Mobile Version
Desktop Version

Det hänger på dig, Charlotte!

Sverige går mot ett mycket osäkert OS på längdsidan.
Skall det bli ett kanon-OS som i Turin 2006 och Vancouver 2010? Eller ett mörker som i Salt Lake City 2002?
Nyckeln heter Charlotte Kalla!

 

Kjell-Erik2
01.02.2014, Toblach, Italy (ITA): Charlotte Kalla (SWE)- FIS world cup cross-country, 10km women, Toblach (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.
CHARLOTTE KALLA efter helgens pall-lopp i Toblach. Nu är hon nyckeln till svenska framgångar i längdspåren i Sochi enligt sweski.com:s redaktör. Foto: NORDIC FOCUS

Det är flera orsaker till att Charlotte är nyckeln till framgång för Sverige. För det första är hon per idag det enda riktiga medaljhoppet - åtminstone individuellt. Dessutom åker hon den första tävlingen, som ofta är viktig för hela truppens fortsättning i mästerskapet.
Om Kalla tar en medalj på skiathlon i morgon kan hela stämningen ändras. Då försvinner snacket om magsjuka och elände (som Sverige är världsmästare i att ta fram vid varje mästerskap).
Dessutom kommer det att visa att Sverige kan, man behöver inte tvivla längre.
Jag tror Charlotte har en jättechans att ta en medalj på skiathlon. Kowalczyk har en ond fot och hänger inte med på fristilen. Bjørgen lär bli svår, Johaug kan hon möjligen greja.
Hotet för Charlotte blir i mina ögon dom två andra norskorna, Heidi Weng och Kristin Størmer Steira. Ingen pratar om Steira, men hon var överlägsen på den här banan under för-OS ifjol och hon utklassade Weng och Jacobsen i norska mästerskapen i skiathlon.
Grejar Charlotte att slå dom båda tror jag hon är på pallen!
Blir hon 5:a eller 6:a på skiathlon kan det vara inledningen på ett lika dåligt OS som i Salt Lake City 2002. Men jag tror inte det.

Så här ser jag på dom svenska chanserna:

Distans damer
Charlotte Kalla kan ta medalj både på skiathlon, 10 km klassiskt och framför allt den avslutande tremilen med masstart. Där är hon en av dom stora guldkandidaterna.
Det kommer att handla mycket om Bjørgen, Johaug och Kalla. Kowalczyk är osäker, men räkna med att hon tar någon medalj - mest troligt i klassisk.
Övriga svenskor är inte i närheten av pallen. Skulle någon åka in bland dom 10 bästa får det ses som en framgång med tanke på resultaten tidigare i vinter.

Sprint damer
Jag oroas av Ida Ingemarsdotters magsjuka. Tyckte heller inte hon hade det stinget som jag såg på VM förra årets i semifinalen i Toblach senast. Men en lång och tung sprintbana blir annorlunda än vanligt.
Spännande att se Stina Nilsson och Hanna Erikson, men jag tror Sverige får svårt att ta medalj. Även här är Norge oerhörd farliga. Bjørgen, Østberg och Falla kan alla vara på pallen.
Denise Herrmann har varit en överraskning i år och Kikkan Randall är mycket sugen på en OS-medalj. Kanske den distans där det är flest som kan medalj.

Stafetter damer
Tyvärr är inte Sveriges lag på 4x5 km lika starkt som tidigare och jag tror man får svårt att kämpa om medalj. Norge vinner givetvis, troligen blir Finland tvåa. Sverige måste kämpa mot i främsta hand USA, men kanske också ett par andra nationer. En placering mellan 4-6 är mera troligt än medalj. Jag saknar Sofia Bleckur på en klassisk sträcka!
Teamsprinten är nog Sveriges bästa medaljmöjlighet på damsidan förutom Charlotte Kallas individuella lopp. Men det är under förutsättning att hon ställer upp. Utan Charlotte kan det också bli medalj, men då är det betydligt mera osäkert.

Distans herrar
Tyvärr har jag inget stort hopp om att vi får uppleva medaljrushet som vi fick i Vancouver. Marcus Hellners pallplacering i Toblach var en framgång och han visade på SM att formen är på gång.
Men få hade toppat formen till den tävlingen. Dessutom visade Dario Cologna att han är tillbaka nästan för fullt. Norrmännen och ryssarna kommer starkare med flera åkare, kanske också fransmännen och kanadensarna.
John Olsson kan givetvis bli hjälte igen. Men det är svårt att tippa en kille som åker 2-3 tävlingar per säsong och inte syns till resten av vintern.
Söndagens skiathlon-tävling utan Johan Olsson och Calle Halfvarsson kommer nog inte att ge någon medalj - tyvärr. Anders Södergren och Lars Nelson kommer säkert att göra hyggliga lopp, Daniel Richardsson kommer att vara med på den klassiska delen och Marcus Hellner kanske nästan till slutet.
Men killar som Northug, Vylegzhanin, Legkov och några till har i utgångsläget större chanser.
Värsta getingboet lär bli 15 km klassisk, där det säkert är 10 som kan vinna - svenskarna inkluderade.

Sprint herrar
Normalt en distans där Sverige skall kämpa om guld och medaljer. Det kan ske här också, men jag har en känsla av att det kan bli svårt. Hörs negativt ut, men Emil Jönsson har haft en förmåga att strula till det i mästerskap (minus bronset i Oslo 2011) och Teodor Peterson är inte på samma vinnarspår i år som då han vann sprintvärldscupen.
Den längre och hårdare banan favoriserar dessutom allroundåkarna betydligt mera än tidigare. Jag tror att ryssarna blir oerhört farliga här. Kriukov, Vylegzhanin och co på hemmaplan blir svårslagna. Northug gjorde det ifjol och kan göra det igen.

Stafetter herrar
4x10 km är Sveriges största medaljhopp på herrsidan som jag ser det. Men det är betydligt hårdare på herrsidan än bland damerna och samtliga måste vara friska om Sverige skall ta medalj.
Det betyder att man behöver både Johan Olsson och Calle Halfvarsson i form. I tillägg till att Hellner behåller formen. Richardsson litar jag på i alla lägen!
Att försvara guldet blir svårt. Norge och Ryssland är i utgångsläget starkare lag på pappret, dessutom kan lag som Frankrike, Tyskland, Sveits och andra blanda sig in.
I teamsprint kan allt hända. Teodor Peterson åkte bort Sverige i Vancouver, men kan nu få sin revansch - om han får åka. Teodor och Emil borde vara med i fighten - om nu inte “Gripen” väljer en allroundare som Hellner eller Olsson.

Hur som helst - spännande blir det.
Ge oss en medalj direkt, Charlotte!

Del |