Mobile Version
Desktop Version
Foto Lördag - Fotograf Tim Malmborg
VM-BRONS till Peppe Femling under fredagen. Foto: TIM MALMBORG/SSSF

Sebbe 2:a och Peppe 3:a i Ruhpolding:

Dubbla svenska VM-medaljer

Det blev silver och brons för Sverige när VM i rullskidskytte inleddes med supersprint inför storpublik i ett varmt Ruhpolding. Sebastian Samuelsson var två tiondelar från segern som tvåa, medan Peppe Femling kom på tredje plats. Linn Persson blev sexa i damernas tävling.

 

Herrar supersprint
Det var lite skakigt för Sebastian Samuelsson på skjutvallen i kvalet, men trots tre straffrundor lyckades han ta sig vidare till final med drygt fem sekunders marginal som 25:a i mål. Det gjorde att han startade långt bak och fick också en trist start med två bom i första liggande. Sebastian lämnade vallen som 25:e man, men tog in drygt 10 sekunder mot täten med bästa åktid på det andra varvet. Tack vare fem fullträffar i andra skyttet avancerade han sedan till 11:e plats. På nästa runda plockade Sollefteåkaren ytterligare två placeringar med snabbaste åktid på nytt - och trots ännu ett missat skott i första stående gick han ut på det fjärde varvet som sjua. När det var dags för avgörandet hade Sebastian bara sex sekunder upp till täten som sjätte man - och efter ytterligare en nolla på 22 sekunder gick han ut på slutvarvet som tvåa och var en av sex åkare som gjorde upp om medaljerna. På slutvarvet var det riktigt tätt och svårt att ta sig om, men Sebastian var ändå med och slogs om segern in på mållinjen. Till slut fick han dock ge sig för tysken Philipp Horn med två tiondelar, men det var ändå glädjande med ett svenskt silver - inte minst med tanke på utgångsläget och den jobbiga starten. Sebastian hade näst bästa åktid, drygt tre sekunder efter Justus Strelow från Tyskland och visar att formen är på samma höga nivå som förra säsongen!

Peppe Femling gjorde ett imponerande kval som överraskande tvåa i mål efter stabil åkning och en enda bom, åtta sekunder efter belgaren Thierry Langer som var snabbast. Han inledde också finalen på allra bästa sätt med fem fullträffar på 22 sekunder i första liggande och lämnade vallen i en knapp ledning. Tyvärr gjorde två bom i det andra skyttet att Peppe föll till 10:e plats, men avancerade sedan fem placeringar trots ännu ett missat skott i första stående. På väg in till det avslutande skyttet låg han strax före Sebastian på femte plats, men lyckades nolla för andra gången på 21 sekunder och lämnade vallen först av alla. Men han jagades av fem hungriga vargar som alla var ute efter segern. Peppe tappade lite position strax innan upploppet, men kom till sist fram på ena kanten och lyckades fixa även en svensk bronsmedalj som trea i mål, en knapp sekund från segern men med två tiondelars marginal till den försmädliga fjärdeplatsen. Det var verkligen härligt att Peppe äntligen fick kliva upp på pallen individuellt och hänga en VM-medalj om halsen. Han gjorde en imponerande insats med åttonde åktid sammanlagt - och var dessutom snabbast av alla på skjutvallen, efter fyra serier på 1,27!

Tack vare åttonde åktid och endast ett missat skott i det stående skyttet kvalade Jesper Nelin med lätthet in till finalen som sjunde man, 15 sekunder efter snabbaste åkare. Där gjorde två bom redan i första liggande att han fick jobba i motvind som 17:e man ut från vallen - och efter två missade skott även i det andra skyttet föll Jesper ytterligare tre placeringar. Däremot lyckades han skjuta fullt i första stående och klättrade till 15:e plats - men när det blev tre bom till i det sista skyttet fick Piteåkaren nöja sig med 17:e plats i mål, 1,04 från segern. Jesper gjorde ändå en godkänd insats åkmässigt med fjärde tid sammanlagt, 10 sekunder långsammare än Justus Strelow.

Martin Ponsiluoma inledde kvalet med två bommar, men blev till sist 13:e man i mål efter ytterligare en straffrunda i stående, men med den snabbaste åktiden. Precis som för Jesper inleddes finalen i moll med två straffrundor redan efter det första skyttet och ytterligare två i andra liggande. När det blev fyra bommar även i stående var tävlingen förstörd och Martin kunde lite resignerat åka i mål som 20:e man, 1,30 från segern. Han var totalt 30 sekunder långsammare än snabbaste åkare, men slog av rejält på takten under slutvarvet där han han tappade nästan hela den tiden. Vi hoppas få se en revanschsugen Martin redan i morgondagens sprint.

Oskar Brandt var snabbast av alla på väg in till det första skyttet i kvalet, men efter totalt sex bom hamnade han utanför finalfältet som 53:a i mål. Oskar kan ändå ta med sig den fina åkningen där han var fyra sammanlagt, bara fem sekunder långsammare än Martin.

 

Damer superprint
Linn Persson gjorde ett imponerande kval med sjätte åktid och tredje tid på skjutvallen - och efter ett missat skott i stående blev hon trea i mål, åtta sekunder efter tjeckiskan Marketa Davidova. Linn var också offensiv direkt i finalen och hade täten in på vallen till det första skyttet. Tack vare fem kontrollerade fullträffar gick hon ut på det andra varvet strax bakom italienskan Dorothea Wierer som tvåa, men åkte tyvärr på hela tre bom i andra liggande och föll till 20:e plats. Trots ytterligare två missade skott i första stående avancerade Linn ändå tre placeringar och avslutade sedan med ännu en nolla på 20 sekunder. Hon gick ut på slutvarvet som 10:a, men klättrade ytterligare fyra placeringar med klart bästa åktid till sjätte plats i mål och en plats på blomsterceremonin - 34 sekunder bakom segrande Dorothea Wierer. Värmländskan var också snabbast sammanlagt och visar att pallen inte är långt borta, även om skyttet stod i vägen just den här gången.

I kvalet missade Anna Magnusson ett skott i liggande och ytterligare två i det stående skyttet, men hade tillräckligt fart för att säkra en finalplats som 18:e åkare - 45 sekunder efter snabbaste åkare. Där inledde hon med en bom och 23:e plats ut från vallen, men avancerade fem placeringar trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Anna gick sedan ut på det fjärde varvet som 12:e åkare efter en tredje bom i första stående och avslutade med samma resultat även i det sista skyttet. Det gjorde att hon lämnade vallen som 11:a och höll placeringen ända in i mål, 47 sekunder från segern. Anna var 16 sekunder långsammare än Linn med sjunde tid totalt - en klart godkänd insats.

Det blev ett säkert avancemang för Mona Brorsson som inledde med en bom i det liggande skyttet, men nollade i stående. Hon hamnade till sist på sjunde plats i kvalet, 19 sekunder från täten. Däremot blev det lite uppförsbacke i finalen med en bom vardera i de liggande skjutningarna - och precis som för Anna blev resultatet detsamma i stående. Mona låg på 16:e plats både efter det första och andra skyttet, men avancerade tre placeringar efter första stående och var 12:a ut på slutvarvet. Där blev hon passerad av schweiziskan Elisa Gasparin och spurtade i mål på 13:e plats, 14 sekunder bakom Anna. Mona hade 11:e åktid sammanlagt, 27 sekunder långsammare än Linn.

Tyvärr ramlade Elvira Öberg inför det första skyttet i kvalet och slog dessutom sönder geväret. Trots fjärde åktid missade hon finalen med drygt fyra sekunders marginal som 35:a, efter fem missade skott. Dagens missöde får bli rejäl tändvätska inför morgondagens sprint.

Tilda Johansson gjorde säsongsdebut och var bra med som åtta inför det första skyttet i kvalet, men åkte på två bom direkt. Efter ytterligare ett missat skott i stående hamnade hon utanför finalfältet som 39:a i mål, knappt två sekunder bakom Elvira.

I morgon fortsätter VM-tävlingarna i Ruhpolding med sprint. Herrarnas kör kl. 14.45 medan damernas tävling startar kl. 17.00.

 

Del |
20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.