Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Krönika:

Det blir Norges skid-VM i Lahtis

Sverige kommer att göra ett bra skid-VM i Lahtis. Flera medaljer, men inte så många guld. Det kan hända att vi får ett idag och att det blir det enda.
Norge däremot kommer att bli den dominerande längdnationen - det ser Marit Bjørgen till. Och kanske Martin Johnsrud Sundby.
Och det i ett mästerskap där debatterna i media har nått en lägre nivå än jag någonsin sett i mina snart 40 år som sportjournalist.

 

För svenskt vidkommande tror jag på Stina Nilsson - det gör ju dom flesta. Men det kan hända mycket i en sprint, så det är inget guld man bara kan kvittera ut. Dock tror jag att Stina grejar det - om hon undviker olyckor och har bra skidor.
Efter att ha sett Charlotte Kalla både på SM och i Otepää är jag säker på att hon lämnar Lahtis med medaljer. Det finns chans i samtliga distanslopp och i stafetten. Ett inte för vågat tips är tre silver och ett brons till Charlotte - då tar hon över för ”silver-Stina”.
Varför inget guld?
Jo, för att Marit Bjørgen kommer att vinna det hon ställer upp i. Dom tuffa banorna i Lahtis passar henne med branta, hårda backar. Hennes största chans är 10 km klassisk, sedan kommer hon att mala sönder fältet på den avslutande tremilen och Norge vinner stafetten med hästlängder. Skall Charlotte ha någon guldchans så tror jag på skiathlon.
Däremot tror jag att banorna är för hårda för distansmedaljer till Stina. Guld i sprint, silver i stafett och en medalj (kan bli vad som helst) i teamsprint är ändå en bra utdelning och det tror jag hon får med sig.

Sundby blir VM-kung
På herrsidan är det som sagt tidigare en tunnare bredd i Sverige och en hårdare kamp om topplaceringarna än i damklassen. Det är frågetecken kring både Johan Olsson, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson efter sjukdomar. Dom måste fungera på topp.
Hur bra är Marcus Hellner? Han har kommit tillbaka i vinter, men räcker det till VM-medalj? Håller Richardsson eller Burman på en klassisk stafettsträcka?
Som du förstår är det mycket som skall ramla på plats för dom svenska herrarna, men några medaljer blir det. Jag tror på silver i stafetten även här, troligen medalj i teamsprint och 1-2 medaljer i distansloppen.
Kungen blir Martin Johnsrud Sundby. Han är precis som Marit Bjørgen favorit i alla distanstävlingarna, men han får det tuffare att vinna allt. Hur som helst kommer Sundby att ta över tronen som Norges VM-kung från Petter Northug jr. Jag tror han tar 15 km klassisk och skiathlon, dessutom är han svårslagen på femmilen. Trots att han ännu inte vunnit något individuellt VM-guld i karriären.

Längdåkning = en mikrosport
Övriga nationer då?
Det här tunga favoritskapet på Norge och med Sverige som klar utmanare visar bara vilken liten mikrosport längdåkningen är i ett globalt perspektiv. Något som vi bryr oss om här uppe i norr.
I Ryssland är det stort, men givetvis är dom betydligt mindre intresserade när sex av deras bästa åkare stängs av utan någon form for bevis och enbart på indicier. Det hade aldrig kunnat hända i det civila och visar åter att idrotten lever efter sina egna regler och helt utanför samhället annars. Jag har full förståelse för att Legkov, Belov, Petukhov och dom andra är mer än förbannade.
Om Sergey Ustiugov kan rädda Rysslands ära är det en bragd. Justitiemord är vad man gjort med hans lagkamrater. Några andra nationer tar givetvis också medaljer, vilket är helt nödvändigt om längdåkningen skall överleva. Finland får ett antal, jeg hoppas att både Tyskland, Frankrike, Italien, Slovenien, Kanada, USA och andra också kan få medaljer. Det är just vad sporten behöver. Enbart Norge och Sverige är ytterligare en spik i kistan.

Vem utbildar media?
Tyvärr har inledningen av årets VM handlat mest om astma, doping och ett konstruerat krig mellan Norge och Sverige.
Givetvis är astma och doping viktiga frågor och jag var inte imponerade av reaktionerna från FIS-chefen Gianfranco Kasper då han mötte media efter mötet med dom aktiva från olika länder.
Men jag är förvånad över den låga nivån på kollegorna från pressen. Så många experter som aldrig tidigare har haft något med skidor att göra. Som kastar sig ut i en debatt om astma, skidor och kärleksförhållanden utan att ha någon som helst inblick i hur det hela fungerar.
Jag är också förvånad över hur lätt media låter sig lura av till exempel Petter Northug jr och Emil Iversen. Dom gör precis vad dom vill och vissa representanter för media sväljer det rått. Otroligt!
Vad hände med dom gamla, goda skidjournalisterna som verkligen kunde något som skidor och som kunde ställa frågor som hade något med verkligheten att göra?
På bussen till Otepää i helgen satt jag bredvid Micke Book, svensken som är en av två svenska vallare för Norge. Han hade bland annat ansvaret för Therese Johaugs skidor och nu har han också Johannes Høsflot Klæbo. Han hade mycket intressanta teorier om olika skillnader på olika skidor, om hur systemet fungerar i det norska laget jämfört med andra landslag han har jobbat i - som till exempel Sverige, Kanada och Kazakstan.
Det hade varit ett betydligt intressantare reportage än att för hundrade gång höra Emil Iversen skratta över en fråga om han sett något till Stina Nilsson…
PS: Perry Olsson från Söderhamn och Bruksvallarna är ansvarig för Marit Bjørgens skidor.

Och det skall sägas: När vissa idrottsledare uppträder ännu mera amatörmässigt får dessa såkallade journalister eld på lågan och det hela blir till en smörja som jag finner ganska osmaklig.
Tycker det är dags att gå igenom personallistan efter årets säsong - både för en del landslag och en del mediehus. Helt klart behöver man byte ut en del personer.

Låt oss slippa 2001 igen
Kollade på SVT:s inslag om dopingskandalen från Lahtis 2001 igen igår. Det väcker minnen som jag helst skulle varit förutom. Kommer ihåg då skandalen läckte ut och Jari Isometsäs namn offentliggjordes. Jag satt i ett rum längst uppe bakom vårt speakerrum i stadion. Vi var tre personer: Finska skidförbundets ordförande Paavo M Petäjä, den tidigare mästarinnan Marjo Maatikainen och jag. Och jag var den enda som inte grät.

Sedan bodde jag 7 år i Lahtis eller strax utanför. Jag tränade nästan varje dag i dom VM-spår som används idag. Därför känns det oerhört konstigt att inte vara inblandad. Förutom VM i Thunder Bay 1995 har jag varit speaker på alla skid-VM från och med Falun 1993.
Lahtis 2001 var ett bra VM - helt till dopingskandalen. Men det skedde helt på slutet och det var först på måndagen efter VM att man vaknade upp till en framsida på Finlands största tidning med bara ett svart kors över hela. Sedan har hela det finska folket legat i brygga och fått lida av skandalen. Man har varit extremt skeptiska till Norge, som var dom som kritiserade Finland hårdast och kom med dom värsta uttalanden.
Därför önskar många finländare idag att Norge skall misslyckas och att deras åkare åker fast i någon dopingkontroll. Men det kommer inte att hända.
Var det svenska hatet kommer ifrån vet jag dock inte.

Idag säger jag bara:
Heja Stina!

 

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius