Mobile Version
Desktop Version
BRITTA JOHANSSON NORGREN kom ensam i mål som segrare i damklassen. Alla foto: ARRANGÖREN
BRITTA JOHANSSON NORGREN kom ensam i mål som segrare i damklassen. Alla foto: ARRANGÖREN

Britta Norgren vann UVK-rullen 2017

Britta Johansson Norgren vann som väntat UVK-rullen i Uppsala i helgen. Bland herrarna var det Alfred Buskqvist från IK Stern som infriade favoritskapet och vann.

 

FULL FART i stakningen på Uppsalaslätten.
FULL FART i stakningen på Uppsalaslätten.

Arrangören för tävlingen, Uppsala Vasaloppsklubb, hade som ambition att ordna en trivsam tävling och så blev det! Med nästan 100 åkare i tävlingsklasserna, ungefär lika många motionärer och bra väder (inget regn) så blev hela arrangemanget mycket lyckat. Tävlingsledare Andreas Bertilsköld var väldigt nöjd efter tävlingen.

 

Damernas tävlingsklass startade 15 minuter före övriga startande och direkt efter start gick fyra åkare loss och följdes åt. Efter ca 4 km, när åkarna svängde in på lite mindre, kuperade vägar, höjde Britta Norgren, Sollefteå Skidor IF och Annika Löfström, Årsunda IK, farten ytterligare och kom loss. Bakom dessa två starka åkare så följde Julia Angelsiöö, Storvreta IK och Sofie Björklund, Trillevallens Sportklubb.
Britta och Annika hjälptes åt med dragjobbet. Vid första varvningen drog Britta och vid andra varvningen så låg Annika i täten. Britta vet att Annika är en mycket stark åkare med stakning på platten som bästa egenskap och ville därför inte ha med Annika in på spurtrakan, så på tredje varvet och samma ställe där de ökade farten på första varvet, så ökade Britta farten igen. Brita fick en lucka som hon lyckades hålla ända in i mål.
Bakom dessa två gjorde Julia Angelsiöö ett starkt lopp och säkrade tredjeplatsen. Hon fick åka mycket av loppet i ensamt majestät och gjorde ett väldigt bra sista varv. Julia bekräftar med detta lopp att hennes tidigare prestationer i år inte har varit tillfälligheter. Hon har helt klart under detta år tagit ytterligare några steg i fart och prestation och närmat sig svenska eliten och världseliten på skidor.

 

ALFRED BUSKQVIST är landslagsman på rullskidor. Han gjorde ett imponerande segerlopp i UVK-rullen. Tvåa var Ronny Wedin och trea Jonas Böhlmark.
ALFRED BUSKQVIST är landslagsman på rullskidor. Han gjorde ett imponerande segerlopp i UVK-rullen. Tvåa var Ronny Wedin och trea Jonas Böhlmark.

Herrarnas lopp blev en uppvisning av en åkare från Göteborg. Alfred Buskqvist, IK Stern vann på ett imponerande sätt och infriade favoritskapet. Han åkte med en imponerande teknik samt fart och vi tror att här fick vi kanske se Sveriges nästa stora stjärna på skidor. Direkt ut från start gick fyra åkare loss från det stora startfältet. Det var nämnde Buskqvist samt Ronny Wedin Norbergs SK, spurtkanonen Jonas Böhlmark, Nacka Värmdö SK och gävleåkaren Fredrik Wallström Naprapat Walles SK. Dessa åkare hjälptes åt med dragjobbet nästan hela första varvet. I en backe, just före varvning, gjorde Alfred en rejäl fartökning och fick en lucka till övriga tre. De två varven som var kvar fokuserade Alfred på att hålla hög fart och därmed försöka hålla de tre hungriga åkarna bakom sig.

Det var verkligen ett nöje att se Alfreds fina teknik och höga fart och här bärgade han en säker seger. Bland de tre jagande blev det en hård kamp och spurt om pallplatserna. Ronny Wedin, som i år visat väldigt fin form, kunde, precis på mållinjen, slå spurtkanonen Böhlmark. Det var starkt av Ronny och han var väldigt glad efter målgång samtidigt som han berömde Alfred Buskqvist för en imponerande åkning och ett superlopp. Fredrik Wallström fick den otrevliga placeringen.

 

Många, både i tävlingsklasserna och i motionsklasserna, åkte bra och imponerande fort. Det märks tydligt att rullskidsporten utvecklas för varje år och att intresset för rullskidor ökar. Det som kanske är mest markant är att genomsnittsfarten ökar för alla och det är många som åker väldigt fort.
Om vi tittar på dameliten så är de inte långt efter herreliten i fart och tid. Brita höll på sitt lopp en snitthastighet på 22,5 km/h (2 min 38 sek per km) och herrvinnaren Alfred Buskqvist höll 25,9 km/h (2min 19 sek per km). I årets lopp så åkte 5 damer och 46 herrar loppet med en fart över 20 km/h (3 min per km). Att åka rullskidor med en fart som är snabbare än 3 min per km är fort och minst sagt imponerande.
På långa distanser närmar sig damerna herrarna mer och mer i fart och tider.

Preliminära resultat här.
 

 

Del |
24.11.2017, Ruka, Finland (FIN):Paal Golberg (NOR), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Calle Halfvarsson (SWE), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Ruka (FIN). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee

Ny standard av Klæbo - Calle 3:a

Johannes Høsflot Klæbo chockade konkurrenterna i sprintfinalen i Ruka och var totalt överlägsen. Men bakom gjorde Calle Halfvarsson en stark insats som ensam svensk efter prologen. Han kämpade sig in till en 3:e plats och har ett fint utgångsläge inför resten av minitouren.

 

Les mer
24.11.2017, Ruka, Finland (FIN):Stina Nilsson (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Ruka (FIN). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stina försvarade segern i Ruka

Stina Nilsson gjorde sina saker perfekt igen i finska Ruka och försvarade fjolårssegern i den klassiska världscupsprinten. Hon fick en tuff fight mot amerikanskan Sadie Bjornsen, men Stina kastade sig över mållinjen och säkrade segern.
Ida Ingemarsdotter som vann kvalet blev fyra och dom svenska damerna dominerade i snövädret i norra Finland.

 

Les mer
GLØERSEN, Anders 001 Davos (kopia)

Anders Gløersen parkerade Petter Northug jr

Så har han äntligen åkt en tävling.
Mannen som alla har snackat om - Petter Northug jr.
Men i norska cupen över 15 km fristil i Gålå utanför Lillehammer var det andra åkare det handlade om. Främst Anders Gløersen, VM-trea i Falun 2015.

 

Les mer
INGEMARSDOTTER, Ida 003 Odorf (kopia)[1]

Ida och Hanna bäst i prologen

Katastrof-kval för Norges damer och Sveriges herrar:

Sveriges damer dominerade prologen i världscuppremiären i finska Ruka. Dubbelseger till Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk och endast Maria Nordström utanför dom 30 som går vidare till kvartsfinalen.
Norges damer bommade totalt och alla deras storstjärnor försvann. Dom svenska herrarna var också en katastrof och endast Calle Halfvarsson finns med i kvartsfinalen.

 

Les mer
20170129, DOTZLER, Hannes finish 001 (kopia)

Nyheter från skidvärlden inför helgen

I helgen drar skidsäsongen igång på allvar också internationellt. Världscupen i längd startar i finska Ruka, långloppscupen Visma Ski Classics kör prolog i schweiziska Pontresina och på söndag startar världscupen i skidskytte här hemma i Östersund.
Skidskyttarna har redan ”tjuvstartat” med sin IBU-cup i Norge under torsdagen. Här är några nyheter inför helgens premiärer.

 

Les mer
Kranskulla o mas 2018 (kopia)

Sara och Joakim kranskulla och mas 2018

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

 

Les mer
Bettan OSD (kopia)

”Bettan” bommade för mycket

IBU-cupen i Sjusjøen:

Elisabeth Högberg var kanske det största svenska hoppet när IBU-cupen - cupen under världscupen - började med sprinttävlingar i Sjusjøen utanför Lillehammer under torsdagen.
Med 2+2 i antalet straffrundor hamnade ”Bettan” nere på en 23:e plats, slagen med drygt två och en halv minut.
Hon var ändå bäst av dom svenska åkarna.

 

Les mer
LEGKOV, Alexander 006-Odorf16 (kopia)

OS-avstängda ryssar får köra världscupen

FIS kommer inte att stänga av dom sex ryska åkarna som IOK har stängt av på livsstid från OS. Därmed tävlar flera av dom i världscupen redan under fredagen i finska Ruka.
FIS skickade under torsdagen ut ett pressmeddelande där man säger att man vill avvakta bevis från IOK innan man eventuellt kommer med sanktioner mot dom ryska åkarna.

 

Les mer
26.11.2016, Ruka, Finland (FIN):Stina Nilsson (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Ruka (FIN). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Startlista för världscupen på fredag

Minitouren i Ruka utanför Kuusamo drar igång redan nu på fredag med klassisk sprint. Startlistorna är klara för prologerna och det är en rejäl blandning mellan distansåkare och rena sprintåkare.
Sverige har förhoppningar om pallplatser och Stina Nilsson skall försvara segern från förra året.

 

Les mer
20161203, ÖBERG, Hanna 003 (kopia)

Sveriges lag till världscupen i Östersund

Skidskytte:

Svenska Skidskytteförbundet har tagit ut följande aktiva att representera Sverige vid årets världscuppremiär som traditionsenligt arrangeras i Östersund med första tävlingsdag nu förstkommande söndag.

 

Les mer
IVERSEN, Ole Morten 003-17 (kopia)

- Aldrig aktuellt att skippa Kalla

Iversen menar Northug-saken gått för långt:

Den svenske damtränaren Ole Morten Iversen har sin son Emil i den norska truppen i Ruka och han är tät på både Sverige och Norge. Men nu tycker också han att Petter Northug-bråket i Norge har gått för långt.
- Vi har ju en liknande sits med Charlotte Kalla i Sverige, men det var aldrig aktuellt att hon inte skulle få åka i världscuppremiären, säger Iversen till VG.

 

Les mer
SVENSSON, Oskar prolog17 (kopia)

Sjuk Oskar missar Ruka-premiären

Sveriges just nu hetaste sprintåkare Oskar Svensson är sjuk och har åkt hem från Ruka i norra Finland. Segraren från Gällivarepremiären missar därmed helgensvärldscuppremiär som startar med sprint under fredagen.

 

Les mer
SVENSSON, Oskar 006 Lahti17 (kopia)

Oskar med Sagan-taktik i Ruka

I söndags slog Oskar Svensson  knock på OS-silvermedaljören Teodor Peterson och OS-guldmedaljören Nikita Kriukov med en brutal spurt i Gällivare.
Det var ett taktiskt perfekt sprintlopp -  och en kanonstart på säsongen för Nordic XC Ski Team-medlemmen från Falun-Borlänge SK.
- Jag ser och lär av cykelsporten för att utveckla mig som skidåkare. Inom längd har vi mycket att lära av cyklisterna rent taktiskt.  Världsmästaren Peter Sagan är en förebild för mig, säger landslagsstjärnan inför världscuppremiären i finska Ruka.

Les mer
Visma-Kanal 5 (kopia)

Visma Ski Classics från SVT till Kanal 5

Eurosport och Visma Ski Classics har nått en överenskommelse inför kommande säsong vilket gör att den populära långsloppscupen flyttar till Kanal 5. Premiären sker redan nu på söndag.

Les mer
25.01.2015, Rybinsk, Russia (RUS): Yulia Tchekaleva (RUS), Fischer, Swix, Alpina, Rottefella, Adidas- FIS world cup cross-country, skiathlon women, Rybinsk (RUS). www.nordicfocus.com. © Laiho/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Tävlade i Gällivare - misstänks för doping

Dom ryska stjärnåkarna Yulia Tchekaleva och Anastasia Dotsenko tävlade både i Gällivarepremiären i helgen.
Nu är båda kallade till förhör, misstänkta för dopingbrott i samband med OS i Sochi 2014.

 

Les mer
140302 Sälen-MoraVasaloppetFoto Nisse Schmidt

Team United Bakeries blir Team Koteng

Det norska långloppslaget Team United Bakeries byter namn och sponsor efter tio år med stora framgångar i bland annat Ski Classics. Nu heter laget med bland annat vasaloppssegraren John Kristian Dahl Team Koteng och sponsras av Koteng Eiendom AS.

 

Les mer
20171110, HAAG, Anna (kopia)

Sveriges lag till världscuppremiären

Tio damer och nio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på världscuppremiären i finska Ruka den 24–26 november.

 

Les mer
NORTHUG Drammen17-001 (kopia)

Petter Northug jr inte med i världscuplaget

Norge har tagit ut 20 åkare till världscuppremiären i finska Ruka den kommande helgen, men man har inte hittat plats till den 13-faldige världsmästaren Petter Northug jr bland dom tio herråkarna.
Northug var inte med i helgens premiärtävlingar i Beitostölen på grund av sjukdom, men han rapporteras nu i full träning igen.

 

Les mer
20171119, BJØNTEGAARD, Erlend 002 (kopia)

Norsk sensation slog Martin Fourcade & co

Slog världseliten - får inte åka världscup i Östersund:

Norska doldisen Erlend Bjøntegaard var 2:a i lördagens sprinttävling med nästan hela världseliten utanför Lillehammer.
Sedan slog han till och vann söndagens masstart före stjärnor som Johannes Thingens Bø och Martin Fourcade.
Men han får inte åka världscuppremiären i Östersund!

 

Les mer
JENSSEN, Jan Thomas 010 (kopia)

Tidigare juniorstjärna en sensation

Martin Johnsrud Sundby visade svagheter i Beitostølen:

Martin Johnsrud Sundby visade sig inte oslagbar då man i söndags körde 15 km fristil i Beitostølen. Han gick på en rejäl smäll och blev bara 7:a.
Simen Hegstad Krüger vann och den stora överraskningen var den tidigare juniorstjärnan Jan Thomas Jenssen som sensationellt tog en plats på pallen.

 

Les mer