från Dala Järna en skön revansch när han vann masstarten i H 18/19, den här gången med tre bom. Alfred tog ledningen redan efter det första skyttet och hade 40 sekunder tillgodo på sprintsegraren Viktor Brandt, 1 2, efter det andra skyttet, trots en straffrunda. Det blev lite oroligt när han sköt ytterligare två bom i första stående, men Alfred utökade ledningen från sju sekunder till en halvminut inför sista stående. När det blev fem fullträffar stormade han fram mot segern och var hela 1,25 före i mål. Viktor hade inga problem att klara silvermedaljen före Moras Malte Stefansson, som tog in 13 sekunder på David Nykvist från Bore på slutvarvet och var drygt 20 sekunder före som trea i mål.

Det blev en spännande och omväxlade kamp om medaljerna i D 18/19. Piteås Elvira Öberg tog täten på det första varvet men föll tillbaka efter två bom. Det  var i stället Moa Olsson från Bore som gick upp i ledningen och efter två nollor i liggande lämnade hon vallen tre sekunder före Älvdalens Sanna Sjödén, ett försprång som växte till en knapp halvminut efter första stående när Moa sköt fullt för tredje gången. Men i sista skyttet darrade hon ordentligt och åkte på hela fyra bom medan Sanna avslutade med fem fullträffar - och därmed var segern hennes. Elvira kom tillbaka starkt och gick ut på slutvarvet som tvåa och tog in en halvminut på slutvarvet, men var 33 sekunder efter i mål. Bronset gick till Anna Hedström, I 21, som tog sig förbi Moa efter det sista skyttet. Sprintsegraren Annie Lindh hade sju bom och det räckte till femte plats.

Emil Nykvist från Bore var alltså den ende av sprintsegrarna som lyckades upprepa bedriften i masstarten, men inte utan vissa svårigheter. Han var nämligen bara trea i H 20/21, efter två bom i första liggande, men tog täten efter fullt i det andra skyttet och in till första stående var han drygt 50 sekunder före Johan Stridsman, I 19. Där åkte Emil på tre bom medan Johan klarade sig med två, vilket gjorde att avståndet minskade till en knapp halvminut. Men Emil hanterade pressen på bästa sätt och avslutade med fem fullträffar och i mål var han hela 1,20 före Johan som tog hand om silvermedaljen. Tullus Oskar Ohlsson hade en mardrömslik dag på skjutvallen med hela 13 bom och var 3,38 efter Emil i mål, men blev ändå trea med god marginal.

I damernas seniorklass kom gårdagens vinnare Ingela Andersson aldrig till start. I hennes frånvaro blev masstarten en uppgörelse mellan tre åkare. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund var i knapp ledning både efter första och andra liggande, med klubbkamraten Olga Alifiravets och Bores Emma Nilsson tätt i rygg och situationen var oförändrad efter att alla tre lyckades nolla i första stående. Men i det sista skyttet var det Emma som lyckades hålla ihop det bäst och sköt fullt ,medan Felicia tvingades åka en straffrunda och Olga två. I mål var Emmas segermarginal 27 sekunder före Felicia, medan Olga var ytterligare 47 sekunder bakom som trea.

Bland herrseniorerna hade några av EM-deltagarna tillkommit sedan igår. Tiio Söderhielm från Biathlon Östersund var en av dem och lämnade vallen först efter fullt i det inledande liggskyttet, med sprintsegraren Gabriel Stegmayr från Dala Järna och Limas Simon Hallström strax bakom. Efter det andra skyttet avancerade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, från fjärde till första plats, tack vare fem fullträffar, med Gabriel och Simon några sekunder bakom och hans avstånd till Simon var sju sekunder efter att båda sköt fullt i första stående. Men på det fjärde varvet körde Simon ifrån Torstein och var 15 sekunder före in till det avslutande skyttet och trots två bom var han en dryg minut före i mål. Torstein missade tre skott i sista stående men klarade andraplatsen, drygt 20 sekunder före Bores Sebastian Olsson som avslutade bra och belönades med ett brons.
I morgon avslutas SM-dagarna i Östersund med stafetter både för juniorer och seniorer.

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Världscupen i Lillehammer i princip konkurs

Världscupen i Lillehammer senaste säsongen gick på en rejäl bakläxa skriver norska VG. Smällen var på hela 7,6 miljoner norska kronor och nu har man avvecklat arrangörsbolaget som stått för tävlingarna dom senaste åren.
Lillehammer kommer ändå att arrangera världscup också kommande vinter.

 

Les mer
20170128, TRITSCHER, Bernhard 003 (kopia)

Kompisarna dopade sig – han måste fortsätta

Världsstjärnan vädjar om pengar:

Bernhard Tritscher har varit i världseliten i längdåkning i tio år.
Men hans karriär har kantats av flera tråkiga dopingavslöjanden i det österrikiska landslaget. Nu senast under VM i Seefeld i vintras.
Bernhard står närmast på bar backe men han vill fortsätta och vädjar nu till sponsorer om att hjälpa honom.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Tråkigt besked för Viktor – ny operation

Viktor Thorn tvingas till en andra operation för diskbråck.
Det meddelar han på sociala medier efter att han i våras genomgick en operation för samma problem som nu visar sig inte ha blivit bra.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är egna drönare och mobiler viktigare än media?

Krönika:

Det är med glädje jag noterar att såväl förbund som landslagsåkare satsar på egen exponering på sociala plattformar. Samtidigt är jag orolig över att egna mobiler, filmkameror och drönare prioriteras framför tid och möten med traditionella medieföretag.
Det kan drabba skidsporten hårt.

 

Les mer
20190122, KARLSSON Frida 001 (kopia)

”Alla” ville ha Frida – mamma tog jobbet

Ingen tvekan om vem som är den hetaste längdåkaren i Sverige:
”Alla” ville bli Frida Karlssons nya manager.
Det slutade med att mamma Mia tar jobbet – och det hela stannar i familjen!

 

Les mer
20190712, Supersprint Idre herrar (kopia)

Maja och Anton vann supersprint i Idre

Att världsmästaren Maja Dahlqvist skulle vinna supersprinten i Idre under fredagen var ingen överraskning.
Mer glädjande var nästan att  hennes sambo Anton Hedlund skulle vinna herrarnas tävling.

 

Les mer
20190711, Fjällturen inför (kopia)

6 OS-mästare i Fjällturen på cykel

Stor idrottshelg igen i Ramundberget:

Ca 1400 glada motionärer är huvuddelen av deltagarna. Självklart deltar många av Sveriges duktigaste mountainbikecyklister och vägcyklister i Fjällturen, men också flera av Sveriges största idrottsprofiler är med och cyklar. 6 olympiska mästare, flera världsmästare och världscupvinnare som skidåkarna Stina Nilsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson och Jan Ottosson.

Les mer
20181117, ANDERSSON, Simon 010 (kopia)

Lisa K och Simon är ”riktiga femmilare”

”För att ha visat ödmjukhet, god anda och intresse för ”skidåkningens blå band”, femmilen med individuell start, i tillägg till enastående styrka i spåret, blir Lisa K. Svensson och Simon Andersson de första mottagarna av Skidhistoriska Sällskapets stipendium”.

Les mer
ECKHOFF, Tiril VM001 (kopia)

Skidskytten Tiril Eckhoff bröt ena tån

Norska världsmästaren i skidskytte Tiril Eckhoff måste basera sig på altenativ träning ett tag framåt.
Hon har nämligen brutit en tå och det hände i en ”klantig händelse”.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom


”Billans” vinnande filosofi – lita på dig själv

Krönika:

Marie-Helene ”Billan” Östlund var skiddrottning på 1980-och 90-talet och vann Sveriges första kvinnliga VM-guld individuellt när hon triumferade i tyska Oberstdorf 1987. Mycket har hänt i träningsutveckling från då till nu. Men ”Billans” filosofi för att nå världstoppen är tänkvärt än idag:  Att våga lita på sig själv.

 

Les mer
20190707, HALFVARSSON Calle (kopia)

Calle äntligen före Petter Northug jr

Calle Halfvarsson har nästan drömt mardrömmar om alla förluster mot Petter Northug jr.
Men nu torde det inte bli flera.
I lördags var svensken nära att vinna rullskidtävlingen i norska Kristiansand, medan Northug höll till i den bakre delen av fältet.

 

Les mer
20190706, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tredje raka för Linn Sömskar i Kina

Linn Sömskar gjorde rent bord och tog alla tre vinsterna i världscupen på rullskidor i Kina. Hon spurtade också hem den avslutande distanstävlingen.
I herrklassen blev det stenhårt med hemmaseger till Qiang Wang. Victor Gustafsson hade samma tid som trea i mål.

 

Les mer
20190705, LINN o KLÆBO (kopia)

Dubbel-segrar för Linn och Klæbo i Kina

Linn Sömskar och Johannes Høsflot Klæbo vann båda också den andra supersprinten över 200 meter i Beijing, Kina.
Det var inte lika varmt som dagen innan, men åkarna fick kämpa mot en tuff vind.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Sixten Jernbergpriset 2019 till Ebba

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat om tilldelningen av 2019 års pris.

 

Les mer
20190704, LINN vinner VC Kina (kopia)

Linn direkt från SM-guld till VC-seger

Klæbo vann också supersprinten i Kina:

Det är bråda dagar för Linn Sömskar.
Hon åkte direkte från dubbla SM-guld på rullskidor i Malmö til seger i världscupen över 200 meter supersprint i Kina.
Moa Olsson följde överraskande upp med ytterligare en svensk pallplats medan Johannes Høsflot Klæbo slog alla specialister och vann en helnorsk uppgörelse på herrsidan.

 

Les mer
PICHLER, Wolfgang 006 (kopia)

Pichler och Grip tillsammans mot OS

Wolfgang Pichler och Rikard Grip – det borde ju vara en bra combo.
Du trodde kanske att dom båda var borta från skidsporten i Sverige.
Men nej, nu skall både Pichler och Grip hjälpa Sverige mot flera medaljer på OS, något som båda har upplevt i sina karriärer i skidskyttelandslaget respektive längdlandslaget.

 

Les mer
20190702, GUSTAFSSON Victor 002

Linn och Victor tog SM-gulden i sprint

Victor Gustafsson, IFK Mora fick sin revansch och vann SM-guldet i sprint på rullskidor, medan Linn Sömskar åter igen var omöjlig och vann damsprinten.
Nu åker landslaget till Kina och världscupen i natt.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn är rullskids-drottningen

Vann SM-guldet suveränt igen:

Linn Sömskar är rullskids-drottningen. Hon hade inga problem med att för femte gången åka hem SM-guldet. Den enda som bjöd på riktigt motstånd var kompisen Maria Nordström, men också hon fick ge sig på dom sista två varven i Malmö.
I mål var segermarginalen 24,9 sekunder, medan Evelina Settlin på bronsplats var över halvannan minut efter.

 

Les mer
DSC_8886 (kopia)

Karl-Johan Westberg tog hem SM-guldet

Som väntat blev det en tuff spurtuppgörelse som avgjorde herrarnas distanstävling på rullskids-SM i Malmö under måndagen.
Karl-Johan Westberg från Borås drog det längsta stråt men fick hårt motstånd av Victor Gustafsson från Mora.
Det skilde endast 0,1 sekunder i mål.

 

Les mer
X

U-landslaget blir Team Svenska Spel

Nytt avtal värt över 80 miljoner kronor:

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet inleder ett långsiktigt samarbete som gör Svenska Spel till ny presenting partner till längdlandslaget. Det nya sjuåriga avtalet omfattar bland annat en extra satsning på unga talanger och är värt drygt 80 mnkr.

Les mer