Mobile Version
Desktop Version
ANNA MAGNUSSON vann dubbla SM-guld i skidskytte i Lima i helgen. Starkt jobbat av Piteå-tjejen som varit Sveriges jämnaste dam i världscupen i vinter.
ANNA MAGNUSSON vann dubbla SM-guld i skidskytte i Lima i helgen. Starkt jobbat av Piteå-tjejen som varit Sveriges jämnaste dam i världscupen i vinter.

Dubbla SM-Guld för Anna Magnusson

Under lördag eftermiddag var det dags för seniorer och juniorer att fördela SM-tecknen i sprint på Lima skidskyttestadion. Precis som i säsongsöppningen i Östersund med glädjande stora startfält och av hög klass.
Anna Magnusson vann både lördag och söndag i damklassen.

 

I lördags vann Anna Magnusson från Piteå SK sprinttävlingen efter ett imponerade lopp, en dryg halvminut före Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund, och med Mona Brorsson från Finnskoga IF på bronsplats.
Sebastian Samuelsson, I21 IF, körde hem herrguldet före favoriten Fredrik Lindström från Anundsjö SKF,  tack vare aningen snabbare åkning. Peppe Femling, Tullus SG, blev trea.

Damernas sprint
Anna Magnusson skaffade sig ett försprång med 10 sekunder på det första varvet, men åkte på en bom i liggande, precis som Mona Brorsson, Olga Alifiravets, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg. I stället var det Chardine Sloof från SK Bore som gick ut i ledning, tack vare fullt skytte, fem sekunder före Anna.
När det var dags för stående hade hon vänt på steken och var åtta sekunder före Chardine, och med Bettan ytterligare sju sekunder bakom. Nu visade Anna verkliga mästartakter och sköt snabbt och fullt, och gick ut på slutvarvet med en ledning på 20 sekunder före Bettan som också fick ner alla skotten. Det fick även Hanna och Mona, men båda var en dryg halvminut från täten.
I mål hade Anna utökat segermarginalen till 32 sekunder, tack vare stark åkning, medan Bettan tog silvret - och bakom dem knep Mona tredjeplatsen med 1,3 sekunder till godo på Hanna.

Herrarnas sprint
Precis som Anna ryckte Sebastian Samuelsson till sig en ledning med 10 sekunder redan på det första varvet. Med fullt i det liggande skyttet höll han avståndet till Fredrik Lindström som också nollade, medan Peppe Femling åkte på en bom och lämnade skjutvallen 36 sekunder bakom som trea. Under det andra varvet utökade Sebastian ledningen med några sekunder, men sköt en bom i stående.
Men Fredrik gjorde detsamma och ut på slutvarvet hade Sebastian sju sekunders försprång, samtidigt som Peppe sköt fullt och lämnade vallen 12 sekunder efter Fredrik, men med god marginal ner till fyran Jesper Nelin.
På vägen mot mål drygade Sebastian ut segermarginalen till 13 sekunder före Fredrik och med Peppe ytterligare tre sekunder bakom. Jesper Nelin var fyra i mål, men fick två minuters tidstillägg efter att ha missat en straffrunda och hamnade på 10:e plats.

 

ELVIRA ÖBERG (mitten) vann D18-19 före Sanna Sjödén, Älvdalen (tv) och Moa Olsson, SK Bore.
ELVIRA ÖBERG (mitten) vann D18-19 före Sanna Sjödén, Älvdalen (tv) och Moa Olsson, SK Bore.

Juniorernas sprint
I damernas äldsta juniorklass, D 20-21, hade Linn Larsson från Hede en klar ledning, trots en bom i liggande. Men efter ytterligare två missade skott blev hon passerad av Anna Hedström, I21 IF, som sköt fullt i stående efter en bom i det liggande skyttet. Men Linn vände ett underläge med tre sekunder till en säker seger med nästan 40 sekunder före överraskningen Anna som ändå höll undan för trean Amanda Simonsson från Lima SKG, trots att avståndet minskade från 26 till åtta sekunder på slutvarvet.
SK Bores Sebastian Olsson och Oliver Gabrielsson från Biathlon Östersund var i en egen klass i H 20-21. Båda sköt fullt i liggande, med Sebastian 12 sekunder före ut från vallen, men med nästan 40 sekunder ner till resten av de svenska konkurrenterna. Men när Oliver nollade även i det stående fick han ett försprång på sex sekunder till Sebastian som sköt en bom - ett avstånd som växte till närmare 18 sekunder i mål. Bronset gick till Johan Stridsman som var 1.40 efter, trots bara en bom.

JVM-medaljören Elvira Öberg, Piteå SK, ledde med sex sekunder in till det liggande skyttet i D 18-19, men efter en bom lämnade hon vallen som fyra - 14 sekunder efter Sanna Sjöden från Älvdalens SKG som sköt fullt, precis som Cordelia Melen Olsson, Häverödals SK, och Amanda Lundström från I19 IF. Men tack vare stark åkning och fullt i stående gick Elvira ut på slutvarvet i en klar ledning som hon dessutom utökade till dryga minuten i mål. Sanna Sjöden lyckades säkra silvret, åtta sekunder före SK Bores Moa Olsson.

H 18-19 blev en tät historia där Hampus Bexelius från Lima SKG tog ledningen efter fullt i det liggande skyttet, tre sekunder före Ornäsåkaren Henning Sjökvist, med en straffrunda. In till stående var Henning några sekunder före, men åkte på ytterligare två straffrundor medan Hampus klarade sig med en. Avståndet mellan dem var 25 sekunder, men i mål hade Hampus segermarginal minskat till nio sekunder. Viktor Brandt från I2 IF blev bronsmedaljör med två bom, ytterligare 11 sekunder bakom.

Alva Sköld från Häverödals SK både åkte snabbast och sköt bäst av de svenska tjejerna i
D 16-17 - damernas yngsta juniorklass. Hon ledde redan efter det liggande skyttet och vann SM-guldet med nästan 1.20 i mål, med bara en bom i protokollet, före Älvdalens Lina Andersson som missade tre skott och trean Johanna Nordkvist från I21 IF som fick besöka straffrundan två gånger. 

SM-vinnare i H 16-17 blev Love Strömqvist från Tullus SG som låg tvåa efter en bom i det första skyttet, tre sekunder efter Joel Andersson, Mora BK. Men när Love sköt ytterligare två bom i stående åkte Joel på fyra. Love lämnade vallen med en ledning på över en halv minut, som minskade till 28 sekunder i mål. Joel var hotad bakifrån, men grejade silvret med fem sekunder tillgodo på den snabbåkande klubbkompisen Malte Stefansson som blev trea.

 

Anna och Fredrik i jaktstarten
Anna Magnusson behöll ledningen hela vägen i söndagens jaktstart, där hon sköt serien 0+1+0+1 och med totalt två straffrundor fick hon det samma som tvåan Elisabeth Högberg. ”Betten” var 34,6 sekunder efter och hade över minuten till Hanna Öberg på bronsplats.
Bäst av värmländskorna var Chardine Sloof på fjärde med Mona Brorsson på placeringen efter.
Herrarnas jaktstart blev en uppvisning av Fredrik Lindström, som visat jättefin form i dom sista världscuptävlingarna. Nu sköt han bara två straffrundor och var överlägsen. I mål hade han 1,39 minuter till godo på tvåan Peppe Femling.
Peppe å sin sida hade 20 sekunder till Sebastian Samuelsson, som sköt hela 5 bom mot Peppes 4.

Alla resultaten från jaktstarten hittar du här.

Fullständiga resultat hittar du på Lima SKG:s hemsida.

 

 

Del |
20180719, HERRAR 4 bästa (kopia)

Fransk uppvisning i herrarnas sprint

Dansbandssprinten i Malung:

En ensam fransman var tillräckligt för att knäcka resten av åkarna i herrarnas Dansbandssprint i Malung.
Unge Lucas Chanavat vann prologen och fortsatte i ett vansinnigt tempo som till slut gav finalseger före Oskar Svensson. Finalen blev en rafflande uppgörelse med högsta tempo från start.

 

Les mer
20180719, DAMER 3 bästa

Stina föll - veteranen Astrid höll

Dansbandssprinten i Malung:

Hemmafavoriten Stina Nilsson krockade och föll i semifinalen i Dansbandssprinten på hemmaplan i Malung. Inför storpubliken fick hon respass i semifinalen och istället blev det tävlingens andra OS-mästarinna från i vintras som stack av med segern:
Norska veteranen Astrid Uhrenholdt Jacobsen höll hela vägen och vann.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rullskidslandslaget till för-VM i Madona

Svenska Skidförbundet har tagit ut landslagstruppen till rullskidsvärldscupen och för-VM i Madona 20-22 juli.

Efter en smakstart för rullskidslandlaget vid världscupen i Torsby den gångna helgen är det dags för nästa etapp i sommarens rullskidsvärldscup, denna gången är tävlingsplatsen Madona, Lettland, som för fjärde året i rad står som värd för tävlingarna.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Klaebo-teknik och Petter Engdahl attityd

Krönika:

Holmenkollen i juli 2018.
Fyra månader har gått sedan jag följde Holmenkollens femmil och jag såg 23-årige Petter Engdahl göra landslagsdebut på den blytunga banan.
Nu är jag på plats i den norska lejonkulan igen.
Och tänker på Petter Engdahl lopp.
För det glömmer jag aldrig.

 

Les mer
20170701, NILSSON, Stina 031 (kopia)

Här är toppnamnen i Dansbandssprinten

På torsdag är det dags för den allra första Dansbandssprinten på riktig snö i Malung. Arrangören har samlat ett startfält med flera världsstjärnor och man hoppas på storpublik när över 50.000 människor kommer till byn för att besöka Dansbandsveckan.

Här är alla toppnamnen som blir att skåda på torsdag.

Les mer
20180323, FALUN-BORLÄNGE SK - KRISTIANSEN Moa Molander, DAHLQVIST Maja, OLSSON Moa 001 (kopia)

Falun-Borlänges SM-bronslag till start

Dansbrandssprinten i Malung:

Dalarna blir starkt representerade på hemmaplan vid Dansbandssprinten i Malung på torsdag. Inte bara hemmaåkaren Stina Nilsson, men också flera landslagsåkare från både IFK Mora SK och Falun-Borlänge SK.

Från sistnämnda klubb kommer förutom OS-stjärnan Oskar Svensson bland annat hela damlaget som tog brons på SM-stafetten i Skellefteå i mars.

Les mer
20171027, GRATE, Marcus 001 (kopia)

Marcus Grate slog Oskar Svensson i Idre

Marcus Grate vann fredagens 100 meters sprint på riktig snö i Idre sedan han i finalen besegrat OS-femman Oskar Svensson.
IFK Umeå-åkaren vann därmed den första Idresprinten, medan Maja Dahlqvist som väntat körde hem segern i damklassen.

 

Les mer
20180322, DYVIK, Anna 004 (kopia)

Kan klubbkompisen rå på Stina?

Dansbandssprinten i Malung:

Stina Nilsson är givetvis det stora affischnamnet på hemmaplan i Malung. Hon utmanas av schweiziska världscupsegrarinnan Laurien Van Der Graaff, norska OS- och VM-segrarinnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och flera andra toppnamn.

Men kanske är den största utmaningen en klubbkompis:

Leksandstjejen Anna Dyvik – U23-världsmästare två gånger om i 2017!

Les mer
Rolf Zetterberg

Sömskar och Norum vann världscupen

Linn Sömskar och Robin Norum, båda IFK Umeå, vann världscupen på rullskidor sammanlagt efter tre dagarnas tävlande i Torsby. Linn vann alla tre etapperna, medan smålänningen Tom Fahlén från Landsbro blev dagens man bland herrarna i den 7 km långa uppförsbacken till Hovfjället på söndagens avslutande etapp.

 

Les mer
20180316,JACOBSEN, Astrid Uhrenholdt 004 (kopia)

Norska stjärnor utmanar i Malung

Dansbandssprinten på torsdag:

Två norska världsmästare – varav den ena också är olympisk mästare – utmanar den svenska eliten i Dansbandssprinten på riktig snö i Malung under torsdagen.

Niklas Dyrhaug tar sig an Calle Halfvarsson & co, medan Astrid Uhrenholdt Jacobsen skall försöka sig på Stina Nilsson på hemmaplan.

Les mer
JOHANSSON, Leo 008 IVB17 (kopia)

Sverige vann alla världscupsklasserna

Sverige var i topp i samtliga fyra klasser då världscupen på rullskidor fortsatte med masstarter i Finnsjön utanför Torsby under lördagen.
Segrarna heter Robin Norum, Linn Sömskar, Leo Johansson och Moa Hansson. Alla starka namn som avgjorde i den tuffa avslutningen mot mål.

 

Les mer
5F5A8911 (kopia)

Seger till Sömskar och Silfver

IFK Umeå dominerade VC-prologen i Torsby:

Linn Sömskar och Erik Silfver såg till att IFK Umeå vann både dam- och herrklassen vid världscup-prologen på rullskidor i Torsby under fredagseftermiddagen.
Inför en stor publik var dom båda snabbast över 1.200 meter i nästan konstant uppförsbacke, något som gjorde att flera åkare fick känna rejält på mjölksyran.

 

Les mer
20180322, DAHLQVIST, Maja 019 (kopia)

Toppåkare till Idresprinten på fredag

Det blir storfint besök i Idre under fredagen då man arrangerar Idresprinten på snö. En kort sprint mitt i byn med landslagsåkare och stjärnor från främst Falun-Borlänge SK och IFK Mora SK.
Starten går vid kyrkans parkering och målet är vid Idre Hembygdsgård. Sprinten är 100 meter klassisk åkning i lätt uppförsbacke.

 

Les mer
20180712, Charlotte Kalla o Polarbröd (kopia)

Charlotte Kalla och Polarbröd sluter avtal

Charlotte Kalla har slutit ett långsiktigt samarbetsavtal med Polarbröd som sträcker sig fram till 2021. Två aktörer från Norrbotten med siktet långt fram.

 

Les mer
OLSSON, Johan PK011 (kopia)

Johan Olsson bra också på cykel

Klart för Fjällturen på MTB:

Johan Olsson bevisade under onsdagen att han också är en mycket talangfull cyklist. I landsvägsloppet ”Forbondeloppet” på gränsen mellan Sverige og Norge i Vauldalen slutade han stark trea.
Det bäddar gott inför MTB-loppet Fjällturen den 14 juli, där flera skidåkare kommer till start.

Les mer
20180711, Kikkan bröstcancer (kopia)

Kikkan Randall har fått bröstcancer

OS-mästarinnan i teamsprint Kikkan Randall har diagnosticerats med bröstcancer. Den tidigare vinnaren av sprintvärldscpen skriver det själv på Facebook och berättar att hennes liv har tagit en dramatisk vändning.
Randall avslutade sin aktiva karriär efter världscupfinalen i Falun i vintras.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Rullskidslandslaget till VC i Torsby

Svenska Skidförbundet har tagit ut landslagstruppen till världscuppremiären i Sverige.
Sommarens världscup i rullskidor inleds med en minitour i värmländska Torsby 13-15 juli.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Var är längdlandslaget sommartid?

Krönika:

Jag går rakt på sak.
Det är för dåligt med knappt en handfull svenska landslagsåkare på plats i Helsingborg när SM-veckan sommar kör fyra direktsända rullskidtävlingar i SVT.
Ointresset upprepar sig år efter år. För mig är det obegripligt att Skidförbundet inte kräver större uppslutning när PR-fönstret är vidöppet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Världscupen på rullskidor i Torsby

SK Bore och Svenska Skidförbundet bjuder in till en öppen FIS Rollerski World Cup & STS Roll Cup. Utmana världseliten i en 3-dagars mini tour den 13-15:e juli, i Torsby. Det är i nuvarande läge 100 anmälningar till tävlingarna och Sveriges och Norges landslag i Rullskidor kommer tillkomma.
 

Les mer
20180707, NORTHUG Petter (kopia)

Petter Northug tillbaka på vinnarspåret

- Det är väl 7-8 år sedan jag vann senast och det kan fort bli 7-8 år till nästa gång igen, skojade Petter Northug jr sedan han vunnit lördagens rullskidtävling Kristiansand Skifestival i södra Norge.
Skidstjärnan avgjorde jaktstarten i klassisk stil genom att placera sig i täten innan upploppet där han höll undan för resten av landslagsåkarna.

 

Les mer