Mobile Version
Desktop Version
HÅVARD SOLÅS TAUGBØL är en av dom åkarna som drabbas när Norge nu överraskande väljer att lägga ner sitt U-landslag för herrar. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/kekstock.com
HÅVARD SOLÅS TAUGBØL är en av dom åkarna som drabbas när Norge nu överraskande väljer att lägga ner sitt U-landslag för herrar. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/kekstock.com

Överraskande utveckling drabbar några av dom största talangerna:

Norge skrotar U-lag för herrarna

Det norska skidförbundet har sensationellt beslutat att inte ha något rekryteringslandslag för herrar inför den kommande säsongen.
Men lägger helt enkelt ner laget som innehåller några av landets absolut största talanger. Istället fortsätter man med ett U-lag för damer.
Nu klagar åkarna som tycker att dom lämnats ensamma utan förbundets stöd.

 

Rekryteringslandslaget som den nye svenska skidskyttekaptenen Anders Byström haft ansvaret för läggs alltså ner på herrsidan. Bara tjejer finns med i satsningen inför säsongen 2019/2020.
NRK har intervjuat Håvard Solås Taugbøl, som nu är en av dom som står utan hjälp från förbundets lag. Han har tidigare också tillhört sprintlandslaget.
Han säger till statskanalen att han tycker det är bra att man satsar på damer, men han är besviken för egen del.
– Jag blev väldigt besviken då förbundet valde att lägga när all satsning på dom näst bästa herrarna i Norge. Och jag tycke3r det är dumt att det som fungerat som en springbräda mellan junior och regionslag upp till eliten plötsligt är borta, säger han till NRK.

För här pratar vi om killar som är precis utanför A-laget och som när dom fått chansen varit helt uppe bland dom 6 bästa i världscupen. Som till exempel Daniel Stock i Ulricehamn för två år sedan. Det är dessutom herråkarna som brukar dominera i Skandinaviska cupen.
Nämnde Taugbøl var till exempel 7:a i Davos, 3:a på Scan-cupen i Vuokatti i början av januari och tog brons i sprint på norska mästerskapen.

Flera åkare hade den uppfattningen att det skulle bli en satsning på ett U23-lag både för herrar och damer och att dom som var födda före 1996 då skulle få stå utanför. Men nu lägger man alltså helt ner herrsatsningen – ungefär som om Sverige plötsligt bara skulle ha damer i sitt Team Bauhaus.
– Jag är också besviken över att förbundet inte har några alternativ till oss. Vi har lämnats till oss själva utan någon hjälp, det har blivit en svår situationen för mig personligen och det innebär att vi på kort tid måste hitta ett upplägg eller ta ett avgörande om vi önskar att satsa vidare på skidor.
– Jag får ju då en känsla av att dom inte tror på oss längre och det är givetvis tråkigt då man har bra resultat och är nära en plats i elitlaget, säger Taugbøl vidare.

Daniel Stock är nu i samma situation och han var till exempel 11:a och 14:e i världscuptävlingarna i Otepää och Ulricehamn i vintras. Dessutom 7:a och 8:a på norska mästerskapen. Nu måste han tillbaka till ett regionslag, som är något man har i Norge men inte i Sverige på samma sätt.
Övriga åkare som drappas är Kasper Stadaas, den tidigare juniorvärldsmästaren Eirik Sverdrup Aurdal och Martin Løwstrøm Nyenget. Mattis Stenshagen är den enda som får plats i eliten nästa säsong, han går in i Arild Monsens sprintlag.

Damernas rekryteringslag inför 2019/2020-säsongen består av följande åkare: Kristine Stavås Skistad, Marthe Mæhlum Johansen, Amalie Håkonsen Ous, Julie Myhre, Mathilde Myhrvold och Tiril Liverud Knudsen.
På juniorsidan hr Norge tagit ut en landslagsgrupp med följande fem åkare: Andreas Kirkeng, Ansgar Evensen, Edvard Sandvik, Iver Tildheim Andersen och Martin Kirkeberg Mørk.

Daniel Stock får alltså gå tillbaka till regionslaaget Team Veidekke Nord-Norge, som består av följande 8 åkare:
Damer: Ingrid Mathisen, Fauske IL Julie Waltenberg Lyngen, Karnes IL Silje Theodorsen, Kvaløysletta Skilag Synne Arnesen, Tromsø Skiklubb
Herrar: Daniel Stock, Vadsø Skiklubb Eirik Mikkelsen, Medkila Skilag Torgeir Sulen Hovland. Kvaløysletta Skilag Vebjørn Moen, Tverlandet IL

 

Del |
GREVENs krönika mellomrom

Är egna drönare och mobiler viktigare än media?

Krönika:

Det är med glädje jag noterar att såväl förbund som landslagsåkare satsar på egen exponering på sociala plattformar. Samtidigt är jag orolig över att egna mobiler, filmkameror och drönare prioriteras framför tid och möten med traditionella medieföretag.
Det kan drabba skidsporten hårt.

 

Les mer
20190122, KARLSSON Frida 001 (kopia)

”Alla” ville ha Frida – mamma tog jobbet

Ingen tvekan om vem som är den hetaste längdåkaren i Sverige:
”Alla” ville bli Frida Karlssons nya manager.
Det slutade med att mamma Mia tar jobbet – och det hela stannar i familjen!

 

Les mer
20190712, Supersprint Idre herrar (kopia)

Maja och Anton vann supersprint i Idre

Att världsmästaren Maja Dahlqvist skulle vinna supersprinten i Idre under fredagen var ingen överraskning.
Mer glädjande var nästan att  hennes sambo Anton Hedlund skulle vinna herrarnas tävling.

 

Les mer
20190711, Fjällturen inför (kopia)

6 OS-mästare i Fjällturen på cykel

Stor idrottshelg igen i Ramundberget:

Ca 1400 glada motionärer är huvuddelen av deltagarna. Självklart deltar många av Sveriges duktigaste mountainbikecyklister och vägcyklister i Fjällturen, men också flera av Sveriges största idrottsprofiler är med och cyklar. 6 olympiska mästare, flera världsmästare och världscupvinnare som skidåkarna Stina Nilsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson och Jan Ottosson.

Les mer
20181117, ANDERSSON, Simon 010 (kopia)

Lisa K och Simon är ”riktiga femmilare”

”För att ha visat ödmjukhet, god anda och intresse för ”skidåkningens blå band”, femmilen med individuell start, i tillägg till enastående styrka i spåret, blir Lisa K. Svensson och Simon Andersson de första mottagarna av Skidhistoriska Sällskapets stipendium”.

Les mer
ECKHOFF, Tiril VM001 (kopia)

Skidskytten Tiril Eckhoff bröt ena tån

Norska världsmästaren i skidskytte Tiril Eckhoff måste basera sig på altenativ träning ett tag framåt.
Hon har nämligen brutit en tå och det hände i en ”klantig händelse”.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom


”Billans” vinnande filosofi – lita på dig själv

Krönika:

Marie-Helene ”Billan” Östlund var skiddrottning på 1980-och 90-talet och vann Sveriges första kvinnliga VM-guld individuellt när hon triumferade i tyska Oberstdorf 1987. Mycket har hänt i träningsutveckling från då till nu. Men ”Billans” filosofi för att nå världstoppen är tänkvärt än idag:  Att våga lita på sig själv.

 

Les mer
20190707, HALFVARSSON Calle (kopia)

Calle äntligen före Petter Northug jr

Calle Halfvarsson har nästan drömt mardrömmar om alla förluster mot Petter Northug jr.
Men nu torde det inte bli flera.
I lördags var svensken nära att vinna rullskidtävlingen i norska Kristiansand, medan Northug höll till i den bakre delen av fältet.

 

Les mer
20190706, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tredje raka för Linn Sömskar i Kina

Linn Sömskar gjorde rent bord och tog alla tre vinsterna i världscupen på rullskidor i Kina. Hon spurtade också hem den avslutande distanstävlingen.
I herrklassen blev det stenhårt med hemmaseger till Qiang Wang. Victor Gustafsson hade samma tid som trea i mål.

 

Les mer
20190705, LINN o KLÆBO (kopia)

Dubbel-segrar för Linn och Klæbo i Kina

Linn Sömskar och Johannes Høsflot Klæbo vann båda också den andra supersprinten över 200 meter i Beijing, Kina.
Det var inte lika varmt som dagen innan, men åkarna fick kämpa mot en tuff vind.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Sixten Jernbergpriset 2019 till Ebba

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat om tilldelningen av 2019 års pris.

 

Les mer
20190704, LINN vinner VC Kina (kopia)

Linn direkt från SM-guld till VC-seger

Klæbo vann också supersprinten i Kina:

Det är bråda dagar för Linn Sömskar.
Hon åkte direkte från dubbla SM-guld på rullskidor i Malmö til seger i världscupen över 200 meter supersprint i Kina.
Moa Olsson följde överraskande upp med ytterligare en svensk pallplats medan Johannes Høsflot Klæbo slog alla specialister och vann en helnorsk uppgörelse på herrsidan.

 

Les mer
PICHLER, Wolfgang 006 (kopia)

Pichler och Grip tillsammans mot OS

Wolfgang Pichler och Rikard Grip – det borde ju vara en bra combo.
Du trodde kanske att dom båda var borta från skidsporten i Sverige.
Men nej, nu skall både Pichler och Grip hjälpa Sverige mot flera medaljer på OS, något som båda har upplevt i sina karriärer i skidskyttelandslaget respektive längdlandslaget.

 

Les mer
20190702, GUSTAFSSON Victor 002

Linn och Victor tog SM-gulden i sprint

Victor Gustafsson, IFK Mora fick sin revansch och vann SM-guldet i sprint på rullskidor, medan Linn Sömskar åter igen var omöjlig och vann damsprinten.
Nu åker landslaget till Kina och världscupen i natt.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Linn är rullskids-drottningen

Vann SM-guldet suveränt igen:

Linn Sömskar är rullskids-drottningen. Hon hade inga problem med att för femte gången åka hem SM-guldet. Den enda som bjöd på riktigt motstånd var kompisen Maria Nordström, men också hon fick ge sig på dom sista två varven i Malmö.
I mål var segermarginalen 24,9 sekunder, medan Evelina Settlin på bronsplats var över halvannan minut efter.

 

Les mer
DSC_8886 (kopia)

Karl-Johan Westberg tog hem SM-guldet

Som väntat blev det en tuff spurtuppgörelse som avgjorde herrarnas distanstävling på rullskids-SM i Malmö under måndagen.
Karl-Johan Westberg från Borås drog det längsta stråt men fick hårt motstånd av Victor Gustafsson från Mora.
Det skilde endast 0,1 sekunder i mål.

 

Les mer
X

U-landslaget blir Team Svenska Spel

Nytt avtal värt över 80 miljoner kronor:

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet inleder ett långsiktigt samarbete som gör Svenska Spel till ny presenting partner till längdlandslaget. Det nya sjuåriga avtalet omfattar bland annat en extra satsning på unga talanger och är värt drygt 80 mnkr.

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot finish 001 (kopia)

Klæbo åker världscup på rullskidor

Johannes Høsflot Klæbo är uttagen till världscuppremiären på rullskidor i Beijing. Det är ett otraditionellt grepp från den norska superstjärnan, som ännu inte skrivit på det norska landslagskontraktet.
Även Astrid Uhrenholdt Jacobsen finns med i den norska truppen till Kina där tävlingarna går 4-6 juli.

 

Les mer
20190630, JOHAUG Therese 001 (kopia)

Det var ju riktigt roligt, Therese!

Therese Johaug skrattar.
Och hon har all anledning till det.
Under söndagen fullföljde hon sin första femmil i tävling på rullskidor. Och skiddrottningen visade att formen är på topp också sommartid.
Suverän seger i Kanalrennet i Lunde i Telemark.

Les mer
20180706, WESTMAN vinner SM-sprint (kopia)

Klart för SM-start i Malmö

På måndag, på den allra första dagen av säsongen 2019/2020, inleds tävlingssäsongen direkt med SM i rullskidor i Malmö. Tävlingarna är en del av SM-veckan sommar.

 

Les mer