Mobile Version
Desktop Version
WE&SPORT och Jämtland/Härjedalens Skidförbund har gjort en mycket intressant undersökning om unga längdåkares psykiska hälsa - ett område vi saknar mycket information om. Här en illustrationsbild från årets skid-SM i Skellefteå. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
WE&SPORT och Jämtland/Härjedalens Skidförbund har gjort en mycket intressant undersökning om unga längdåkares psykiska hälsa - ett område vi saknar mycket information om. Här en illustrationsbild från årets skid-SM i Skellefteå. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Intressant undersökning av We&Sports och J/H Skidförbund:

Det här oroar unga längdåkare

Förändrat matbeteende är ett utbrett problem bland idrottande ungdomar, det är vanligare bland tjejer, visar en undersökning som We&Sports och Jämtland Härjedalens Skidförbund gjort på länets skidverksamheter. I undersökningen deltog 108 längdåkare och 56 alpinister i åldrarna 16-25 år, de medverkande kommer från olika delar av Sverige. Undersökningen genomfördes i februari till mars på Jämtland Härjedalens fyra skidgymnasier och på skiduniversitetet i Östersund.

 

ANTE ANDERSSON har kämpat hårt för att få till ett center för idrottare med psykisk ohälsa i Jämtland-Härjedalen och nu har han lyckats få till det i form av We&Sports i Östersund.
ANTE ANDERSSON har kämpat hårt för att få till ett center för idrottare med psykisk ohälsa i Jämtland-Härjedalen och nu har han lyckats få till det i form av We&Sports i Östersund.

80 procent av de svarande tjejerna inom längdåkning på skidgymnasierna säger att de själva eller på nära håll upplevt ätstörningar. Motsvarande siffra för killar är 30 procent. Bland alpinisterna har 48 procent av tjejerna upplevt ätstörningar och motsvarande 27 procent av killarna. När det gäller problemet med ätstörningar efterfrågar eleverna ökad kompetens runt problematiken och mer mentalt stöd. Flera av eleverna uppgav att de på nära håll upplevt att idrottskamrater fått sluta med sin idrott på grund av anorexi.
Det är oansvarigt att idrotten förlorar ungar individer när det inte skulle behöva vara så. Det går att göra något åt det, man kan bli 100-procent frisk, säger Ante Andersson, projektledare på We&Sports.

95 procent med längre avbrott
Det framkom också i undersökningen att majoriteten av skidåkarna redan på gymnasiet drabbats av längre avbrott på grund av ohälsa och funktionsnedsättningar. 95 procent av tjejerna har haft ett längre avbrott och den vanligaste orsaken var skador. För killarna var siffran 77 procent och här var vanligaste orsaken virussjukdomar, Twar och Mycoplasma.
Många av eleverna uppgav att de hade haft svårt att få hjälp av sjukvården i samband med avbrotten och att det var svårt att upprätthålla motivation för fortsatt idrottande då de känner sig ensamma i situationen, när de inte längre kan delta i tävlingar och träningar. Avsaknad av läkare som kan idrott och möjligheten att få remiss och prover tagna uppgavs som hinder för att snabbt komma tillbaka till träningsmiljön igen.

 

Ekonomin oroar eleverna
Undersökningen visar också att flera elever redan på gymnasiet känner oro över ekonomin och hur de ska klara av att finansiera sin idrott. Ju äldre idrottarna blir desto mer ökar oron för ekonomin. I svaren framkom det att bristen på pengar begränsar möjligheten att träna och tävla. Mest uttalat var detta i åldersgruppen 20-25 år där 80 procent svarade att de saknade nödvändiga ekonomiska resurser för att kunna satsa fullt ut på sin idrott.
- Det är överraskande att många idrottselever redan på gymnasiet känner oro över ekonomin och hur de ska ha råd att fortsätta idrotta. Det här bekräftar behovet av en rejäl satsning på unga idrottsaktivas hälsa och ekonomi. De här siffrorna är inte unika för Jämtland Härjedalen, säger Ante Andersson.

We&Sports arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar hos skidåkande ungdomar i Jämtland Härjedalen, projektet drivs av Jämtland Härjedalens Skidförbund och Svenska Skidförbundet. Under tre år finansieras det av Arvsfonden. Undersökningen presenterades i sin helhet vid en presskonferens i Östersund på fredagen den 25 maj.

 

Del |
20170701, NILSSON, Stina 031 (kopia)

Stina Nilsson förlänger med IFK Mora SK

Stina Nilsson har haft kontrakt med IFK Mora skidklubb fram till 30:e juni i år. I dagarna har OS-guldmedaljören förlängt kontraktet med klubben.

– Det är viktigt för oss att ha med en världsstjärna som Stina i klubben, säger IFK Mora SK:s ordförande Tomas Bredberg.

 

Les mer
20180316,NORDSTRÖM, Maria 001 (kopia)

Maria Nordström byter till Borås SK

Landslagsåkaren Maria Nordström byter klubb från Ulricehamns IF till grannen Borås SK. Gävle-tjejen är sambo med Karl-Johan Westberg som liksom Marias brorsa Gustav Nordström båda åker för Borås SK.
Dessutom önskar klubben nu också att göra en satsning på damsidan.

 

Les mer
20180326, HAAG, Anna 003 (kopia)

Anna og Emil åker sprint i Kina!

Svenska stjärnor i sommartävling i Inre Mongoliet:

Efter några års uppehåll arrangerar Nordic Ways, återigen FIS Summer Ski Sprint, nu i Yakeshi, nära Hailar i Inre Mongoliet, en av Kinas 23 provinser. Arrangemanget har en startlista med skidåkare i världsklass och med 20 inbjudna åkare från utlandet samt China National Team.

 

Les mer
20171115, GRIP, Rikard 009 (kopia)

Här är landslagets träningsläger i år 

Nedan finner ni information om de läger som längdlandslaget kommer att åka på under sommaren och hösten 2018. Det gäller seniorlagen, A-laget och Team Bauhaus som har sina flesta läger tillsammans.

 

Les mer
20180617, Simon 2a i Kina (kopia)

Simon Andersson tvåa i kinesisk halvmara

Falun-Borlänges Simon Andersson tog en spontantur till Kina och sprang hem en 2:a plats på tuffa Changchun Jingyuetan Forest Marathon:s halvmara.
Tvåa blev även Åsarnas Lisa K Svensson som körde den dubbla sträckan - alltså en hel marathon i spåren utanför Changchun där man tidigare haft världscup på skidor och där kinesiska Vasaloppet arrangeras.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Johan Olssons nya ”omöjliga” utmaning!

Krönika:

När VM-hjälten Johan Olsson presenterades som en av tre herrtränare för det svenska längdlandslaget tänkte jag: Nu har Johan tagit på sig en utmaning som verkar lika svår som när bevisade att det ”omöjliga” var möjligt och vann femmilsguldet i Val di Fiemme 2013.

 

Les mer
20180616, Livigno Sky - Petter E (kopia)

Fullklaff för Petter Engdahl i Italien

Vann i världscupen i Skyrunning i Livingo:

Petter Engdahl slog till för fullt under lördagen och vann Livigno Sky Marathon i Italien som ingår i världscupen i den här tuffa sporten.
Hans segertid på den 34 kilometer långa banan med 2.700 meters klättring var 3.33,26.

 

Les mer
20180322, BERGSTRÖM, Martin 008 (kopia)

Martin Bergström hedrad i USA

Martin Bergström har under flera år tävlat i USA, men han gjorde ett kort uppträdande under skid-SM i Skellefteå i vintras.
Nu har han blivit uttagen till Academic All-America Division I At-Large team tillsammans med alpinisten Julie Mohagen som representanter för skidåkarna i universitetsserien.

 

Les mer
20170204, SUNDLING, Jonna 003 (kopia)

Jonna Sundling – Jernbergvinnare 2018

Jonna Sundling, IFK Umeå, är först ur den framgångsrika svenska 1994-generationen på damsidan som erövrar den prestigeladdade Jernbergmedaljen årgång 2018 för framgångsrika insatser vid längd-SM i Skellefteå och Bruksvallarna.

 

Les mer
20170128, VAN DER GRAAFF, Laurien 006 (kopia)

Världscupsegrare utmanar Stina i Malung

Schweiziska världscupsegrarinnan Laurien Van Der Graaff utmanar hemmahoppet Stina Nilsson i Dansbandssprinten i Malung den 19.juli.
Van Der Graaff var lite av säsongens överraskning i damernas sprinttävlingar. Hon vann två världscupsprinter, inklusive för-VM i Seefeld. 31-åringen var också 5:a totalt i sprintcupen där Stina var tvåa efter norskan Maiken Caspersen Falla.

 

Les mer
20180614, INGVILD m rullskidor (kopia)

Östberg parkerade Johaug i comebacken

Ingvild Flugstad Östberg var starkast i avslutningen och parkerade både OS-mästarinnan Ragnhild Haga och Therese Johaug i hennes comeback under torsdagens Oslo Ski Show i Holmenkollen.
Haga hade ledningen efter prologen, men på det sista av dom tre varven kom både Östberg och Johaug ifatt och Ingvild var klart starkast i avslutningen.

 

Les mer
20170625,KRÜGER, Simen Hegstad 004(kopia)

OS-ettan Krüger utklassade norska eliten

OS-mästaren Simen Hegstad Krüger utklassade hela den norska eliten och vann med 50 sekunder  i Oslo Ski Show i Holmenkollen under torsdagen. Man åkte först en prolog där Krüger fixade en ledning på 17 sekunder, men i jaktstarten över 10,5 km fristil på rullskidorna var det ingen som var i närheten av killen som föll i starten på OS skiathlon, reste sig och blev olympisk mästare.

 

Les mer
NORTHUG, Petter jr 008 TIV16 (kopia)

Northug slog Klæbo på rullskidor

Petter Northug jr är tillbaka i landslaget och under onsdagseftermiddagen tvålade 32-åringen dit världscupsagraren och OS-mästaren Johannes Høsflot Klæbo i rullskidtävlingen Kirkebakken Grand Prix i Hamar.
Det blev en tuff fight där Northug vann med minst möjliga margin.

 

Les mer
20180326, FREDRIKSSON, Marcus 008 (kopia)

Marcus lämnar Lycksele för Hudik

Landslagsåkare förstärker Hälsinge-klubben:

Landslagsåkaren Marcus Fredriksson lämnar moderklubben Lycksele IF för att fortsätta karriären i Hudiksvalls IF.
– Jag vill ha ett lag att åka i och komma in där det finns lite seniorverksamhet, säger han till Västerbottens-Kuriren om bytet till Hudiksvalls IF.

 

Les mer
20171203, MÄKÄRÄINEN, Kaisa 042 (kopia)

BLIZ ny sponsor för skidskyttarna

Kliver in i svenskt skidskytte för första gången:

Glasögonen har en viktig funktion för skidskyttarna, de ska skydda ögonen mot både solljus, regn och snö. Samtidigt ska de gå lätt och smidigt att flippa upp inför skyttemomentet och möjlighet skall finnas att byta linser, allt efter rådande väder och ljusintensitet. Detta ställer höga krav på glasögonen och nu laddar den helsvenska tillverkaren BLIZ upp för att leverera glasögon i världsklass till skidskyttelandslaget.

 

Les mer
070-7742137

Skidlyftet fördelar 662 000 kronor

Flera längdklubbar fick bidrag:

Nu är det klart vilka klubbar som får ta del av Skidlyftet 2018. I år fick 16 klubbar dela på 662 000 kronor som de kan använda för olika verksamhetsprojekt. Totalt har nu över 3,6 miljoner delats ut till längd- och alpina klubbar runt om i Sverige.

 

Les mer
BABIKOV, Ivan 001 Toblach (kopia)

Ivan Babikov fick sparken i Kanada

En förbannat Ivan Babikov har lösts från avtalet som tränare för Kanadas längdlandslag. Han säger på Facebook at det kom som en chock och något som han absolut inte hade förväntat sig.
Ex-ryssen Babikov flyttade till Kanada för ett antal år sedan och tog en plats i deras landslag. Efter karriären anställdes han som tränare.

 

Les mer
GJELLAND, Egil 002 (kopia)

Gjelland ny landslagstränare i Tjeckien

Egil Gjelland blir ny landslagstränare i skidskytte i Tjeckien. Den 44-årige norrmannen var tidigare landslagsåkare i hemlandet och har tränat Norges landslag både på dam- och herrsidan, men nu har han varit borta från cirkusen några år.
- Jag kunde inte säga nej. Det här är en chans man får en gång i livet, säger Gjelland till VG.

 

Les mer
20180610, bild Team Sparbanken Nord (kopia)

Team Sparbanken Nord – länssatsning på skidåkare

Upp till 60 norrbottniska juniorer och unga seniorer med framtida landslagsambitioner får extra stöd och hjälp i satsningen som fått namnet Team Sparbanken Nord.
- Vår region har en skidhistoria vi alla kan vara stolta över. Det tas nu ett nytt initiativ för att våra ungdomar skall få så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas och bli framtida förebilder. Vi tror att denna satsning är bra både för skidsporten men också för Sverige och Norrbotten, säger Gunnar Eikeland VD i Sparbanken Nord som går in som finansiär i projektet.

 

Les mer
DSC_0493 (kopia)

Pål Jonsson årets MAX-stipendiat

Fick check på 100.000 kronor:

Längdskidåkaren Pål Jonsson från Strömnäs GIF har utsetts till Årets MAX-stipendiat och fick idag ta emot en check på 100 000 kr. Den lovande norrbottningen har under säsongen visat en enorm talang och han har varit rankad 1:a bland världens 17-åringar.

 

Les mer