Mobile Version
Desktop Version
HÅVARD SOLÅS TAUGBØL är en av dom åkarna som drabbas när Norge nu överraskande väljer att lägga ner sitt U-landslag för herrar. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/kekstock.com
HÅVARD SOLÅS TAUGBØL är en av dom åkarna som drabbas när Norge nu överraskande väljer att lägga ner sitt U-landslag för herrar. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/kekstock.com

Överraskande utveckling drabbar några av dom största talangerna:

Norge skrotar U-lag för herrarna

Det norska skidförbundet har sensationellt beslutat att inte ha något rekryteringslandslag för herrar inför den kommande säsongen.
Men lägger helt enkelt ner laget som innehåller några av landets absolut största talanger. Istället fortsätter man med ett U-lag för damer.
Nu klagar åkarna som tycker att dom lämnats ensamma utan förbundets stöd.

 

Rekryteringslandslaget som den nye svenska skidskyttekaptenen Anders Byström haft ansvaret för läggs alltså ner på herrsidan. Bara tjejer finns med i satsningen inför säsongen 2019/2020.
NRK har intervjuat Håvard Solås Taugbøl, som nu är en av dom som står utan hjälp från förbundets lag. Han har tidigare också tillhört sprintlandslaget.
Han säger till statskanalen att han tycker det är bra att man satsar på damer, men han är besviken för egen del.
– Jag blev väldigt besviken då förbundet valde att lägga när all satsning på dom näst bästa herrarna i Norge. Och jag tycke3r det är dumt att det som fungerat som en springbräda mellan junior och regionslag upp till eliten plötsligt är borta, säger han till NRK.

För här pratar vi om killar som är precis utanför A-laget och som när dom fått chansen varit helt uppe bland dom 6 bästa i världscupen. Som till exempel Daniel Stock i Ulricehamn för två år sedan. Det är dessutom herråkarna som brukar dominera i Skandinaviska cupen.
Nämnde Taugbøl var till exempel 7:a i Davos, 3:a på Scan-cupen i Vuokatti i början av januari och tog brons i sprint på norska mästerskapen.

Flera åkare hade den uppfattningen att det skulle bli en satsning på ett U23-lag både för herrar och damer och att dom som var födda före 1996 då skulle få stå utanför. Men nu lägger man alltså helt ner herrsatsningen – ungefär som om Sverige plötsligt bara skulle ha damer i sitt Team Bauhaus.
– Jag är också besviken över att förbundet inte har några alternativ till oss. Vi har lämnats till oss själva utan någon hjälp, det har blivit en svår situationen för mig personligen och det innebär att vi på kort tid måste hitta ett upplägg eller ta ett avgörande om vi önskar att satsa vidare på skidor.
– Jag får ju då en känsla av att dom inte tror på oss längre och det är givetvis tråkigt då man har bra resultat och är nära en plats i elitlaget, säger Taugbøl vidare.

Daniel Stock är nu i samma situation och han var till exempel 11:a och 14:e i världscuptävlingarna i Otepää och Ulricehamn i vintras. Dessutom 7:a och 8:a på norska mästerskapen. Nu måste han tillbaka till ett regionslag, som är något man har i Norge men inte i Sverige på samma sätt.
Övriga åkare som drappas är Kasper Stadaas, den tidigare juniorvärldsmästaren Eirik Sverdrup Aurdal och Martin Løwstrøm Nyenget. Mattis Stenshagen är den enda som får plats i eliten nästa säsong, han går in i Arild Monsens sprintlag.

Damernas rekryteringslag inför 2019/2020-säsongen består av följande åkare: Kristine Stavås Skistad, Marthe Mæhlum Johansen, Amalie Håkonsen Ous, Julie Myhre, Mathilde Myhrvold och Tiril Liverud Knudsen.
På juniorsidan hr Norge tagit ut en landslagsgrupp med följande fem åkare: Andreas Kirkeng, Ansgar Evensen, Edvard Sandvik, Iver Tildheim Andersen och Martin Kirkeberg Mørk.

Daniel Stock får alltså gå tillbaka till regionslaaget Team Veidekke Nord-Norge, som består av följande 8 åkare:
Damer: Ingrid Mathisen, Fauske IL Julie Waltenberg Lyngen, Karnes IL Silje Theodorsen, Kvaløysletta Skilag Synne Arnesen, Tromsø Skiklubb
Herrar: Daniel Stock, Vadsø Skiklubb Eirik Mikkelsen, Medkila Skilag Torgeir Sulen Hovland. Kvaløysletta Skilag Vebjørn Moen, Tverlandet IL

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Starkt landslag i Frankrike

Frankrike har också tagit ut sitt landslag och det är både stort och starkt.
Fransmännen har på senare år byggt upp ett mycket starkt sprintlag på herrsidan och man har fortfarande starka distansåkare som Manificat och Gaillard.
Nu bygger man också ett ungt och spännande damlag.

 

Les mer
Nicklas Olausson

Och skidskyttarna cyklar på Kreta

En ny, tuff försäsong tar sin början när skidskyttelandslaget åker till Kreta på cykelläger.

Les mer
Rolf Zetterberg

Landslaget på snö i Norge

Idag samlas längdlandslaget i norska Sognefjäll. Här väntar en veckas träningsläger på snö fram till den 27 maj. 

Les mer
06.01.2019, Val di Fiemme, Italy (ITA):Johannes Hoesflot Klaebo (NOR) - FIS world cup cross-country, tour de ski, final climb men, Val di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Tour de Ski kan ändras radikalt

Kanske kommer Tour de Ski att ändras radikalt redan kommande säsong. FIS funderar nämligen över ett förslag om att göra den sista etappen uppför Alpe Cermis om till en masstart istället för en jaktstart som det är idag.
Det har skapat olika reaktioner bland åkarna, många menar att den som kommer först till toppen skall vara segraren i Tour de Ski. Andra ropar på ändringar i ett format som kanske har gått ut på datum.

 

Les mer
20190518, La Venosta karta (kopia)

La Venosta – ny tävling i Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics introducerar en helt ny tävling inför säsongen 2019-2020.
Det är 45 km långa La Venosta i norra Italien som kommer att arrangeras den 14 december. Tävlingen följer efter dom två inledande tävlingarna i Livigno och före Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld.

 

Les mer
DAHLMEIER skjutning ÖSD001 (kopia)

Tack för showen, Laura Dahlmeier

Laura Dahlmeier lägger av, bara 25 år gammal.
VM-drottningen i skidskytte från Hochfilzen 2017 lämnar den stora scenen och lämnar ett stort tomrom efter sig.
– Det är dags att säga adjö, skriver Laura Dahlmeier på instagram.

 

Les mer
20190519, BDO-mila Holund o Krüger (kopia)

Orienterarna sprang ifrån skidåkarna

BDO-mila har startat i Norge:

I Norge kör längdlandslagets sponsor BDO den numera populära BDO-mila på flera ställen runt om i landet i maj och juni.
Skidlandslagets profiler springer, men den här första veckan har längdstjärnorna fått stryk av starka orienterare på två olika ställen.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Gratulerer med dagen, skid-Norge!

Vi har lämnat en vinter fylld med skidfester, jubel och stolthet i vårt västra grannland. Segermarscherna i Seefeld och i världscuptävlingar runt om i världen har fått norrmännen att dansa och le och sjunga ”Ja vi elsker dette landet” i det oändliga. Men idag är det 17 maj – på riktigt. Norges verkliga nationaldag. Då säger vi Gratulerer med dagen.

 

Les mer
20161203, CHEVALIER, Anais 009 (kopia)

Skidskytten Anais Chevalier är gravid

Den franska skidskytten Anais Chevalier är gravid och kommer inte att tävla i världscupen den kommande säsongen.
Men hon satsar på en comeback säsongen efter och hoppas kunna få åka OS i Beijing 2022.

 

Les mer
Nicklas Olausson

Ny huvudsponsor för skidskytte-landslaget

Efter en briljant skidskyttesäsong har både landslagschef och huvudtränare bytts ut, en ny generalsekreterare är på väg in och förändringarna sker i högt tempo. Det passar därför bra att vi nu kan presentera en ny huvudsponsor till Svenska Skidskytteförbundet, nämligen Optimera Bygghandel.


Les mer
ROLF ZETTERBERG

Daniel kör sin egen satsning

När landslagen inför den kommande säsongen presenterades så fattades veteranen Daniel Rickardsson.
Men 37-åringen från Hudik tänker inte lägga av, utan han kör vidare med en personlig satsning inför nästa säsong. Därför hoppar han självmant av landslaget.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anders Södergren vann ”Mästarnas mästare”

Det blev skidseger i SVT:s populära ”Mästarnas mästare”.
Anders Södergren kämpade ner Carolina Klüft i finalen och vann titeln för 2019.
– Vi har ju tävlat så himla länge nu, och så får man vinna finalen. Det är ju underbart, säger Anders Södergren i ”Mästarnas mästare”.

 

Les mer
20190512, ENGDAHL Petter skyrunning (kopia)

Petter Engdahl imponerade i Transvulcania

Petter Engdahl har inte mer än tagit klistret av skidorna innan han åter igen imponerar i stenhård löpning i bergen. Han blev i helgen trea i det 75 km långa loppet Transvulcania på ön La Palma.
ÖSK-åkaren var i ledningen i 50 km, men på slutet passerades han av fransmannen Thibaut Garrivier och ryssen Dmitry Mityaev.

 

Les mer
BIRKLIN, Jimmy 029 (kopia)

Jimmy Birklin lämnar Svenska Skidspelen

Det är tydligen tiden för att hitta nytt jobb.
Skidförbundets längdchef Johan Sares och förbundskaptenen Rikard Grip har båda meddelat att dom slutar.
Nu kommer också beskedet om att Svenska Skidspelens VD Jimmy Birkling söker sig nya vägar.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Framåt marsch efter Sares och Grip

Krönika:

Det är bara att ta av sig toppluvan för de imponerande insatser som avgående längdchefen Johan Sares och tidigare landslagschefen Rikard Grip gjort. Ribban ligger högt för efterträdarna, men Sares och Grip är själva goda exempel på vad ny energi i SSF kan ge för resultat.

 

Les mer
20190510, SARES Johan 001 (kopia)

Johan Sares slutar på skidförbundet

Efter 10 år på Svenska Skidförbundet, varav sju år som ytterst ansvarig för längdverksamheten, har Johan Sares bestämt sig för att gå vidare i sin yrkeskarriär.
– Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare. Jag är redo för nya utmaningar, säger den avgående längdchefen.

Les mer
20181101, W

Sveriges enda chatt för idrottande ungdomar

We & Sports jobbar för idrottare med psykisk ohälsa:

We & Sports som arbetar med att förebygga och stärka den mentala hälsan hos idrottande ungdomar öppnade den 6 maj Sveriges första chatt för idrottande ungdomar.

We & Sports som bildades i januari 2018, har sedan tidigare lanserat metoder för att öka motståndskraften hos idrottande ungdomar på skidgymnasier och skiduniversitetet. Vidare finns en hemsida, möjlighet att boka personligt samtal, föreläsningar och yoga. I höst kommer även bredare utbud på hjälp och stöd, samtalsgrupper och flertalet utbildningar bland klubbar är inplanerade. Den psykiska ohälsan är ett växande samhällsproblem och hela 30% av svenska elitidrottare har upplevt psykiska besvär någon gång under sin karriär.

Les mer
20171202, AUDIENCE ÖSTERSUND 002 (kopia)

Här är världscupen i skidskytte 2019-2020

Östersund är tillbaka som premiärort när världscupen i skidskytte rullar vidare i säsongen 2019-2020.
Det stora målet för dom flesta tävlande är givetvis VM i italienska Antholz.
Annars innehåller inte världscupen i skidskytte stora överraskningar.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

USA:s landslag inför säsongen 2019-2020

USA har också tagit ut sina landslagsgrupper inför den kommande säsongen. Dom är uppdelade i ett A-lag med endast två herrar och fyra damer, ett B-lag och ett D-lag med unga åkare.
D-laget bygger för övrigt på killarna som vann JVM-stafetten i Lahtis i vintras.

 

Les mer
20190507, Daniel Tynells stipendium (kopia)

Maja och Nils blev Daniel Tynellstipendiater

Maja Heikki från Sälens IF och Nils Bergström från Domnarvets GoIF blev Daniel Tynellstipendiater 2019.
– Dom är glädjespridare inom skidpsorten, säger den trefaldige vasaloppssegraren Tynell.

 

Les mer