Mobile Version
Desktop Version
BRITTA JOHANSSON NORGREN kom ensam i mål som segrare i damklassen. Alla foto: ARRANGÖREN
BRITTA JOHANSSON NORGREN kom ensam i mål som segrare i damklassen. Alla foto: ARRANGÖREN

Britta Norgren vann UVK-rullen 2017

Britta Johansson Norgren vann som väntat UVK-rullen i Uppsala i helgen. Bland herrarna var det Alfred Buskqvist från IK Stern som infriade favoritskapet och vann.

 

FULL FART i stakningen på Uppsalaslätten.
FULL FART i stakningen på Uppsalaslätten.

Arrangören för tävlingen, Uppsala Vasaloppsklubb, hade som ambition att ordna en trivsam tävling och så blev det! Med nästan 100 åkare i tävlingsklasserna, ungefär lika många motionärer och bra väder (inget regn) så blev hela arrangemanget mycket lyckat. Tävlingsledare Andreas Bertilsköld var väldigt nöjd efter tävlingen.

 

Damernas tävlingsklass startade 15 minuter före övriga startande och direkt efter start gick fyra åkare loss och följdes åt. Efter ca 4 km, när åkarna svängde in på lite mindre, kuperade vägar, höjde Britta Norgren, Sollefteå Skidor IF och Annika Löfström, Årsunda IK, farten ytterligare och kom loss. Bakom dessa två starka åkare så följde Julia Angelsiöö, Storvreta IK och Sofie Björklund, Trillevallens Sportklubb.
Britta och Annika hjälptes åt med dragjobbet. Vid första varvningen drog Britta och vid andra varvningen så låg Annika i täten. Britta vet att Annika är en mycket stark åkare med stakning på platten som bästa egenskap och ville därför inte ha med Annika in på spurtrakan, så på tredje varvet och samma ställe där de ökade farten på första varvet, så ökade Britta farten igen. Brita fick en lucka som hon lyckades hålla ända in i mål.
Bakom dessa två gjorde Julia Angelsiöö ett starkt lopp och säkrade tredjeplatsen. Hon fick åka mycket av loppet i ensamt majestät och gjorde ett väldigt bra sista varv. Julia bekräftar med detta lopp att hennes tidigare prestationer i år inte har varit tillfälligheter. Hon har helt klart under detta år tagit ytterligare några steg i fart och prestation och närmat sig svenska eliten och världseliten på skidor.

 

ALFRED BUSKQVIST är landslagsman på rullskidor. Han gjorde ett imponerande segerlopp i UVK-rullen. Tvåa var Ronny Wedin och trea Jonas Böhlmark.
ALFRED BUSKQVIST är landslagsman på rullskidor. Han gjorde ett imponerande segerlopp i UVK-rullen. Tvåa var Ronny Wedin och trea Jonas Böhlmark.

Herrarnas lopp blev en uppvisning av en åkare från Göteborg. Alfred Buskqvist, IK Stern vann på ett imponerande sätt och infriade favoritskapet. Han åkte med en imponerande teknik samt fart och vi tror att här fick vi kanske se Sveriges nästa stora stjärna på skidor. Direkt ut från start gick fyra åkare loss från det stora startfältet. Det var nämnde Buskqvist samt Ronny Wedin Norbergs SK, spurtkanonen Jonas Böhlmark, Nacka Värmdö SK och gävleåkaren Fredrik Wallström Naprapat Walles SK. Dessa åkare hjälptes åt med dragjobbet nästan hela första varvet. I en backe, just före varvning, gjorde Alfred en rejäl fartökning och fick en lucka till övriga tre. De två varven som var kvar fokuserade Alfred på att hålla hög fart och därmed försöka hålla de tre hungriga åkarna bakom sig.

Det var verkligen ett nöje att se Alfreds fina teknik och höga fart och här bärgade han en säker seger. Bland de tre jagande blev det en hård kamp och spurt om pallplatserna. Ronny Wedin, som i år visat väldigt fin form, kunde, precis på mållinjen, slå spurtkanonen Böhlmark. Det var starkt av Ronny och han var väldigt glad efter målgång samtidigt som han berömde Alfred Buskqvist för en imponerande åkning och ett superlopp. Fredrik Wallström fick den otrevliga placeringen.

 

Många, både i tävlingsklasserna och i motionsklasserna, åkte bra och imponerande fort. Det märks tydligt att rullskidsporten utvecklas för varje år och att intresset för rullskidor ökar. Det som kanske är mest markant är att genomsnittsfarten ökar för alla och det är många som åker väldigt fort.
Om vi tittar på dameliten så är de inte långt efter herreliten i fart och tid. Brita höll på sitt lopp en snitthastighet på 22,5 km/h (2 min 38 sek per km) och herrvinnaren Alfred Buskqvist höll 25,9 km/h (2min 19 sek per km). I årets lopp så åkte 5 damer och 46 herrar loppet med en fart över 20 km/h (3 min per km). Att åka rullskidor med en fart som är snabbare än 3 min per km är fort och minst sagt imponerande.
På långa distanser närmar sig damerna herrarna mer och mer i fart och tider.

Preliminära resultat här.
 

 

Del |
NILSSON, Stina 004 Falun17 (kopia)

Svenska damerna oroliga för Korea

Det svenska landslaget tränar för fullt mot OS i Korea. Men damlaget uttrycker osäkerhet inför vinterns stora mål. Det politiska läget är osäkert efter Nord-Koreas missiltester och OS-staden Pyeongchang ligger inte alls så långt från gränsen mellan dom båda länderna.
Stina Nilsson vill till exempel inte att hennes pappa skall åka till tävlingarna för att titta på.

 

Les mer
NordicFocus

Stor förlust för norska skidskytte-laget

Sportchefen hoppar av:

Sportchefen Morten Aa Djupvik har sagt upp sig från sitt jobb precis innan OS-säsongen 2018 och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Hur det kommer att påverka det norska landslaget återstår att se, men det är ingen tvekan om att det här är en stor förlust.

Les mer
JOHAUG i täten Lenzer (kopia)

Therese Johaug orkar inte titta på OS

Ändrat träningsprogrammet - drar ner med 250 timmar:

Therese Johaug hade tränat hårt mot OS i Pyeongchang då hon fick den slutliga domen som gör att hon inte får åka där.
Nu berättar en besviken stjärna att hon inte orkar titta på tävlingarna i Korea och kommer att åka från Norge när trycket är som störst under OS-tävlingarna.

 

Les mer
NORTHUG, Petter jr Lenzer008 (kopia)

Tuffa uttagningskrav på Petter Northug jr

Petter Northug jr har som bekant valt att åter igen träna utan att vara med i det norska landslaget.
Men nu varslar landslagstränaren Tor Arne Hetland stenhårda uttagningskrav för Petter Northug jr om han skall få åka i världscupen och komma med tillOS.
Helst måste han vinna direkt i den norska premiären.

 

Les mer
LANDERTINGER, Dominik 006 OSD16 (kopia)

Landertinger kan missa OS 2018

Österrikes skidskyttestjärna Dominik Landertinger står i fara för att missa vinterns OS i Pyeongchang. Under torsdagen skall han genom en ryggoperation meddelar österrikiska skidförbundet och det är osäkert hur lång tid den 29-årige skidskytten behöver innan han är tillbaka i tävlingsform igen.

 

Les mer
DIGGINS, Jessica Toblach-TdS (kopia)

Jessica Diggins slaktar VC-programmet

Den amerikanska stjärnan Jessica Diggins är långt ifrån nöjd med vinterns tävlingsprogram i världscupen. Hon reagerar främst på att stafetterna är borta i OS-säsongen och det är ju en av dom distanser där dom amerikanska damerna normalt gör det bäst.

 

Les mer
Jimmy Birklin VD Skidspelen (kopia)

Skidspelen vände till vinst igen

Svenska Skidspelen går med vinst igen!
Ett glädjande besked för Jimmy Birklin, som nu firar ett år som VD för Svenska Skidspelen.

– Det är viktigt när vi nu arbetar med att forma en mer långsiktig och hållbar affärsplan för Svenska Skidspelens framtid, säger Jimmy Birklin.

Les mer
GRANATH, Johan 002 Bruks (kopia)

Nu åker damerna till Frankrike

I torsdags avslutade längdlandslagets herrar sitt läger i Villard de Lans. Idag åker Stina Nilsson, Hanna Falk och de andra damerna till samma ställe.

– Efter tio lite lugnare dagar på hemmaplan är det åter dags för läger. Den här gången i de franska alperna, säger förbundskapten Rikard Grip.

 

Les mer
STRID, Gabriel (kopia)

Tre svenska världscup-segrar i finalen

Sverige dominerade också världscupfinalen på rullskidor i italienska Trentino under söndagen. Vid dom avslutande jaktstartstävlingarna blev det tre av fyra möjliga tävlingar till dom blågula åkarna.
Hanna Abrahamsson och Gabriel Strid vann juniorklasserna och Helene Söderlund vann en spännande final i damernas seniorklass.

 

Les mer
Britta_vinner (kopia)

Britta Norgren vann UVK-rullen 2017

Britta Johansson Norgren vann som väntat UVK-rullen i Uppsala i helgen. Bland herrarna var det Alfred Buskqvist från IK Stern som infriade favoritskapet och vann.

 

Les mer
Burman i terräng DM 17 (kopia)

Jens Burman bäst på hemmaplan

Landslagsåkaren Jens Burman var klart bäst på den långa banan då hemmaklubben Åsarna IK under lördagen arrangerade terräng-DM för Jämtland/Härjedalen.
Herrklassen bestod nästan enbart av skidåkare och Oskar Kardin var den som kom närmast Jens.

 

Les mer
Helene vann Monte Bondone (kopia)

Äntligen full klaff för Helene

Helene Söderlund fick också vinna i världscupen på rullskidor den här sommaren. Vid lördagens klassiska tävling upp till Monte Bondone i Trentino i Italien var hon suverän i damklassen över 4,7 kilometer och vann backtävlingen före landslagskollegan Sandra Olsson.

 

Les mer
Britta_Norgren (kopia)

Britta storfavorit i UVK-rullen

På lördag den 9 september kommer cirka 200 deltagare till start i UVK-rullen.
Loppet går i Uppsala med start vid Vaksala Kyrka. Uppsala VasaloppsKlubb arrangerar tävlingen med en ambition att alla åkare ska få en fin upplevelse.

- Vi har gjort en trevlig bansträckning som går i det uppländska kulturlandskapet. Med bra underlag och utan några farliga utförsbackar, har banan fått toppbetyg av många åkare. Med gratis inträde till tävlingarna efter hela bansträckningen, hoppas vi på stor publik som får möjlighet att se flera av Sveriges elitåkare på längdskidor, tävla i Uppsala, säger arrangören i ett pressmeddelande.

 

Les mer
20160103, TØNSETH-NORTHUG 004 (kopia)

Rejäl smäll för Didrik Tønseth

Gick rakt i asfalten i 50 km/t:

Den norske världsmästaren i stafett Didrik Tønseth fick en rejäl smäll då han gick i asfalten i 50 km/t under landslagets träningsläger i italienska Livigno den här veckan.
Han träffade media efteråt - fortfarande yr och snurrig efter olyckan, som dock verkar ha gått efter förhållandena bra.

 

Les mer
20170701, OLSSON, Sandra 002 (kopia)

7 svenska åkare i VC-finalen

Nu till helgen är det dags för årets sista världcupshelg i rullskidor. Säsongsavslutningen genomförs i italienska Trento och det är tre tävlingar som skall genomföras fredag till och med söndag.

 

Les mer
MOHLIN, Elin Storhogna002 (kopia)

Elin Mohlin till Hudiksvalls IF

Hälsingeklubben satsar hårt på flera områden:

Landslagsåkaren Elin Mohlin lämnar Åsarna IK och går till hårdsatsande Hudiksvalls IF. Därmed bli  hälsingeklubben att räkna med också på damsidan. Sedan tidigare har man åkare som Evelina Settlin, Caroline Glennerud, Emma Thalin och Jackline Lockner.
Även på herrsidan vill HIF återta dominansen i Sverige och satsar hårt.

 

Les mer
20121016 Svenska Längdlandslaget Val Senales, Team Sweden LängdskidorFOTO: ULF PALM

Bauhaus sponsrar landslaget

BAUHAUS fortsätter att engagera sig inom svensk vintersport och inleder nu ett samarbete med längdskidlandslaget. Sedan tidigare sponsrar byggjätten bland annat längdstjärnan Marcus Hellner, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Friidrottsförbundet, det alpina landslaget och var dessutom partner under skid-VM i Lahtis 2017.

 

Les mer
Borås SK upptaktsläger (kopia)

Uppstartsläger för Borås Skidlöparklubb

Skidsporten växer i Södra Sverige. Borås SK hade förlagt sitt upptaktsläger vid Hotell Lassalyckan i Ulricehamn. Totalt 110 deltagare varav 55 ungdomar mellan 5 och 13 år (Klubben saknade 8 mellan 13-15 år som var på träningsträff med Västergötlands Skidförbund).

Les mer
GRATE, Marcus 006 SC17 (kopia)

Marcus Grate spurtade ner Robin Norum

Marcus Grate vann 7-mila-rullen i Västerbotten under lördagen sedan han spurtat ner klubbkompisen och världsåkaren på rullskidor Robin Norum.
Dom båda hade en lucka till resten av fältet över dom 39 kilometrarna med masstart och klassisk stil.

 

Les mer
BJØRGEN, Marit 003 Ulriceh17 (kopia)

Sista rycket från Marit Bjørgen?

Marit Bjørgen kan gå mot sin sista säsong på toppnivå. 37-åringen ger inga garantier för att hon fortsätter efter OS-säsongen 2018.
Men att Therese Johaug missar hela vinterns säsong kan kanske påverka Bjørgen, som vid ett eventuellt VM i Seefeld 2019 skulle få möjligheten att åka en säsong till tillsammans med Johaug.

 

Les mer